5 idei de activități extrașcolare pentru elevii de gimnaziu

Ca părinte, încerci să faci față presiunii venite de la alți părinți, care își înscriu copiii la 5-6 cluburi săptămânal, dar și celei venite de la propriul adolescent, care revendică mai mult timp liber și mai multe libertăți. Oare e bine să îl înscrii și la activități extrașcolare? Iată câteva argumente și explicații legate de acest subiect!

De ce sunt importante activitățile extrașcolare

Cu riscul de a mă cataloga drept negativistă sau pur și simplu mainstream, o să explic de ce e nevoie să mai încărcăm programul – și așa încărcat – al elevilor de gimnaziu. Here we go: pentru că școala noastră tradiționalistă îi dezvoltă unilateral. Și ei, ca să funcționeze bine în societatea secolului lor, fie ea românească sau străină, au nevoie să își dezvolte și alte fațete ale intelectului și trupului.

Nu fac parte din categoria persoanelor care critică școala românească. Cred în educația bine făcută. Ca să detaliez, în gimnaziu copiii își exersează bine memoria (chiar prea bine, pe alocuri), dacă sunt conștiincioși își creează o cultură generală utilă, care le va permite să aibă o viziune mai largă asupra istoriei, culturii. Își dezvoltă limbajul (dacă au noroc de un profesor bun, nu pe cel de lemn). Învață (în clasa ideală) despre autodisciplină, despre capacitatea de concentrare. Pot rezolva exerciții și probleme abstracte de matematică sau fizică, ceea ce le dezvoltă potențialul minții.

Ceea ce nu fac aproape deloc însă este să discute mult, liber, pentru a învăța eticheta comunicării și interacțiunii, pentru a învăța să accepte și alte păreri și a le argumenta pe cele proprii. Nu fac nici pe departe suficientă mișcare pe cât le este cerut să stea cuminți, nemișcați pe scăunele. Nu fac destule activități artistice (cel mai adesea muzica și desenul sunt atât de subevaluate în sistemul nostru, încât unii părinți și chiar profesori le privesc chiar cu dispreț). Nu învață nimic despre cum să pui în aplicare practic, în casa ta, cunoștințele de matematică, chimie și fizică. Degeaba rezolvi probleme și integrale dacă nu știi să calculezi singur câtă faianță îți trebuie sau îți arunci tricourile deoarece nu știi să scoți petele de pe ele. 

Și, nu în ultimul rând, nu prea au contact cu viața reală, cu oameni din afara categoriei lor sociale / zonei lor. Nu dau piept cu alteritatea, iar dacă momentul oportun pentru a învăța că oamenii sunt diferiți trece, se pot transforma în adulți care înțeleg greu, se adaptează greu, refuză noul. 

Idei de activități extrașcolare pentru elevii de gimnaziu

Așa că uite la câte aspecte putem să mai lucrăm pe lângă școală! În funcție de stilul de viață al familiei tale, alege lucrurile pe care crezi că cel mic are cele mai mici șanse să le dezvolte altfel.

Cursuri de limba engleză

Acestea sunt în capul listei propuse pentru că, evident, copiii de astăzi trebuie să învețe limba engleză la un nivel bun, fluent, pentru orice ar face în viitor. De la meseria de șofer până la CEO, vor avea nevoie de engleză. Plus că vei dori să mergi în vacanțe cu copilul tău și el să poată socializa, să se împrietenească ușor cu alți copii.

grupa de curs de engleza discuta cu profesoara care e in fata tablei un subiect delicat precum bolile maligne

Cursurile de engleză îi învață pe elevii de gimnaziu… engleza, dar îi și încurajează să comunice liber, să își susțină opiniile și să le accepte pe ale celorlalți.

