Să înțelegi bine engleza atunci când o citești și o asculți e un prim pas spre accesul nestingherit la informație și cultură. Dar să vorbești engleza cu o pronunție perfectă îți asigură succesul în comunicare în orice împrejurări – la serviciu, în vacanță, în familia extinsă, la studii în străinătate. Ce poți face pentru a deprinde pronunția perfectă în engleză și ce alte canale te pot ajuta să evoluezi, pe lângă cursurile la un centru specializat de predare a limbilor străine?
Mai întâi, să clarificăm puțin nuanțele cuvântului perfect. Plecând de la premiza că, de fapt, perfecțiunea (pură) nu prea există. Ce vor totuși profesorii să spună prin perfect? Ca britanicii? Ca americanii? Americanii din ce zonă? Ca australienii?
Majoritatea celor din zona noastră a lumii, cel puțin, consideră că engleza originală, literară, frumoasă este cea britanică. Subscriem și noi, e o încântare pentru urechi! Este însă și cel mai greu de înțeles, se pare, atunci când e vorbită cu pronunție nativă, viteză nativă, expresii britanice. Majoritatea locuitorilor planetei, ceea ce ne include și pe noi românii, suntem mult mai expuși la engleza americană datorită filmelor, serialelor, documentarelor, etc. care vin, în număr mare, de acolo și beneficiază de un mecanism de marketing ultraeficient. Așa că probabil o persoană cu un nivel mediu de engleză ar putea cataloga mai degrabă ca perfectă pronunția din filme.
Doar că nici aceea nu reprezintă de fapt adevăratul accent american. Ceea ce o face perfectă este claritatea felului în care sunt pronunțate cuvintele. Oamenii pe care îi vedem la TV fac cursuri, studiază și își îmbunătățesc permanent pronunția, dicția, intonația astfel încât să fie extrem de ușor de înțeles de către alți oameni de orice naționalitate!
Accentele sunt diferite și oricât ai încerca, dacă nu ai învățat engleza din fașă, probabil că îți vei păstra accentul conferit de particularitățile limbii materne. Nu e o problemă. Poți fi fermecător și cu un (ușor) accent românesc. Dar e important să rostești clar sunetele, cuvintele să se diferențieze unul de altul, limba engleză să curgă frumos într-o intonație corectă și să încânte urechile interlocutorului. Să îi dai senzația de confort prin aceea că nu se luptă să înțeleagă ce spui.
Așadar, cum să înveți să vorbești frumos în limba engleză, atât de frumos încât oricine să vrea să te asculte?
Varianta de a învăța sau de a te perfecționa cu ajutorul cursurilor de engleză pentru adulți are un uriaș avantaj: faptul că vei studia într-o grupă cu alți 7-8 colegi și vei primi nu doar feedback-ul profesorului, legat de exprimarea și pronunția ta, dar și feedback-ul lor! Cu alte cuvinte, orice profesor are urechea formată și îi va fi ușor să înțeleagă ce spun cursanții săi de orice vârstă, dar colegii nu. Va fi ca și cum ai merge la o ședință, la o întâlnire de afaceri în viața reală și vei discuta cu alți oameni cu același nivel de cunoștințe, observând cu ușurință dacă ei te înțeleg sau nu (și vice-versa). Interacțiunea – discuțiile, jocul de rol, dezbaterile, jocurile sunt singura posibilitate de a te asigura că te dezvolți așa cum trebuie din punct de vedere al pronunției și că ești corectat în timp util în cazul în care ai reținut ceva greșit, astfel încât eroare să nu se fosilizeze.
Cursurile sunt organizate de două ori pe săptămână, încă este disponibil sistemul hibrid așa încât, chiar de nu poți ajunge fizic la vreunul dintre cursuri, te poți conecta și lucra în condiții de maxim confort și de acasă sau de la birou.
Ca pregătire pentru cursurile de engleză, poți arunca un ochi pe regulile de pronunție de bază.
Aplicațiile sunt prietenele noastre, fie că vrem sau nu (dar din ce în ce mai mult și mai mulți, vrem). Ca exemplu, de curând i-am explicat fetiței mele, 5 ani, pasionată de animale, despre câinii utilitari și în speță cei utilizați de nevăzători, care îi ajută să traverseze strada, să meargă la cumpărături și așa mai departe. Partea cu traversatul străzii a cam pus-o pe gânduri. Și după ce a reflectat 2 zile, a venit la mine și mi-a spus: Cred că înțeleg cum îi ajută câinii pe oamenii care nu văd să traverseze. Probabil au o aplicație! Se referea la câini, desigur…
Există aplicații pentru orice și există credința noastră că orice se rezolvă cu o aplicație. Te poate ajuta și în cazul studiului limbilor străine. Găsești pe blogul nostru informații despre cele mai îndrăgite și de succes aplicații pentru învățare în acest domeniu. Avantajul e că poți auzi de oricâte ori vrei tu pronunția unui anumit cuvânt sau rostirea unei anumite propoziții. Dezavantajul, totuși, e că nu primești feedback pe pronunția ta. Ca atunci când o asculți pe Celine Dion și cânți sub duș, îți imaginezi că sună exact la fel, dar în realitate… Aplicațiile sunt totuși ideale ca supliment distractiv pentru cei ce sunt în plin proces de achiziție a limbii engleze!
