Cu toate că dintotdeauna mi-a plăcut limba engleză (ca atare, am devenit profesor), rețin de când eram elevă titlul unei cărți de pregătire care îmi dădea fiori. English with tears. Engleza cu lacrimi. Desigur că era o mostră de umor (negru și sec) britanic. Însă fiindcă nu vrem ca în secolul XXI (atunci era XX) elevii să se mai raporteze așa la învățare, iată câteva tips, tricks și idei de aplicații pentru a învăța engleza ușor.
Deși din punct de vedere al timpului necesar pentru asimilarea și internalizarea limbii engleze, nu prea există miracole (gen să fii fluent în 15 zile), există totuși o metodă pentru a învăța ușor. Adică, fără chin. Să alegi activități de învățare care să îți facă plăcere. Așa, nu doar că nu te vei chinui, dar vei vrea mai mult!
Cea mai eficientă metodă de învățare a limbii engleze sunt cursurile. Pentru că: ești pe mâna unui specialist, urmezi o planificare elaborată științific, ai un set de manuale, diferite tipuri de activități… Te motivează pentru că ai un program bine stabilit și știi că sunt alți oameni (colegi, profesor) care te așteaptă în ziua și la ora stabilită.
Dar mai ales și mai ales pentru că doar prin intermediul unui curs ai șansa să vorbești în engleză cu ceilalți, să interacționezi, să vezi feedbackul lor – practic să te pregătești cu adevărat pentru ce vei face în viața reală, conversând și nu doar asimilând cuvinte și structuri! Cursurile de engleză pentru adulți sunt structurate pe niveluri de cunoștințe (vei ști ce nivel ești și la ce grupă ar trebui să ajungi în baza unui test de plasament gratuit, în baza unei programări).
În mai sus numitul secol XX, cam unica opțiune în afara orelor de engleză din clasă și a lecturii (deși era mult mai greu pe atunci și să găsești cărți în limbi străine) erau culegerile. Lucru valabil pentru orice materie. Să lucrezi multe pagini scrise mărunt din culegeri tipărite pe hârtie subțire, alb negru, sau uneori alb-gri, să faci multe traduceri și să scrii/repeți multe liste de cuvinte pe vocabular. Uneori culegerile aveau cheie și te verificai singur, cel mai adesea erau însângerate periodic de către profesor cu pixul roșu (apoi închise pe veci).
Acum, tipurile de input informațional s-au diversificat și la fel și metodele de exersare și consolidare. Ca în toate domeniile societății, accentul se pune pe partea vizuală: poze, animații, video mai scurte sau mai lungi. Pentru învățarea limbilor străine au apărut sute de jocuri și aplicații atractive pe care le poți încerca și repeta de câte ori vrei și ai nevoie (un alt fel de „a rupe foaia”, fără însă a te simți pedepsit în vreun fel). Timpul (oricum foarte mult) petrecut pe telefon poate deveni sursă de învățare ȘI amuzament.
Cărțile au fost întotdeauna o sursă a înțelepciunii și progresului intelectual, însă niciodată nu au fost mai ușor de procurat ca acum. În ediție tipărită, audio sau digitală, orice carte poate fi comandată acum în termen de secunde, dacă nu o găsești la librăria preferată. Beletristică, memorialistică, știință, tehnică, dezvoltare personală, grădinărit, gătit, împletit – orice titlu, oricât de vechi sau recent, poate fi găsit în limba engleză și te va ajuta să îți îmbunătățești cunoștințele și să devii mai fluent. Și să afli o mulțime de alte lucruri interesante!
Cititul, dacă ești fan, deși nu e la fel de colorat sau interactiv, rămâne cea mai bogată sursă de hrană pentru creier. E ca un un fel de friptură de vită perfect gătită cu garnitura preferată, cu un pahar de vin roșu și o masă de prieteni joviali în jur, versus o cutie de carton cu aripioare picante consumată în grabă pe o bancă. Poți vedea aici câteva recomandări de cărți care te vor ajuta să îți îmbunătățești nivelul de engleză, fie că ești începător, B1 sau avansat.
Atunci de ce mai vorbim despre aplicații? Păi, chiar dacă aduc uneori a fast food for the brain (căci așa au fost gândite, mijloace de gratificare imediată), până la urmă, tuturor ne place fast food-ul, nu? 🙂 În ritmul alert, haotic, încărcat de sarcini și programări al vieții de secol XXI, aplicațiile ne ajută deoarece pot fi adaptate să consume fix atâtea resurse și minute cât avem noi disponibil în momentul acela. Nu te poți apuca să citești despre doctrine sociale în cele 4 minute până vine autobuzul. Sau în timp ce aștepți la stomatolog și se aude freza.
