Echivalarea examenului de Bac la limba engleză. Tot ce trebuie să știi

Vești bune pentru liceenii ce doresc să își echivaleze examenul de Bac la limba engleză și să scape astfel de o parte din stresul examenului de maturitate! Acum este mai simplu decât oricând să facă acest lucru – tot ce e necesar este obținerea unei diplome cu recunoaștere internațională ce atestă nivelul de cunoștințe B1, indiferent de titlul examenului!

Ce examene echivaleaza Bac-ul la limba engleză

Liceenii au o listă destul de cuprinzătoare din care pot alege un examen internațional de limba engleză și astfel obține o diplomă pe care o pot folosi astfel încât să evite susținerea probei de limba engleză la Bac. Motivele pentru a face acest lucru sunt variate: în acest fel își ușurează perioada, oricum grea, destinată probelor de Bacalaureat și admiterii la facultate. În al doilea rând, testele cu recunoaștere internațională sunt standardizate, au subiecte foarte bine calibrate pe nivel și șansele să reflecte fidel cunoștințele elevului sunt mult mai mari. Nu prea poți să ai ghinion să nu pici pe subiect, trebuie doar să cunoști engleza generală pentru a trece cu succes. 

Altfel spus, un examen internațional e un pariu mai sigur pentru elev decât proba de engleză de bacalaureat, unde liceanul poate avea surpriza ca cel ce a conceput subiectele sau cel ce corectează să facă exces de zel sau să nu poată aproxima prea bine ce înseamnă B1. Și să aibă parte de vocabular specific B2, de exemplu, sau să îi fie taxate greșelile ca și cum ar fi avansat (C1-C2). 

Iată lista de examene de limba engleză disponibile pe piața românească ce pot fi folosite pentru echivalarea probei de Bac:

Examenele de engleză Cambridge

Probabil cele mai populare în țara noastră, deoarece oferă variante pentru copiii începând cu vârsta de 7 ani, examenele Cambridge au venit cu o inovație de câțiva ani. Deși poți alege, conform nivelului tău estimat, dintre mai multe titluri de examen, punctajul obținut este exprimat pe scară unică de evaluare: Cambridge English Scale. Practic, e un scor care e valabil indiferent dacă ai dat examenul A2 Key, B2 Preliminary, C1 Advanced etc). Pentru ca examenul Cambridge susținut să îți folosească la Bac, e nevoie să obții un scor de 140.

Fie susții examenul A2 Key și îl treci cu calificativul Pass with Distinction, fie susții direct examenul B1 Preliminary (noi așa recomandăm, credem că e varianta mai sigură, deoarece 140 e scorul maxim ce poate fi acordat la A2 și ceva mici greșeli pot practic compromite proiectul) sau superior: B2 First sau C1 Advanced. Mai multe informații despre examenul Cambridge și cum/unde te poți pregăti pentru el găsești aici, iar dacă vrei să vezi modele de subiecte, uită-te la acest articol.

Examenele Cambridge NU au dată de expirare, deci în mod normal ar trebui ca diploma să poată fi folosită și în cazul în care examenul a fost susținut în gimnaziu (de exemplu, majoritatea cursanților FollowMe susțin A2 Key, B1 preliminary și B2 First până la sfârșitul clasei a opta), însă cel mai sigur e să verifici acest aspect la instituția care echivalează diploma. 

Ia în calcul, de asemenea, că nu e o opțiune să te hotărăști asupra unui examen Cambridge în primăvara dinaintea probei de Bacalaureat, deoarece diplomele sunt eliberate în minimum 6 săptămâni (dar poate dura și mai mult până intri în posesia lor). În scenariul ideal, liceenii se pot ocupa de acest aspect în anul dinaintea clasei a douăsprezecea, în timpul verii când sunt mai relaxați și mai puțin ocupați pentru a dedica o perioadă de timp pregătirii sale.

elev de liceu care studiaza singur la birou cu un dictionar si alte carti pentru a se pregati sa dea un examen de engleza care sa echivaleze Bacul

Practise, practise, practise! Susținerea oricărui examen de limba engleză care poate ajuta un elev cu echivalarea acestei materii la Bac presupune pregătire pentru un rezultat bun.

Examenul de engleză Ielts

Examenul de engleză IELTS are și el o recunoaștere foarte bună în toată lumea, fiind util nu doar pentru echivalarea diplomei de Bacalaureat, ci și pentru accesul în diferite instituții de învățământ superior din țară și din străinătate. Pentru primul dintre cele două obiective trebuie un scor de 4 – 4.5 (pe o scară de la 0 la 9), iar pentru cel de-al doilea… e bine să verifici care sunt cerințele la instituția unde se vrea accesul (nivelul dorit variază mult în funcție de tipul de studii).

