Activități mamă – fiică memorabile

Cum se educă adevăratele domnișoare de mâine? Prin grijă, atenție si timp petrecut împreună cu părinții, dar mai ales cu mama. Fetițele au nevoie de un model demn de urmat în viață și cine altcineva e mai demnă de urmat decât propria mamă? Până să vină vremurile în care își vor da ochii peste cap (care de la generație la generație vin mai devreme), petrece timp cu ele și poate reușești sa previi acest sport adolescentin.

Atât calitatea, cât și cantitatea timpului petrecut cu fiicele tale este importantă. Fii implicată în viețile lor cât de mult și cât de bine poți, în afara școlii, a cursurilor și a altor activități academice. Când vrei să stabilești niște iesiri cu fiica sau fiicele tale, asigurați-te că nu există alte lucruri care să le distragă atenția. Asta înseamnă că telefonul sau alt gadget va sta acasă – acesta este timpul vostru și numai al vostru. Nimeni nu va spune „Hai să ne grabim! Hai mai repede!”, pentru că e o zi stabilită numai pentru doamna și domnișoara/ domnișoarele familiei. Nu aveți de ce să vă grăbiți, pentru că sunteți prea preocupate bucurându-vă una de prezența celeilalte.

Dacă fiicei sau fiicelor tale le place să creeze ceva cu mânuțele lor, încearcă să găsești o activitate de gen lucru manual:

  1. Puteți să decorați perechi vechi de pantofi, ghivece de flori, sau să dați o nouă alură unei haine dragi care s-a învechit.
  2. Mobila veche, dezafectată (comode, noptiere, rame de oglindă, rafturi) poate fi de asemenea restaurată, în magazinele de bricolaj existând numeroase vopseluri cu efecte, accesorii și pensule ce îi pot oferi o nouă viață.
  3. Pictura pe porțelan reprezintă o altă activitate creativă și extrem de feminină (puteți lua mai întâi câteva lecții împreună). Să fii capabilă să decorezi cu gust o ceașcă, o farfurioară cu mâna ta, să creezi flori delicate în culori pastelate, apoi să poți dărui celor dragi un obiect hand made e o îndeletnicire nobilă!
  4. Crearea de accesorii din Fimo (cercei, brățări, coliere) care apoi pot fi purtate, oferite sau de ce nu? vândute i-ar putea dezvolta atât manualitatea, cât și spiritul antreprenorial.
    Mama si fiica aflate intr-o sera cu muscate colorate ingrijesc florile si admira un ghiveci

    Grădinăritul poate fi un proiect mamă-fiică plin de satisfacții.

Un alt tip de proiect comun util, sănătos și care duce la o calitate a vieții mai bună este grădinăritul. Puteți planifica și planta o mică grădină decorativă de flori sau o mică grădină de legume, dacă aveți spațiu în curte sau o proprietate în zona rurală. Sau puteți planta semințe ori răsaduri în jardiniere pe care apoi să le îngrijiți cu drag, pentru un balcon de expoziție.

Mai multe idei de activități alături de fiica ta mică găsești în articolele noastre dedicate copiilor de 4, 5 sau 6-7 ani.

Activități mamă-fiică de 8 martie

  • Cum poate fi sărbătorită Ziua Femeii? Împreună, între fete, astfel încât cea mică să înțeleagă că și ea e valoroasă, că și ea e feminină. Ieșiți în oraș și luați cina la restaurantul preferat (chiar dacă acesta e, la vârste mici, un fast food), apoi mergeți la un spectacol pe placul amândurora sau la un film.
  • Puteți organiza un picnic în grădină sau în parc. Cu această ocazie, mama poate da mai departe din celebrele ei retete. Daca aveti un catel, il puteti plimba si va puteti juca impreuna cu el, nu cu randul. Plimbările, explorarea noilor poteci vă vor face să vă simțiți libere și să împărtășiți gânduri și secrete ce sunt mai greu de exprimat pe canapea, în sufragerie.
  • O altă idee ar fi să vă planificati o zi de răsfaț total: fie acasă, fie la un salon tip spa (depinzând si de vârsta fetițelor). Fetele sunt oricum pasionate de machiaj, păr și unghii frumoase, așa că de ce nu ar trăi această experiență împreună cu mămica lor? În acest fel, pot fi îndrumate către efecte estetice și li se poate explica, dar cu multă blândețe, că excesul e dăunător.
  • Puteți, la finalul zilei, organiza o activitate în care le sunați sau le trimiteți mesaje pozitive și călduroase celorlalte femei din viața voastră: bunicile, mătușile, verișoarele, cele mai bune prietene. Extindeți (sau creați) rețeaua invizibilă a solidarității feminine. Pentru că vrei, atunci când fiica ta va fi adolescentă sau adultă, să aibă de unde să primească sfaturi bune și vorbe de încurajare în diferitele momente ale vieții sale.

