Relațiile interumane sunt principalul factor care influențează calitatea vieții, se pare. Conform studiilor. În aceste condiții, ceea ce înțeleg și învață copiii despre prietenie este important pentru viitorul, starea și sănătatea lor! Iată cum poți contribui și tu la dezvoltarea abilităților sociale și crearea de prietenii durabile:
Cuprins:
ToggleCopiii au în mod natural nevoie de prieteni și vor căuta să se joace sau să vorbească adesea cu copii compatibili cu ei. Noi, părinții, îi putem încuraja în mai multe moduri – primul ar fi exemplul personal. Să știe că noi, ca adulți, avem prieteni și încă unii, cei mai buni poate, din copilărie. Că ne valorizăm prietenii, că ne e dor de ei, că ne gândim la ei adesea chiar și când sunt departe. Că le trimitem mesaje, le telefonăm, le scriem vederi din vacanță sau înregistrăm video pentru ei. Că îi invităm în vizită sau ieșim la cafea, că împărtășim cu ei bancurile bune, filmele preferate și întâmplările vesele dar și triste, că îi includem în rugăciunile noastre.
Acest lucru le creează copiilor impresia că lumea e mai mare, mai sigură, că tribul nostru e numeros (decât dacă ar fi format doar din copil și părinți) și au spatele asigurat. Ei dezvoltă ideea că, în caz de nevoie sau necaz, ar avea la cine să apeleze. Și cresc cu impresia că așa ar trebui să arate și viața lor – cu mai multe persoane în jur în care să investească timp și atenție.
Un alt lucru important în educația copiilor de vârstă mică este să înțeleagă, să fie obișnuiți că nu vor avea fix aceleași lucruri ca și ceilalți copii. Dacă mergi la o aniversare și cumperi un cadou pentru sărbătorit, nu îi lua și copilului tău fix același lucru doar pentru că îi place. Sau nu mereu :). Dacă a văzut o păpușă nouă, un costum de Spiderman sau o pereche de ghete la colegul de grupă sau de clasă, nu îi lua imediat și lui fix același model, “ca să nu se simtă prost”. Pe termen mediu și lung, fix acest obicei duce la invidie și răutate din partea micuților. Mai degrabă explică-i că oamenii arată diferit, au talente, pasiuni diferite și lucruri diferite și e bine că e așa! Deoarece în acest fel, atunci când prietenii merg în vizită unii pe la alții, au la dispoziție jucării noi și nu se vor plictisi. Cumva, cultivă ideea de complementaritate în loc de competitivitate. Pentru că, cel mai adesea, certurile, bătăile, emoția negativă în cazul copiilor pornește de la lucruri sau calități râvnite, neîmpărțite, etc
Legat de discuțiile efective despre prietenie și prieteni, cel mai util lucru pe care putem să îl inducem copiilor e toleranța. Să înțeleagă și să accepte diferențele dintre oameni, gusturile diferite, aptitudinile diferite, evident și înfățișarea diferită. Asta îi va feri într-o oarecare măsură de certuri sau decepții. E bine să știe că prietenii adevărați sunt alături unii de alții și la distracție și joc, dar și la nevoie și tristețe. Că se susțin reciproc și se încurajează și mai ales, că se bucură unii de reușitele altora.
Este foarte bine ca ai noștri copii să se înțeleagă cu oricine, din orice mediu. Să fie toleranți și să își găsească de joacă / de discutat cu orice altă persoană. Dar când vine vorba de prietenii trainice, adevărate, acestea se sudează de obicei în urma descoperirii unor afinități comune: stil de viață, valori, hobby-uri comune.
E relaxant, cât se poate de sănătos și le dă părinților o gură de aer proaspăt: mersul în parc. Dacă alegi adesea aceleași locuri de joacă, e foarte probabil ca al tău copil să înceapă să îi cunoască pe ceilalți micuți care le frecventează, apoi să se împrietenească cu ei. Oferă-i ocazia de a vedea fețe familiare aproape zilnic – în acest fel, și jocurile lor vor evolua, la fel și imaginația copiilor.
Fie că e vorba de participarea la zile de naștere, de nume, vizite sau evenimente în comun ale clasei (târguri școlare, săptămâna eco, excursii, etc), aceste evenimente extrașcolare au darul să îi aducă pe copii împreună, să îi ajute să consolideze relațiile și să le creeze amintiri frumoase. Deci nu le evita!
Taberele sunt experiențe pentru o viață. Experiențe complexe, unde copiii trebuie să se descurce pe cont propriu timp de o săptămână, dar și să își gestioneze emoțiile departe de tine. Acest lucru îi va ajuta să se apropie, să se ajute. Să se certe, în momentele tensionate, după care să se împace. S-ar putea să nu fie extaziați în toate momentele taberei. Să întâmpine și momente de respingere, melancolie, dor. Dar tocmai acest lucru va pune la încercare prietenia lor și le va modela personalitatea!
Cursurile de engleză pentru copii pe care le organizăm la școlile FollowMe din Drumul Taberei, Titan, Vitan și Ghencea dezvoltă abilităţile sociale ale copiilor şi încurajează prietenia. Deoarece acestea lucrează în favoarea tuturor: mai mult chef de discuții se traduce prin mai multă activitate la orele de engleză, copii care vin cu drag la cursuri, fețe fericite.
Cea mai importantă metodă prin care încurajăm prietenia este… descurajarea competiției. Deși copiii sunt încadrați în grupe în urma unui test de plasament gratuit și având un nivel similar de limba engleză, odată început cursul, ei vor fi mereu în competiție doar cu ei înșiși. Copilul-de-săptămâna-aceasta să fie mai bun decât copilul-de-săptămâna-trecută. La testul acesta să aibă mai puține greșeli decât la testul trecut. Nu facem ierarhii, nu comparăm note, punctaje (de altfel, nu acordăm note ca atare, numărăm doar itemii rezolvați corect din total). Nu dăm exemple (uite ce corect a rezolvat X!).
În schimb, încurajăm colaborarea lucrând mult în perechi și în echipe, sau construind proiecte, povești, eseuri etc împreună, cu participarea tuturor celor din grupă. Copiii sunt invitați și provocați să fie empatici atunci când un coleg întâmpină o dificultate sau se comportă nepotrivit și nu să îl condamne, judece sau să îl pârască. Cursurile de vară sunt cu precădere centrate pe comunicare – și nu e vorba numai de a face dialoguri în engleză, ci de a învăța să asculți, să argumentezi, să interacționezi, să te înțelegi cu celălalt.
Cursanții sunt de asemenea provocați să desfășoare activități creative și să vorbească / să scrie mult despre ei înșiși, despre hobby-urile, familiile, animalele lor de companie, despre amintiri plăcute sau mai puțin plăcute. Să se exprime, verbal sau nonverbal, prin intermediul diferitelor jocuri de echipă în limba engleză. Lucruri pe care le împărtășesc în cadrul orelor și care îi ajută pe copii să se apropie unii de alții, să se înțeleagă mai bine şi să înveţe despre prietenie. Noi credem că școala are, pe lângă diseminarea informației și antrenarea minții pentru rezolvarea problemelor, și rolul de a forma copiii din punct de vedere social pentru o lume mai prietenoasă, cu un nivel de stres cât mai mic!
Sursa foto: Pexels
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitiv. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne va permite să procesăm date precum comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Neconsimțământul sau retragerea consimțământului poate afecta negativ anumite caracteristici și funcții.