Oriunde ai copilărit, sigur îți amintești jocul de-a mama și de-a tata. Alături de alți copii, orele lungi în care hrăneați bebelușul, plecați și vă întorceați de la serviciu, pregăteați masa sau aranjați casa. Acela este, probabil, primul joc de rol: ceva care sună modern, dar pe care copiii îl practică de când lumea, cu beneficii extraordinare pentru dezvoltarea psihică, a vorbirii și a comportamentului. Mai târziu, jocurile de rol apar și la școală sau la cursuri, ca instrumente de învățare.
Jocul de rol este atunci când interpretezi, într-o situație care NU este reală, partea de conversație și gesturi a unui personaj din viața reală. Când te prefaci, cu alte cuvinte, a fi cineva/ undeva unde nu ești în momentul respectiv.
Jocul de rol reprezintă una dintre ocupațiile preferate ale copiilor din toate timpurile (apar spontan începând cu vârsta de 2-3 ani și până la vârsta școlară, când încep să prefere jocuri cu reguli) și reprezintă și o metodă utilizată în sala de clasă în școli, în cabinetele de psihoterapie sau în cadrul echipelor în mediul profesional (de exemplu în team building-uri).
Ca și joaca de-a săritul, de-a construitul sau de-a cățăratul, jocul de rol îi antrenează pe copii într-un mediu sigur pentru a face față unor situații provocatoare în viața reală. Cu cât copilul tău va fi mai surprins, mai șocat (nu neapărat în sensul de traumatizat) de o situație, cu atât va căuta să joace mai mult, la nesfârșit, acasă schimbul de replici respectiv. În acest fel, el caută modalitatea ideală de rezolvare a situației. Și ideal e să o găsească el însuși (să îl lași să repete, să proceseze până când alege deznodământul potrivit, nu să îi spui tu ce ar trebui să facă sau să zică).
Deci atracția copiilor pentru jocul de rol e dat de faptul că situația respectivă are o încărcătură afectivă, negativă sau pozitivă. Le trezește ceva emoții copiiior pe care ei învață, prin jocul de rol, să le gestioneze.
Jocurile de rol reprezintă o resursă valoroasă la cursurile de engleză pentru copii și adulți, deoarece stimulează imaginația și producția lingvistică într-un mod mai puțin controlat, mai liber decât o fac manualele sau fișele de lucru. Astfel, fiecare capitol studiat conține o temă de vocabular ce va fi exersată și cu ajutorul unei simulări de situație între copiii care lucrează în perechi sau echipe de 3-4 elevi.
Jocurile de rol îi fac pe copii să fie mai activi și mai implicați la lecții, îi motivează să vorbească și să aducă propria contribuție, le permit să personalizeze conținutul orei. De asemenea, au ocazia să exerseze negocierea, persuasiunea, compromisul, lucrul în echipă și cooperarea.
Jocurile de rol reprezintă unul dintre ultimele obiective de atins în sala de clasă, deoarece presupun achiziția de vocabular nou, capacitatea de a îl folosi în propoziții, utilizând în mod corect structurile gramaticale învățate până atunci, plus fluență, spontaneitate și tehnici de interacțiune. Reprezintă deci pregătirea perfectă pentru viața reală, ultimul pas înainte de a folosi limba engleză într-un mediu autentic, în vacanță sau cu persoane de o altă naționalitate.
Copiii vor căuta să inițieze jocuri de rol în funcție de ceea ce îi preocupă sau ceea ce le-a atras atenția în perioada respectivă. Dar dacă nu au idei, poți iniția tu un joc de rol, imaginând o situație care cere rezolvare. O intrigă suficient de interesantă ca să îl prindă pe cel mic.
Jocurile de rol nu au nevoie de recuzită extra-specială, de costume, instrumente comandate pe internet, truse. Nu aceasta e ideea. Ideea este folosirea minții, a imaginației și la nevoie, mai degrabă improvizarea obiectelor necesare din alte obiecte aflate la îndemână, dezvoltând astfel și mai mult ingeniozitatea celui mic.
În majoritatea lor, băiețeii și fetițele iubesc să se joace de-a doctorul: să consulte, să vaccineze, să examineze, să studieze gâtul și urechile sau să folosească stetoscopul. Imitarea unui om bolnav poate fi și ea o sursă de distracție, prin exagerarea reacțiilor. Consultația se poate termina prin scrierea unei rețete, apoi ridicarea ei de la farmacie.