Deși din ce în ce mai puțin valorizate, încă există dicționare și sunt de mare ajutor celui ce vrea să învețe organizat, sistematic! Dacă știi să alegi dicționarul potrivit, e o adevărată comoară: cu condiția să fie monolingv (englez- englez, adică să aibă explicațiile în engleză) și ales exact pe nivelul tău. Există dicționare de nivel elementar, intermediar, avansat – nu are rost să sari la cel mai gros, cel avansat dacă tu nu ai cel puțin nivel B2 acum, deoarece explicațiile și exemplele oferite vor fi foarte dificile.
În cazul în care alegi dicționarele tipărite, trebuie să cunoști alfabetul fonetic internațional pentru a beneficia din punct de vedere al pronunției. E vorba de o serie de semne care desemnează diferite sunete (unele dintre ele, inexistente în română) și cuvântul scris e urmat de transcrierea pronunției sale, cu ajutorul acestor semne (plus marcarea silabelor acentuate). Un pic mai complicat, însă revelator, dacă te obișnuiești cu sistemul și dacă ai inteligență vizuală dominantă.
Dicționarele electronice, online, conțin și această transcriere fonetică, dar și o înregistrare a cuvântului pronunțat corect (adesea în ambele variante, British English și American English) pe care o poți accesa de câte ori vrei. Uite de exemplu aici un dicționar online de la Cambridge. Îți arată și termeni înrudiți ca sens, exemplele sunt foarte catchy, poți da peste noi termeni utili sau concepte utile (la ultima mea incursiune, am aflat că există și ce este Graternity leave, de exemplu).
Orice input audio (din surse certificate) este bun pentru dezvoltarea pronunției în limba engleză. Despre filme am discutat deja și cum ele ne inspiră să pronunțăm frumos și clar (să studiem puțin comparativ filmele în engleză – fără subtitrare și cele în limba română, fără suport scris – eu încă găsesc că adesea mă lupt să înțeleg replicile în limba română!). Muzica te ajută să înțelegi mai bine cum se pronunță anumite structuri deoarece auzi cântecele preferate în mod repetat, ceea ce ajută creierul să înregistreze mai bine sunetele.
În privința cărților, există acum o tendință în curs de dezvoltare de a le consuma sub formă de audiobooks (la jogging, la sală, în metrou, în tren), iar expunerea de zeci de minute la engleza vorbită poate face minuni în ceea ce privește atât pronunția cât și vocabularul și fluența. O altă modalitate bună de lucru cu cărțile, ce îmbină stilul clasic cu cel modern, este citirea de e-books: e-book readerele cum ar fi Kindle îți oferă traducere și pronunție pentru cuvintele necunoscute (selectate de tine prin click) și nici nu obosesc ochii, precum ecranul telefonului. Dacă ai nevoie de idei de titluri de cărți contemporane bune, citește recomandări din 2021 pentru adulți sau verifică aici ultimele apariții dedicate adolescenților. Și cărțile în format clasic – scrise, tipărite – te pot ajuta să pronunți perfect în engleză dacă îți faci un obicei din a citi cu voce tare anumite pasaje (pentru a auzi și a îți conștientiza pronunția), eventual chiar în fața oglinzii.
Pentru că obiectivul suprem al oricărei limbi este să comunici prin intermediul ei, trebuie să ai mereu în vizor succesul comunicării. Mai exact: ai șanse mai mari să te faci înțeles și să obții ceea ce vrei dacă pronunți perfect și ești înțeles cu ușurință. Minimizezi riscul de confuzii și iritarea celor cu care discuți. Te vei face plăcut mai repede și poți încerca să fii spiritual, să faci glume, dacă interlocutorii îți descifrează repede și fără efort vorbele. Pronunță perfect în limba engleză și te vei simți relaxat și sigur pe tine oriunde ai fi și cu oricine ai discuta, fiind liber să te concentrezi pe ideile ce vrei să le transmiți!
Sursa foto: Unsplash