Jocuri în engleză pentru copii. Idei în funcție de grupa de vârstă

Fun and games – acesta e principiul în jurul căruia se dezvoltă strategiile de învățare în epoca noastră. Îți prezentăm mai jos câteva jocuri în limba engleză numai bune de jucat cu copiii de toate vârstele. Jocuri ce vor îmbunătăți vocabularul, fluența în engleză și vor aduce la pachet drag-de-învățat! Jocuri pe care, dacă le joci și acasă cu cei mici, vor constitui o piatră de temelie pentru formarea abilităților necesare la cursurile de engleză sau la școală!

Importanța învățării limbii engleze de la o vârstă fragedă

De ce le-ar trebui limba engleză copiilor mici? Păi, prima și prima dată le va trebui ca să poată vorbi cu alți copii mici. Da, pe plajă. Sau la schi. La hotel, unde o să stea și unde o să vrea să se joace cu alți copilași de vârstă apropiată. Nu îți va plăcea să îl vezi stingher în vacanță sau la rudele din altă țară…

Apoi, îi va trebui să își poată cumpăra ceea ce își dorește. Să poată asculta și înțelege cântecele care îi plac, filmele sau clipurile preferate. Să participe la școală în proiecte care necesită și limba engleză (cele cu adevărat cool sunt internaționale!). Să poată privi tutoriale legate de orice pe net și astfel să își îmbunătățească abilitățile. Să intre la școala, liceul, facultatea dorită. Și tot așa…

Limba engleză e importantă. Așa cum ne-am zbătut ca țară să avem acces la internet, să avem calculatoare în școli și cel puțin un smartphone în orice familie pentru a dezvolta competențe digitale cheie, cam la fel de importantă e și limba engleză pentru toți copiii și toate familiile!

Jocuri în engleză pentru copii de orice vârstă

Vom descrie în acest articol jocuri în engleză ce trebuie nu cumpărate, ci jucate. Vreau să spun, de către tine și copilul tău sau de către un grup de copii. Jocuri ce implică factorul uman, lucru care le face cu atât mai valoroase și mai eficiente. Acestea oferă satisfacție mai mare decât simpla întrecere cu un calculator.

Preșcolari

Am observat că micuții, mai ales dacă sunt în număr mai mare, iubesc jocul Bingo. Bingo cu vocabular în engleză, desigur. Se presupune că știu mai multe cuvinte pe o anumită temă (haine, mâncăruri, animale, părți ale corpului etc) și fiecare jucător primește o tăbliță / o foaie diferită, pe care sunt desenate (sau scrise, depinde de abilitățile copilului) în general 9 cuvinte (dar pot fi și mai multe sau mai puține) din acea temă. Părintele sau profesorul numește cuvinte din tema respectivă și copiii bifează dacă au auzit ceva ce se află desenat pe tabla sau foaia lor. În momentul în care reușesc să bifeze 3 itemi în linie (orizintală, verticală sau diagonală), strigă Bingo și au câștigat runda. Sau, desigur, în varianta mai lungă, cel ce reușește primul să bifeze toate cuvintele de pe foaie câștigă. Găsești aici variante ale jocului în limba engleză Bingo (descărcabile), organizate pe diferite teme de vocabular.

Grup de copii asezati in cerc pe un covor verde priviti de sus alaturi de educatoarea lor care se joaca un joc cu degetele

Un lucru universal valabil pentru toate jocurile pământului este acela că sunt mai distractive în grup. Mai ales într-un grup de copii. Realitatea e că, oricât te-ai strădui ca părinte, probabil nu vei obține aceleași chiote și chițăituri de plăcere ce răzbat în jurul unui grup de copii fericiți. De aceea, învățarea în grup e și ea mai spornică!

Dacă ești doar tu și copilul tău răbdător, puteți încerca Memory. E nevoie de două seturi de cartonașe care să înfățișeze anumite obiecte sau un set în care acestea să fie desenate, în timp ce pe cel de-al doilea sunt scrise. Cartonașele se poziționează cu fața în jos, în două mulțimi (stânga-dreapta), dar în ordine diferită. Apoi copilul întoarce câte o carte pe rând din cele 2 mulțimi. Dacă reușește să întoarcă aceeași carte (de exemplu, cu poza unui câine, sau un cartonaș cu un câine desenat, iar celălalt care conține cuvântul DOG), le poate lăsa cu fața în sus. Dacă nu, le întoarce iarăși cu fața în jos și continuă jocul, încercând alte cartonașe. Până când va reuși să întoarcă toate perechile.

Pentru tine și copilul nerăbdător, Memory poate fi mai dificil de pus în practică. Un copil căruia îi place să sară, să se miște va aprecia, în schimb, jocul Stepping Stones. Trebuie să folosești cartonașe sau flashcards care denumesc obiecte sau scurte propoziții în engleză. Ele reprezintă pietre de sărit într-un râu învolburat. Ca să poată călca pe ele și să nu cadă în apa rece, cel mic trebuie să rostească exact cuvântul sau acțiunea, propoziția prezentată acolo, până ce ajunge pe malul celălalt al râului. Altfel, va fi tras în jos de către ape și gâdilat strașnic de către Broscoiul din adâncuri (The Ugly Toad). Dar, evident, îl poate salva Libelula cea drăguță (The Pretty Dragonfly)… or something like that :). Uite idei de cartonașe pentru ambele jocuri aici

Copii de clasă primară

Jocul pe care pur și simplu îl adorăm este Snakes and Ladders (Șerpi și Scări). E un joc clasic, ce vine în multe variante, dar care prinde excelent la copii. Deoarece mizează mult pe elementul noroc, nu cunoștințe sau strategie, ceea ce îi face pe cei care nu se consideră așa de puternici la limba engleză să simtă că au șanse în plus. Că lupa nu e asupra lor, că nu sunt ascultați. Pur și simplu dai cu zarul și înaintezi pe o tablă de joc atâtea căsuțe câte indică acesta, mergând de la 1 spre cifra de finiș. Doar că, pe drum, ai parte de surprize plăcute – dacă pici pe anumite căsuțe (scări), înaintezi automat peste rând, iar dacă ajungi pe altele (șerpi) mergi înapoi. 

