Cum să alegi cea mai eficientă cale de a învăța engleza pentru tine sau copilul tău? Află care este diferența între meditațiile la engleză și varianta lor modernă, cursurile organizate de școli private. Ce fel de cursuri poți accesa, ce beneficii aduc. Astfel încât investiția de bani și timp în orele de engleză să merite din plin.
Noi le spunem mai degrabă cursuri orelor de engleză ce implică mai mult de un elev. Și chiar le diferențiem puțin de meditații. Sunt niște puncte cheie unde cele două nu se “pupă”:
… așa că fie că e vorba de un copil sau de un adult, începătorul care va păși pentru prima dată în sala de clasă de engleză se va simți bine. Va fi încurajat să își cunoască bine colegii, să colaboreze cu ei. Va auzi, chiar dacă e începător, de la profesor preponderent limba engleză. La început îi va fi mai greu să o înțeleagă, dar prin repetiție și multă expunere va realiza că e sută la sută în beneficiul lui. Va fi mândru că începe să înțeleagă, apoi să răspundă.
Intermediarii vor fi trecut deja prin cel puțin două module de engleză, dacă sunt adulți (elementar și pre-intermediar), sau vor veni cu bagajul lor de cunoștințe din școală, liceu, facultate pe care să le perfecționeze. Vor avea, ca și la celelalte cursuri pentru adulți, două ședințe pe săptămână, a două ore și jumătate, seara, timp de 16 săptămâni pe modul.
Dacă sunt copii, probabil sunt undeva între clasa a șasea și a opta, asta în funcție de momentul în care s-au apucat de studiul limbii engleze.
Cursanții intermediari deja se joacă în limba engleză, mai mult decât învață. Fac glume, se amuză, citesc texte despre persoane, întâmplări, fenomene interesante, scriu găsindu-și propriul stil în engleză. Stăpânesc în mare parte gramatica și asta îi face puțin mai relaxați. Sunt autonomi în folosirea limbii engleze, adică pot conversa, oral sau scris, pe teme generale cu oameni de alte naționalități. Iar profesorul îi stimulează să devină și mai fluenți, pe de-o parte, și mai preciși din punct de vedere gramatical, pe de alta. Poți citi despre diferențele între cursurile de începători și cele de intermediari aici.
Cei care urmează un curs de engleză pentru avansați au un talent, o pasiune pentru această limbă sau le este necesar să o stăpânească la perfecție. Avansat înseamnă B2 – C1 și este un nivel care îți permite să te exprimi liber, fără griji, aproape fără greșeli pe orice temă dorești să abordezi.
Mai mult, la cursul de engleză de avansați înveți să fii expresiv, să ai un limbaj de nativ. Cu fraze frumos construite, colorat cu expresii idiomatice, verbe frazale, maxime celebre. Poți fi amuzant și poți fi destul de sigur că transmiți cum trebuie toate nuanțele gândirii tale. Fără a încălca eticheta comunicării internaționale.
Iată că pandemia de Covid-19 ne-a adus mai aproape de lumea virtuală decât oricând. Rând pe rând, profesori și cursanți au observat că, cel puțin în domeniul limbilor străine, cursurile online sunt la fel de eficiente ca și cele clasice.
Asta pentru că ceea ce noi predăm este de fapt comunicarea. Comunicarea nu ține de spațiu, ci de voința de a auzi, înțelege, reacționa la ce spune celălalt și voința de a transmite tu ceva. E atât de simplu. Profesorii, adică Miss și Mister FollowMe, au ținut cu greu în frâu dorința de comunicare a copiilor și adulților la cursurile online. Vorbele curgeau, cea mai mare parte în engleză, zâmbetele inundau micile ecrane de Zoom. Am văzut și pisici, câini, pești, colecții de monștri, de insecte sau de cristale și știm povestea fiecăruia. Cursanții au putut purta tricoul preferat iarna sau au putut arăta cana de la cea mai bună prietenă și colegii, profesorul le-au sorbit cuvintele încărcate de emoție.
Pe tabla albă s-au notat la fel de multe zeci și sute de cuvinte noi ca și în clasă, înregistrările s-au auzit chiar mai clar, iar pozele și filmulețele au folosit ca punct de start pentru descrieri, discuții, dezbateri.
Experiența FollowMe cu copiii, din 1998 până astăzi, își spune cuvântul, astfel că mare parte a copiilor recomandă prietenilor și verișorilor cursurile de engleză și așa se formează permanent grupe noi.
Dar ce oferă copiilor școlile din Titan, Vitan, Ghencea și Drumul Taberei, pe lângă profesori tineri, amuzanți, cu multă răbdare și pricepere? Le oferă un mediu prietenos cu copiii: zâmbete multe din prima secundă când intră pe ușă. Faptul că fiecare copil e cunoscut și salutat de asistentul manager și de mare parte din colectivul de profesori. Un spațiu mereu foarte curat, foarte bine dezinfectat (cu mult înainte de pandemie), aerisit și luminos. O amenajare a claselor care facilitează concentrarea și colaborarea.
