Chiar dacă ai un certificat de la Bacalaureat sau un curs de engleză absolvit în facultate, sunt situații și locuri unde ți se va cere un alt tip de test de limbă care să dovedească ceea ce știi. Sau vei avea un avantaj dacă posezi un altfel de certificat de limbă!
Știu ce o să spui. Goana românilor după hârtii. Să ne acoperim de hârtii și să le depunem la dosar (mai ales dacă lucrezi în subordinea statului).
Ei bine, hârtiile despre care îți voi vorbi mai jos sunt diferite. Primul aspect care face diferența e că sincer vorbind, nu o să te ia nimeni în serios că știi engleza dacă nu aduci o certificare INTERNAȚIONALĂ (deci nu că ai luat competențele la BAC cu Utilizator Experimentat) sau dacă nu susții cu succes testul propriu, aplicat de instituția în cauză. Mă refer la cazul în care aplici la o instituție serioasă și de valoare, fie de studii, fie în căutarea unui loc de muncă. Deci chiar ai nevoie de o astfel de diplomă pentru a căpăta credibilitate.
O altă diferență e că nu vei putea să obții una dintre hârtiile enumerate mai jos prea ușor. Nu se poate cumpăra, nu se poate participa fictiv la vreun curs astfel încât să o obții, nu poți nici măcar să trimiți pe altcineva în locul tău la examen. Nu se poate întâmpla să ai noroc sau ghinion, să pici sau nu pe subiect. Pur și simplu ca să intri în posesia unei certificări de limbă internaționale, trebuie să știi limba la nivelul respectiv, nu există nicio altă cale.
Și acum, dacă ți-am trezit interesul, să aflăm care sunt examenele de limbă pentru tineri și adulți cele mai faimoase și cu recunoașterea cea mai mare pe plan mondial. Nivelul de limbă pe care ar trebui să îl dovedești este, în principiu, C1 (avansat), sau măcar B2 (intermediar avansat). Aceste niveluri garantează celor care te vor coopta în echipa lor că ești un utilizator independent al limbii, că te vei descurca în aproape orice situație și conversație și că se pot baza pe tine din punct de vedere lingvistic. Am scris mai multe despre cum te poate ajuta un test de engleză internațional aici.
Examenul Cambridge C1 Advanced poate fi susținut în țara noastră într-o multitudine de centre și sesiuni. De regulă, liceenii care s-au pregătit bine la engleză îl susțin în jurul clasei a XI-a, dar desigur că poate fi luat și ulterior.
Examenul constă în proba de Reading și Use of English, cu durata de o oră și jumătate, 8 părți, 56 de întrebări. Testează și nivelul de engleză, dar și abilitățile funcționale de citire și înțelegere a sensului textelor. Practic, nu e de ajuns să știi multe cuvinte, trebuie să te prinzi ce vrea să spună, încotro curge textul, să citești printre rânduri, să discerni între detaliile cele mai fine.
Urmează proba de Writing, cu durata de o oră și jumătate și ea, timp în care vei compune 2 texte, unul cu format obligatoriu și unul la alegere. Se cere folosirea registrului corect (formal/informal), utilizarea completă și corectă a informațiilor furnizate în cerință și conceperea textului cu un limbaj cât mai bogat din punct de vedere al lexicului și al structurilor gramaticale.
Proba de Listening, cu durata de 40 de minute, testează abilitatea de a înțelege diferite înregistrări vorbite la viteză naturală, cu zgomote de fond, cu diferite accente (nu doar britanic). E necesară și capacitatea de a rezolva cerințe simultan cu audierea textului.
Proba de Speaking se susține în perechi – deci vei participa alături de un alt candidat cu care va trebui să discuți pe diferite teme. Sunt importante: bogăția și corectitudinea limbajului folosit, capacitatea de a rămâne concentrat pe subiect (fără divagații – asta e foarte important pentru Cambridge la toate probele și examenele) și tehnicile de interacțiune.Durata acestei probe este de 15 minute.
Pentru a promova examenul Cambridge C1 Advanced, e necesar să obții pe scala Cambridge un scor între 180 și 199. Dacă obții mai mult, vei primi un certificat de limbă nivel C2! Diplomele sunt eliberate undeva după 6-8 săptămâni de la data susținerii examenului.
