Ştii destul de bine limba engleză? Erai lăudat de profesorii tăi, dar şi apreciat de colegi sau superiori la serviciu pentru că te descurci atunci când este nevoie să comunici cu colaboratori din alte ţări? Ai vrea însă să îţi îmbunătăţeşti cunoștințele şi nu ştii exact la ce nivel te situezi: intermediar sau avansat? Ce fel de cursuri de limba engleză te-ar ajuta cu adevărat să „reînnozi” firul de unde a rămas oarecum întrerupt din şcoală?
Prietenii, poate şi cei de la serviciu cu nivel începător la limba engleză te privesc admirativ şi îţi spun că eşti avansat, că vorbeşti fluent, „la perfecţie”. Dar chiar să fie aşa? În ţara noastră şi de fapt, cam peste tot în lume, nivelul intermediar trece uşor drept „avansat” în ochii celor care nu comunică prea bine în engleză. Însă nu şi în ai nativilor englezi, ai celor care au studiat mai mult sau care sunt profesionişti. În acest articol ne-am propus să explicăm care sunt diferenţele între cele două niveluri şi cum se desfăşoară cursurile pentru nivelul intermediar versus avansat.
Întrebarea corectă în acest caz este: de ce să înveţi limba engleză, dacă o ştii deja? Dacă te faci înţeles, poţi să întrebi ce vrei, să comunici o idee, să afli ceea ce te interesează? Chiar dacă foloseşti mai mult vocabular de bază, alegi să utilizezi timpuri de bază şi doar structuri gramaticale pe care te simţi stăpân, evitând frazele mai lungi şi vorbirea mai complexă?
Ei bine, diferenţa dintre a te înţelege în engleză (nivel intermediar, descris sumar mai sus) şi a avea un nivel avansat de limba engleză este ca între… mâncarea gătită în facultate şi dish-urile de la un restaurant cu stele Michelin. Se pot mânca amândouă, îţi asigură supravieţuirea, te satură, dar ce diferenţă de gust! Mâncarea din facultate, primele ciorbe, tocăniţe sunt făcute (şi mâncate) de nevoie, după o reţetă nu prea clară, din amintiri de pe-acasă. Sunt savurate cu multă bucurie pentru că unesc laolaltă, de obicei, colegi şi prieteni. Dar gustul? E oarecum brut.
La un restaurant cu un bucătar profesionist, vestit, mergi pentru a mânca de plăcere. Ingredientele sunt atent alese şi dozate cu precizie ştiinţifică. Totul devine o poveste pe cerul gurii. Iar porţiile sunt mai mici, pentru că sunt atât de bine gândite, încât sunt suficiente ca să te saturi, fără a te simţi prea plin.
În acelaşi fel, dacă te situezi la nivel intermediar la limba engleză, încercând să argumentezi ceva vorbeşti mult, trebuie să explici folosind mai multe cuvinte mai simple pentru a te face înţeles. Pe când în cazul în care cunoşti exact cuvintele, timpurile potrivite pentru a transmite ceea ce vrei să spui, cu o nuanţă de umor, sau de gravitate, sau împăciuitor, după cum situaţia o cere, ceilalţi vor capta imediat mesajul şi îl vor savura. Vei transmite prin vorbele tale nu doar o idee, ci şi o atitudine şi o stare. Cam asta înseamnă un nivel avansat la limba engleză.
Aşa că te încurajăm să te apuci de treabă şi nu peste mult timp vei savura succesul!
Conform Cadrului Comun European de Referinţă pentru Limbile Străine, nivel intermediar înseamnă nivelul B1, al treilea după A1 (elementar) şi A2 (pre-intermediar).
Cu ce te ajută un curs de nivel B1? După ce l-ai absolvit, vei putea să înţelegi ideile principale dintr-o înregistrare audio, dialog sau text cu dificultate medie şi vocabular nu foarte complex, pe teme generale, din viaţa de zi cu zi (viaţa şcolară sau de la serviciu, timp liber, călătorii). Vei putea face faţă cu brio cam oricărei situaţii ar putea apărea atunci când călătoreşti într-o ţară unde se vorbeşte limba engleză, vei putea scrie texte sau mailuri pe topicuri de interes general (mai puţin texte tehnice sau de specialitate) şi vei fi capabil să explici, să argumentezi, să îţi exprimi opiniile şi planurile.
În cadrul cursurilor de nivel intermediar la FollowMe, ai ocazia să înveţi interacţionând cu alţi maximum 8 colegi şi îndeplinind diverse taskuri în perechi şi echipe. Vei lucra pe baza textelor (pentru a testa înţelegerea lor, a le rezuma, a exprima opinii şi idei pe baza acestora), vei îmbunătăţi partea de vocabular pentru a învăţa să descrii mai complex persoane, obiecte şi locuri, situaţii şi stări prin care treci. Vei trece în revistă toate timpurile în aspectele simplu şi continuu, diatezele (activă şi pasivă) şi alte structuri gramaticale (grade de comparaţie, adverbe, condiţionale).