Preșcolarii pot începe studiul limbii engleze de la 4 ani. De când sunt destul de mari să poată stăpâni creionul, exprimarea în română și… propriul neastâmpăr :). Adică să fie obișnuiți să participe la activități academice: să urmărească poze pe o carte, să le descrie, să ridice mâna pentru a răspunde, să își aștepte rândul.
Cu preșcolarii, lucrăm pe bază de materiale vizuale: poze din manuale, flashcards, postere, jucării și audio. Ceea ce nu înseamnă că nu sunt expuși și la litere, scurte cuvinte și activități de alegere a răspunsului corect, identificare, unire ș.a.m.d.
Preșcolarii se distrează. Engleza e pentru ei un joc. Nu trebuie să stea să asculte profesorul 50 de minute, cât durează ședința, ci trec în acest timp printr-o înlănțuire de activități serioase și mai puțin serioase, așa ca de vârsta lor, care le permit să se relaxeze suficient încât să asimileze bine informația predată. Adică structuri simple, dialoguri simple și cuvinte noi în engleză.
Copiii de clasa I au acces, pe lângă resursele audio și vizuale specifice copiilor de vârstă mică, la resurse ce îi antrenează să citească și să scrie în engleză. Nu, nu sunt prea mici. Cel puțin la noi la școală :). Poți citi mai multe aici.
Cursul de engleză de clasa I durează o oră și jumătate, din care un sfert de oră de pauză acordată la final – pentru întrebări, nelămuriri, sfaturi, convorbiri dintre profesor și părinți.
Copiii de școală primară care pot citi și scrie suficient de bine în română sunt încadrați în grupe de juniori la cursul de engleză, în urma unui test de plasament. Pot fi începători, pre-A1 (adică nivel Cambridge Starters), A1 (Movers), A2 (nivel Flyers, pre-intermediar). Ritmul lor este mai rapid, învață să înțeleagă limba scrisă și vorbită și să o producă, în timp ce, concomitent, studiază gramatica și vocabularul.
Juniorii dau teste regulat pentru evaluarea cunoștințelor și a progresului. Sunt încurajați să lucreze în echipe și perechi, să interacționeze cu profesorul, dar și între ei.
Cursul de engleză pentru copii de gimnaziu durează două ore, cu două pauze de câte 10 minute (exact ca la școală). Doar că fiind de două ori pe săptămână (plus ceva teme acasă) și lucrând foarte serios, copiii avansează repede. Unii dintre ei dau examenul Cambridge B1 Preliminary, de exemplu, prin clasa a șasea sau a șaptea (ca idee, acest examen nivel B1 poate echivala Bacalaureatul la engleză).
Manualele de foarte bună calitate, resursele suplimentare și mai ales activitățile organizate de profesori îi ajută pe elevi să se dezvolte, să poată vorbi, scrie și înțelege cu ușurință limba engleză.
Cursanții care doresc pot opta să participe la un examen Cambridge într-una dintre sesiunile FollowMe. Pe tot parcursul anului școlar, la fiecare grupă de copii școlari (de la juniori, deci clasa a doua, în sus) se lucrează subiecte de Speaking Cambridge corespunzătoare nivelului cu toți participanții la cursuri, fie că doresc să susțină examenul sau nu.
În plus, cei interesați pot opta pentru pachetul de pregătire suplimentară, care se face individual, în afara cursului. Experiența FollowMe cu examenele Cambridge a atins mulți ani și mai multe mii de candidați care au promovat cu succes unul dintre nivelurile YLE, Key, Preliminary, First sau Advanced.
Știi ce e, pe lângă toate cele scrise, cel mai special lucru legat de (așa-zisele) meditații la engleză FollowMe? Da, sunt profesori trainuiți, priceputi. Da, materia e standardizată, bine gândită și dozată. Da, e un loc plăcut în care să intri și să înveți. Dar mai mult decât atât, la școlile FollowMe din Titan, Vitan, Ghencea și Drumul Taberei nu vei găsi metode old-school cum ar fi copiatul de texte, învățatul pe dinafară al lecției, al definițiilor, conjugărilor, al informațiilor. Aici copiii și adulții discută. Discută mult despre ei. Află lucruri noi, folositoare în viață: lucruri de cultură generală, de educație civică, află despre colegii lor. Scriu texte, compuneri, proiecte creative, din experiența personală. Povestesc. Se emoționează și se amuză. Nu e un curs de engleză mecanic sau teoretic. Sunt ore de engleză vii, pentru și despre cursanți. 🙂
Sursa foto: Unsplash