Start-up, team player, shared workspace, entrepreneur, freelancer, revenue, brand awareness – iată noțiuni legate de piața muncii care nici măcar nu își mai caută traducere în română. Ci sunt înțelese, preluate, folosite ca atare, indicând în ce măsură economia e un bun universal. Pentru care e nevoie de… instrumente universale, cum ar fi limbile străine, care facilitează negocierea, tranzacția, construcția. Află care sunt cele mai căutate 5 limbi străine pe care merită să le exersezi și cum te vor ajuta ele.
Ai văzut filmul (de Oscar) CODA? Cu familia de hipoacuzici care avea drept afacere pescuitul, dar din lipsa posibilității de a comunica liber, trebuia să accepte pentru peștele său prețuri de nimic, deoarece retailerii profitau la maximum de neputința lor? Fără a cunoaște limbi străine, sau măcar limba engleză, de circulație internațională, te lupți cumva asemenea tatălui din această familie, cu o lume mare și mereu în mișcare, fără a putea să obții un câștig cinstit de pe urma meseriei tale.
Într-o lume globalizată, cu companii multinaționale, parteneri externi prezenți pretutindeni, smart gadgets, conferințe, bloguri, vloguri, rețele, hub-uri, comunicarea a devenit, indiferent de domeniul de activitate, vitală. Ca să accezi acolo unde vrei, ca să te ții la curent, ca să cunoști sau măcar să asculți oameni de valoare. Să evoluezi… Fie că ești arhitect, medic, inginer, chimist, din bibliografia referatelor tale și a lucrărilor de licență, dizertație etc nu ar trebui să lipsească și cărțile în limbi străine (una, două… cât mai multe limbi străine). Pe care să le fi citit, desigur. Fie că ești stilist, administrator, IT-st, e necesar să poți înțelege limbi străine ca să te menții în top, adică updated cu cele mai noi produse, tehnici, programe.
E un capitol la care poți și merită să lucrezi oricând, la orice vârstă. Și partea bună e că, cu cât ai mai multe cunoștințe legate de limbile străine, cu atât mai ușor îți va fi să devii fluent într-o limbă nouă, pe care abia acum începi să o studiezi. Iată care e lista celor mai căutate limbi străine:
Engleza nu mai e o raritate în zilele noastre și aproape că nici nu mai e considerată o limbă străină, ci o competență de comunicare pur și simplu. Adică oriunde te-ai duce, oriunde ai lucra, e bine să știi și engleză pentru că sigur te vei putea înțelege cu oamenii de acolo în această limbă.
Tocmai de aceea e important să fie asimilată ca prima limbă (străină) de către copii. Și de adulți, în cazul în care încă nu o cunosc. Aproape oricare alta va putea fi folosită doar pe o arie restrânsă, însă engleza îți asigură locuri de muncă, vacanțe, călătorii oriunde, fără grija comunicării. S-ar putea să nu fie un avantaj neapărat la angajare, dar sigur se va transforma într-o piedică, atâta timp cât nu ai un nivel peste (cel puțin) B1! Iar școlile FollowMe te pot ajuta cu succes să ajungi acolo!
Hopa, sigur nu te așteptai la asta. Neerlandeza nu e doar o limbă exotică, așa cum o catalogăm noi românii, cel mai adesea, punând-o pe același plan cu araba, chineza sau limba cehă, de exemplu. Chiar este cerută în multe locuri de muncă disponibile acum – uite sursa. În principiu, este și plătită pe măsura efortului depus pentru învățarea ei (gurile rele spun că trebuie să îți cam schimbi anatomia gâtului pentru a o pronunța – dar noi știm că orice limbă poate fi învățată cu succes daca ai disponibilitate și ești perseverent).
De la mari bănci la companii de telefonie, industrie auto sau retail, Franța, prin companiile ei, este prezentă de mulți ani pe piața românească. Și e aici ca să rămână, se pare. Nu e de mirare că limba franceză e încă un mare plus și propulsează CV-urile candidaților pe lista scurtă pentru interviu sau angajare.
Deși asociată cu perioada anilor 90 sau anterioară de către publicul larg (părinții nu își mai impulsionează copiii să învețe franceza, școlile au înlocuit-o adesea cu alte limbi ca germana sau spaniola), franceza e acum la fel de mult o limbă de circulație internațională – și utilă în România mai ales – ca oricând. Sau chiar mai utilă…
Limba germană, ceva mai dificil de învățat decât limbile romanice dar logică și potrivită unei minți bine structurate, este și ea căutată pe piața muncii din România. Și îți oferă acces și la o varietate de joburi în mai multe zone ale Europei. Merge bine mână în mână cu engleza (sau de învățat în paralel, sau una după alta), deoarece fac parte din aceeași familie lingvistică, au multe similarități lexicale dar și gramaticale, ceea ce va ușura procesul de învățare. Pentru a descoperi cât de ușor e să îți găsești un post ce are ca cerințe cunoașterea limbii germane, e suficient să dai căutare după cuvintele loc de muncă limba germană.
Să cunoști spaniola este un plus deoarece în România piața încă nu e saturată de vorbitori de spaniolă. Cu alte cuvinte, trendul învățării acestei limbi e mai nou, iar concurența atunci când aplici pentru un job ce presupune un nivel avansat de spaniolă, mai mic. Efortul de învățare, de asemenea, nu e considerabil. Asemănările cu româna sunt mari și îți permit să ajungi să conversezi într-un timp scurt.
Cursurile de engleză pentru copii și cursurile de adulți organizate de școlile FollowMe din cartierele Titan, Vitan, Drumul Taberei sau Ghencea au un format prietenos indiferent de vârstă. Atât în cazul începătorilor, cât și în cazul persoanelor deja inițiate, dar care vor să se perfecționeze la engleză, lucrăm nu doar pe introducerea de informații (vocabular, gramatică), ci și pe dezvoltarea tuturor competențelor: înțelegerea limbii vorbite și scrise, producție orală și scrisă. Asta înseamnă și trucuri și tehnici pentru o mai bună identificare și prelucrare a informațiilor primite și suficiente ocazii de a conversa sau de a scrie diferite tipuri de text.
Cursurile de engleză sunt în format intensiv – de două ori pe săptămână, indiferent de vârstă. Vara, avem un program chiar mai intensiv de atât: cursurile de comunicare pentru copii, de patru ori pe săptămână câte două ore, de luni până joi. O șansă bună de a exersa și de a căpăta ușurință în exprimare, de a deveni stress-free.
Materialele de studiu alese pentru toate clasele sunt de cea mai bună calitate, concepute de pedagogi renumiți de la Cambridge, Oxford sau National Geographic, testate pe mii de cursanți din întreaga lume și care și-au dovedit aportul în formarea tehnicilor de învățare și a gândirii critice.
E important să continui să studiezi până când ajungi la un nivel foarte bun de comunicare și de asemenea, să nu scrii în CV informații neadevărate. Cum ar fi aceea că ai un nivel avansat de engleză dacă nu e așa. Angajatorii care specifică această cerință nu o fac ca să se laude cu angajații lor, ci fiindcă au toată intenția să îi pună să lucreze în engleză, măcar parțial, la nivel avansat. Ca atare, nu merită să te pui singur în situații neplăcute! Studiază până când ești mulțumit de performanțele tale și încearcă, pentru și mai multă credibilitate, să îți certifici cunoștințele printr-un examen cu recunoaștere internațională, cum ar fi Cambridge.
Sursa foto: Pexels