Fiind vorba de o situație întâlnită în viața de zi cu zi, jocul de rol ce implică procesul de vânzare-cumpărare e la îndemâna tuturor copiilor. Exersăm politețea, cu formulele ei speciale, găsirea de soluții pentru diferite probleme (nu avem iaurt cu căpșune astăzi. Poate doriți înghețată cu căpșune în schimb?), ca să nu mai vorbim de abilitățile matematice, dacă folosim bancnote de jucărie sau jetoane/ monede pentru a efectua plata și a da restul.
Îngrijirea părului reprezintă un joc de rol de succes mai ales pentru copiii de vârstă mică, deoarece implică multă mișcare, imitarea gesturilor unui stilist: spălat pe cap, uscat, apoi tăiatul părului, aranjat, pieptănat, prins cu diferite agrafe, elastice, cleme.
Majoritatea familiilor au avut cel puțin un moment într-o zi mohorâtă de toamnă-iarnă în care s-au jucat de-a picnicul sau au improvizat, în casă, un cort dintr-o pătură sau un cearceaf, în care să se adăpostească de intemperiile imaginate ale naturii, să aranjeze gustări pe un napron pe podea, să gătească la un foc imaginar din poiană sau să își spele mâinile în apa pârâului… din sufragerie.
Aliniem 2-3 scaune unul în spatele celuilalt, desemnăm cine e șoferul/pilotul și care sunt pasagerii și jocul începe. De la instrucțiunile de fixare a centurii de siguranță la controlul biletelor și frâne, curbe periculoase, decolat sau aterizat, jocul de rol care implică transport e grozav pentru băieței în special.
Pentru copiii de grupa mijlocie, grupa mare și clasa pregătitoare, jocul de-a școala este foarte atrăgător. Micuții se transformă în Doamne care le predau celorlalți membri ai familie sau păpușilor, învățându-i litere sau cifre, poezii sau cântece, ori pur și simplu apostrofându-i pentru comportamentul nepotrivit. Jocul de rol de-a școala poate deveni mai amuzant dacă te transformi într-un elev distrat și neastâmpărat, testând astfel reacțiile micului învățător.
Dacă ai o mică divă acasă, posibil să o atragă un joc care să simuleze Vocea României sau X Factor. În felul acesta, va exersa cântece și poezii, va învăța să primească laude și critică ușoară, în glumă, ca și indicații despre mișcarea scenică.
Toți băiețeii sunt fascinați de puterea și echipamentul pompierilor și de incendii, dezastre naturale – putem folosi acest lucru pentru un joc de rol care începe cu un telefon la dispecer pentru a semnala o urgență, dispecer care va mobiliza forțele necesare pentru intervenție. Pot urma: stingerea focului, descarcerare, călătorie cu elicopterul la adăpost, etc
Un alt joc de rol ofertant din punct de vedere al posibilităților de a folosi imaginația este cel de-a polițistul și infractorul: de la o situație banală cum ar fi acordarea unei amenzi pentru parcare în loc nepermis (ca de exemplu pe trecerea de pietoni, sau în fața unei porți / garaj – un prilej bun pentru a le explica celor mici regulile de parcare și rostul lor) până la un joc mai complex cu indicii legate de un posibil furt sau act de vandalism. De exemplu, mâzgălirea cu grafitti a unei clădiri proaspăt renovate. Jocul de rol poate consta în interogatoriul de după comiterea faptei, plus negocierea unei pedepse constructive (cum ar fi revopsirea peretelui).
Last, but not least, jocul de rol de-a terasa sau restaurantul e atrăgător pentru copiii de vârstă mică. Ei pot veni să ia comanda, vă pot povesti despre meniu, pot aranja masa cu tacâmuri, farfurii și pahare și vă pot aduce cele comandate, urmând să plătiți ulterior consumația (iarăși, prilej de a introduce puțină matematică).
Poți găsi și alte idei de jocuri în articolele noastre cu variante de activități pentru copii de 3 ani, 4 ani, 5 ani sau 6-7 ani.
Societatea și stilul de viață moderne pot perturba ceea ce este natural și înnăscut la oameni. Ne pot toci instinctele sau acoperi pornirile naturale. Dacă nu l-ai văzut atât de des pe copilul tău simulând în joacă situații din viața reală, poate fi pentru că:
În concluzie, lasă-ți copilul cel puțin uneori plictisit și fără ocupație, ca să se poată manifesta talentele, înclinațiile și nevoile lui – una dintre ele fiind aceea de a se antrena pentru viața socială reală prin intermediul jocurilor de rol. Intră în joc alături de el cu umor și creativitate și puteți obține seri de distracție și amintiri minunate în familie!
Sursa foto: Freepik