La examenul IELTS, ai de susținut tot 4 probe. Listening, ce conține 40 de întrebări (40 de puncte), Reading (tot 40 de întrebări), Writing (2 subiecte, în care se urmărește rezolvarea cu succes a cerinței, coeziunea și concizia textului, bogăția lexicală și complexitatea și acuratețea gramaticală), și Speaking.
La proba de Speaking discuți doar tu cu un examinator certificat. Are 3 părți: la prima vei răspunde la întrebări despre tine și familia sau viața ta, la a doua veți discuta despre un topic anume și în cea de-a treia, mergeți mai aprofundat pentru a vorbi despre subiectul respectiv. Totul durează între 11-14 minute.
Examenul IELTS nu are mai multe niveluri de cunoștințe dintre care să alegi, cum este Cambridge. E un singur examen și ești notat pentru fiecare probă în parte, dar și per total cu note de la 1 la 9. Poți alege însă între două tipuri de examen cu utilizări diferite: Academic sau general Training. Ele sunt similare ca dificultate a subiectelor, doar că primul testează abilitățile de studiu și capacitatea de a rezolva itemi academici (cum ar fi citirea și interpretarea de diagrame, grafice, etc), pe când celălalt doar nivelul de engleză, pe care l-ai folosi într-un loc de muncă normal. În concluzie, dacă te gândești să aplici la o Universitate internațională, e indicat să alegi IELTS Academic.
Examenul IELTS are o mare recunoaștere în America. Aici găsești mai multe detalii și chiar modele de subiecte. În funcție de felul în care îl susții (pe calculator sau pe hârtie), rezultatele sunt disponibile în 5 până la 13 zile după data examenului.
Un test foarte prietenos cu durata de doar o oră și jumătate, fără pauze evident, împărțit în aceleași 4 probe: Listening, Reading, Writing, Speaking. Prețul, de asemenea, este la jumătate față de celelalte examene de engleză recunoscute internațional.
Și ce e mai grozav, îl poți susține de acasă, de pe calculatorul tău. Confortabil și plăcut! Dar nu chiar la fel de riguros, desigur. Poți afla mai multe detalii de aici. Diploma obținută în urma susținerii TOEFL are o valabilitate de 2 ani.
Chiar dacă IELTS sunt extra-cunoscute și de referință în SUA, examenele Cambridge dețin supremația în țările europene. Profesorii, angajatorii, universitarii tind să îi acorde mai multă încredere deoarece sunt familiarizați cu formatul și știu ce cunoștințe presupune acest examen. În plus, este testul cu cea mai mare lungime și complexitate a probelor, deci cel mai sigur.
Trebuie să știi engleză bine :), altfel nu vei obține rezultatul dorit.
Și mai trebuie să știi și cam cum arată subiectele la fiecare probă în parte. La ce să te aștepți. Cum le-ai putea aborda ca să fii eficient din punct de vedere al rezolvării și al timpului. Trebuie să știi cum anume se răspunde (cum se completează Answer sheet, răspunsurile scrise direct pe foile cu subiectele nu se punctează deloc). Mai pe scurt, să fii pregătit pentru examen!
Și asta nu e tot! Trebuie să știi cu siguranță exact ce nivel de engleză ai, pentru a alege examenul potrivit. Noi am vorbit despre Cambridge C1 Advanced, de exemplu, dar există și Cambridge B2 First dacă încă nu ai ajuns la nivelul C1. Sau Cambridge B1 Preliminary.
Poți afla cu certitudine nivelul de limbă doar dacă ești testat de către un profesionist, la un centru de limbi străine. La școlile FollowMe de exemplu, testul este gratuit. Mai există și varianta unui mock-test Cambridge la care să obții un punctaj care te va orienta către înscrierea corectă.
Tot la un centru de limbi străine te poți și pregăti pentru examen. Poți, în primul rând, învăța engleză bine (în funcție, desigur, și de disponibilitatea și de efortul tău) la cursurile generale de limbă. Apoi, pe perioada verii, poți opta pentru un curs special de pregătire Cambridge (disponibil pentru adolescenți, nivelurile First și Advanced), la care se lucrează subiecte de examen. Vezi despre ce e vorba, înveți metode de a le rezolva și cum să te încadrezi în timp. Primești explicații pentru toate neclaritățile și sfaturi și feedback pentru probele de Writing și Speaking. Poți alege de asemenea să susții unul dintre testele de engleză Cambridge într-una dintre sesiunile speciale ale școlilor FollowMe!
Sursa foto: Pexels