Vreau sa învăț engleza, cu ce să încep? Îți răspund profesorii FollowMe

Îți trebuie la serviciu, ești presat de șefi sau de HR, vrei să călătorești și tu confortabil în afară sau nu se mai poate așa. Profesorii FollowMe aud frecvent astfel de motivații pentru a învăța limba engleză – și multe altele pe lângă! – și le înțeleg pe toate. Dar mai ales, avem soluții pentru toți cei care vor să învețe engleza: începători, intermediari, de orice vârstă sau profesie. Dacă ai ajuns la stadiul în care spui serios, asumat vreau să învăț engleza, nu mai rămâne decât să alegi, în cunoștință de cauză, cele mai adecvate metode.

 „Vreau să învăț engleza, cu ce sa încep?”. Profesorii FollowMe îți oferă răspunsul la această întrebare

Personal, mi s-a întâmplat de multe ori să vreau să întreprind ceva, dar să amân acel ceva deoarece nu îmi e clar cum ar trebui să abordez problema. De exemplu, schimbarea look-ului printr-o tunsoare nouă. Sau să mă apuc să conduc mașina în cele din urmă. Și încă am astfel de proiecte în așteptare, cum ar fi organizarea/amenajarea unei camere pentru doi copii de genuri diferite, de vârstă mică.

O să îți spun cum le-am rezolvat (mai mult decât onorabil) pe primele și cum intenționez să îl soluționez și pe cel din urmă, ca să fiu sigură de rezultate: cu ajutorul specialiștilor. O coafeză bună, un instructor absolut deosebit, un designer (sper) pe aceeași lungime de undă cu familia mea.

Pentru orice lucru nou pe care nu te hotărăști cum și de unde să îl apuci, caută sfatul unui specialist. Te poate scuti de mult timp pierdut, bani cheltuiți fără sens, frustrări. E valabil și pentru învățarea limbilor străine, în cazul de față engleza. Specialiștii te îndrumă, te ajută să alegi cursul pentru adulți potrivit, să adaptezi ritmul, îți oferă feedback personalizat. Profesorii FollowMe sunt train-uiți și au experiență în lucrul cu copiii și cu adulții, cu diferite niveluri de cunoștințe. Înțeleg diferența dintre un începător, o persoană de nivel A1, A2, B1, B2 și așa mai departe și știu ce conținut și ce ritm i se potrivește.

Vreau sa învăț engleza pentru că sunt începător

Mai demult, mi-a plăcut mult o reclamă la o școală de dans locală: dacă poți merge pe jos, noi te putem învăța să dansezi. M-a făcut să realizez că, dacă o persoană are niște abilități minime într-o anumită direcție, un profesor priceput le poate dezvolta cu siguranță. Este la fel și cu vorbitul: odată ce poți utiliza limba română, creierul tău are capacitatea de a învăța și opera în orice limbă a pământului. Cu ceva efort și timp, desigur.

Dacă ești începător la limba engleză, vestea bună e că, odată ce te apuci de un curs profesionist, vei vedea progrese rapide și te vei simți motivat. Vestea care îți va pune… răbdarea la încercare, însă, e că va dura cam un an de studiu intens pentru a ajunge la nivel A2-B1 (pre-intermediar sau intermediar), un nivel de cunoaștere a limbii engleze la care să fii considerat autonom. Să te poți descurca singur, mai exact, cu destulă încredere în afara sălii de clasă și fără vreun vorbitor de engleză cunoscut prin preajmă.

microfon in prim plan cu fundal maro blurat

Ca să nu îți mai dea fiori perspectiva de a ține un discurs sau de a explica ceva în engleză, soluția este să lași un profesor specialist să te ajute să înveți bine această limbă!

Vreau să învăț engleza repede și ușor

Știu că toți visăm, orice am întreprinde, să se întâmple repede și ușor. Îți pot spune cu certitudine că, dacă înveți engleza prin studiu ghidat (curs, cu profesor), prin comunicare și interacțiune cu alți învățăcei, va fi cel mai repede și cel mai ușor posibil. Vei fi expus la limba vorbită, vei face și gramatică, mult vocabular, îți vei îmbunătăți abilitățile de înțelegere și exprimare. 

Pe de altă parte, e necesar să știi că trebuie să fii expus la un cuvânt – la orice cuvânt – de 8-10 ori pentru a îl reține și pentru a înțelege cum anume se folosește. Și ca să treci de la un nivel la altul (A1, A2, B1…), e necesar ca de fiecare dată să îți dublezi masa de vocabular cunoscută. Ceea ce vreau să spun e că acest proces de învățare necesită timp – cam 100-150 de ore per nivel. Asta ca să poți și să folosești în conversație cunoștințele la care ai fost expus.

