Ce competențe și aptitudini tehnice din CV îți pot aduce succesul în carieră

Mai contează și altceva, în afară de studii și de experiența de lucru? Află din acest articol pe ce ar trebui să te concentrezi în CV atunci când planifici o schimbare de job sau de carieră, pentru a îți mări șansele nu doar de angajare, ci și de reușită la noul loc de muncă. Descoperă care sunt aptitudinile și competențele tehnice pe care le caută cel mai adesea recrutorii.

Competențe și aptitudini tehnice din CV care îți pot aduce succesul

Ce sunt acestea? Sunt abilități și cunoștințe ce îți sunt necesare – sau foarte utile – pentru a reuși să duci la bun sfârșit o sarcină de lucru. Abilitățile tehnice cel mai adesea se referă la limbaje de programare, design, cunoștințe matematice sau legate de instrumente tehnice. Deși ai crede că acestea sunt valoroase doar în industria IT, realitatea e că multe alte industrii au nevoie de oameni calificați măcar parțial sau care au cunoștințe în acest sens.

Multe abilități tehnice necesită training și experiență pentru a le stăpâni. Ele sunt clasificate în două categorii: hard skills, competențe ce pot fi predate și învățate într-o sală de clasă și soft skills, care se referă la abilitățile ce țin de comunicare, persuasiune și relații interpersonale. Sau altfel spus, de inteligența emoțională. Hai să vedem, pe lângă o redactare profesionistă a CV-ului, ce aptitudini cuprinse în el sunt cu adevărat importante în prezent.

Cunoașterea limbii engleze la nivel avansat

De la domeniul hotelier sau al turismului în general, la IT, producție, educație, știință, medicină, ca să te poți informa asupra celor mai recente descoperiri și știri în domeniu și ca să îți faci auzită vocea, e nevoie să cunoști limba engleză. Nu mai vorbim de faptul că pur și simplu de multe ori e necesară în desfășurarea activității de zi cu zi.

Cărți, cursuri, conferințe, seminarii, bloguri în orice domeniu apar mai întâi în limba engleză. Toți cercetătorii publică mai întâi în engleză sau cărțile lor sunt traduse automat în această limbă. Certificările internaționale se obțin susținând concursuri în, ai ghicit, limba engleză. Deci fără ea, nu prea poți aspira la un post white collar sau la ascensiunea în carieră. Așa că învață engleza dacă nu o știi, îmbunătățește-ți nivelul printr-un curs de engleză dacă simți că e loc de mai bine. Aaa, și nu uita să insiști ca micuțul tău să învețe engleza bine, ideal alături de o altă limbă străină vorbită fluent! 

Experiența în social media și marketing

Mai complet, Social Media Management și Digital Marketing. Ca să fim sinceri, o simplă mențiune tip “experiență în Social Media” nu prea mai e convingătoare, deoarece atât de mult s-a extins acest domeniu, încât a devenit o etichetă comună. Dar dacă poți susține afirmația cu exemple de platforme sociale sau afaceri pe care le-ai ridicat sau relansat, dacă poți cuantifica munca ta anterioară, te vei remarca în fața contracandidaților.

  • Ce subskilluri (subcompetențe) ar trebui să cuprindă această abilitate? Sisteme de administrare a conținutului (CMS), blogging, fotografie digitală, media digitală, networking, SEO (optimizare pentru motoarele de căutare), lucru cu platforme sociale (Twitter, Facebook, Instagram, LinkedIn, TikTok), software de automatizare.

Zicala cu “reclama e inima comerțului” s-a adeverit întotdeauna, dar acum s-a extins la construirea de comunități, fidelizarea lor, asigurarea de entertainment pentru ele, obținerea implicării membrilor și a menținerii lor activi (engagement). Lucru pe care ți-l doresc toate entitățile, de la afaceri locale de familie, la instituții mari, private sau de stat.