Aplicațiile îți oferă cunoștințe noi sau reciclarea cunoștințelor vechi în câteva minute, fără să te supună la un proces de concentrare maximă. În plus, sunt atrăgătoare, sunt făcute să te ajute să reușești (nu să te testeze permanent, cum erau urâtele culegeri).
Cel mai mare atu al acestei aplicații de învățare a limbii engleze este faptul că e gratuită :). În plus, există un curs dedicat învățării limbii engleze prin română. E structurat pe niveluri, conține și teste. E un serviciu deschis, adică poți contribui și tu, dacă întâmpini vreun exemplu de propoziție ciudată sau fără prea mult sens (ceea ce, conform utilizatorilor, se mai întâmplă). Duolingo reprezintă, în același timp, cea mai faimoasă aplicație din domeniul învățării limbilor străine. Un minus e că nu poți sări de la un nivel la altul, dacă ai deja cunoștințe de limba engleză (iei totul pe rând). Ca să motiveze cursanții să nu renunțe la învățare, cei de la Duolingo au implementat conceptul de Streak (dungă, linie) ce constă în numărul de zile la rând când efectiv faci lecții de engleză. Dacă ratezi o singură zi, streak-ul tău se resetează la 0. Așa că, fie și pentru 5 minute, vei continua să lucrezi pentru a nu pierde acest streak. Există oameni care au ajuns la 1000!
Având costul abonamentului de aproximativ 10 euro pe lună, aplicația pentru învățarea limbii engleze Babbel este mai clar și mai bine structurată și e mai focusată pe limbă, aspecte culturale și gramatică decât Duolingo. De asemenea, pentru pronunție folosește înregistrări ale vocilor unor nativi și nu voce robotică, asemenea aplicației anterioare. Poți sări la ce lecție sau nivel dorești și te poți întoarce de câte ori vrei tu – deci mai multă flexibilitate. Totuși, niciuna dintre aplicații nu oferă interacțiune cu alte persoane, deci e un pic ca și cum ai vrea să înveți să înoți fără să intri efectiv în apă.
Busuu e o aplicație mai bine cotată decât Duolingo sau Babbel și poate fi instalată atât pe telefon cât și pe desktop/laptop. Îți oferă opțiunea de a susține un test de plasament pentru a vedea de unde trebuie să începi cu studiul, care e nivelul tău actual. Poți crea un plan de studiu în care să setezi scopul tău (să înveți pentru a comunica bine cu familia și prietenii, pentru a călători, pentru dezvoltarea profesională) și variante de program de studiu, pentru care vei primi remindere. Te poți conecta cu alți oameni care învață limbi străine – astfel munca ta va fi corectată în real time de către nativi ce vorbesc engleza. Un review complet al aplicației poate fi găsit aici. Dacă vei opera căutări suplimentare, vei vedea că toți cei ce au testat diverse aplicații preferă Busuu. Pentru o singură limbă străină, prețul pornește de la 70 de euro pe an, iar pentru toate cele 12 limbi, de la 92 euro.
Următoarea aplicație nu e chiar… o aplicație dedicată învățării limbilor străine. E una care îți permite să modifici viteza la care este redată muzica sau orice înregistrare și e absolut fantastică pentru modificarea vitezei audio-book-urilor în engleză. Ca să le facă mai lente, mai inteligibile, să ofere creierului aflat în plin proces de învățare timp pentru a procesa și a înțelege informația. Este, de asemenea, gratuită!
… cum ar fi BBC News! Ca nici măcar să nu simți că înveți engleza, ci doar că te informezi, că ești sau nu de acord, că ești mulțumit sau mai adesea contrariat. Aplicațiile de știri sunt pentru cei cu nivel intermediar spre avansat însă, limbajul folosit de jurnaliști, jocurile de cuvinte, expresiile idiomatice nu sunt la îndemâna unui cursant începător.
Așa că sfatul meu e următorul: dacă ești începător și nu ai mai avut contact deloc cu engleza, o aplicație dedicată are multe de oferit pentru tine. Poți asimila baza, poți exersa din nou și din nou structuri gramaticale. Însă doar cu ajutorul aplicațiilor și atât, nu poți merge mai sus de un anumit nivel. Îți trebuie, pentru a putea vorbi fluent, interacțiune cu persoane reale. Așa că fie călătorește mult si scufundă-te într-un mediu vorbitor de limba engleză, fie folosește aplicațiile ca adjuvant la un curs de limbă deschis, de grupă. Have a pleasant journey! (Să ai un drum plăcut!)