Cum să înveți mai repede limba engleză. 4 sfaturi utile

Competențe digitale, programe, șofat, cunoștințe tehnice specifice meseriei, update-uri periodice – sunt atâtea abilități absolut necesare în secolul nostru, încât devine o problemă să le dezvolți pe toate bine, simultan. Asta pe lângă viața personală, familie, copii. Citește în articolul de mai jos 4 sfaturi testate de noi pentru a învăța engleza repede, dar și plăcut în același timp!

Cum să înveți mai repede limba engleză

Știi ce ne spun majoritatea adulților, dar și a părinților de copii peste 10-11 ani care ne trec pragul? Că sunt (aproape de) începători la engleză, că au învățat în școală, dar… nu prea au învățat. Fie că nu s-au preocupat suficient de această materie, fie că nu s-a lucrat destul la clasă, fie că profesorii s-au schimbat prea des și nu au intuit nivelul elevilor, rezultatul de multe ori e că, după uneori 10-12 ani de studiat engleza la școală, absolvenții tot nu o pot vorbi.

Cum să faci atunci să înveți mai repede? Se poate oare? Ei bine, certificăm că da. Prin sutele de cursanți adulți pe care i-am inițiat și perfecționat în limba engleză și miile de cursanți de toate vârstele, care au ajuns la nivel avansat (certificat prin examene) într-un timp mult mai scurt decât 12 ani.

Înscrie-te la un curs de limba engleză 

În privința cursului, garantăm că o să aibă rezultate mai rapid decât la școală sau decât dacă ai învăța singur. Un curs deschis la un centru specializat în predarea limbilor străine e astfel construit încât să îți ofere condiții optime de învățare:

  • Un număr echilibrat de cursanți, astfel încât să fie asigurate activitățile de interacțiune, de dialog, dezbateri, jocuri de limbaj, dar să fie garantat și un timp suficient de răspuns pentru fiecare în parte;
  • Un număr suficient de ore pe săptămână încât să se simtă aportul de cunoștințe noi și să existe un interval destul de mare pentru consolidare (la FollowMe, adulții participă la două ședințe pe săptămână a câte două ore și jumătate, de exemplu, începând cu ora 18 seara);
  • O structură a cursului foarte bine gândită pentru fiecare modul în parte, respectând structurile de gramatică, vocabular și obiectivele specificate în Cadrul Comun European de referință pentru limbile străine și utilizând ca suport de curs seturi de cărți Oxford University Press;
  • Accesibilitate maximă, atât la cursuri cu prezență fizică, cât și online, după cum aleg cursanții;
  • Testare prealabilă gratuită pentru a determina nivelul exact de cunoștințe și grupa cea mai potrivită, astfel încât toți participanții să aibă aceleași scopuri pentru finalul cursului.

Și da, e mai bine decât să încerci să înveți singur după aceleași cărți, pentru că primești ghidare și feedback permanent, nu apuci să înveți anumite lucruri în mod greșit, iar la capitolul pronunție sigur ai de câștigat. Ești stimulat să participi activ la curs de prezența și aportul colegilor, iar programul fix te ajută să te mobilizezi mai bine pentru a depune efortul necesar învățării limbii engleze.

Folosește aplicații

Următorul cel-mai-bun-prieten-al-omului în prezent, după… câine (din păcate, statistic vorbind, a depășit de mult patrupedele) este telefonul. Sau tableta. Dacă de la câine poți învăța extrem de multe lucruri de valoare (despre iubire, răbdare, loialitate, jovialitate și atâtea altele), telefonul ne poate învăța engleza! Ai în acest articol idei de aplicații special construite pentru studierea limbilor străine. Unele sunt gratuite, altele necesită abonament (destul de accesibil, însă). 

tors si maini de femeie cu unghii rosii ce tine in mana un telefon si se pregateste sa deschida o aplicatie pentru a invata engleza

Nu pierde nicio oportunitate de a exersa engleza, fie ea în clasă, dintr-o carte sau pe telefon!

Aplicațiile de învățat engleza te pot ajuta să îți folosești timpul petrecut pe telefon  eficient, cu folos sau să menții legătura cu această limbă pe care o cunoști deja într-o oarecare măsură. Până nu încerci, nu spune nu! Milioane de oameni se declară încântați de ele.

Urmărește filme în limba engleză fără subtitrare 

La categoria prieteni buni se încadrează și laptopul sau smart TV-ul. Cu ajutorul lor, mai ales în vremuri de pandemie când se tot impun diverse restricții sau în sezoanele reci, poți viziona filme sau seriale pe placul inimii. Alege să le vezi fără subtitrare – o să aibă un aport foarte mare la nivelul tău de limba engleză. Asta îți va antrena urechea și îți va augmenta abilitățile de ascultare și înțelegere, vei reține expresii și replici întregi, vei deprinde intonația și pronunția corectă (cel mai probabil, american-corectă).

