Cele mai bune cărți în engleză ale anului 2021 pentru adolescenți

Un cadou oricând binevenit, cărțile sunt o comoară pentru mintea și sufletul oricărui om. Dacă sunt și în engleză, beneficiul este dublu, cititorul va beneficia mult și din punct de vedere lingvistic și își va dezvolta cunoștințele și fluența. Vezi mai jos care sunt recomandările noastre de cele mai bune cărți în limba engleză pentru adolescenți publicate în 2021 – brand new. Și poate te tentează să comanzi una pentru cea mai apropiată sărbătoare în familie!

Pe lângă cursurile de engleză de nivel intermediar, cărțile pentru adolescenți – cu un limbaj accesibil – vor asigura o trecere mai lină spre un nivel avansat de cunoaștere a limbii.

Care sunt cele mai bune cărți în engleză pentru adolescenți

Iubitor al cărților, vrei să transmiți patima ta și copiilor? Cel mai probabil, da. Doar să ții seama că lumea s-a schimbat, societatea și moravurile s-au schimbat, limba și felul de a scrie s-au schimbat și cărțile care ți-au marcat ție adolescența s-ar putea să nu le mai spună mare lucru tinerilor de acum. Sau să le spună lucruri care nu îi prea interesează. Așa că o soluție bună e să te ancorezi în secolul XXI și să cauți printre autorii contemporani literatură plăcută și de calitate ca să stimulezi lectura în engleză, atât de utilă pentru ridicarea nivelului limbii și al fluenței. Iată ce am selectat noi:

Clap when you land, de Elizabeth Acevedo

Un roman în versuri (fără rimă) despre două surori – o fată ce locuiește în New York, SUA, Yahaira Rios și o alta, Camino Rios, trăind în Republica Dominicană, ce află una despre cealaltă ulterior morții tatălui lor, decedat în urma prăbușirii avionului cu care călătorea. Tatăl, se pare, se împărțea între cele două state, petrecând timp în majoritatea anului în SUA și vara, alături de fiica dominicană.

Fetele trebuie să se adapteze noii realități și creează o legătură între ele, pornind de la iubirea pentru tatăl lor, suferința pentru pierderea sa, dar și dezamăgirea stârnită de el. Iată câteva cuvinte din gândurile lui Camino despre mătușa cu care locuiește, revelatoare pentru stilul în care e scrisă cartea:

Tía is the single love of my life,

the woman I want to one day be,

all raised eyebrows, & callused hands,

a hairy upper lip stretched over a mouth

that has seen death & illness & hurt

but never forgets how to smile or tell a dirty joke.

Dacă adultul care citește aceste rânduri poate zâmbi referitor la stil, adolescentul cu siguranță îl va aprecia ca familiar și aproape de inima și trăirile sale de secol XXI! 

The world between us, Sarah Ann Juckes

Tânăra Alice este țintuită la pat de boala ei. Dar asta nu înseamnă că nu călătorește, într-un fel sau altul. Zilnic, ea se loghează la aplicația StreamCast și trăiește viața palpitantă de afară a… altor oameni. Odată cu moartea unuia dintre streameri într-un accident de motocicletă, ea cunoaște un nou streamer, cu care creează o legătură strânsă. 

 coperta cartii in limba engleza The world between us, cu fundal albastru

Foarte actuală, axată pe viața trăită prin.. aplicații (de streaming), cartea aduce mai aproape imaginea vieții unui bolnav cronic, ce trebuie să își petreacă viața în pat.

Cartea este minunată pentru că te face să înțelegi mai bine, prin vorbe și situații explicite, viața unui bolnav cronic, la pat.. Toate lucrurile care sunt diferite pentru el. Toate lucrurile pe care nu le poate face / le ratează. Faptul că nu întotdeauna, pentru toți Dacă, vrei, poți e o vorbă de duh potrivită. Sunt foarte puține cărți ce au ca personaj principal un bolnav cronic ce nu se poate deplasa și stă la pat (if any) și de aceea e valoroasă, mai ales în contextul unei dezbateri și a unei educații din ce în ce mai intense pentru incluziune.

