Cele mai bune cărți în engleză pentru copii

Vacanța de vară e pentru visare! Ajută-ți copilul să pătrundă în lumi tainice, magice și să aprofundeze și mai bine limba engleză învățată la cursurile de peste an urmate la centrul de limbi străine. Cum poți face asta? Comandând cele mai bune cărți în engleză pentru copii, care să îi ocupe timpul în mod util și plăcut!

Cărțile pentru copii – un start perfect în învățarea limbii engleze

Cărțile pentru copii nu doar că sunt utile deoarece îmbunătățesc vocabularul, fluența, ortografia copiilor care le citesc în mod constant. Fac ceva mai măreț și mai important de atât: creează în capul micilor cititori o legătură indisolubilă între limba engleză și plăcere, aventură, eroi, succes și reușită. Asta fără teste, fără note, fără teme. Sunt cel mai bun și mai eficient ambasador al limbii engleze pentru copii!

De aceea, cel puțin pentru început, alege cărți accesibile pentru micuțul tău, care să îl fascineze, să se potrivească bine cu interesele și modul lui de gândire. Alege cărți actuale, din secolul acesta, înainte de a îl transporta pe tărâmul clasicilor sau de a îi fi impusă o listă de lecturi obligatorii. Lasă-l să savureze pur și simplu, nu îl pune să traducă, să facă rezumate sau fișe de lectură, să scoată cuvinte pe vocabular. Dă-i voie să prindă aripi în ceea ce privește cititul și lasă lucrul pe text pentru mai târziu! (și, poate, în seama altora, adică a profesorilor). Informează-te care sunt cele mai bune sau cele mai citite cărți pentru copii și furnizează-i-le, apoi îndeamnă-l să le împrumute sau să le dăruiască și prietenilor săi, pentru a vorbi despre ele împreună. Sau pentru a se juca pe baza acțiunii din cărți. 

Cărți în engleză pentru copii preșcolari

Cine nu o cunoaște pe purcelușa Peppa și pe familia ei? Ea oferă copiilor un univers sigur, cald și înduioșător, în care cele mai mari probleme sunt noroiul pe hăinuțe sau o supărare între frați. Deși desenate ca pentru bebeluși, desenele cu peppa sunt îndrăgite indiferent de vârstă pentru efectul liniștitor pe care îl au asupra minții.

pachet cu 8 carticele cartonate in engleza cu personajul peppa pig

Peppa le veghează copilăria celor mici, în timp ce prezintă, prin desene clare, cu contururi evidente, obiecte și întâmplări din universul imediat al preșcolarului. Cărțile în engleză cu Peppa pot fi folosite de la 1-2 ani!

Așa că îți propun ca start absolut la limba engleză un pachet de cărticele cu Peppa Pig, pagini cartonate. Sau orice fel de cărticele cu pagini cartonate care prezintă personaje sau subiecte dragi copilului tău. La această vârstă, copilul nu va fi neapărat capabil să își citească singur în engleză. Ideea e să îi deschidem apetitul pentru cărți, să crească plăcerea legată de aceste obiecte (asta implică să NU îl forțezi să își citească singur, chiar dacă poate). Îi ve citi tu sau pur și simplu veți explora imaginile și poți descrie în cuvinte simple ce se află acolo, ce se întâmplă, ce culori vedeți, mărimea obiectelor și așa mai departe. Poți simplifica sau complica povestea în funcție de nivelul lui de înțelegere. Ideea e să îi placă – și mai e un truc! Parcurgeți aceeași carte de mai multe ori (valabil și la poveștile în limba română), așa se va fixa mai bine vocabularul, sintaxa, subiectul îi va deveni mai familiar și mai drag, iar gradul de înțelegere va crește!

Alte serii de cărți drăguțe pentru preșcolari pot fi găsite la editura Usborne: seria cu Poppy și Sam sau seria First experiences, care arată familii (complete, de la bunici la animăluțe de companie) care trec prin diferite experiențe, prezentate sumar și foarte atractiv: la doctor, la dentist, atunci când se naște un bebe nou, când adoptă un cățeluș, la aeroport, când se mută în casă nouă… Ilustrațiile grozave prilejuiesc multă multă vorbă și îți dau ocazia să introduci mult și variat vocabular de bază. 

