Seri lungi de iarnă? Ia o carte în mână și poți călători acolo unde e soare și frumos, sau unde domnește suspansul, în mijlocul unei povești de iubire, în viitor sau în trecut. Cititul de cărți în engleză se numără printre cele mai bune metode de îmbogățire a cunoștințelor și fluenței în această limbă! Pe lângă cursurile la un centru specializat, bineînțeles! 🙂
Avem o listă de 5 apariții editoriale recente de diferite genuri, pe care le recomandăm pentru că… ne plac mult și pentru că te vor ajuta să îți menții și chiar să îți perfecționezi cunoștințele de engleză. Acum cărțile în engleză sunt la un click distanță, atât de ușor pot fi comandate. E păcat să nu te bucuri de avantajele tehnologiei și ale globalizării în acest sens.
Cel de-al optulea roman al scriitorului britanic Kazuo Ishiguro (autorul faimosului roman ecranizat Rămășițele zilei) face un pas înainte în prefigurarea viitorului tehnologizat și dezumanizat (ca și în romanul anterior Să nu mă părăsești, care tratează atât de sensibil și tulburător tema clonării pentru utilizarea de organe umane și imaginează viața clonelor). În distopia imaginată de această dată, anumiți copii sunt modificați – îmbunătățiți – genetic pentru a avea performanțe școlare deosebite.
Aproape toate Universitățile din lume ajung să accepte doar studenți care au fost îmbunătățiți și au astfel o memorie, o inteligență și o capacitate de a procesa informația superioară. Însă costurile acestei proceduri sunt enorme, deoarece ea nu reușește de fiecare dată, astfel încât unii copii sunt schilodiți pe viață sau pier după o luptă îndelungată cu slăbiciunea și boala. Personajul Klara este un robot performant cu înfățișare umană, care se încarcă de la energia solară, menit să îi fie tovarăș de joacă unui astfel de copil.
Avantajul lui Ishiguro este că are un stil plăcut și se citește ușor, în orice limbă. Așa că te vei bucura de roman chiar dacă nivelul tău este undeva la B1 doar, deocamdată…
Nu e chiar cel mai recent roman al acestui autor italian, însă îl poți găsi cel mai ușor în limba engleză. Și e plin de umor, înțelepciune, amărăciune, optimism și cu un vibe general pozitiv, așa cum numai italienii pot să amestece. Că nouă, românilor, nu prea ne iese, ne deprimăm de tot.
Personajul principal e un bătrân obișnuit, 77 de ani, destul de decrepit, singur, care stă într-un bloc urâțel din Napoli și are un prieten tot bătrân. Cârcotaș și cam nesuferit. Nu respectă ce îi zice doctorul, fiica, e brutal de sincer cu vecinii. Dar îi trezește curiozitatea cazul unei vecine de pe scară (se pare că și acolo se practică uitatul pe vizor și trasul cu urechea la pensie). Caz nefericit, pe care încearcă să îl rezolve cu prietenul lui și iubita (da, are! Și este de fapt o femeie de moravuri ușoare pe care o frecventează de mult timp). Dialogurile amuzante sunt urmate, la sfârșit de capitol, de niște considerații și reflecții atât de profunde, de utile, de reale asupra lumii, încât cu siguranță cartea își va pune amprenta asupra filosofiei tale de viață!
Doi adolescenți, Kostas și Defne, ciprioți de origine greacă și turcă se întâlnesc într-o tavernă de pe insula natală. Se îndrăgostesc, martor al iubirii și al întâlnirilor lor fiind un smochin ce își face loc să crească printr-o crăpătură a zidului… până când izbucnește războiul, capitala ajunge o ruină și cei doi adolescenți vor fi dispărut.
Mulți ani mai târziu, Kostas, acum om de știință, se întoarce pe insulă în căutarea speciilor de plante rare (însă în realitate, își caută iubirea pierdută). Ulterior, personajul Ada, din inima Londrei, caută să afle povestea familiei ei, singurul fir ce o leagă de aceasta fiind o plantă de Ficus carica ce crește în grădina sa. Mai departe, te las să desoperi delicata lume construită de prolifica scriitoare Elif Shafak.
Foarte la modă, Gabor Mate prezintă în mod foarte popular (deci nu științific-argumentat-în limbaj inaccesibil) viziunea sa despre cum stresul și traumele se transformă în boli. Cum stresul reprimat și durerile nevindecate te condamnă la boală practic, spune el. Pune în lumină poveștile unor bolnavi de diverse boli incurabile sau foarte grave legate de traume din trecut, vorbește chiar despre cancer-personality sau modele/motive de declanșare a bolilor cardiovasculare, a artritei, paraliziilor etc.
Există niște argumente medicale, calificarea autorului fiind aceea de medic de familie.
Include și idei, principii de vindecare (fix 7 la număr) a traumelor.
Cred că e o carte care ar trebui citită pentru că oamenii vorbesc despre ea. E un bestseller tradus în 15 limbi și publicat în muuulte țări! Să fii la curent cu tipul de ideologie care privește holistic omul, minte, suflet și trup, cu dezechilibrele sale. Apoi poți decide dacă ești sau nu de acord cu viziunea propusă.
Un roman polițist nou-nouț, cât se poate de cinstit. O insulă îndepărtată, o nuntă, gelozii, frustrări și insatisfacții tipic umane… și cineva moare la preafrumosul eveniment al unirii destinelor celor doi miri. E ceva irezistibil în ideea de a vedea cum vor reacționa membrii unui grup restrâns, izolat în același loc, știind că un criminal se află printre ei.
Dacă ai setat un obiectiv din perfecționarea cunoștințelor de limba engleză, încearcă și alte metode pentru a îți atinge scopul. Alternativa – sau completarea – ceva mai dinamică la cărți (dar nu la fel de benefică pentru creier) este urmărirea filmelor sau serialelor în engleză. Fără subtitrare, bineînțeles. Dacă stai bine cu timpul liber, serialele sunt poate varianta preferabilă, deoarece te obișnuiești cu vocea, intonația, timbrul actorilor și începi să înțelegi din ce în ce mai mult, din ce în ce mai bine, îți însușești fraze și expresii pe care ei le folosesc frecvent. Sau dacă preferi timpul petrecut pe telefon, poți apela la aplicații dedicate învățării limbilor străine.
Varianta PREMIUM pentru învățarea și exersarea limbii engleze sunt cursurile pentru adulți la un centru specializat. Aici, alături de alți maximum 8 colegi de același nivel cu tine (cu toții veți fi susținut un test gratuit de evaluare înainte de a începe) vei conversa, vei primi explicații clare și concise legate de gramatică și îți vei îmbogăți vocabularul. Vei exersa printr-o varietate de activități în echipă, în perechi, individuale, distractive, de două ori pe săptămână, începând cu ora 18.
Cursul reprezintă o ocazie bună și pentru a recomanda altora lecturile preferate și a primi informații despre cele mai bune cărți citite în engleză de către colegi. Nimic nu se compară cu o recenzie făcută de o persoană pe care o apreciezi și care îți este simpatică.
Sursa foto: Unsplash