Proficient user – iată cum îți vor spune atunci când vei ajunge la nivelul C2 la engleză. Adică mai mult decât utilizator eficient, experimentat – un fel de maestru! Vorbim, în acest articol, despre cel mai înalt, mai avansat nivel de cunoaștere a limbii engleze: cum poți să ajungi acolo, cum poți să fii sigur că ai acest nivel sau să îl certifici.
Mai pe scurt: ești o persoană care poți asculta sau citi orice fel de materiale și demonstra o perfectă înțelegere a lor, inclusiv a nuanțelor de limbaj. Nu vei găsi cuvinte necunoscute, expresii obscure, vei detecta imediat nuanța ironică sau jucăușă a autorului, dezaprobarea sau admirația sa față de cele povestite. Chiar de ele sunt ascunse în cele mai întunecate cotloane ale lexicului. Poți transmite, explica, relata, formula orice cu stil, cu artă în engleză.
Profesioniștii numesc nivelul C2 nativ – însă eu consider că, pe alocuri, poate însemna mai mult decât nativ. Deoarece o persoană care învață engleza ca limbă străină o face structurat, adică zăbovește conștient asupra sintaxei și lexicului, are șansa de a căpăta un awareness mai mare asupra lor decât cel ce doar prinde limba din zbor. Plus că, de ajungi să stăpânești limba engleză la nivel C2, este evident că ai un simț al limbii deosebit – deci vei fi oarecum echivalentul unui nativ foarte educat (în domeniul lingvistic), căruia îi place să se joace cu cuvintele și să le studieze forma, înțelesul.
Adesea, o persoană cu nivel C2 care a învățat engleza ca limbă străină poate explica mai clar de ce folosește un anumit cuvânt sau timp verbal decât un englez/american de rând, care, deși alege corect, nu întotdeauna știe de ce o face. De aceea considerăm nivelul acesta de excelență – deoarece te face să cunoști atât limba în sine, cât și despre limbă.
Studiile împart numărul de ore de studiu pe care e necesar să le parcurgi pentru a trece de la un nivel la altul în tranșe între 100 și 200-250. Totuși, ca să ajungi maestru, așa cum spuneam mai devreme, la engleză, ca adult cu siguranță ai nevoie de cel puțin 3 ani de învățare intensă, regulată. Atât alături de un profesor foarte bun, cât și individual.
Chiar dacă iei cunoștință, înțelegi, asimilezi și consolidezi toată sintaxa, toate structurile gramaticale și timpurile, chiar dacă înveți foarte multe cuvinte (se pare că e nevoie de vreo 16.000), ca să devii expert în înțelegerea cu acuratețe și fără efort a limbii, chiar dacă ea conține fraze alambicate sau tehnice – și în producerea ei de aceeași calitate, e nevoie de muuuultă expunere. Ascultat, citit mult de tot, conversat cât cuprinde, urmărit emisiuni, bloguri, vloguri din diverse domenii, lecturat ziare (parcă sunt scrise într-o limbă engleză paralelă, uneori! te pot învăța foarte multe), reviste de specialitate.
Unii experți, cu care tindem să fim de acord, susțin că timpul de învățare poate să fie mai lung, chiar și dublu, în cazul persoanelor care nu vorbesc decât o singură limbă (cea maternă, adică) decât în cazul celor care deja cunosc franceza, germana sau oricare a doua limbă. Creierul lor e mai pregătit, se pare, să proceseze și să absoarbă informații de tip lingvistic.
Iată un argument extrem de puternic în favoarea expunerii copiilor, la vârste cât mai mici, la o limbă străină, ideal prin intermediul unui curs. Cu cât mai repede învață prima limbă străină, cu atât mai multe șanse au de a învăța fără efort prea mare și alte limbi până ajung la adolescență/maturitate! Și mai au și alte beneficii!
Dacă vrei să te amuzi, poți încerca să faci acest test online de 15 minute – îți va spune, în linii foarte mari (și nu cu exactitate maximă) dacă te situezi în apropierea nivelului C2.
Dar cum afli cu certitudine, științific că nivelul tău de engleză este C2? Păi, în mod clar nu din ochi. Mai ales că nu mulți au ochi pentru acest nivel, chiar și dintre profesorii de engleză (se pare că la nivel mondial, o parte însemnată dintre profesorii de engleză sunt nivel B1-B2 – ceea ce nu prea e valabil pentru România, din fericire, unde ștacheta e puțin mai sus). Poți determina nivelul exact prin susținerea unui test internațional, standardizat de engleză: Cambridge, IELTS, Toefl, TOEIC. Și dacă tot posezi cunoștințe atât de avansate, chiar e păcat să nu ai un certificat cu credibilitate maximă prin care să le poți demonstra în fața unui angajator sau a unei instituții de învățământ!
Cel mai întâlnit disconfort pe care îl au utilizatorii avansați de limbă engleză (B2, C1) este că, deși pot vorbi cu ușurință și corect, nu înțeleg adesea glumele sau expresiile idiomatice deosebite ale interlocutorilor lor britanici. Dacă te simți în această postură, iar obiectivul tău a fost să înveți engleza la perfecție, atunci știi că încă mai ai de lucrat. Și ideal este să faci asta în mod organizat, ghidat, la un curs.
La nivel lingvistic, precizia este, în primul rând, ceea ce se vrea de la un cursant C2. Cuvântul sau expresia potrivită la locul potrivit. Asta înseamnă să cunoști multe expresii și cuvinte 🙂 – repet, în jur de 16 000 -, să citești texte de specialitate din diverse domenii dar și multă media, satiră, umor. Să încerci să produci și tu aceste tipuri de texte. Îți poți încerca mâna la niște activități nivel C1-C2 aici.
Dacă în cazul învățăceilor de niveluri mai mici (A1, A2, B1, B2) susținem că fluența este foarte importantă și greșeala are un rol benefic, vital în învățare, că e important să comunici cât mai mult atâta timp cât se înțelege mesajul, la cursul de nivel C2 e timpul să ne axăm pe acuratețe. Vei ști deja tot ce ține de gramatică până ajungi la cursul de C2. Obiectivul este, la acest nivel, să ajungi să vorbești fără greșeli, fără scăpări. Cu fraze lungi, formate din mai multe propoziții, conectori perfect folosiți, gramatică impecabilă și mult stil. Cuvinte sofisticate, tehnice sau literare, inversiuni emfatice, multe verbe frazale, idioms cu haz, pronunție curată. Aluzii culturale, politice, zâmbet de englez.
Vei citi, asculta, discuta și scrie pe teme foarte variate, mai pe scurt. Teme interesante, de actualitate, ultime descoperiri, tendințe în știință, social-politic, modă, mediu și piața muncii. Vei face schimb de idei respectând etichetele comunicării, vei dezbate, negocia și trage concluzii.
Atunci când începi să înveți limba engleză și pe tot parcursul procesului, ar trebui să ai în minte finalitatea: vreau să învăț cât se poate de bine această limbă. Te va motiva și te va ajuta să ajungi la nivelul de excelență C2, unde chiar ai, în cel mai propriu sens al cuvântului, deschisă o lume de posibilități.
Sursa foto: Pexels