Cărți în engleză pentru copii de școală primară (7-10 ani)

Dacă ai un copil mai avansat la limba engleză să zicem de 9-10 ani – și musai să fie fetiță!, pe val este acum seria Fairy Unicorns (tradusă la noi Unicornii Magici). Cărțile sunt etichetate ca 6+, însă ținând cont de nivelul de dificultate al limbii, dar și de intriga destul de complexă, se potrivesc puștoaicelor care studiază engleza. Ce oferă seria? Multe titluri :), personaje și acțiune foarte foarte girly, totul e colorat, sclipitor, parfumat, drăgălaș, magic, împodobit, cu accente de aventuri periculoase terminate cu bine. Unicornii sunt și mulți, și multicolori, au și sclipici pe corn și aripi diafane de fluture, și ghirlande de flori la gât și voci suave – este probabil cea mai girly serie pe care am citit-o vreodată. Au și multe ilustrații atrăgătoare (alb-negru plus o altă culoare vibrntă, diferită la fiecare volum) aproape pe fiecare pagină, ceea ce face ca aceste cărți să fie aerisite și ușor de citit. 

copertile cartilor in engleza pentru copii din seria Fairy Unicorns

Seria de cărți în engleză Unicornii Magici are absolut toate șansele să o captiveze pe fetița ta de 9-10 ani!

Pentru băieți, poate fi încercat The Danger Gang, scris de autorul Crăciunozaurului sau seria Magic Tree House, de aventuri, perfectă pentru cititorii care abia încep să lectureze cărți împărțite în capitole. Iar pentru fete și băieți laolaltă, de acum clasica serie Diary of a Wimpy Kid. Dacă îi prinde, vor avea ce face toată vacanța mare și după: sunt 16 titluri!

Cărți în engleză pentru copii de școală generală (11-14 ani)

Oldies, but goldies, cărțile scrise de Roald Dahl pur și simplu merită citite de toți copiii. Au elemente magice, replici cu mult haz, dar și înțelepciune și bun simț, cultivă gândirea critică și te fac să empatizezi puternic cu personajele. Enumerăm Charlie and the chocolate factory, Matilda, James and the giant Peach, BFG (the Big Friendly Giant).

coperta cartii in engleza Charlie and the chocolate factory

Roald Dahl îi învață pe copii, printre multe aventuri, personaje și replici năstrușnice, bunul simț și bunele maniere. Asta în timp ce ei, citind, cred exact contrariul! Exact în asta stă geniul autorului.

Din ciclul Magie și eroi, asta presupunând că ați trecut de Harry Potter, Eragon, Cronicile din Narnia, te poți orienta către seria Wings of Fire (foarte atractiv, 14 milioane de exemplare vândute – tema principală dragoni) sau Percy Jackson and the Olympians (misiuni de maximă bravură, ceva cu influențe din zona de mitologie greacă). 

Pentru copii mai mari, în zona catalogată actualmente controversial, dar de mare mare succes internațional, mai ales de când s-a lansat o serie pe Netflix bazată pe povestea prezentată în cărți, sunt cele 4 volume Heartstopper. Prezintă povestea unor băieți care se întâlnesc și se îndrăgostesc (unul de altul). Dacă în familia ta există deschidere pentru acest gen de subiecte, verifică dacă ți se potrivește, iar dacă nu… măcar să știi despre ce e vorba când vezi coperta în librărie! Pentru că o să le vezi, s-au vândut deja un milion de copii în lume!

Acum, este clar că pentru a fi capabili să se bucure de literatură în engleză, copiii au nevoie de un mic ajutor la limba engleză. Pe lângă ce engleză se învață la școală, îi dezvoltă foarte bine cursurile de la un centru de limbi străine, unde deprind vocabular și se lucrează permanent la abilitățile necesare pentru înțelegerea textelor. Și fiindcă am menționat vacanța mare, e bine să știi că există și cursuri de vară, foarte relaxate și distractive, unde se exersează comunicarea și fluența în limba engleză, perfect complementare lecturii în paralel a cărților pentru copii!

Unde poți găsi cărți în limba engleză pentru copii?

Le poți găsi sau comanda la toate cele mai mari librării, la secțiunea de carte străină. La prietenii noștri de la Fischer unde găsești multe multe readere pentru copii începători de orice vârstă și care încă nu pot citi romane, apropo. La Cărturești, la Okian, pe Elefant, pe Libris și multe alte librării! 

Informează-te dinainte ce te-ar interesa, caută eventual să vezi pagini din interior sau să citești fragmente de text pentru a vedea cât de accesibil este acesta, abia apoi comandă!

Cărțile în engleză pentru copii sunt o investiție care sigur merită resursele cheltuite. Un cititor împătimit dorește să lase urmașilor cărțile copilăriei sale, pe care le va răsfoi cu (atât mai mult) drag și nostalgie și după zeci de ani!