Vei asculta înregistrări şi simultan vei nota informaţii, vei alege variantele corecte de răspuns sau completa cu detalii lipsă pe baza lor şi, bineînţeles, vei interacţiona în simulări de situaţii reale, jocuri de rol, dezbateri cu profesorul şi colegii tăi. Cam acelaşi lucru se întâmplă şi la cursurile de nivel B1 pentru copii (adresate vârstei de 13 – 16 ani, în medie), puţin mai… ludic. Absolvenţii nivelului B1 pot susţine un examen Cambridge PET (Preliminary English Test) care poate oferi accesul spre unele Universităţi sau locuri de muncă din Europa şi din lume.
Nivelurile pe care noi le considerăm avansate sunt B2 (intermediar-avansat) şi C1 (avansat).
Ce vei putea face în urma unui curs de nivel B2? Vei putea înţelege ideile principale dintr-un text, înregistrare sau dialog pe teme complexe, fie concrete, fie abstracte şi care folosesc vocabular tehnic sau din aria ta de specialitate. Vei fi capabil să interacţionezi în mod obişnuit şi fluent cu nativi, fără ca această comunicare să îţi prilejuiască o concentrare deosebită sau stres şi fără ca ei să facă un efort deosebit pentru a te înţelege. Şi vei putea scrie un text pe o mare diversitate de subiecte suţinându-ţi punctul de vedere şi oferind argumente pro şi contra, utilizând un vocabular şi un registru adecvate şi structuri gramaticale mai elegante şi mai complexe.
Tipurile de activităţi lucrate în cadrul cursului de engleză intermediar-avansat sau avansat sunt aceleaşi ca şi în cazul modulului B1, însă ceea ce diferă este gradul de dificultate şi complexitatea lexicului şi a gramaticii folosite. Deprindem foarte bine tainele vorbirii directe şi indirecte, ale inversiunilor emfatice, propoziţiilor relative, ale tuturor verbelor modale şi tuturor modalităţilor de a exprima viitorul ş.a.m.d.
Deşi introduse încă de la nivel intermediar-avansat, la nivelul C1, pe lângă cunoaşterea modalităţii de folosire şi a tuturor valorilor structurilor gramaticale, lucrăm mult cu substantive şi adjective compuse, colocaţii, verbe frazale şi expresii idiomatice, pentru ca discursul în engleză să devină cât mai „colorat” (în sensul bun!), mai plastic şi mai aproape de vorbirea nativilor.
După cum spuneam mai sus, diferenţa dintre cursurile de nivel B1, B2 sau C1 constă în special în complexitatea lexicală şi gramaticală a conţinutului. Mai există însă o deosebire: cu cât nivelul de limba engleză este mai ridicat, cu atât mai puţin timp dedicăm explicaţiilor gramaticale, alocând astfel mai mult pentru exerciţiu şi interacţiune. Practic la nivelul C1 cursanţii prind „din zbor” informaţii legate de modalitatea de folosire a diverselor cuvinte sau expresii şi petrec mai tot timpul lucrând cu limba engleză, la o viteză foarte mare, cel mai adesea în interacţiune cu ceilalţi. O clasă de nivel avansat este o adevărată plăcere de ascultat şi privit, participanţii se simt liberi să îşi exprime ideile, opiniile şi stările legate de orice subiect sau text fără a mai avea grija limbajului. Acesta vine de la sine de cele mai multe ori, fără un prea mare efort conştient.
Pentru a te înscrie la un curs de nivelul B1, B2 sau C1 trebuie să îţi cunoşti în primul rând nivelul actual. Acest lucru poate fi realizat prin susţinerea unui test de plasament, care la FollowMe poate fi susţinut gratuit, în baza unei programări.
În al doilea rând, trebuie să îţi stabileşti şi obiectivele. Vrei să mai zăboveşti puţin asupra părţii de gramatică, să simţi că ai fixat bine totul, că ai consolidat, că te simţi mai sigur pe tine când vorbeşti? Atunci probabil că ţi se potriveşte mai degrabă un curs B1. Dacă însă vrei să asimilezi vocabular nou, să înveţi nenumărate expresii fără echivalent în limba română, să lucrezi cu texte şi înregistrări de mare complexitate şi astfel să „absorbi” conţinut nou, mergi mai degrabă la nivelul B2 sau C1 (în măsura în care ai cunoştinţele necesare). Ideal este însă ca în urma testului de plasament să ai o discuţie cu un specialist la sediul nostru, care îţi va explica aplicat ce ţi se potriveşte mai bine şi de ce şi îţi va arăta materialele după care se lucrează la fiecare modul în parte.
Te-am convins că atunci când vei stăpâni mai bine limba engleză te vei simţi mai încrezător şi mai carismatic în comunicarea cu ceilalţi? Te invităm atunci pe la noi pentru a afla şi mai multe detalii despre cursurile de engleză nivel intermediar, intermediar-avansat sau avansat şi pentru a începe o călătorie de perfecţionare interesantă şi amuzantă deopotrivă!