When Shadows fall, Sita Brahmachari, Natalie Sirett

“If ever you get sucked down into Shadowlands remember no matter how bleak, seasons change.”

Plină de empatie și speranță, cartea le arată adolescenților cât de ușor lucrurile o pot lua razna în viață, dar și faptul că vindecarea și reabilitarea sunt posibile. Personajul principal, Kai, se luptă cu furia iscată de situația sa familială și crește alături de Orla și Zak, prietenii cu care își petrece majoritatea timpului într-un mic spațiu verde din interiorul unui oraș gri. Încet încet, visele lor pentru un viitor luminos se estompează, iar Kai este atras într-un cerc mai puțin luminos – ceea ce noi am nui nepotrivit. Este exclus de la școală și se îndepărtează de apropiații săi. Mai e oare cale de întoarcere? Cum? Prietenie, artă, natură se împletesc în acest roman interesant de  citit la orice vârstă. Stilul narativ e o împletitură de povestiri la persoana I, versuri narative și pagini de jurnal.

Ce e special la această carte, ușor neobișnuit la literatura YA (Young Adult) e că e ilustrat (Natalie Sirett este ilustratoarea). Dacă vrei să o comanzi, atenție la… cărțile cu același nume (Samantha Owens, J T Ellison, Alex Gray). 

The Electric Kingdom, David Arnold

Din orice top 5 cărți (scris de noi) nu poate lipsi o distopie. Care să ne intrige, să ne fascineze, să ne întrebăm ce ar fi (fost) dacă… Cum am fi prevenit, cum am fi supraviețuit, unde au greșit și ce mai e de făcut. Într-o lume post-apocaliptică, desigur, distrusă de un virus (Fly Flu) ce a măturat omenirea (nuuu, nu Covid), doi tineri caută un portal către o altă lume. Ei rătăcesc prin pădurile din Noua Anglie, unde întâlnesc alți câțiva supraviețuitori, fiecare căutând un sens. E o poveste despre supraviețuire, despre speranță, dragoste și frumusețea pe care o poți percepe, în orice condiții, la ceilalți oameni. David Arnold, autorul acestui bestseller New York Times, e și autorul Mosquitoland și Kids of Appetite (asta în caz că acest roman îți deschide apetitul pentru stilul său).

Tokyo Ever After, Emiko Jean

Un basm modern. Pentru cei ce încă mai colindă pe tărâmul copilăriei, foarte conștienți însă și de lumea reală. Tokyo Ever After spune povestea unei fete pe jumătate japoneze dintr-o zonă suburbană de lângă un oraș californian, care a crescut doar cu mama ei și care nu se prea regăsește în grupurile din mediile pe care le frecventează. De ce nu se regăsește? Deoarece, de fapt, află că este fiica Prințului Moștenitor al Japoniei. Viața i se schimbă radical, merge în Japonia pentru a afla mai multe despre identitatea ei și țara de origine, despre familia ei. Să fie schimbarea în bine sau în rău? Cum va trăi și simți ea rolul de prințesă?

Motivul pentru care această carte este inclusă în top 5 este că exploatează o temă foarte comună copiilor și adolescenților: aceea de a se simți speciali, aleși, deosebiți. Cândva, cumva, aproape toți copiii sau tinerii se întreabă dacă nu cumva au o origine nobilă pierdută în hățișul istoriei și al actelor sau dacă nu cumva au fost schimbați la naștere 🙂

 

coperta cartii Tokyo ever after in limba engleza 

Romanul în limba engleză Tokyo ever after exploatează o temă foarte comună copiilor și adolescenților: aceea de a se simți speciali, deosebiți.

