Examenul Cambridge poate să reprezinte o modalitate de verificare a cunoștințelor de limba engleză asimilate, o poartă de acces spre un ciclu de învățământ superior unde e nevoie de engleză sau un asset în CV. Verifică, înainte de a te înscrie, dacă te-ai orientat către nivelul potrivit de examen! Studiază și rezolvă modele de subiecte, pentru a vedea dacă procentajul obținut ar fi suficient pentru promovarea examenului!
La noi, la toate cele 4 sedii FollowMe din Titan, Vitan, Drumul Taberei sau Ghencea, vin adesea părinți să se intereseze de cursuri de pregătire pentru examenele Cambridge. Mai ales pentru nivelurile Key, Preliminary, First sau Advanced. Înainte de a le da informații concrete despre orar și grupe, despre locurile disponibile, noi stăm puțin de vorbă cu copilul și îl rugăm să completeze un test de plasament (gratuit), pentru a ne asigura că nivelul cerut de părinte este într-adevăr cel real. De multe ori s-a întâmplat să existe neconcordanțe între ceea ce ei credeau că ar trebui să pregătească în materie de examen și ceea ce copiii puteau face.
Ceea ce vreau să spun este că evaluarea nivelului actual al unui elev în materie de engleză trebuie făcut fie de către un profesionist, prin teste standardizate, fie prin susținerea unui test cu cheie. De exemplu un test Cambridge, la care el să își calculeze singur punctajul, pentru a cântări care sunt șansele sale la un examen concret din viitorul apropiat.
Examenele YLE Cambridge pentru micuții elevi au un format prietenos. Copiii nu primesc note sau procentaje, ca cei mari, ci un maximum de 5 scuturi pentru fiecare dintre cele 5 probe în parte: Listening, Reading and Writing și Speaking. La primele două probe, candidații primesc o foaie de examen pe care trebuie să bifeze singuri răspunsurile pe care le cred potrivite. Provocarea, la această vârstă, pe lângă cunoștințele de engleză în sine, este să se încadreze în timp. De aceea, e important să fie familiarizați dinainte cu formatul subiectelor.
La Speaking, va intra în sală doar un singur copil cu examinatorul (din nou, acesta din urmă este foarte prietenos) care îi va adresa întrebări generale și bazate pe poze și postere. Dacă cel mic se blochează, nu înțelege sau nu mai are idei, este susținut cu întrebări ajutătoare. NU i se atrage atenția când / dacă greșește în niciun fel (examinatorul nici nu clipește) pentru a nu se panica și a continua să vorbească destins. Astfel că majoritatea copiilor ies foarte fericiți de la proba orală. 🙂
Examenul Starters are nivelul pre-A1. Copiii trebuie să cunoască ceva vocabular, din ariile de bază (animale, mâncare, culori, obiecte, hăinuțe), structuri gramaticale de bază (there is și there are, like / do not like, can, have got), Present Continuous și ceva Present Simple. Trebuie să poată citi și scrie singuri câteva cuvinte (nu texte).
Examenul Movers, nivel A1, include în exercițiile sale mai mult vocabular, Present Simple, Past Simple, ceva structuri suplimentare și o capacitate de înțelegere a unui limbaj mai complexă (atât a textelor scrise, tip poveste, cât și a înregistrărilor audio). La proba orală, printre altele, copiii trebuie să poată alcătui o mică istorioară coerentă, pe baza unor poze primite.
Examenul Flyers, nivel de limba engleză A2, susținut de regulă între clasele a patra și a șasea, introduce și alte forme gramaticale (Present Perfect, Past Continuous) și necesită un nivel de vorbire și de înțelegere mai complex.
Poți vedea aici modele de subiecte pentru nivelurile YLE Starters, Movers și Flyers.
Examenul Cambridge Key este nivel A2, la fel ca și Flyers, însă este destinat adolescenților și adulților. Din start, asta îl face mai greu, deoarece deși nivelul de vocabular și gramatică este, teoretic, cam la fel cu cel cerut pentru Flyers, tipul subiectelor diferă foarte mult.
Ele sunt scrise astfel încât testează puțin și logica, și atenția, și răbdarea. La proba orală, examinatorul discută cu câte doi copii simultan și există și subiect de colaborare între cei doi. Găsești aici model de test Key.
Examenul Cambridge Preliminary se susține undeva între clasa a șasea și a opta, în funcție de nivelul de engleză și de vârsta la care cel mic a început studiul acestei limbi. E necesar ca un candidat la examenul B1 să poată scrie un e-mail, un articol sau o poveste în engleză, cu limbaj ceva mai complex, cu mare mare atenție la cerință și la numărul de cuvinte limită.
