Primești oferte sau auzi de copiii cunoștințelor că au susținut examenul Cambridge. Sau, pur și simplu, primești abrupt întrebarea: Are Cambridge-ul? De ce ar trebui să dea acest test, cu ce îl ajută pe cel mic și ce avantaje poate obține de pe urma unei certificări internaționale a nivelului său de engleză – iată întrebările la care ne-am propus să răspundem mai jos.
Orice examen presupune un efort de pregătire, de înfruntare a emoțiilor și stresului aferent. Nici Cambridge nu face excepție, cu toate că e modelat pe cel mai prietenos format care poate exista. Pe alocuri, nici nu pare un examen, pare că ai intrat într-o sală să citești niște materiale interesante (da, mereu sunt foarte actuale și interesante) și să lucrezi puțin la engleză. La Writing, subiectele sunt în așa fel formulate că pare că îți dă efectiv șansa să îți scrii opiniile sau să le comunici altor persoane informații vitale.
Iar la proba orală, de Speaking, ce să mai spun. Copiii ies de regulă foarte încântați de acolo, întâlnesc examinatori prietenoși care nu îi corectează nici măcar o dată, le vorbesc cu răbdare, prietenos, le pun întrebări ajutătoare și îi stimulează să dea their best. Cu toții se simt niște mici vedete ulterior, pentru că sunt ascultați și tratați cu respect și considerație.
Totuși, anterior zilelor de susținere a examenului, sunt necesare niște luni de pregătire, de contact cu tipul de subiecte și cerințele lor. Hai să vedem practic și aplicat cu ce te ajută, pe tine sau pe copilul tău, examenul Cambridge.
Dacă iei în calcul, chiar și fără a fi un plan concret deocamdată, ca pe viitor să lucrezi sau să studiezi în afară, o limbă străină e baza pentru un viitor mai bun. Cu engleza împuști mai mulți iepuri, de regulă, dintr-o lovitură, deoarece mai toate universitățile au secții în această limbă și în toate companiile mari poți găsi ceva de făcut, cunoscând-o.
De regulă, ai șansa să aduci de acasă o diplomă cu certificare internațională, cum ar fi Cambridge (nu, nu merge să spui că ai studiat în liceu, nici dacă aduci dovezi) SAU să dai un test al lor propriu, acolo unde dorești să te înscrii sau să aplici.
Din punct de vedere psihologic, e clar că mai comod e să aduci diploma de acasă, unde te poți pregăti anterior pentru examen, poți vedea ce rezultat obții și apoi merge cu încredere mai departe. Nu mai treci, tu sau copilul tău adolescent, prin stresul it is now or never de a da examen la fața locului cu riscul de a pica. Mai ales după ce ai plătit eventual taxe de înscriere, de administrare a dosarului sau de recrutare.
Din punct de vedere obiectiv, al tipului de subiecte și al șanselor de promovare a ambelor examene, tot cu Cambridge câștigi. Pentru că dacă ai un nivel bun de engleză, pur și simplu nu ai cum să nu îl promovezi cu un rezultat excelent. Sau e foarte greu. 🙂
Cambridge testează bine limba engleză și cât de capabil ești să o utilizezi – să înțelegi și să produci. Nu testează gramatică și când se folosește ea sau alte subiecte de teorie. Nu are niciodată subiecte de dificultate mai mare decât nivelul pe care vrea să îl certifice, din greșeală, ca alte examene. Pentru că e bazat pe studii realizate științific (deși astăzi pare mai mult un banc), de cercetătorii britanici, într-adevăr, DAR sunt studii pe loturi mari de populație din întreaga lume și pe cum folosesc aceștia limba engleză, ce cuvinte sunt folosite preponderent la fiecare nivel: A1, A2, B1, B2, C1, C2).
Ca să accezi la universitatea dorită sau la locul de muncă dorit, e important să te interesezi ce nivel de limbă engleză se cere acolo și să te pregătești pentru a obține acea certificare. De obicei, nivelul minim cerut este B1 (corespunzător examenului Preliminary, nivel de limbă intermediar), dar cel mai frecvent B2 (examen First, nivel intermediar-avansat) sau C1 (examen Advanced, nivel avansat de engleză).