Saaaau… site-uri de literatură scrisă chiar de adolescenți

Cu contributori. Sortate pe teme / topics, cu ratinguri pentru fiecare capitol sau scriere în parte. Adolescenții pot alege ce să citească, ce e pe gustul lor, pot testa lecturând câteva rânduri stilul fiecărui autor. Și mai ales, pot scrie la rândul lor! E ceva demn de luat în seamă: pentru self-esteem-ul lor (stima de sine), să scrie și să aibă unde publica, gratis, opera lor, apoi să primească feedback (sub formă de rating, like-uri, vizualizări, etc) îi poate ajuta să evolueze! Încearcă aplicația Wattpad – where stories live. 

Se vorbește tot mai mult despre un nou stil de învățare la copii și adolescenți (bazat pe interese, adică ei înșiși sunt cei care aleg ce îi interesează și ce vor să aprofundeze și nu învață bazat pe o programă predefinită). Și de asemenea, despre o disponibilitate mai crescută de a citi texte mai scurte, în locul romanelor clasice. Așa că, (mai ales) dacă adolescentul tău nu este prea pasionat de literatură convențională, Wattpad îl poate totuși ademeni către lumea literelor.

Beneficiile cititului în engleză pentru adolescenți

După cum menționează toți profesorii ever și multe studii nu doar ale cercetătorilor britanici, cititul face minuni la capitolele: fluență (în orice limbă: dacă citești în română, devii mai fluent și vorbești mai elevat în română. Dacă citești în engleză, devii mai fluent în engleză). Înțelegerea mecanismelor de funcționare a limbii (sintaxă, gramatică mai popular). Îmbogățirea vocabularului. Sporirea creativității proprii prin expunerea la diverse teme, patternuri, evoluții ale situațiilor. Dezvoltarea gândirii la scară mare (adică mai presus de realitatea de azi – ce mâncăm, cu ce ne îmbrăcăm, unde mergem și mâine, ce mă fac la ora de bio) prin expunerea la teme universale. Accesul al culturi străine și o mai bună înțelegere a lor. Și nu în ultimul rând, o ocazie de a încheia frumos o zi mai posacă de izolare, de așteptare sau o zi grea de studiu. Las aici și alte idei de cărți, pentru începători în ale cititului în engleză și nu în ultimul rând, alte câteva recomandări de cărți bune și proaspete, din 2021.

Soluții pentru a învăța limba engleză mai ușor

Să poți citi literatură – dar nu numai literatură, ci și articole pe diverse teme sau știri în limba engleză e un mare avantaj. Pentru că primești informația la prima mână, așa cum a fost ea gândită de autor. Nu procesată de un traducător și trecută prin filtrul gândirii sale, cu cuvintele ce poartă conotațiile dorite de cel ce traduce. 

Pentru a reuși asta, e necesar un nivel bun de engleză – cel puțin B1, ideal B2-C1. Orele din școală sunt un ajutor bun pentru inițierea în limba engleză, însă ca un tânăr să ajungă să o înțeleagă și să o vorbească bine, are nevoie de un input mai amplu. E necesară multă multă expunere (ascultare, citire), dar și de interacțiune multă – să scrie și să primească feedback, să vorbească în engleză, cu cât mai multe persoane, de preferat (nu doar cu un profesor). Cursurile de limba engleză pentru copii seniori la un centru specializat acoperă toate competențele pe care trebuie să le capete un copil, tânăr sau adult pentru a deveni foarte fluent. Grupele mici de studiu, de maximum 9 cursanți asigură o foarte bună coordonare din partea profesorului, dar și suficiente ocazii de dialog, dezbatere sau joc de rol. Organizate de două ori pe săptămână, ele devin ca un club unde copiii învață, află, discută noutăți și se dezvoltă la limba engleză într-un mediu prietenos și sigur.

Alte unelte utile care te mai pot ajuta să înveți engleza sunt aplicațiile dedicate studiului limbilor străine sau vizionarea de filme și seriale fără subtitrare sau cu subtitrare doar în engleză.

Totuși, la capitolul investiții în timp liber de calitate, cititul rămâne în top, alături de socializarea în persoană alături de oameni de calitate și sport practicat de plăcere. Dacă ești părinte așadar, susține-ți copilul și oferă-i acces la cele mai bune cărți în limba engleză, care îl vor ajuta pe toate planurile.