După exersarea limbii engleze vorbind cât mai des cu nativi sau la cursuri, cititul este pe departe cea mai bună activitate care te poate ajuta să înveţi engleza. Şi ca să aibă succes, să se transforme într-un obicei al tău, e important să alegi exact acele cărţi care nu numai că te ajută având structura şi nivelul potrivit, ci îţi şi plac. Dar care sunt cele mai bune cărți pentru a învăța limba engleză? Găseşti mai jos îndrumările noastre pentru o lectură plăcută şi utilă!
“Începutul e cel mai greu”, spune un dicton românesc care se aplică şi la lectura în limba engleză. E greu să găseşti cărţi suficient de atrăgătoare, dar şi suficient de simple pentru a le înţelege dacă eşti începător (undeva în jurul nivelului de limbă A1-A2). Dar vestea bună e că după ce citeşti 3-4 cărţi, nu mai eşti practic începător. Adică te vor ajuta destul de mult să progresezi la limba engleză. Iată cu ce ai putea să începi.
E drept că trebuie să ai o doză de… joacă şi copilărie ca să le guşti. Dar îţi pot face lumea mai frumoasă. Acolo orice se poate întâmpla, totul se termină cu bine, problemele întotdeauna se rezolvă. Şi lucrurile sunt mai simple :). Încearcă titluri precum cărţile lui Roald Dahl (Matilda, Charlie and the Chocolate Factory, James and the Giant Peach) sau Charlotte’s Web (E. B. White).
Acest tip de cărţi sunt scrise astfel încât să fie prietenoase cu cititorul şi să îl ajute să înţeleagă şi să asimileze informaţia extrem de uşor. Frazele sunt scurte, conţin cuvinte precise, nu prea au figuri de stil precum metafore greoaie. Informaţia este explicată în mai multe feluri, cu exemple, sunt furnizate anecdote, din timp în timp se recapitulează ceea ce s-a introdus deja.
Unul dintre autorii “consacraţi” în dezvoltare personală e Dale Carnegie. Poţi încerca “How to develop Self Confidence”, de exemplu. Sau un clasic ca “Men are from Mars, Women are from Venus”, de John Gray. Recomandările de self-help books sunt greu de făcut, pentru că vizează structura personală a fiecăruia dintre noi, însă găseşti aici un top al celor mai apreciate şi vândute 15 titluri din toate timpurile (moderne).
Dacă te încadrezi undeva la nivelul B1-B2, se deschid mai multe oportunităţi de lectură. Te poţi bucura de frumuseţea literaturii şi citind vei învăţa multe cuvinte, expresii, vei deprinde arta deducerii termenilor noi din context. Te va ajuta şi să vorbeşti mai bine, mai sigur pe tine, pentru că vei observa cum cuvintele “se leagă singure” dacă îţi faci un obicei din citit.
Cărţile din acest gen literar abundă de obicei în acţiune, te fac să intri atât de mult în lumea lor încât nu te poţi opri din citit. Pentru că vrei să afli ce se mai întâmplă pe pagina următoare. În engleză, genul acesta de cărţi sunt numite “page-turners” (te “conving” să dai mereu pagina şi nu mai poţi să le laşi din mână).
Pe lângă multe cuvinte care se referă la acţiuni concrete, thrillerele au şi dialoguri realiste, ce folosesc limbaj din viaţa de zi cu zi. Deci te ajută să devii mai fluent în conversaţie, să afli cum alcătuiesc oamenii fraze mai natural, în afara contextului literar.
Despre cărţi clasice pe care le poţi citi ca să înveţi engleză am mai vorbit. Iată, dacă eşti pasionat de lectură, titluri noi şi probate în 2020:
Glossy înseamnă de fapt “lucios” şi se referă de fapt mai ales la cărţi romantice, ce dezvăluie poveşti emoţionante de iubire sau care atacă teme dragi femeilor. Cum ar fi shoppingul. Sau viaţa domestică. Şi au de regulă coperta lucioasă şi în culori vibrante, cu peisaje exotice, personaje atrăgătoare, uneori şi sclipici. Pentru că sunt scrise să facă apel la sentimentele, temerile, speranţele femeilor mai ales, sunt numite şi Chick lit (literatură pentru “puicuţe” – cuvântul puicuţă având o conotaţie mai degrabă bună, oricum mai bună decât în limba română.)