Idei de activități pentru mama și fiica adolescentă

  • Mergeți la un muzeu sau cafe-teatru. Undeva unde să vedeți / aflați lucruri noi, dar unde puteți și discuta, comenta ceea ce vedeți, eventual servi ceva răcoritor.
  • Mergeți la shopping împreună. Chiar dacă uneori îți e greu să înțelegi gusturile fiicei tale stilul adoptat, machiajul prea încărcat, o sesiune de cumpărături împreună vă poate apropia. Și garantat vei învăța multe noțiuni și termeni noi de vocabular!
  • Planificați o activitate de voluntariat împreună. Nu prea lungă, nu prea grea, suficient de atractivă încât să mai încercați și altă dată. De la reciclat diferite materiale la ecologizat, lucrul cu copiii de la after school-uri sociale, asigurare de asistență pentru bătrâni, protecția animalelor, sigur puteți găsi ceva interesant de făcut împreună. Un mic proiect comun.
  • Împărtășiți simțul aventurii? Atunci o partidă de călărie, un joc de paintball, lasertag sau câteva trasee la un parc de aventură vă vor oferi o ieșire memorabilă.
  • Mergeți la un concert pe placul… amândurora (sau unul la sugestia fiicei, să afli mai multe despre preferințele sale). Pentru această activitate îți trebuie nu doar curajul de a da piept și a face impresie bună cunoștințelor ei, dar și… haine potrivite!
  • Vizitați locurile copilăriei tale împreună – rost de povești de familie. Nu e nimic mai important, după dragostea dăruită copiilor – decât un simț al identității puternic și o mândrie a apartenenței la familia în care s-au născut, hrănită prin amintiri povestite cu haz.

 

femeie adulta si mama ei in aer liber isi zambesc

O relație bună cu propria mamă oferă un exemplu pentru fiica ta.

Idei care îmbunătățesc comunicarea dintre mamă și fiică

  1. Găsiți (și păstrați) interese comune. Chiar dacă vor fi și multe, multe plăceri pe care nu le împărtășiți, e important să păstrați 1-2 hobby-uri sau interese comune. Poate fi vorba de animale, plante, pictură, matematică, integrame, gătit, soarta Yemenului, astronomie – orice atâta timp cât vă aduce uneori îmrepună.
  2. Ascultați-vă activ (și asta începe de la tine, mama). Validează-i stările și emoțiile și nu fi tot timpul moralizatoare și didacticistă. Adică plină de sfaturi și soluții. Fiecare om își descoperă soluțiile proprii, poate cu puțin ghidaj și puțin timp la dispoziție, ce îi poți oferi e sprijin și confort pentru a o face. Deci nu te grăbi să condamni, să îndrepți, să repari.
  3. Un aspect foarte important pentru oricare două femei din oricare colț al lumii: respectați-vă reciproc arealul, spațiul personal, ordinea lucrurilor și regulile din acel spațiu. Este mult mai probabil să apară disensiuni dacă una dintre voi este dominantă și dorește să preia controlul asupra tuturor lucrurilor mărunte.

Sunt o multime de metode prin care sa petreci timp cu fata/fetele tale si sa creați momente de neuitat împreună. Nu uitați să faceți poze și să creați un album foto (de hârtie, desigur) în care să strângeți toate aceste amintiri. Când vor da de acest album peste ani, fetele vor zâmbi cu drag și își vor aminti cât timp și suflet a dăruit mama!

Sursa foto: Freepik