In trecut, oamenii considerau consilierea psihologica sau psihiatrica ca fiind pentru persoane „nebune” sau cu probleme grave de sanatate mentala. A merge la un consilier sau psiholog era privit ca un semn de slabiciune. Aceasta gandire nici ca poate fi mai departe de adevar! In ziua de azi, consilierea psihologica trebuie privita ca o experienta pozitiva, prin care ne expunem problemele care ne deranjeaza si carora le cautam o rezolvare.
Ideea consilierii exista de cand oamenii au inceput sa comunice. Consilierea inseamna impartasirea problemelor in scopul gasirii unor solutii si al unui sprijin moral. Multi oameni primesc acest fel de sprijin moral din partea parintilor, a prietenilor si a colegilor. Uneori e binevenit sa primiti un sfat si de la o persoana straina, care nu e implicata personal in problemele voastre.
Consilierea psihologica are loc, de obicei, in sedinte unu-la-unu.
A merge intr-un spatiu inchis cu un strain pentru a-i povesti despre problemele tale poate parea inspaimantator, dar consilierul va face tot posibilul ca acest proces sa fie cat mai sigur si cat mai de ajutor.
Motivele pentru care oamenii merg la psiholog pot varia. Poate fi vorba despre depresie, anxietate, probleme in familie sau la scoala, relatiile cu cei din jur etc. Cand sunteti in scoala, consilierea psihologica este gratuita, iar psihologii scolilor si ai liceelor sunt mai mult decat incantati ca ati decis sa le calcati pragul pentru a discuta despre orice fel de problema va apasa.