Romanele glossy au avantajul că nu îţi dau prea multe bătăi de cap: se citesc uşor, nu folosesc fraze prea lungi sau complicate, sunt construite în jurul temelor familiare şi uşor de înţeles. Aşa că oferă o ocazie bună să te concentrezi asupra limbii engleze. Bonus: foarte adesea sunt amuzante. Iată o selecţie pentru 2020:
Ai ajuns la nivelul avansat? O lume întreagă de posibilităţi se deschid în faţa ta. Poţi alege stilul, genul, autorul care îţi place. Iată însă nişte idei de lecturi mai complexe, care te vor ajuta şi la îmbunătăţirea vocabularului şi sintaxei în engleză la nivel avansat.
Nu e vorba de romane din anii reginei Victoria. E un anumit tip de scriitură. Cu fraze lungi, meşteşugit întoarse, intriga foarte complexă, multe personaje, o încrengătură de întâmplări din trecut şi prezent. Şi muuulte pagini (peste 300 oricum).
Maestra contemporană a acestui tip de romane este Kate Morton. Şi e şi prolifică, deci dacă îţi va plăcea stilul ei ai de ales între The Forgotten Garden, The Secret Keeper, The House at Riverton, The Lake House, The Distant Hours, The Clockmaster’s Daughter.
Diferenţa dintre aceste cărţi şi Chick Lit, descrisă mai sus, e că sunt mai greu de citit, necesită mai multă concentrare (şi ţinere de minte) şi dacă biruieşti dantelăria de propoziţii şi cuvinte cu siguranţă te vor face mai fluent în engleză!
Nu zâmbi. E o serie pentru copii şi tineri adulţi, da, însă e destul de greu de citit în engleză. Are multe fraze eliptice, cuvinte şi expresii idiomatice care nu apar de regulă în manuale, trebuie să fii mega concentrat din punct de vedere lingvistic să urmăreşti acţiunea, mai ales că e centrată în jurul civilizaţiei, obiceiurilor britanice, cu care trebuie să fii la curent ca să guşti unele glume.
Acum, gurile rele spun că e prost scrisă. Fani însă are miliarde probabil, iar un lucru e sigur: citeşti seria Harry Potter, vei ajunge foarte aproape de Proficient în engleză!
Vrei ceva mai serios? Păi hai să părăsim puţin tărâmul beletristicii. Dacă vrei să citeşti ceva de psihologie contemporan mai de valoare (nu genul de cărţi “cum să…”), încearcă The Noonday Demon de Andrew Solomon. E un atlas al depresiei prezentată plastic, pe laaarg, cu muulte exemple şi o menţionez doar pentru că depresia este una dintre cele mai reale şi prezente probleme ale secolului nostru. (Da, chestia cu sclavia, drepturile femeilor şi Holocaustul au cam rămas în urmă, deşi noi tot le cotăm ca probleme).
În orice caz, The Noonday Demon, care nu e deloc o lectură uşoară nici în română, te va ajuta să fii mai empatic şi să înţelegi mai bine prietenii sau cunoştinţele care au o predilecţie sau se confruntă cu depresia.
Cât despre filosofie, pierde din ce în ce mai mult teren. Dar câmpul de luptă de idei aduce o ocazie excelentă să îţi antrenezi creierul (şi asta e una din lipsurile cetăţeanului secolului XXI), nu doar la limba engleză ci în general. Şi să ieşi din zona micuţă a vieţii cotidiene: birou – acasă – weekend undeva (asta în cazul fericit). Până la filosofii secolului XXI (da, există) e ideal să ai un background, un fundament solid de cunoştinţe de filosofie. Recomand, de exemplu, Introducing Philosophy: a Text with Integrated Readings (Robert C. Solomon).
Cărţile în limbi străine sunt acum uşor de găsit pe internet sau de comandat, există site-uri şi aplicaţii specializate, la unele dintre ele livrarea fiind chiar gratis. Merită să te menţii la curent cu noile apariţii editoriale şi să împuşti doi iepuri dintr-o dată: petrecerea timpului liber aşa cum îţi place şi învăţarea sau perfecţionarea în engleză.