Ce persoane îi sunt cele mai dragi oricăruia dintre noi, indiferent de vârstă? Cei din familie sau care îi devin familie. Ne putem folosi de acest truc ca să trezim în copiii noștri – sau în noi înșine! – interes și drag de limba engleză. Cum? Învățând să numim membrii familiei în engleză, apoi începând să construim mici conversații pe această bază, ca pregătire pentru un curs la un centru specializat pe predarea limbilor străine.
Știi ce e foarte distractiv pentru copiii de 3-5 ani? Ca după “o viață” întreagă în care au strigat Mami și Tati, să descopere că lui Tati îi pot spune și altfel, cumva secret, ca puștii din filmulețele de pe Youtube (exact! pe care nu ar trebui să le vadă de fapt). Adică Daddy. Potențialul comic și șmecheresc al noii situații e imens. Daddy parcă se transformă în alt personaj. Mai cool, desigur. De film. Ochișorii strălucesc, bonus, inima lui Daddy se înnmoaie și devine mai permisiv. Urmează Pac! o jucărie nouă. Sau un Kinder.
Dar partea cu adevărat folositoare în toată această poveste, concret-folositoare adică este că se deschide un Portal-de-disponibilitate pentru a învăța limba engleză. Dacă jucăm cărțile cum trebuie, să li se pară grooo-zaaav celor mici că pronunță Daddy, sau Grandma în loc de Bunica, sau Grandpa în loc de bunicul, pot urma alte expresii și cuvinte prinse din zbor în engleză. Daddy, please give me chocolate! Daddy, a toy, please! Daddy, put on my jacket. Daddy beautiful, give me the phone. (nu e chiar corect, dar e un început de comunicare, also it is heart-melting).
Apoi puteți vorbi despre fructe, legume, animale și alte lucruri interesante în engleză. Totul începând de la membrii familiei, care au o puternică încărcătură afectivă și le imprimă micuților o asociație puternic pozitivă cu limba engleză.
Mother (madăr) – mama. Acesta este termenul serios. Termenul de alint este Mommy (mami) – mami
Father (fadăr) – tata. Termenul mai sobru. Îl alintăm Daddy (dedi).
Brother (broadăr) – frate. Informal, Bro.
Sister (sistăr) – soră. Informal Sis.
Son (san) – fiu
Daughter (dootă) – fiică
Parents (perănț) – părinți
Child (ciaild) – copil, cu pluralul Children (cildrăn) – copii
Stepbrother (stepbrăadăr) – frate vitreg
Stepsister (stesistăr) – soră vitregă
Stepmother (stemadăr) – mamă vitregă
Stepfather (stepfadăr) – tată vitreg
Grandmother (grendmadăr) – bunica. Prescurtat Grandma.
Grandfather (grendfadăr) – bunicul. Prescurtat Grandpa.
Grandparents (greandperănț) – bunici
Grandson (grendsan) – nepot (de bunici)
Granddaughter (greanddootă) – nepoată (de bunici)
Grandchildren (greandcildrăn) – nepoți (de bunici)
Aunt (aant) – mătușă, alintată Auntie (mătușica)
Uncle (ancăl) – unchi
Cousin (cazăn) – văr sau verișoară
Nephew (nefiu) – nepot (de unchi/mătușă)
Niece (niis) – nepoată (de unchi/mătușă)
Brother-in-law (broadăr in loo) – cumnat
Sister-in-law (sistăr in loo) – cumnată
Mother-in-law (madăr in loo) – soacră
Father-in-law (fadăr in loo) – socru
Son-in-law (san in loo) – ginere
Daughter-in-law (dootă in loo) – noră
Parents-in-law (perănț in loo) – socri (ziși informal și My in-laws – mai in looz).
Godmother (gadmadăr) – nașă
Godfather (gadfadăr) – naș
Godparents (gadperănț) – nași
Și cei care sunt numiți familia ai căror membri i-am ales noi înșine: Friends (frenț) – prieteni.
Membrii familiei, după cum spuneam, pot fi folosiți ca poartă de intrare în lumea cunoașterii limbii engleze. Puteți face mici scenete acasă, între membrii familiei înșiși sau păpuși/plușuri care se strigă, se salută… Mai departe, odată interesul trezit, cel mai raid progres în învățare poate fi atins prin participarea la cursuri de engleză la un centru specializat de predare.
Cursurile pentru copii acceptă pitici începând de la vârsta de 5 ani. Aici ascultă, vorbesc, joacă și se joacă, citesc, scriu (de pe la 6-7 ani), lucrează de pe manuale și caiete de activități. Învață în echipă (grupele sunt de minimum 6, maximum 9 cursanți) și interacționează mult. Cărțile lor conțin povești amuzante și stimulatoare (la cei micuți, cu familii de obicei, la cei mai mari, cu grupuri de prieteni, conform intereselor vârstei), dar și activități și jocuri de conversație, tip grilă, de găsire a diferențelor. Cu două ședințe pe săptămână, cei mici beneficiază de suficientă expunere la limba engleză – li se vorbește, de la cea mai mică vârstă, majoritar în limba engleză – și destul exercițiu. Dacă acesta poate fi suplimentat și acasă, cu atât mai bine… Părinții pot face înscrierea pentru cursuri de an școlar sau pentru cursuri de engleză de vară (de comunicare sau de pregătire pentru examenele Cambridge).
Copiii mai pot învăța engleza ușor prin intermediul jocurilor sau al desenelor animate.
Cursurile pentru adulți, structurate în același mod, cu două ședințe pe săptămână, încep de la ora 18 și oferă un mediu prietenos, relaxant și în același timp propice învățării. O îmbinare de expunere la înregistrări și texte, explicații și deducerea regulilor gramaticale, introducerea de vocabular și discuții pe orice teme de actualitate duc la dezvoltarea simultană a tuturor competențelor: ascultat, vorbit, citit, scris. Fiecare modul (A1-B2) durează 16 săptămâni (intensive) într-o grupă cu alți 8 cursanți de nivel similar cu al tău (stabilit prin test de plasament gratuit). Suplimentar, între cursuri, mai poți utiliza o aplicație de învățat limba engleză sau și mai bine, poți citi cărți în engleză proaspete, contemporane adică și pe gustul tău!
Dacă nu ești convins că ți se potrivește, te invităm la o ședință de asistență gratuită la un curs de limba engleză într-una din grupele de nivelul tău sau al copilului tău, fizic sau online. Cel mic îi va povesti apoi lui Daddy ce a văzut și ce a făcut acolo. Sau, după caz, tu, Daddy, îi vei povesti lui despre cursul de engleză!
Sursa foto: Pexels