Fă o probă rapidă: închide ochii și rostește numele și prenumele tău pe litere, în engleză. Te-ai descurcat din prima, fără ezitări? Deși internetul abundă de cântece prin care cei mici învață cum se pronunță alfabetul limbii engleze, pe noi, românii, care nu avem cultura spusului pe litere, acesta ne poate încurca. Cele mai dese erori sunt constituite de confuzia între G și J, între C și S sau A și E. Mai jos vei regăsi lista literelor din alfabetul englez, împreună cu felul în care se pronunță ele, plus alte explicații legate de importanța acestora la englezi.
Limba engleză, moștenire de la iuți, angli, saxoni, francezi, limba engleză care a cunoscut transformări majore de-a lungul timpului până a ajunge în forma de astăzi, limba lui Shakespeare și a atât de multor scriitori talentați a sfârșit prin a cuceri lumea. Imperiul Britanic nu a reușit, însă limba engleză da.
De la site-uri, aplicații, la etichete de produse, aeroporturi și gări, specificații pentru locuri de muncă sau cursuri de specializare în orice domeniu, o găsim peste tot. Ce să mai… limba engleză ne trebuie, ne ajută sau, după caz, ne împiedică atunci când nu o cunoaștem.
Istoria ei a început în secolul V. Această limbă clasificată ca indo-europeană, vest-germanică, a trecut prin multe influențe și transformări până când, în secolul XVII, a început să se răspândească pe tot globul, grație extinderii teritoriilor colonizate de britanici și apoi a influenței Statelor Unite. În 2005 se estima că există 2 miliarde de vorbitori de engleză – astăzi cu siguranță sunt mai mulți! Engleza a devenit limba oficială a organizațiilor administrative cum ar fi Națiunile Unite sau Uniunea Europeană. Despre importanța ei pe plan mondial găsești mai multe informații aici.
Alfabetul limbii engleze este un tip de alfabet latin (1-0 pentru strămoșii noștri!), mai scurt decât cel românesc. Și asta pentru că nu cuprinde caractere speciale cum ar fi ă, î, ț, ș și așa mai departe. Are doar 26 de litere: practic aceleași din alfabetul român, fără diacritice. Da, când auzi asta ai fi tentat să crezi că e mai ușor să înveți să pronunți engleza. Nici pe departe! Deși cuvintele sunt compuse din puține litere, limba engleză nu este fonetică, adică nu se pronunță cum se scrie! Mai mult decât atât, există niște reguli așa, în mare, dar și muuuulte excepții de la legile pronunției. Să îți dau un exemplu:
Bear – se pronunță aproximativ beăr (urs)
Pear – îl auzim cam în felul acesta: peăr (pară)
Fear – se aude fiăr (teamă)
Sau cuvântul live. Le dă mari bătăi de cap românilor :). Acesta se pronunță liv când înseamnă a locui, a trăi și LAIV când are sensul de în direct.
Read trebuie rostit riid când înseamnă că citești de obicei, red când vrei să spui că ai citit deja ceva.
Sunt mii de astfel de cazuri. Deci combinația la engleză este alfabet ușor – reguli de pronunție încâlcite! Chiar dacă nu există diacritice în alfabet, nu înseamnă că sunetele ca atare nu se aud, în majoritatea lor, în vorbire! Ă al nostru, din mămăligă, de pildă, se regăsește foarte adesea în engleză în cuvinte ca never (nevă), were (uăr), dishwasher (dișuașăr), again (ăghen), local (lăucăl)… Alte diacritice pe care noi le folosim sunt formate, ca sunet, în scriere din două litere: exemplu „ș” e redat prin combinația „sh”, ca în shopping.
La englezi (și, de fapt, acum în toată lumea, grație globalizării), tocmai pentru că această limbă nu e fonetică, spusul cuvintelor, mai ales al numelor, pe litere (spelling) are o mare importanță. Orice om sau copil în zilele noastre ar trebui să fie capabil să își ortografieze numele în engleză. E util de la completarea unor cereri, formulare, acte, până la efectuarea unor rezervări sau verificarea unor informații în diferite circumstanțe (spital, aeroport etc).
Iată o transcriere a felului în care se pronunță literele alfabetului englez – atenție! – nu în cuvinte, ci atunci când le folosim izolat. De pildă, cînd ne spunem numele, sau adresa, pe litere pentru ca altcineva să noteze cu exactitate:
Alfabetul nu e greu de învățat, dar nici nu te ajută prea mult, de fapt, să progresezi în engleză. E un prim pas care trebuie continuat prin studiu organizat, sistematic pentru a putea efectiv să înveți să citești, să pronunți, să vorbești corect.
Cea mai rapidă și eficientă cale de a învăța corect limba engleză e cu ajutorul unui profesor. Un profesor… profesionist, desigur.
Ce se înțelege prin profesionist acum, în secolul XXI? Cineva care să nu utilizeze metoda înveți prin copiere, nici pe cea a conjugării verbelor sau a listelor de cuvinte de memorat. Și nici a traducerii de pagini întregi din engleză în română sau invers. Pur și simplu nu mai e vremea lor.
Un profesor profesionist introduce treptat noțiuni de gramatică și vocabular prin înregistrări, texte, discuții și moderează învățarea, organizând activități interactive. Ai citit bine: moderează învățarea, nu o produce sau determină, deoarece învățarea aparține cursantului. Un profesor bun vorbește el însuși foarte puțin, lăsând mult timp de răspuns, de contribuție la oră elevilor săi, orice vârstă ar avea ei. Le dă sarcini pe care apoi le verifică împreună, îi stimulează să lucreze în perechi sau echipe.
Unde găsești astfel de profesor și astfel de ore? La un centru specializat pe predarea limbilor străine. Cursurile FollowMe pentru adulți sunt organizate în module de câte 16 săptămâni, 2 cursuri a câte două ore și jumătate (cu pauză) pe săptămână. Într-un modul, parcurgi un nivel de cunoștințe: începător, A1 elementar, A2 pre-intermediar, B1 intermediar sau B2 intermediar-avansat. Ai câțiva colegi – nu prea mulți – de același nivel cu tine, lucru care te ajută să exersezi interacțiunea și face ca tot procesul să fie mai amuzant și mai prietenos.
În concluzie, asigură-te că pui prima cărămidă la edificiul învățării limbii engleze: că stăpânești alfabetul. Și chiar dacă te situezi la nivel intermediar sau intermediar avansat în această limbă, verifică cât de ușor îți e să ortografiezi, cu voce tare, cuvintele! Exersează pentru a putea oferi tu informații legate de nume, adrese etc., dar și pentru a înțelege și nota corect în caz că primești, la rândul tău, acest tip de informații.
*Transcrierea cu litere italice a pronunției cuvintelor din limba engleză din acest articol este aproximativă. Pentru pronunția exactă, consultă un dicționar: aceasta poate fi redată doar prin limbajul fonetic internațional.
Sursa foto: Pixabay