Lunile anului în engleză. Follow Me te învață cum să le scrii și cum să le pronunți

Necesare în demersuri banale cum ar fi acela al verbalizării zilei de naștere sau efectuarea unei rezervări pentru vacanță, lunile anului în engleză fac parte din seria cunoștințelor de bază din această limbă. Află mai jos cum se scriu, cum se pronunță, cum se prescurtează lunile anului și de unde provine numele lor. Apoi te invităm să exersezi în conversații pe baza lor și să afli și alte secrete lingvistice la cursuri de engleză pentru adulți sau copii!

Lunile anului în engleză – scriere și pronunție

Calendarul modern Gregorian, pe care îl folosim noi astăzi, cu 12 luni, a fost implementat se pare de Numa, cel de-al doilea împărat roman și are rădăcini latine în ceea ce privește numele lunilor. Chiar și în limba engleză (1-0 pentru noi!). Anterior, se folosea tot… un calendar roman, din vremea primului împărat, Romulus, care era însă împărțit doar în 10 luni. Începea cu luna martie (numită așa pasămite după tatăl împăratului: Marte, zeul războiului. Notă: Împărații romani se credeau și susțineau că sunt semizei). Lucrul acesta e important deoarece unele dintre lunile din zilele noastre și-au păstrat un nume legat de poziția lor anterioară din primul calendar roman (începând cu Septembrie, care vine de la septem, șapte).

pictura infatisand scena din Roma antica de sarbatoarea Lupercalia cand barbati imbracati in piele de capra alearga si plesnesc femeile in cadrul unui ritual

Scenă din Roma Antică: în cadrul unui ritual practicat de sărbătoarea Lupercalia (15 februarie), bărbați îmbrăcați (sumar) în piei de capră alergau femei cu februa în mână, crezute instrumente de purificare… purificare ce a dat numele lunii februarie.

IANUARIE – JANUARY (geniuări). Prescurtarea, forma de calendar este Jan. Cuvântul provine de la Janus, zeul începuturilor și al sfârșiturilor, un fel de ușier al lumii cerești. Este un zeu prezent doar în mitologia romană (spre deosebire de aproape toți ceilalți, care erau la comun cu… zeii greci).

FEBRUARIE – FEBRUARY (febriuări) – prescurtat Feb. Denumirea provine de la februum – purificare și februa, riturile și instrumentele utilizate pentru purificare (de păcate). Deeeci… dacă respecți înțelepciunea înaintașilor noștri, poți lua în calcul în această perioadă o dietă cu suc de fructe și legume ca să schimbe sângele înainte de sosirea primăverii. Sau, te poți aștepta ca organismul să se purifice mai degrabă acum printr-un puseu de febră.

Am menționat dieta ca o reinterpretare pentru secolul XXI. Căci ce făceau ei de fapt era ca pe 15 februarie, de Lupercalia, după ce își purificau casele, să îmbrace bărbații, altfel goi, în piei de capră și cu niște fâșii de blană de capră în mână (cam ca niște biciuri), ei alergau femeile și le plesneau. Acest ritual servea la purificare și fertilitate. Great fun!

MARTIE – MARCH (marci) – prescurtat Mar. După cum scriam mai sus, zeul războiului (care avea mult mai multă faimă și prestigiu în Antichitate decât în zilele noastre) Marte a dat numele primei luni de primăvară. 

pictura de pe tavanul unui salon din versailles cu zeul marte intr-un car pe cer

Pictură ce îl înfățișează pe zeul Marte de pe tavanul salonului cu același nume de la Palatul Versailles. Zeul Marte a dat numele lunii March, din limba engleză.

APRILIE – APRIL (eeipril), prescurtat Apr. se pierde în negura timpului. Unii zic ca vine de la numele zeiței Afrodita a frumuseții, născută din spuma mării (Aphros-din limba greacă), alții că ar veni de la verbul aperio, a deschide. Cea din urmă variantă apare în scrierile poetului Ovidiu, care susține că primăvara deschide toate lucrurile (naturale) și este perioada în care gheața și frigul dispar.