Un alt motiv de a alege Cambridge pentru tine, dar mai ales pentru copilul tău e faptul că poți avea deplină încredere în ceea ce zic mai sus menționații cercetători britanici. Dacă i-au dat celui mic o diplomă pe care scrie A2 (nivel pre-intermediar), atunci sigur e nivel A2. Sigur poate face toate lucrurile specificate în cadrul Comun European de Referință pentru limbile străine pentru A2, adică să se descurce în situații din viața reală familiare, de zi cu zi, să dea detalii despre viața, familia, școala lui, să ceară și să ofere informații non-tehnice etc. Chiar dacă doamna de la școală i-a dat 7 că nu a făcut la Present Perfect sau că nu ridică mâna.
Cambridge te pregătește pentru a folosi engleza, oral sau în scris, atunci când vei avea nevoie: să înțelegi anunțuri, persoane, articole, texte, povești. Să poți descrie, compara, întreba, spune opinia, face presupuneri și așa mai departe.
Iar dacă un copil e înscris la un examen la care se descurcă excelent, să zicem la Preliminary, nivel B1, însă de fapt cunoștințele lui de engleză sunt mai bune de atât, pe diplomă va scrie clar ce nivel de limbă are (adică B2). Asta deoarece toate examenele sunt notate conform unui scor comun, tocmai ca să reflecte, indiferent la ce te înscrii, valoarea ta reală.
Până acum am vorbit destul de mult de beneficiile și credibilitatea diplomei, însă poate un beneficiu și mai mare adus de examenul Cambridge e reprezentat de drumul parcurs de candidat pentru pregătirea sa.
Deoarece nu ai anumite subiecte anume de învățat, trebuie să exersezi în mod constant capacitatea ta de înțelegere a diferitelor tipuri de texte scrise sau orale și de producție. E necesar să te expui la cât mai multă engleză și, la rândul tău, să vorbești cât mai mult. Legat de acest lucru, una dintre problemele cu care se confruntă foarte des elevii români în această perioadă este că, dacă sunt rugați să vorbească pe o temă anume, nu au idei. Pur și simplu nu știu ce să zică. E efectul unui alt tip de școală, în care informațiile legate de orice materie sunt pur și simplu învățate acasă și redate ulterior… lăsându-i nepregătiți pentru orice tip de discuție.
Ei bine, pregătirea pentru Cambridge îi ajută mult în acest sens. Ei trebuie să învețe ca, pe baza unor poze ce prezintă aspecte legate de familie, sport, timp liber, tehnologie etc., să vorbească până când sunt opriți: să descrie, să facă ipoteze, să își spună părerea și alte informații conexe. Mai mult, au și probe în care trebuie să lucreze în pereche pentru a discuta mai multe opțiuni și alege în final una dintre ele de comun acord, exersând interacțiunea.
În ceea ce privește scrierea, examenul Cambridge îi ajută să devină organizați, adică să includă în textele lor exact acele informații pe care e necesar să le transmită și să nu divagheze de dragul stilului (nu e încurajată nici depășirea numărului de cuvinte, ca la Română, nici îmbogățirea cu idei ce nu sunt necesare. Dimpotrivă, acestea sunt depunctate. Primează claritatea și concizia).
Pregătirea pentru examenele Cambridge poate fi făcută prin intermediul unor cursuri, alături de alți copii sau adolescenți cu același nivel și îndrumați de un profesor. La FollowMe, majoritatea manualelor pentru copiii școlari se mulează pe structura examenelor și tipurilor de activități Cambridge, fără a fi exclusiv cărți de teste. În plus, periodic se lucrează subiecte de Speaking de examen cu toți copiii din grupe, fie că doresc sau nu să susțină examenul. Pentru că sunt atât de utile! Cursanții care își doresc pot opta, de asemenea, pentru un pachet de pregătire suplimentară individuală sau un curs special de pregătire pentru examen, bazat pe subiecte autentice, de vară.
Examenul Cambridge îi ajută pe copiii și adulții care îl susțin să devină mai motivați. Cu un format atât de plăcut, le oferă o experiență pozitivă, iar promovarea lui cu succes îi determină să continue studiul pentru a se îmbunătăți și mai mult!
Sursa foto: Pexels