Cuvinte, timpuri verbale. Texte, eseuri, înregistrări. Pe lângă toate acestea, instrumente cu care lucrăm când învățăm engleza, mai e o lume întreagă de fun facts, curiozități, întâmplări, istorii pe care le poți afla despre limba engleză. Iată mai jos câteva detalii despre ceea ce astăzi numim limba internațională sau limba tehnologiei.
În secolul al V-lea. Atunci începe povestea. Foarte, foarte pe scurt: regiunea Britania, locuită de bretoni, a fost invadată de trei triburi germanice venite dinspre Marea Nordului (Iuții, Anglii și Saxonii). Care vorbeau un fel de celtă, dar au pus bazele procesului de creare a limbii engleze. Numele de Anglia – England – vine din unirea celor două cuvinte Angles – land, ținutul locuit de Angli.
Ulterior au mai trecut pe acolo vikingii, normanzii (vorbitori de franceză) și au adus contribuția lor la noua limbă.
Din secolul al V-lea până în secolul al XI-lea a fost folosit dialectul numit de noi acum Old English (Engleza Veche). Dacă îți imaginezi că între engleza veche și cea modernă e o diferență așa, ca între româna din letopisețe și cea de astăzi, te înșeli. Engleza veche e ceva aproape incomprehensibil pentru noi astăzi. Ca dovadă, lingviștii spun ca 85% din Engleza veche nu mai e folosită. Elemente de bază din restul de 15% s-au păstrat până astăzi. Găsești o mostră de Old English vorbită, cu traducere, aici.
Din secolul al XII-lea până în secolul al XIV-lea inclusiv, chiar mai târziu, a fost vorbită Middle English (engleza medie). Limba a evoluat în sensul că s-a renunțat treptat la declinări, caracteristice limbilor mai vechi. S-a renunțat la silabele finale care indicau cazul (acestea erau neaccentuate, au fost pronunțate din ce în ce mai slab până când nu s-au mai auzit). Scriitorul Geoffrey Chaucer, autor al Povestirilor din Canterbury, e considerat părintele limbii engleze, deoarece a contribuit la consemnarea limbajului în scris și la modernizarea ei.
Engleza modernă a început să apară odată cu prima tiparniță, făcută de William Caxton. Publicarea Bibliei a dus la standardizarea limbii.
Secolul al XVII-lea ni-l aduce în prim plan pe William Shakespeare, care a contribuit și el mult la evoluția limbii engleze, inventând și adoptând nenumărate cuvinte și expresii de influență străină. A validat astfel, alături de alți dramaturgi ai vremii, împrumuturile și modificările lingvistice impuse de extinderea regatului, colonizare, războaie etc.
Engleza modernă adevărată s-a format în secolele al XVIII-lea, al XIX-lea, al XX-lea, odată cu industrializarea. Iar acum, în secolul al XXI-lea… engleza a ajuns limba oficială în multe state și limba străină principală studiată cam în toată lumea. Are multe dialecte ușor diferite. Sigur ai auzit de American English versus British English (un fel de bătălie a orgoliilor), dar pe lângă acestea foarte semnificative mai sunt engleza australiană, indiană, sud-africană, canadiană…
Ceea ce noi, profesorii, afirmăm despre limba engleză: e și serioasă, și jucăușă în același timp. E plină și de reguli, și de excepții. Iată niște aspecte pe care s-ar putea să nu le știi:
Să luăm pe rând diversele vârste. Când ești copil, engleza te poate ajuta să îți faci prieteni în orice mediu, în orice vacanță, în orice țară. Să fii dezinvolt și să comunici nestingherit. Și să te poți uita la orice fel de desene, filmulețe pe YouTube, vlogguri vrei tu. Poți învăța engleza creativ, distrându-te, la cursurile pentru copii sau adolescenți.
Dacă ești tânăr, un nivel avansat de limbă engleză te poate ajuta să obții un job mai bun sau îți dă posibilitatea să te relochezi când vrei tu. Și să socializezi cu colegi străini. Sau străine :). Again, să te bucuri de vacanțe.
Dacă ai trecut de vârsta de mijloc, învățarea limbii engleze îți menține creierul în foarte bună stare. Te ferește de Alzheimer, spun unii neurologi. Îți exersează memoria. A! Și să nu uităm de vacanțe în confort, fără necesitatea unui ghid.
Engleza nu e doar o limbă. Da, e un mijloc de comunicare, căreia îi aparțin însă o istorie, o cultură, multe lucruri amuzante, la fel de multe profunde. Paradoxuri, simboluri, tradiție și inovație îmbinate, toate așteaptă să le descoperi. Să nu mai vorbim de umorul britanic! Merită să începi să înveți despre limba engleză.
Sursa foto: Pixabay