Studiul asumat (în grupă, dar și individual acasă, prin intermediul temelor) îți va garanta succesul. Cât despre ușor… îți pot spune că se va transforma într-o activitate ușoară deoarece/dacă îți va plăcea. Dacă exersezi într-un mediu plăcut, unde să te simți încurajat să participi, unde desfășori activități în perechi și în echipe cu alți cursanți de același nivel. Unde primești oricând e nevoie explicații și sprijin și unde ajungi să te simți printre prieteni.

Vreau să învăț engleza la perfecție

Ai deja cunoștințe de limba engleză, însă nu ești mulțumit de nivelul la care ai ajuns? Tot un curs te poate ajuta să fii stăpân pe tine când comunici, să cunoști în amănunt toate timpurile limbii engleze, să ai un vocabular dezvoltat, iar vorbele potrivite să îți fie mereu la îndemână

Ca să devii foarte clar în exprimare, să poți transmite diferite nuanțe, conotații sau păreri fără a le formula fățiș, pentru a spune bancuri cu haz în engleză ca să detensionezi atmosfera în orice grup, e nevoie de colegi pe măsură, de un suport de curs foarte bun și de mult exercițiu.

La FollowMe, înainte de a începe cursul susții un test de evaluare gratuit, ce îți va spune dacă te situezi la nivelul A2, B1, B2 și practic cât mai ai de lucrat. Materialele de studiu Oxford University Press sunt cele mai bune de pe piață, ultra-testate în zeci de țări, de către mii de profesori și zeci de mii de cursanți. Cursurile se desfășoară de două ori pe săptămână, seara de la ora 18:00 la 20:30, de luni până vineri, timp de 16 săptămâni/modul. Așa că iată, ai o șansă foarte bună să înveți engleza la perfecție!

Ce materiale educative te pot ajuta în procesul de învățare

Interacțiunea și învățarea prin comunicare cu oameni reali – aceasta e principala resursă pe care ar trebui să te concentrezi. Pentru a suplimenta însă input-ul informațional și a lucra și individual, în timpul liber, iată ce mai poți încerca:

Suportul de curs 

L-am prezentat deja, însă ceea ce nu am menționat este că el conține un manual, utilizat în clasă, suport audio și un caiet de activități care te ajută să consolidezi acasă materia nouă la care ai fost expus la curs. De teme, mai exact :). Nu, nu se poate fără. Temele fac minuni!

Easy Readers sau cărțile în limba engleză, în original

Dacă ești începător, elementar, pre-intermediar îți recomandăm să citești Easy Readers – cărți prescurtate în limba engleză, al căror vocabular a fost adaptat pentru o înțelegere mai facilă (pe nivelul A1, A2, B1…). Unele dintre cuvinte sunt chiar explicate (în engleză) și oferă o experiență a lecturii confortabilă, care sigur te va ajuta să avansezi pe calea fluenței. Toate marile edituri de materiale în limba engleză au colecții de easy Readers pentru persoanele în curs de învățare a limbii: Oxford, Cambridge, Helbling languages, National Geographic, Macmillan, Eli… Cu o simplă căutare, îți va fi ușor să le identifici.

De la nivelul B1 (intermediar) în sus, poți încerca să citești cărți în original, fie de beletristică, fie de dezvoltare personală. Aici ai ceva îndrumări în acest sens. Cărțile rămân, în ciuda a tot ceea ce a apărut în ultimii 30 de ani, cel mai puternic instrument de educație după Om în sine.

Ted Talks

Foarte la modă, destul de scurte, facile, există Ted Talks pe orice domeniu și arie de interes. Pot fi dezbătute, combătute, aplaudate, orice reacție ar stârni, au devenit un instrument educațional la îndemână (one click away) și valoros.

Există chiar o pleiadă de manuale de predare a limbii engleze construite în jurul lor. Deci poți încerca să te expui la engleza vorbită acolo și poate să te distrezi în același timp!

Aplicații pe mobil

Dacă ești un împătimit al timpului petrecut pe telefon, poți încerca o aplicație care să te ghideze în studiul limbii engleze. Poate fi fun, de ajutor, inedită, însă reține că singură nu te va învăța engleza așa cum trebuie, ci doar în completarea studiului ghidat. Găsești aici un top al aplicațiilor din acest moment. 

mana de femeie ce se pregateste sa tasteze ceva pe un telefon cu aplicatii instalate pentru a invata engleza

Dacă ești un împătimit al timpului petrecut pe telefon, poți căuta aplicații care să suplimenteze noțiunile tale de engleză!

Concluzii

Oricare ar fi obiectivul tău – să te inițiezi în limba engleză sau să îți perfecționezi nivelul – apelează la specialiști pentru a te învăța rapid și eficient această limbă. Pornește în călătoria învățării fiind conștient că va trebui să aloci ceva timp, răbdare, finanțe în acest proiect. Și caută, în completare, acele activități sau materiale care te atrag cel mai mult. 

Trecerea de la vreau să învăț engleză la pot să mă descurc singur oriunde în limba engleză îți va aduce un plus de libertate și de stimă de sine care va face ca toate eforturile mai sus menționate să fi meritat!