Filme în limba engleză pentru copii. Idei educative în funcție de vârstă

Dacă tot se cere insistent statul în fața ecranelor, să fie cu folos! Filmele în limba engleză privite ocazional îi pot învăța pe copii vocabular valoros, îi pot face să rețină replici amuzante și le vor trezi cu siguranță curiozitatea asupra comunicării în această limbă.

De la ce vârstă se pot uita copiii la televizor

Până la doi ani, sigur nu – acesta e sfatul pediatrilor. Apoi, câte o jumătate de oră maximum. Cel puțin teoretic. Privitul la televizor dăunează deoarece nu oferă interacțiune 3D cu lumea (la fel ca joaca, sau exploratul în lumea reală) și pentru că hrănește uneori prea intensiv creierul, cu prea multe imagini, culori, zgomote. De la 4-5 ani pot privi filme sau desene educative, preferabil cu durată mai mare (deci nu video de 2-3 minute), cu un fir epic, dar nu zilnic și desigur, nu mai multe pe zi.

Ca să facem o comparație frumoasă, e cam același lucru cu băutul sucurilor naturale: sunt sănătoase și delicioase, dar dacă am bea doar suc de fructe în loc de apă, zilnic, corpul sigur ar avea de suferit din cauza aportului prea mare de acizi, vitamine, și așa mai departe. (Dacă nu știai, și sucul natural se oferă copiilor mici în cantitate de 125 ml de trei ori pe săptămână, după carte).

O altă recomandare, de această dată a medicilor oftalmologi, este ca micuții să NU urmărească video la telefon sau tabletă, ci preferabil la laptop sau televizor. Se pare că distanța față de ecran face toată diferența din lume în materie de solicitare a mușchilor oculari – cu cât mai aproape de ochi e imaginea, cu atât mai dăunătoare!

Primele filme în limba engleză pentru copii preșcolari

Copiii de vârstă preșcolară trebuie să vadă filme educative în limba engleză, bazate pe valori civice și morale pozitive, cum ar fi prietenia, colaborarea, ocrotirea semenilor și a mediului. Fără riscul de a fi speriați sau șocați de anumite imagini din filme (lucru care este foarte ușor să se întâmple la această vârstă. Și nici măcar nu vor spune imediat că s-au speriat, ci după câteva ore / zile și câteva coșmaruri). Așa că e bine să alegem cu mare grijă conținutul pentru ei! Chiar dacă au un start bun în învățarea limbii engleze de la cursuri, ei încă nu sunt fluenți deci nu vor înțelege practic tot ce spun personajele. Însă imaginația și expresivitatea personajelor va compensa pentru asta.

Paw Patrol: Mighty Pups (Patrula Cățelușilor – filmul). Deoarece chiar tuturor copiilor mici le sunt dragi cățeii eroi, personaje prietenoase, pozitive care promovează valori civice și deoarece în jurul lor a fost creată o întreagă industrie. E aproape imposibil, dacă deții acasă un preșcolar, să nu deții și un produs pe care sunt desenați cățelușii!

Thomas and Friends: The adventure Begins. (Locomotiva Thomas) – pentru că promovează prietenia și cooperarea, lucrul împreună.

Lost and Found: o poveste frumoasă despre un băiețel care găsește un pinguin la ușa casei pe care o vor savura până și cei mai mici spectatori. Recomandat pentru grafica foarte clară, durata scurtă a filmului (30 de minute) și pentru lipsa oricărui element controversat (violență, limbaj urât, etc)

Boss baby: bebeluși drăgălași și pufoși care se vor răi (sigur că nu le iese). Amuzant și reconfortant.

cutii de carton rosu cu alb cu popcorn pentru a manca la film

Atenție la gustările care însoțesc filmele! E o plăcere la orice vârstă să ronțăi atunci când vezi un film, dar nu e tocmai sănătos, mai ales la copiii de vârstă mică.

Filme educative în engleză pentru școlarii mici

Să fie amuzant dar neapărat și cu suspans și momente critice, să aibă un ritm rapid și muzică frumoasă – asta este ceea ce vor școlarii de vârstă mică de la un film de desene în engleză care să îi captiveze. Și replici memorabile (mai ales dacă învață engleza și se pot bucura de jocurile de cuvinte)! Iată selecția noastră:

Luca – atmosferă de vacanță pe Riviera italiană, cer senin, apă limpede, gelato, paste și aventuri în vacanța de vară a unui băiețel și a prietenilor săi. Asta dacă… e într-adevăr un băiețel! Un film care radiază bună dispoziție.

Encanto – prezintă un alt model de familie, foarte pitoresc, dintr-un sat din Columbia. Toți membrii familiei au puteri magice, mai puțin Mirabel, personajul principal, lucru care vine la pachet cu multă frustrare. Un must-see pentru generația copiilor de acum!

Turning Red: o fetiță de 13 ani din ontario, Canada, se confruntă cu urmările unui blestem ereditar, care o face să se transforme într-un panda uriaș roșu și pufos oricând simte emoții puternice. O comedie fantastică frumoasă și deconectantă.

Sonic the Hedgehog (1,2): aventurile bizare ale ariciului Sonic în luptă cu adversarii săi captivează tânăra generație de pe tot cuprinsul planetei. Sonic a devenit un simbol și nu poate fi trecut cu vederea.

