Cu ce ar trebui să înceapă copiii să învețe engleza? Cu ceea ce le place lor mai mult. Chestii drăgălașe, pufoase, mieunătoare sau lătrătoare, înfricoșătoare sau blânde. Află mai jos cum se numesc și cum poți exersa animalele în engleză pentru copii. Pentru joacă și învățare cu zâmbetul pe buze! Și pentru un bun start înainte de cursurile de limba engleză pentru copii, de la un centru specializat!
Cu siguranță casa îți este dotată cu animale figurine din plastic sau animăluțe de pluș. Ei bine, poți folosi jocurile de rol pentru a exersa engleza! Prietenii din pădure sau de la fermă se pot saluta atunci când se trezesc de dimineață (Hello, miss Sheep! Hi, Mr Rooster! Good morning, Mr Pig and Mr Rabbit!), pot merge împreună la râu sau lac (lighean sau chiuvetă) să se distreze: Jump, Donkey! Swim, Horse! Pot organiza un picnic în sufragerie, după ce au escaladat canapeaua (pardon, muntele). Miss Duck mănâncă fish, Mr Dinosaur mănâncă omelette, Miss Cow va servi flowers.
Practic, posibilitățile sunt nenumărate, se cere doar puțină viclenie din partea noastră, a adulților, să strecurăm limba engleză în joc. Hai să vedem ce actori aruncăm în scenă:
Este util, de la 2-3 ani, să începem să facem distincția între animalele domestice și cele sălbatice. Ca background de cultură generală. Copiii zilelor noastre sunt mai puțin expuși mediului rural și e nevoie de mai mult aport din partea părinților, educatorilor să le explice detalii despre viața naturală.
Animalele sălbatice îi fascinează de obicei pe cei mici nu prin drăgălășenie, ci prin putere și potențialul de pericol pe care îl emană “aura” lor. Nu e de mirare că în topul mondial al preferințelor se află dinozaurii (eu știu că nu mai există, dar toată planeta, conform unui plan ascuns de marketing pentru jucării, desene și filme, se comportă de parcă ar exista! Și ar avea o mare utilitate practică). Și ghici cine se mai află în topul preferințelor celor mici. Rechinul! Internetul, magazinele de jucării sunt și ele invadate de rechini înspăimântători sau drăgălași, iar melodia Baby Shark pentru copii mici a depășit 10 miliarde de vizualizări pe Youtube, adică e cea mai ascultată și vizionată din istorie! Așadar, să dăm drumul fiarelor în jocurile noastre:
Există o tendință în cărțile de povești, ca și în manuale, de a familiariza copiii cu animalele exotice mai întâi (elefant, tigru etc). Însă e important pentru cei mici să cunoască speciile autohtone, pe care le pot întâlni în parcurile și pădurile de lângă orașele noastre. Veverița, vulpea, căprioara, ariciul, ursul și lupul sunt un must deoarece fac parte din identitatea noastră geografică. Suntem norocoși că îi avem încă, așa că nu ezita să îi povestești copilului tău despre ele!
Ce mai puteți face cu animăluțele: le puteți desena și numi, sau desena și ghici ce e în desen (începi să desenezi, lent, un animal și cel mic trebuie să încerce să ghicească ce creezi tu, spunând cuvintele în engleză). Le puteți clasifica după mărime, după locul unde trăiesc (fermă, pădure, savană, ocean, deșert), după abilitățile pe care le au (să meargă, să zboare, să înoate, să alerge). Puteți juca Mima și identifica animalele fie după mișcările pe care le fac, fie după particularități anatomice (trompa elefantului, bot de crocodil, aripi, creastă), fie după sunetul emis.
Jocul înseamnă învățare! Depinde doar de skill-urile adulților să introducă în joc noțiunile pe care le doresc învățate.
Deși listele de mai sus sunt impresionante, trebuie să știi că nu e cazul să introduci mai mult de 3,4, maximum 5 cuvinte noi odată în joc la vârsta preșcolară. Ele trebuie introduse, le vei folosi tu de mai multe ori, astfel încât copilul să le audă (de 7-8 ori pe fiecare), apoi îi vei cere să le identifice (adică tu să le spui, el să indice sau să manipuleze animalul), apoi să le producă și el. Și data viitoare, în zilele următoare, trebuie consolidat totul!
Jocul cu animalele reprezintă o bună inițiere în tainele limbii engleze. Dacă simți că îl atrage și e pregătit să facă următorul pas, adică să învețe mai multe cuvinte și să comunice în scurte propoziții în engleză, orientează-te către un curs pentru categoria de vârstă a copilului tău (preșcolari sau clasa I) la un centru specializat de predare limbi străine.
Diferența dintre cursurile de limbi străine de la centre specializate și cele de la școală sau grădiniță este că aici copiii sunt testați (gratuit) și încadrați în grupe pe nivel de cunoștințe. Există preșcolari absolut începători, dar și nivelul 2, de exemplu. La fel la clasa I, încercăm să îi grupăm pe copiii ce pot deja citi de la începutul anului separat de cei ce acum învață literele, pentru că vom lucra un pic în alt fel/în alt ritm. De asemenea, grupele sunt de maximum 9 copii în orice moment, ceea ce la grădiniță sau la școală nu e cazul. Numărul cursanților e suficient de mic pentru ca fiecare să aibă de fiecare dată timp de răspuns la toate activitățile, dar suficient de mare să fie distractiv și interactiv, să lucrăm în perechi și echipe.
Cursurile pentru copii îmbină lucrul cu materiale vizuale (cărți mari, poze, flashcards) cu jocul didactic bazat pe comunicare: meciul necontenit de întrebare-răspuns, fie între profesor și copii, fie între cei mici direct, fie că fac joc de rol, fie că interpretează povestioarele din carte sau vorbesc despre obiceiurile și lucrurile lor preferate. Lucrăm și pe manual și caietul de activități, vedem la față și literele și cuvintele, chiar dacă nu e obligatoriu să știm să citim. Dansăm, ne mișcăm, chiuim și râdem mult.
Lucrăm după o programă și o planificare ce introduc treptat noțiuni din teme familiare și atractive pentru copii: culori și numere, familie, casă, jucării, animale, mâncăruri, fructe și legume, hăinuțe și vreme și așa mai departe, îmbinând vocabularul cu structuri ușoare, de bază, de gramatică: comenzi (imperativ), exprimarea posesiei cu have got, a abilității cu can, exprimarea poziției cu there is, there are etc.
Deci când cel mic va fi învățat și va rosti cu plăcere câteva animale în limba engleză, ajută-l să învețe să le descrie, să vorbească despre ele la cursul FollowMe de an școlar sau la cursul intensiv de vară (unde copiii participă la 4 ședințe de curs pe săptămână și progresează rapid și serios). Va pune bazele solide ale limbii engleze și își va crea amintiri de neuitat!
Sursa foto: Pexels