IELTS însă este un examen care poate fi susținut doar în clasa a XI-a sau mai târziu, deoarece are termen de valabilitate de 2 ani, înscris pe diplomă. Și oricum, e un examen pe care e util să îl susții atunci când ai un nivel cât mai avansat de cunoștințe, pentru a îți folosi și mai departe de finalul liceului.

Examenul de engleză TOEFL

O altă opțiune de examen ce poate echivala proba de engleză de la Bacalaureat este TOEFL. Și aici trebuie să ai un punctaj care să ateste nivelul B1, și anume între 57-86 de puncte. Acest test are și el o valabilitate de 2 ani și poate fi susținut în România doar în varianta Internet-based (ceea ce oferă o mai mare flexibilitate și primirea mai rapidă a rezultatelor).

Examenele de engleză Trinity

Liceenii pot alege să susțină și examenul Trinity pentru a îi ajuta cu proba de BAC, însă trebuie aleasă varianta Integrated Skills in English (deci nu doar examenul oral, destinat de fapt copiilor mai mici, ci varianta cu toate probele, adică și cele scrise). Pot prezenta dovada promovării oricăruia dintre cele 4 teste: Trinity ISE I (nivel B1), II (nivel B2), III (nivel C1) sau IV (nivel C2). Examenele sunt organizate de Trinity College London și vin cu câteva avantaje – din punctul nostru de vedere, cel mai mare e că primești feedback detaliat DUPĂ examen, în care ți se explică nivelul de engleză, punctele tari și punctele slabe și se fac recomandări pentru o evoluție viitoare. Sau faptul că poți alege singur ce subiect să pregătești pentru discuția ce va avea loc la proba orală. Deci per total, are un format mai prietenos, dar și un grad mai mic de recunoaștere internațională pentru accesul în universități sau programe de Master.

patru elevi de liceu cu masti sustin intr-o clasa la masute individuale un examen de engleza scris

Susținerea unui examen de engleză ales de tine însuți, care nu e obligatoriu, după o perioadă de pregătire este mai puțin stresantă decât susținerea probei de Bac.

Cum te poate ajuta Follow Me să echivalezi Bac-ul la limba engleză. Cursuri disponibile

Pentru a dezvolta un nivel de limbă corespunzător (minimum B1), egal dezvoltat pe toate competențele: înțelegere, conversație, scris și citit, cea mai bună variantă e să apelezi pe parcursul perioadei de școlarizare la cursuri de engleză pentru seniori la un centru specializat. Deși programa școlară elaborată de Minister este foarte bine gândită și completă, în condițiile noastre de învățământ (mărimea claselor, dotări, numărul de ore) este foarte greu – spre imposibil – ca materia să fie parcursă corespunzător și exersată pe măsură. B1 – nivelul intermediar nu e imposibil de atins, dar nici foarte ușor – trebuie să fii, practic, utilizator autonom al limbii engleze, să te poți descurca oriunde singur, să fii capabil să extragi informații din textele scrise (nu doar să le înțelegi) și să redactezi o compoziție clară în scris, în registrul potrivit scopului tău.

În cadrul cursurilor de engleză organizate în grupe mici de studiu, de maximum 9 copii sau tineri, se dezvoltă toate abilitățile necesare susținerii cu succes a unui examen: au parte de suficiente exerciții de listening ca să descifreze fără stres limba vorbită, se organizează jocuri de conversație la fiecare oră, lucrăm gramatică și vocabular, aprofundăm tainele descifrării textelor, dar și pe cele ale scrierii diferitelor tipuri de compoziții. Deci engleza va fi învățată într-un mod plăcut și mai ales complet.

De asemenea, FollowMe are cursurile structurate astfel încât la orice nivel de copii școlari, ele sunt compatibile cu examenele Cambridge (manualele sunt alese în așa fel încât să ofere sprijin la pregătirea pentru Cambridge, activitățile organizate sunt tip Cambridge, se lucrează în clasă subiecte de speaking pentru examen, la toate grupele, cu toate nivelurile și toți copiii).

O altă variantă, de pregătire fix pe nivel și cu ajutorul subiectelor autentice de examen, lucrate în clasă, discutate și chiar mai mult, pregătită o strategie de abordare a fiecărei probe în parte este cursul de vară de pregătire pentru Cambridge, în perioada iunie – august (2 ședințe pe săptămână a câte două ore). FollowMe organizează și sesiuni proprii de examene Cambridge pentru toate nivelurile și asigură efectuarea formalităților pentru înscriere.

Un nivel de limba engleză corespunzător și ceva pregătire specific, pentru testul pe care vrei să îl susții sunt esențiale pentru a reuși echivalarea examenului de Bac la limba engleză. Familiarizarea cu tipul de itemi de examen, cu cerințele și baremul de corectare, exersarea încadrării în timp și a gestionării stresului la fiecare probă în parte trebuie exersate pentru un rezultat cât mai bun.

Sursa foto: Pexels