Rise of the Teenage Mutant Ninja Turtles: The Movie. O reînviere a unuia dintre miturile copilăriei noastre, a părinților de acum: țestoasele Ninja.

The Sea Beast – aventuri și comedie pe mare, eroina fiind o fetiță curajoasă și pasionată de explorare, îmbarcată clandestin pe o navă. Aventură și suspans!

doua adolescente stau pe canapea cu pizza si popcorn in maini si urmaresc zambind un film in engleza

Urmărirea filmelor in engleza poate fi, la copiii mai mari si adolescenti, o forma de socializare si de a petrece timp impreuna.

Idei de filme în engleză pentru copii de gimnaziu

Copiilor de gimnaziu le va fi mai ușor să urmărească filme în limba engleză, datorită nivelului lor mai ridicat lingvistic – asta mai ales dacă au o bază solidă de la cursuri, coroborat cu orele de la școală. Uite ce ar putea să le suscite imaginația:

Peter Pan and Wendy – film artistic, nu de animație, după vestita carte a lui J.M. Barrie. Aventuri mult iubite de către toate generațiile, într-un spațiu atemporal. Brand new, din aprilie 2023.

The Little Mermaid: nu, nu aceea pe care o știm noi, de la Disney, ci o versiune nou-nouță din mai 2023. Cu o grafică modernă și un ritm adaptat epocii.

Mia and the White Lion este o poveste frumoasă (cu actori reali) despre o fată ce merge în Africa de Sud și creează o legătură incredibilă cu un pui de leu alb. Pe care, însă, trebuie să îl salveze de la captivitate…

Puss in Boots: The last wish. Simpaticul personaj de basm, adus la viață pe ecran prima dată în seria Shrek, continuă aventurile în filmul lansat în 2022.

Monster High: filmul urmărește povestea lui Clawdeen, o fată jumătate om, jumătate lup care începe școala la Monster High, printre alte creaturi fantastice / mutante. 

Filme în limba engleză potrivite adolescenților

Adolescenții au nevoie și de ceva sentiment, dramă în filmele și cărțile pe care le consumă! Iată recomandările noastre:

Do Revenge – un hit Netflix cu adolescente malițioase care se hotărăsc să se apere una pe alta de cei care le supără. 

The Fallout: nu este o comedie tipică pentru adolescenți, nu e un film de dragoste, ci e bazat pe o traumă suferită de o fată care este martoră la un atac armat în școala ei. Pelicula ne poartă printr-o perioadă tulbure pentru ea, gestionarea stresului și emoțiilor posttraumatice, prietenia și susținerea pe care o găsește alături de o altă fată alături de care a trecut prin aceeași experiență. Un film viu și realist – dar potrivit adolescenților de vârstă mai mare (peste 16).

The School for Good and Evil – un film fantastic despre o școală magică având scopul de a educa eroi pozitivi (Evers) și eroi negativi de basm (Never), unde ajung două prietene, care sunt plasate în tabere opuse…

Hello, Goodbye and Everything in Between – urmărește povestea unui cuplu de adolescenții care se iubesc foarte mult și se potrivesc foarte bine, dar fac un pact să se despartă înainte de a pleca la facultate. Daaar… decizia lor urmează să fie pusă sub semnul întrebării.

Pretty Little Liars: Original Sin – un film de suspans și mister, pentru adolescenții cărora le plac senzațiile tari (practic, toți).

Filme în engleză cu subtitrare sau fără, cum e mai util?

Generația noastră, a părinților de adolescenți, încă tânjește după programele TV nedublate datorită cărora am învățat noi engleză mai repede și mai ușor. Realitatea este că e foarte important ca audio să fie în engleză – mai departe, e util ca cei mici să vadă filmul și fără subtitrare, dar și CU subtitrare (tot în engleză, desigur!). Dacă se alege audio și subtitrarea în engleză, copiii vor face o conexiune solidă între felul în care se pronunță și felul în care se scriu cuvintele, lucru care îi ajută să devină foarte buni la scris. Pe de altă parte, nu vor avea urechea la fel de bine formată pentru a înțelege vorbirea în ritm rapid, la fel ca cei care preferă să privească filmele fără niciun fel de subtitrare.

Urmărirea filmelor în engleză e foarte utilă pentru construirea fluenței în această limbă, dar și pentru mărirea performanțelor la teste și examene, cum ar fi Cambridge: fără să își dea seama, copiii își vor mări vocabularul, vor învăța expresii idiomatice, colocații, verbe frazale, vor deveni mult mai curioși să afle sensul cuvintelor și vor prinde din zbor idei ce le pot folosi la probele de Speaking și Writing.

În paralel cu alegerea și urmărirea filmelor pentru zilele sau serile ploioase și leneșe, nu uita să încurajezi interacțiunea și socializarea la copilul tău. Mai ales dacă e vacanță, nu îl lăsa toată ziua la tabletă sau TV – mergeți în parc, faceți sport, sau alăturați-vă unui club cum ar fi școala de vară de comunicare în limba engleză, unde copiii au parte, în funcție de vârstă, de povești și jocuri de cunoaștere și conversație în perechi și echipe potrivite lor.

Sursa foto: Pexels