Dar mai mult decât limba engleză stăpânită bine, la cursurile de engleză organizate în centre dedicate copiii beneficiază de o deschidere mai mare asupra lumii. Pe care o capătă prin discuții relaxate, în care toți sunt ascultați (sunt mult mai puțini copii decât în clasa de la școală). Părerile lor sunt acceptate, au un mediu sigur în care să se exprime. Învață să vorbească fără ură și patimă pe orice subiect. Învață să coopereze prin jocurile în perechi și echipe desfășurate și află multe povești frumoase din lumea anglofilă. Există variante de cursuri standard, pregătire Cambridge, dar și cursuri de vară bazate aproape exclusiv pe comunicare și conversație.

Gimnastică sau dansuri

Pentru că nu putem niciodată să asigurăm suficient exercițiu fizic pentru un copil care locuiește la bloc și stă 5-6 ore pe zi la școală în bancă. Gimnastica și dansurile sunt un tip de mișcare ce poate avea loc atât vara, cât și iarna, în interior, și relaxează, dezvoltă coordonarea, lucrează diferite tipuri de mușchi, întărește corpul și îl ajută să crească armonios.

Faptul că cei mici au ocazia să-și consume energia făcând gimnastică sau dansuri îi poate feri de alte adicții sau pericole, cum ar fi plonjarea în lumea gadgeturilor sau, mai târziu, consumul de substanțe interzise.

Drumeții montane și cu bicicleta

Timpul petrecut în natură e neprețuit. Prieteniile care se nasc pe parcursul drumurilor grele nu se mai dezleagă niciodată :). Poveștile spuse, glumele rostite, priveliștile care se dezvăluie bucură sufletul, iar corpul crește viguros. Asta aduc drumețiile montane. Există astăzi asociații de oameni cu bucurie de viață care organizează regulat astfel de activități: trasee cu piciorul, cu bicicleta, chiar cu calul. Vă lăsăm aici un link de la prietenii noștri care militează pentru weekenduri active. Alături de ei, ne-am creat și noi amintiri de neuitat!

elevi de gimnaziu merg in drumetie pe munte

Drumețiile îi vor dezvălui copilului tău splendoarea țării și îl vor face mai rezistent și mai sănătos!

Pictura și desenul

Pentru că ne aplecăm din ce în ce mai puțin asupra lucrurilor făcute manual, devenim din ce în ce mai puțin pricepuți. Și din ce în ce mai mari consumatori. Cursurile de pictură și desen nu sunt menite să scoată (neapărat) un pictor din copilul tău, ci să îi educe gustul pentru frumos, să ofere noțiuni elementare de îmbinare a culorilor, realizare a modelelor, păstrare a proporțiilor. 

Să îi formeze ochiul, cum am spune popular. Lucru care nu poate pe viitor decât să îl ajute, de la alegerea hainelor, la asamblarea unui cadou, a unui buchet sau decorarea unei case.

Voluntariatul

Este încă ceva despre care vorbim prea puțin în România. Caritatea și voluntariatul sunt privite la noi ca un lux – faci asta dacă îți permiți. Când, în mod contrar, pe lângă faptul că oferă un ajutor celor aflați în nevoie, reprezintă o uriașă sursă de dezvoltare personală. Copiii au șansa să iasă din bula familiei și a mediului lor social și să vadă alte tipuri de existență, să încerce să le înțeleagă, să modifice în bine alte destine. Poate fi și un bun exercițiu de recunoștință – vor învăța să valorizeze mai bine ceea ce au. Uite aici un proiect frumos numit „Ajungem Mari” – implică 2-3 ore săptămânal în care copiii defavorizați, fără familii, să beneficieze de compania voastră (de exemplu în ieșiri în oraș, în natură, la muzeu, la masă) pentru a vedea și observa un stil de viață normal, o educație bună și o viziune optimistă asupra lumii. Să îi facem să își dorească și să muncească, să studieze pentru a ajunge mari.

Activitățile extrașcolare pentru copiii de gimnaziu nu sunt despre a pompa și mai multă carte sau despre a face performanță neapărat într-un domeniu. Mai găsești câteva idei aici. Nu trebuie neapărat să fie buni la asta ca să studieze. E important doar să savureze, să le facă plăcere activitatea – în acest mod, cu siguranță vor prinde mai mult decât elementele de bază și își vor face viața mai bogată.

Sursa foto: Unsplash