Acest joc este adaptat, în nenumărate variante, și pentru învățarea limbii engleze (pe fiecare căsuță pe care aterizezi, ca să fie validat avansul tău, trebuie să rezolvi un task: să spui un cuvânt, să răspunzi la o întrebare, să formezi o propoziție etc). It works wonders! 

Îmi amintesc una dintre experiențele mele de la clasă, cu un băiețel pe nume Petru. I-am anunțat pe cei mici că vom juca Snakes and Ladders cu Present Simple data următoare împreună. După câteva zile, Petru vine la oră cu o dispoziție de zile mari, spunându-mi că gata, e pregătit. Tot weekendul s-a antrenat la aruncat zaruri și e sigur că va câștiga! M-am amuzat copios, însă sunt sigură că Petru va avea mare succes ca antreprenor cândva, investind într-o industrie sau un produs de nișă: a fost singurul din cariera mea de până acum care s-a gândit să încerce altceva, alt drum decât restul copiilor (care au repetat Present Simple) pentru a fenta concurența și a câștiga.

Găsești idei de jocuri Snakes and Ladders gratuite, imprimabile, pentru exersarea limbii engleze aici. Mai aveți nevoie doar de zar și pioni.

Copii de gimnaziu

Board games forever pentru copiii de gimnaziu! Înseamnă mister, discuții, timp petrecut împreună (de către mai mulți copii sau de către copii și părinți), gândit mult, planificat, ochi odihniți neexpuși la ecrane. Engleză multă. Lucru în echipă (sau nu). 

grup de adolescenti ce stau pe o podea de lemn in cerc si joaca un boardgame cu intriga politista si de mister

Același joc în grup, la alt nivel și la altă vârstă: jocurile polițiste și de mister în limba engleză asigură atât distracția de calitate, cât și învățarea accelerată!

Nouă ne plac mystery games: Cluedo, Whodunnit, Mystery House, Sherlock Holmes și multe altele care există pe piață. Varianta în engleză, normaaal. Cu toate că sunt și ele de mult disponibile pentru publicul larg (Cluedo mai are un pic și împlinește un secol), tot sunt captivante, conțin noi și noi cazuri de rezolvat. Și antrenează mintea pentru gândirea critică, analiza atentă a detaliilor, formularea de ipoteze.

Spunem mai degrabă NU jocurilor video, chiar dacă adolescentul tău va încerca să îți explice câte cuvinte învață de acolo, cum îi stimulează inteligența, viteza de reacție, vigilența și altele. Deși creierul este într-adevăr stimulat, nu e chiar ceea ce îi folosește, sau nu în exces. Bang bang, boom boom este în mare ceea ce rămâne în urma lor.

Învățarea prin jocuri la cursurile Follow Me

Dacă nu te pricepi așa de bine la jocuri, sau la engleză, sau timpul nu îți permite să faci uz de cele prezentate mai sus prea mult, să știi că puiul tău chiar așa va consolida și fixa limba engleză la cursurile de engleză FollowMe: prin jocuri. Acestea și multe altele. De tot felul. De mișcare, de gândire, de noroc, de ghicit, de echipă sau individuale. Desigur, preșcolarii mai mult se vor mișca, vor atinge, vor alerga, dansa și executa comenzi. Școlarii din clasele primare (juniori) și seniorii – copiii de gimnaziu – vor ghici, gândi, planifica și rezolva mai mult. Vor folosi și ideile lor, obiectele din jur, tabla, dar și aplicații. Jocurile îi fac să se implice mult mai mult – iar afectul stimulează învățarea. Plus că nu mai simt presiunea școlii – această presiune uneori prost manageriată, sau înțeleasă, sau aplicată în anumite școli, care îi poate face pe unii dintre copii să fie timizi, neîncrezători, timorați.

La FollowMe, vrem ca toți, mari și mici, să învețe cu zâmbetul pe buze. Însă ceea ce tu, ca părinte al secolului XXI, s-ar putea să nu știi este că și abilitatea de a te juca trebuie antrenată. Expunerea la ecrane de mici și mai ales la site-uri și aplicații ce oferă gratificare imediată creierului (YouTube Kids, TikTok, unde clipurile au 30 secunde – 1 minut, și chiar și așa copiii rulează mai departe, neavând adesea răbdare să se termine) duce la o incapacitate de concentrare și la lipsa disponibilității de a face cel mai mic efort de gândire, planificare a unei strategii. Răbdare de a își aștepta rândul sau de a își însuși regulile unui joc. Așa că rolul tău este să te joci cu copiii tăi. Nu să le cumperi jocuri, ci să te joci, furnizând factorul uman atât de necesar dezvoltării lor, mai ales când sunt mici.

Sursa foto: Pexels