MAI – MAY (mei) și IUNIE – JUNE (iunie), prescurtate May și Jun pare-se că au fost numite de către Romulus în cinstea armatei sale: Majores (citit maiores) – cei mai în vârstă și Juniores (cei mai tineri). Dar există și varianta mitologică pentru denumirile lor: May de la Maia, nimfă Atlantidă (fiică a lui Atlas) asociată cu creșterea (tot de la termenul maius, maior – mare, mai mare) și June de la zeița Juno, soția lui Jupiter (echivalenta romană a Herei), a războiului și a femeilor. 

IULIE – JULY (giulai) și AUGUST (ăugăst), prescurtate Jul. și Aug. își trag numele de la virtuțile regale ale conducătorilor romani. Prima, July, celebrează luna în care Iulius Cezar s-a născut. Anterior epocii lui, era numită Quintilis (luna a cincea – reamintim că numărătoarea începea de la martie). A doua, August, e numită după fiul adoptiv și moștenitorul lui Iulius Cezar, Augustus. Succesiunea iulie – august din calendar e singura în care ambele luni au 31 de zile (la restul, alternează o lună cu 31 cu una cu 30 de zile sau mai puțin). Niciunul dintre împărați nu putea fi mai prejos!

SEPTEMBRIE – SEPTEMBER (septembăr), forma de calendar Sep., înseamnă luna a șaptea, așa cum am menționat.

OCTOMBRIE – OCTOBER (octoubăr), Oct., este luna a opta (de la octo, opt).

NOIEMBRIE – NOVEMBER (năuvembăr), prescurtată Nov., este luna a noua, de la novem (nouă).

DECEMBRIE – DECEMBER (disembăr), pe scurt Dec., este luna a zecea (de la cuvântul decem).

Alți împărați romani, după Iulius Cezar și Augustus, au mai încercat redenumirea lunilor septembrie – decembrie după titlurile sau numele lor, dar nicio schimbare nu a supraviețuit timpului.

Hai la un curs Follow Me să înveți limba engleză „like a pro” 🙂

Denumirile lunilor anului fac parte din moștenirea noastră culturală ca europeni. Este fascinant să vezi cât de mult se întrepătrund limbile popoarelor noastre, ce ecouri au obiceiurile unora în culturile altora pe acest continent denumit și Fermentul Civilizației. Cunoașterea limbilor străine – cu cât mai multe, cu atât mai bine – îți oferă deschidere pentru a face astfel de conexiuni și pentru a înțelege mai bine, până la urmă, diferențele și asemănările dintre popoare. Ce au adoptat unele de la altele și de ce. Fiecare limbă a unui popor priceput în anumite domenii a umplut găurile popoarelor vecine mai puțin experimentate în acea privință.

Învață mai aprofundat limba engleză, de exemplu și vei realiza repede câteva astfel de aspecte. De exemplu, vei vedea că englezii nu se simțeau prea rafinați în ale mâncărurilor, așa că au împrumutat mulți termeni franțuzești în bucătărie pentru a da o notă de lux și sofisticare: beef pentru carnea de vită (animalul e cow), pork pentru cea de porc (animalul se numește pig), mutton pentru carnea de oaie (în engleză, oaia e sheep), cream, etc. Chiar și poftă bună! Spun în franceză: Bon appetit!

Te invităm să descoperi aceste și alte picanterii ale limbii, să lămurești sintaxa (gramatica) și să dezvolți fluență în vorbire la cursurile pentru copii sau pentru adulți începători, intermediari sau avansați de la FollowMe. Va fi distractiv și interactiv, pentru că studiezi în grupe de maximum 9 cursanți de același nivel. Va fi intensiv, pentru că ne vedem de două ori pe săptămână. Va fi accesibil, deoarece ora de începere este 18:00 (pentru adulți). Poți da un test de plasament gratuit și poți solicita o ședință de asistență gratuită la curs!

Iar dacă vei dori să faci o primă impresie grozavă la curs și să te prezinți, folosind și lunile anului în engleză și dorind să le povestești celorlalți despre date importante din viața ta, ai putea găsi util și acest articol despre numere.