Abilități de codare și programare

Ceva experiență în codare te va aduce automat în capul listei de recrutare atunci când aplici pentru o mulțime de posturi, nu doar pentru cel de programator. Capacitatea de a înțelege mai multe limbaje de programare (C++, Javascript, PHP, Python, Go sunt top 5 pentru anul 2021) și de a coda tu însuți e un mare plus.

tanar care sta la birou si lucreaza la un desktop si 2 laptopuri simultan pentru a finaliza o sarcina de programare

Nu doat IT-știi cunosc elemente de programare și codare. Orice cunoștințe în acest domeniu pot fi un plus pentru tine.

Iată câteva subskill-uri ale acestei competențe: cunoașterea diferitelor aplicații, design, debugging, dezvoltare, pricepere la hardware, HTML, rețele, mentenanță, securitate, servere, software, stocare, analiza de sistem, sisteme de operare, testare, troubleshooting.

Statistica (Big Data Analysis)

Adică, mai pe larg, extragerea, manipularea și analizarea unor seturi de date foarte mari, relevante pentru industria respectivă, care au rolul de a analiza gradul de satisfacție al clienților, dorințele lor sau de a le prezice comportamentele viitoare. Asta pentru a orienta întreaga afacere/companie către dezvoltarea pe acele direcții viabile pe termen scurt, mediu și lung. Mai exact, specialiștii în Big Data Analysis au rolul de a evita “încremenirea în proiect” și de a intui încotro se îndreaptă societatea și economia.

Odată cu internetul și social media, volumul de date a crescut enorm, la fel și dorința de colectare și procesare a lor de către marii operatori economici (și nu numai). Așa a apărut și nevoia de protecție a datelor și GDPR-ul. Experții în Big Data utilizează pentru interpretarea informației de obicei softuri dedicate și algoritmi speciali – și aici avem o industrie în continuă dezvoltare.

Project Management

Poate părea mai degrabă un soft skill, o pricepere înnăscută, decât un hard skill, ceva ce se poate învăța. Dar managementul de proiect ar trebui să fie și e mai mult decât abilitatea de a fi lider. El se bazează și pe algoritmi științifici, pe cunoașterea și aplicarea diferitelor modele (Waterfall, Agile, Scrum sau multe altele), pe coordonarea echipelor, delegarea corectă a sarcinilor și măsurarea succesului fiecărui proiect.

Tabla alba pe care e detaliata etapizarea unui proiect pe saptamani, cu post-it-uri pe care sunt trecute sarcinile executantilor

Managementul de proiect nu e doar o “atitudine de învingător”, e o știință ce reunește hard skills (teorie învățată, aplicată corespunzător) și soft skills, pricepere în a lucra cu oamenii.

Planificarea bugetului, etapizarea operațiunilor, respectarea specificațiilor impuse, asigurarea și controlul calității, managementul și delegarea sarcinilor, toate fac parte din ceea ce numim, uneori superficial, managementul de proiect. Și aș adăuga probabil una dintre cele mai importante abilități ale unui manager de proiect, ce nu prea e trecută pe nicio hartă, dar e vitală: disponibilitatea continuă.

În final, un cuvânt de învățătură. Vremurile s-au schimbat și nu prea mai este relevant (sau asta ne dorim de la societatea secolului XXI) să ai hârtii care să ateste diferite cursuri sau competențe. E important să le poți demonstra prin probe de lucru (ceea ce probabil ți se va cere, ulterior interviului), prin rezultate cuantificabile la locuri de muncă anterioare sau prin referințe. În acest sens, trece în CV o variantă cât mai apropiată de adevăr a competențelor tale profesionale. Începând cu nivelul de limbă engleză corect (A2, B1, B2, C1, C2) până la exact acele aplicații, platforme, limbaje de programare pe care le cunoști, fără adăugiri. Mult succes și nu uita că oricând vrei să îmbunătățești o arie din viața ta profesională, cel mai bine este să apelezi la specialiști pentru a fi îndrumat!

Sursa foto: Pexels