De la concret și imediat, la abstract, proiectat în viitor, există nenumărate feluri în care engleza a devenit necesară – sau hai să spunem, cu indulgență, foarte utilă – în viața noastră. Citește în articolul de mai jos cum anume te poate ajuta învățarea limbii engleze să îți ușurezi și să îți îmbunătățești existența.
Mami, ce înseamnă deari fingăr?
Can’t rename “Pictures” because a file or folder with that name already exists.
Ladies and gentlemen, the Captain has turned on the Fasten Seat Belt sign. If you haven’t already done so, please stow your carry-on luggage underneath the seat in front of you or in an overhead bin. Please take your seat and fasten your seat belt. And also make sure your seat back and folding trays are in their full upright position.
Iată trei situații din viața de zi cu zi când te poți confrunta cu necesitatea de a înțelege limba engleză. Totul începe în familie, când, mai degrabă mai devreme decât mai târziu, copiii te vor întreba diverse cuvinte din cântece, desene sau jocuri. Laptopul, desktopul sau telefonul din păcate te vor întreba și ele multe lucruri, iar dacă nu știi să le lămurești nedumeririle, se răzbună crunt ieșind din program, ștergându-ți fișierele sau salvându-le în locații obscure.
Iar când depășești granițele țării, observi rapid cât de necesară este limba engleză. Chiar de la aeroport. Practic, a invadat toate domeniile vieții. Și nu numai atât, dar procentul românilor care cunosc limba engleză (la nivel cel puțin pre-intermediar) este foarte mare, de fapt, în mediul urban mai ales. Așa că, de vrei să fii eligibil la un nou loc de muncă, să ții pasul cu tehnologia, să fii relaxat în vacanțe sau cool pentru micuții tăi, e necesar să faci un efort să aduci sau să menții nivelul de cunoștințe la engleză undeva spre nivel B1 (intermediar).
Există multe cărți, aplicații, bloguri care îți promit că te vor învăța o limbă străină în timp scurt, până la nivelul dorit. Dar realitatea e că cea mai scurtă, eficientă și sigură cale implică și factorul uman.
Obiectivul tău atunci când studiezi engleza e să o poți folosi, adică să înțelegi cu ușurință ceea ce auzi și să te asiguri că vei fi înțeles. Poți face asta doar dacă înveți alături de cineva, care să îți dea feedback, pe care să îl auzi folosind limba vie, în mod creativ. Cu care să interacționezi și care să își adapteze discursul la discursul tău.
De aceea cele mai recomandate sunt cursurile deschise de engleză, unde poți studia alături de un profesor și câțiva colegi (nu prea mulți, maximum 8). Profesorul vă îndrumă pentru a parcurge diferite structuri gramaticale și teme de vocabular – adică a fi expuși la ele, a le observa, exersa, consolida, până când le puteți folosi autonom. Iar colegii îți servesc drept parteneri de conversație în nenumăratele activități în echipă și în perechi. Cu siguranță ești mai pregătit să vorbești engleza atunci când ajungi într-un mediu străin dacă ai făcut asta efectiv și în sala de clasă! Din acest punct de vedere, a învăța engleza singur este ca și cum studiezi înotul doar din camera ta, fără a pune piciorul în apă.
Un alt avantaj al unui curs este că te responsabilizează și te disciplinează – vei ști că orele au un program fix, îți vei dedica acel interval orar doar limbii engleze, vei ști că profesorul și colegii te așteaptă, deci e mai greu să tragi chiulul.
Cum îți va schimba viața în bine cunoașterea limbii engleze? Există planul potențial, că de exemplu te poate ajuta să găsești un job mai bun într-o altă țară, dar și planul concret, imediat. Să începem cu acesta!