De asemenea, la proba orală trebuie să poată vorbi pe diverse teme, să descrie în amănunt și în mod spontan o imagine (lucru nu foarte ușor!) și să ducă la bun sfârșit un task colaborativ cu un alt candidat, dovedind astfel și o bună capacitate de argumentare și interacțiune. Pentru că, da, la Cambridge interacțiunea și rezolvarea cerințelor se punctează foarte mult, cam la fel de mult ca limba în sine. Cine vorbește mult și singur… e depunctat serios. Consultă aici modele de subiecte pentru examenul Cambridge Preliminary.
Examenul B1 poate fi folosit pentru a echivala proba de engleză de la admiterea la un liceu cu profil bilingv, dar și pentru a echivala proba de engleză de la Bacalaureat.
Odată cu examenul Cambridge First, intrăm în seria testelor teoretic recomandate pentru ciclul de studii liceal. Deși, practic, dacă un elev a studiat de mic limba engleză (cum ar fi mulți dintre copiii de la FollowMe :), poate susține FCE și în clasa a șaptea (sau a opta, dacă nu se concentrează exclusiv pe materiile pentru Evaluarea Națională).
Examenul nivel B2 First poate fi folosit pentru acces în anumite forme de învățământ superior și poate face parte din CV, oferind un avantaj la angajare în anumite domenii sau joburi. Găsești aici un model de subiect de examen B2 First.
Examenul Cambridge Advanced e susținut de obicei în liceu (sau după) și asigură accesul în marea majoritate a instituțiilor de învățământ universitar sau postuniversitar românești sau străine. Nivelul C1 prezintă credibilitate maximă la angajare cam în orice domeniu și de obicei e considerat ca fiind o calificare mai mult decât suficientă pentru limba engleză.
Pentru a susține CAE cu succes, e necesar nu doar să cunoști foarte bine limba engleză, dar să îți fi format, de asemenea, niște deprinderi. E vorba de deprinderea de a citi foarte rapid pentru a identifica ideea principală, dar și de a scana foarte rapid textele în căutarea unor informații specifice. E important și să identifici rapid scopul textului, atitudinea reală a autorului. Să poți urmări o înregistrare audio foarte rapidă, cu accente de diferite feluri, cu zgomote de fundal și a rezolva o cerință pe baza ei simultan. La proba de Writing, e necesar să poți scrie eseuri și texte în diferite formate și registre, respectând cu strictețe instrucțiunile date (și lungimea sugerată). Încearcă să rezolvi subiecte de nivel Advanced de aici.
Examenul Proficiency testează nivelul maxim, C2, pe care îl poate obține o persoană la limba engleză. E considerat nivel nativ – asta înseamnă că un candidat la Proficiency cunoaște cu adevărat foarte multe cuvinte, verbe frazale, expresii idiomatice, glume, snoave, colocații. Iar gramatica nu mai are niciun mister pentru el. Adică, mai precis, îi poate explica și unui englez ce și cum și de ce la gramatică. Găsește un model de subiect C2 aici.
Școlile FollowMe susțin învățarea limbii engleze pentru nevoi personale și de suflet. Adică încurajăm copiii să învețe să pună întrebări, să povestească despre ei, să împărtășească amintiri, dorințe, dureri. Și, desigur, să ceară cumpărături, să rezerve sau anuleze, să laude sau să facă plângeri. Creativitatea și libertatea în exprimare este ceea ce urmărim și de aceea alegem să nu urmăm structura tradiționalistă a memorării de informații, dar nici lucrul exclusiv pe teste de examen, care ar îngrădi această libertate.
Totuși, am ales pentru cursurile de la toate categoriile de vârstă manuale care urmează structura și cunoștințele necesare pentru Cambridge. Motivul pentru acest lucru este simplu: pur și simplu sunt materiale extrem de bine gândite și concepute. Sunt perfect calibrate pentru fiecare vârstă în parte, interesante și complete deopotrivă. Au activități variate – de ascultare, citire și înțelegere, comunicare, vocabular, gramatică – scrise după tiparul celor din examenele Cambridge.
În plus, simultan cu toate celelalte activități și proiecte ale noastre lucrăm și Speaking pentru Cambridge în clasă regulat, cu toți copiii, indiferent dacă aleg să susțină examenul sau nu. Pentru că felul în care cei de la Cambridge Assessment au elaborat subiectele de Speaking este foarte util și interesant! Așa că absolvirea unui curs de an școlar de către un elev ar trebui să fie o bună pregătire și familiarizare cu examenul Cambridge potrivit lui. Și mai mult decât atât, cei ce simt nevoia de pregătire suplimentară pot opta pentru pachete self-study sau pot urma un program de vară (sfârșit de iunie – început de august, pachete de curs cu durata de la 2 la 5 săptămâni), unde se lucrează și se discută exclusiv subiecte de examen.
În afara simulării examenului pe baza subiectelor de mai sus, te putem ajuta pentru recomandarea nivelului potrivit printr-un test de plasament gratuit, la sediul nostru!
Sursa foto: Pexels