Avantajul filmelor asupra înregistrărilor audio și audio book-urilor este că vezi și fața, mimica și gesturile actorilor, ceea ce îți facilitează înțelegerea. Dacă totuși simți că îți e greu în acest stadiu să înțelegi ceea ce spun (e doar chestie de antrenament, it will come to you, adică vei reuși să o faci curând), poți alege subtitrările în engleză. Suportul scris al limbii vorbite sigur te va ajuta!

Citește cărți în limba engleză

Daaar, pe lângă curs, totuși se pare că nimic nu e mai folositor și mai eficient și mai rapid – toate deodată! – pentru învățarea limbii engleze decât cititul cărților în această limbă. Lectura îi dă oportunitatea creierului tău să adapteze viteza la propriul ritm de procesare și de înțelegere. Poți reveni oricând simți nevoia la un pasaj anterior, la o pagină trecută sau căuta o informație pe care crezi că ai scăpat-o. Te poți opri oricând (de exemplu la final de capitol) să recapitulezi puțin, mental, informația. 

persoana cuibarita in pat imbracata si invelita calduros ce tine in mana o carte in limba engleza si citeste

Reading for pleasure – cititul de plăcere îți poate aduce fluență, un vocabular mai bogat și o înțelegere mai bună și mai rapidă a gramaticii în limba engleză!

Dacă nu ai prea practicat cititul în engleză și iei în calcul să începi, uite aici niște idei de cărți potrivite și interesante, pe toate gusturile. Dacă găsești stilul potrivit, cititul are beneficiul că e odihnitor pentru minte și ochi (mult mai mult decât orice gadget), îți face creierul să lucreze mai activ, stimulează imaginația, te face să visezi frumos… Nu necesită semnal, baterie, și investițiile sunt destul de mici.

De ce e important să ai cunoștințe solide de limba engleză

Dacă citești acest articol, probabil te-ai lovit deja de necesitatea de a cunoaște limba engleză. Nu e vorba despre a fi în rând cu ceilalți, despre o modă. Ci despre faptul că indiferent de locul unde trăiești sau de domeniul de activitate, te cam lovești de ea dacă vrei să ai orice fel de legătură în afara orașului sau orășelului tău.

Internetul abundă de chestii (folositoare sau amuzante) în engleză. Firmele și instituțiile din zilele noastre cam toate au legături sau colaborează cu parteneri din alte țări. Pentru salarii mai bune în producție sau servicii, știi deja că e important să cunoști limba engleză pentru un job în afara țării. Dacă lucrezi în știință, cercetare, doar engleza te ajută să fii la curent cu ultimele informații, cărți, evenimente de talie mondială. Practic, chiar și dacă ești profesor de latină, deci ceva din total alt registru decât engleza, există N oportunități de schimburi de experiență internaționale. 

Și să nu mai vorbim de vacanțe. Dacă faci parte din categoria oamenilor care au spus deja de 5-6 ori gata, am terminat-o definitiv cu litoralul românesc, este evident că e nevoie de un upgrade al nivelului de engleză, pentru experiențe plăcute și confortabile în afara țării.

Fii curajos și certifică-ți cunoștințele de limba engleză

Pentru toate aceste motive, ca să ai o șansă în plus, orice CV, aplicație sau dosar ți-ai depune oriunde, e bine să îți certifici cunoștințele de engleză. Cum poți face asta? Susținând un examen internațional, cu credibilitate, de limba engleză. În funcție de utilizarea pe care vrei să i-o dai, poți alege între Cambridge, IELTS, Toefl. 

Odată ce ai ajuns la nivelul dorit de limbă engleză, acordă ceva timp și pregătirii acestui examen. Te vei simți mai încrezător dacă ești familiarizat din timp cu probele, cu tipul de subiecte al fiecărei probe, sistemul de notare. Lucrează câteva subiecte autentice de examen, din anii trecuți, și vezi cum ți se par, cum te descurci, dacă e vreo probă anume unde e nevoie de îmbunătățiri. De pe urma unei astfel de diplome nu poți avea decât de câștigat!

În funcție de nivelul de cunoștințe la care te situezi acum, poți învăța limba engleză în câteva sute de ore de exercițiu. Așa că pornește la drum, folosind toate pârghiile care îți sunt la îndemână – asta va face ca progresul să vină mai repede și tu să te simți mai competent în această sferă!

Sursa foto: Pexels