E drept că programele foarte importante, cum ar fi Office, există acum și în varianta în limba română. Însă numărul soft-urilor traduse este limitat. Și oricând poți primi mesaje de eroare sau întrebări de la diferite alte programe, browsere sau Windows, a căror soluționare este vitală pentru funcționarea aparatului. Sau poți găsi instrucțiuni de instalare sau funcționare a unui program care să nu îți fie accesibile decât în engleză.
… Deoarece cele câteva site-uri românești, care adesea publică același lucru cu copy-paste, nu sunt neapărat o sursă de încredere. Sau dacă sunt, oricum prezintă o viziune limitată a ceea ce ai putea ști despre lume. În limba engleză poți citi infinit mai multe articole cu adevărat științifice, detaliate, cu adevărat veridice pe orice temă. Ca să nu mai vorbim de puncte de vedere asupra diverselor situații.
Cel mai adesea, oamenii doresc să afle de pe internet știri internaționale (politice, sociale, științifice), informații despre simptome și boli (deși toți medicii dau ochii peste cap când aud asta – se pare că atracția însă e irezistibilă!), review-uri legate de produse sau servicii. Dar poți studia și alte domenii ce țin de pasiunile tale și noi descoperiri în domeniu – pictură, desen, grădinărit, muzică, modă, beauty și așa mai departe.
Vei ști nu doar să îi ajuți/controlezi la teme (da, opinia profesorului e că, până la o vârstă, trebuie controlați la teme. Nu să le refaci cu ei, dar să îți poți da seama dacă sunt pe drumul cel bun sau nu au înțeles prea multe până în acel punct). Vei ști și să le răspunzi la numeroasele întrebări legate de jocuri, filme, desene, cântece. Și să te prinzi repede când încep să spună lucruri care nu ar trebui spuse.
Sau, cel puțin, să nu ajungi în postura ca ei să vorbească în engleză special ca să nu înțelegi tu!
Pentru că, dragii mei, în 90% dintre cazuri pur și simplu traducerile în română ale instrucțiunilor diferitelor aparate, piese de mobilier etc. nu au sens. Îți scot peri albi. Să le poți înțelege și pune în practică mai repede chiar îți îmbunătățește calitatea vieții!
Citind review-uri mai multe, vei alege cu mai mare atenție (nu doar din poze) cazarea dorită. Pentru că review-urile, cu cât mai multe cu atât mai bine, sunt marea sursă de adevăr în secolul nostru 🙂 La telefon sau pe mail, vei putea cere mai multe detalii legate de mărime, amplasament, loc de parcare, facilități etc.
După care, în mod evident, vei savura mai bine vacanțele în afara țării deoarece vei putea socializa cu localnicii sau personalul de la hotel. Vei depăși teama că te pierzi, deoarece vei ști să ceri indicații și să înțelegi ceea ce ți se spune. Vei înțelege ceea ce auzi de la audio ghid sau ghidul în persoană, atunci când vizitezi un edificiu cultural. Vei putea să faci cumpărături sau să iei masa la restaurant fără stres.
Deoarece ceilalți se vor putea baza pe tine că poți vorbi sau scrie partenerilor externi. În engleză, da, se pare că ea conduce detașat în topul limbilor de circulație internațională. Te vei informa cu ușurință legat de cum fac alții lucrurile care vouă nu vă ies exact așa cum ar trebui. Practic, vei avea o lume întreagă de idei și soluții la îndemână, dacă vei dori să le cauți.
Și, desigur, odată cu îmbunătățirea propriilor abilități (digitale, de comunicare în engleză) ți se va deschide și perspectiva de promovare sau de noi joburi, mai interesante, mai bine plătite, unde te poți dezvolta și mai mult. Odată cu începerea cursului de engleză, fizic sau online, poți lucra totodată și la rescrierea CV-ului!
În concluzie, dacă ai făcut un efort să înveți să scrii și să citești, să conduci, să deschizi laptopul… societatea secolului XXI îți mai solicită încă un efort, acela de a învăța limba engleză. Nu pentru că e obligatoriu, ci pentru a îți ușura ție viața.
Sursa foto: Pexels