Ce este nivelul B2 de cunoaștere a limbii engleze

Dacă încerci să îți determini nivelul de limba engleză printr-un test, fie online, fie standardizat, susținut în cadrul unei instituții, ți se poate recomanda să studiezi nivelul B2. Află ce înseamnă asta mai exact, ce vei învăța și ce poți face cu acest nivel!

Nivelul B2 de cunoaștere a limbii engleze este considerat intermediar-avansat

Știi de ce examenul Cambridge cu recunoaștere internațională ce testează fix nivelul de cunoștințe B2 este numit First (anterior First certificate)? Pentru că este primul ce poate fi folosit ca monedă de schimb pe piața muncii, primul certificat destul de serios pe care îl poți folosi și la studii universitare, și pe piața muncii. Și care oferă ceva garanții nu doar că supraviețuiești acolo, ci că îți vei aduce contribuția și un plus de valoare în acel loc.

Cu alte cuvinte, nivelul B2 de engleză e un criteriu pentru care candidatura ta merită, cu seriozitate, luată în seamă. De ce asta?

  • E al doilea dintre nivelurile de engleză unde se consideră că ești utilizator independent (primul fiind B1, intermediar);
  • Garantează că poți comunica nu doar cu ușurință, ci cu spontaneitate, liber, în majoritatea împrejurărilor în care ai fi capabil să faci asta și în limba maternă. Discuția cu un vorbitor nativ, de exemplu, nu implică efort deosebit al niciuneia dintre părți. Nici tu nu te vei chinui să formulezi frazele, nici interlocutorul să te înțeleagă sau să ghicească ce spui;
  • Nivelul B2 înseamnă că poți înțelege ideile principale din texte complexe pe teme concrete sau abstracte, inclusiv discuții tehnice din câmpul tău de expertiză;
  • Poți produce texte clare, detaliate pe o gamă largă de subiecte și îți poți explica punctul de vedere, producând și exprimând argumente pro și contra, avantaje și dezavantaje ale diferitelor opțiuni de lucru. Adică poți da examene, face referate, comunica în mediul de afaceri în scris.

În cât timp poți ajunge să cunoști limba engleză la nivel B2

De la 0, îți trebuie undeva la 600 de ore. Aceste ore, însă, presupun: studiu asumat (așa, cu mindfulness tunat la maxim, nu doar cu prezență), ghidat de un profesor care să se priceapă la lucrul cu adulții. Căci noi acum vorbim de cursuri de adulți, cu copiii e altă poveste…

Hai mai bine să îți spun cum nu poți ajunge la nivel B2 de cunoaștere a limbii engleze:

  • Doar citind cărți în engleză (cu excepția poate a situației când ai ajuns la nivel B1 cu ajutorul cursurilor cu profesor, prin interacțiune, și continui de acolo numai cu cititul);
  • Doar ascultând engleza și atât (de fapt, studiile spun că și în cazul emigranților ce merg într-o țară ce are ca limbă oficială engleza, chiar și după mai mult de 10 ani petrecuți acolo, în lipsa unui curs de limbă profesionist, vor avea greșeli perpetue în vorbire și chiar pronunție);
  • Lucrând singur cărți cu exerciții.
pagina de dictionar de engleza nivel avansat cu un ciucure auriu deasupra

Începând cu nivelul B2 de cunoaștere a limbii engleze, cel mai indicat este să folosești un dicționar monolingv (englez-englez), nivel avansat. Explicațiile sunt mai complexe și se dau mai multe detalii legate de felul de utilizare a cuvintelor

În schimb, cea mai simplă modalitate să dezvolți simultan capacitatea de înțelegere (deci gramatica, vocabularul și skill-urile de citit și ascultat), cât și pe cea de producție (conversație, dar și compunere de texte clare, concise, frumoase) este să participi la un curs dedicat. În care să ai câțiva colegi de același nivel cu tine, alături de care să exersezi diferite acte de comunicare, să faci jocuri de rol, dezbateri, povestiri, prezentări.

Da, e important să ai un suport de curs de calitate foarte bună (manual), însă la fel de important e și rolul profesorului care să evalueze constant progresul tău și să ofere ajutor acolo unde ai nevoie. Și desigur, de ajutor sunt și interacțiunea și multiplele posibilități de jocuri cu colegii. Reprezintă un input mai diversificat, feedback mai complex legat de felul cum te faci înțeles și o atmosferă mai degajată.

Ce înveți la un curs de limbă nivel B2

La cursul de limbă de nivel B2, treci cam prin toată gramatica. Timpurile verbale îți sunt deja cunoscute, în mare parte, când începi modulul (toate tipurile de prezent, viitorul cu will, going to, prezent continuu, trecutul simplu, continuu, mai mult ca perfectul, aspecte ale frazelor pasive și vorbirii indirecte).

Acum se adaugă: viitorul continuu și viitorul anterior, multe condiționale amestecate în fel și chip, subordonate temporale ce exprimă viitorul, ordinea adjectivelor, toate formele de pasive, structurile used to, be used to, get used to, forma trecută a verbelor modale. Plus verbe ce exprimă simțurile, cuantificatori, subordonate ce exprimă contrastul sau scopul. Și mult vocabular din domenii ușor mai îndepărtate de viața de zi cu zi: știință, tehnică, business și publicitate, mediu înconjurător, vreme, transport aerian, boli și traumatisme. Colocații, expresii idiomatice cât să condimenteze puțin discursul tău și să îi dea farmec.

Se lucrează mult la acest nivel și pe expresivitatea prin intonație și accentuarea corectă a cuvintelor.

Căci acesta e farmecul atunci când ajungi suficient de avansat la engleză: practic nu înveți, ci lucrezi. Predarea în sine este limitată la minimum, ești expus însă la noi structuri și arii de vocabular pe care le prinzi și le consolidezi prin discuții și alte activități interactive. 

Nivelul de cunoaștere a limbii engleze B2 se pretează foarte bine și la stilul de învățare online, ținând cont că cea mai mare parte a cursului e reprezentată de activități de comunicare și expunere la materiale ce urmează a fi discutate (texte, video, audio, imagini).

Ce trebuie să faci pentru a trece la nivelul C1

Dacă ai un nivel de limbă B2, ceea ce îți lipsește ca să fii C1 sunt următoarele:  e posibil să nu sesizezi diferențele de nuanță în limba engleză, mai ales în comunicări, texte din afara domeniului în care lucrezi. De asemenea, s-ar putea să ratezi unele dintre subtilitățile limbii, comunicările printre rânduri, aluziile făcute de interlocutori. La rândul tău vei comunica mesajele tale clar, însă nu extrem de poetic sau dând un ton ironic, sarcastic, jucăuș, după cum poate ai dori.

femeie blonda imbracata in costum crem care studiaza la birou mai multe carti de engleza nivel B2 Cambridge First

Studiază și expune-te cât mai mult la limba engleză pentru a ajunge la nivelul la care să dai farmec limbajului tău

Dar, pentru a te putea concentra pe aceste aspecte și a îți ascuți simțul limbii, e important mai întâi să asimilezi mult vocabular din diferite domenii și să stăpânești bine bine gramatica. Deci exersează mult, citește mult, ascultă mult, până când te simți confident (așa este descris utilizatorul de engleză la nivel B2). Apoi treci la următorul nivel – C1!

Sursa foto: Pexels