Relatia cu bunicii

Bunicii sunt, pentru proaspetii parinti, niste profesori in arta cresterii copiiilor. De cate ori nu au cerut sfatul lor in privinta cresterii celui mic? Ce e bine sa faca in situatia X sau Y? Daca va recunoasteti in aceasta descriere, intelegeti cat de importanti sunt bunicii in cresterea copilului.

Primele modele pe care le are copilul sunt parintii si bunicii. Este important sa petreaca timp cu bunicii, mai ales cand mama si tata au un program destul de incarcat la serviciu si nu isi permit sa fie acolo tot timpul sa se joace, sa le citeasca o poveste sau sa ii invete ceva nou pe copii. Buncii ii pot influenta in mod pozitiv pe cei mici, le pot face cunostinta cu o lume noua, mai ales daca locuiesc la tara. In cazul in care bunicii locuiesc la casa, sansele sunt ca acestia sa aiba si 1-2 animalute prin curte. Copiii vor prinde drag de aceste animalute, asadar vor vrea sa vina mereu sa se joace cu pisica sau catelul bunicilor.

GrandparentsClub

Nimic nu se compara cu prajitura bunicii pe care copilul nu o va uita niciodata. De asemenea, cine i-ar constru acel leagan in spatele casei, daca nu bunicul? Prezenta bunicilor in viata copilului, ii asigura o copilarie minunata, in care nu va simti lipsa lucrurilor pe care mama si tata nu le-au putut oferi din cauza lipsei de timp. Un simplu joc cu mingea cu bunicul, o poveste sau o ghicitoare spusa de bunica il vor ajuta pe cel mic sa capete incredere in ei si sa se regaseasca pe sine de fiecare data cand ii viziteaza pe bunici.

De cate ori aveti putin timp liber la dispozitie, faceti o vizita la bunici si petreceti cat mai mult timp cu ei. Daca vizitele dese nu sunt posibilie din cauza distantei, puneti-i celui mic la dispozitie mijloacele necesare pentru a intra in contact cu bunica sau bunicul. Ii poate suna, le poate trimite scrisori, sau e-mailuri, daca bunicii au calculator. Isi pot trimite poze, se pot vedea la camera web, pentru a compensa faptul ca nu pot sa se vada des. De asemenea, e bine ca cel mic sa aiba o poza cu bunicii sai in camera, pentru a-si aminti ca au un loc important in viata lui.

Bunicii au timp si experienta pentru a-i invata o multime de lucururi interesante, oferindu-le sfaturi intelepte si trucuri pe care doar acestia le mai stiu, fascinandu-ne insa chiar si atunci cand ajungem la maturitate. Caci doar bunica face cea mai buna mancare, iar bunicul are gradina cea mai frumoasa. Acesti oameni vor fi mereu „magicienii” care ne-au fermecat copilaria cu bunatatea si intelepciunea lor. Nu degeaba se numesc BUNici.

Pe final, va las cu poezia „Casa Bunicilor” de Mihai Leonte:

CASA BUNICILOR

De ce-mi stăruie în minte,
Vechiul bucium de la stână,
Prins de cureaua cu albe ţinte,
Lângă uşa scârţâind, bătrână?

De ce mi se pare frumoasă,
Acea construcţie simplă de lemn,
A bunicilor veche casă?
Cred că e al amintirilor semn.

Odăile cu duşumele de pământ,
Ferestre mici, tăiate de vergele,
Pentru mine este locul sfânt,
Al copilăriei mele.

Nu pot să alung din amintiri,
Să pun în locul lor palate,
Să înlocuiesc vechile trăiri,
Vă spun! Asta nu se poate.