5 cărţi în engleză uşor de citit

Se pare că nu există metodă mai bună de a progresa în învăţarea unei limbi străine, implicit limba engleză, decât lectura. Numeroase studii de tip book flood (“scufundare în cărţi”) realizate de câteva zeci de ani pe grupuri mari de subiecţi o demonstrează. Participanţii nu numai că au acumulat un vocabular de invidiat şi şi-au îmbunătăţit considerabil şi partea de gramatică, însă au devenit mai eficienţi la toate materiile studiate! Lectura trebuie însă începută cu grijă pentru un efect maxim şi pentru a nu te demotiva – de aceea am întocmit pentru tine o listă scurtă, dar sper eu variată de cărţi în engleză uşor de citit, care să servească drept punct de plecare pentru o pasiune frumoasă!

De ce are cititul beneficii? Pentru că e o activitate pe care (se presupune) că o faci din plăcere (evident, va merge mai bine, mai uşor şi mai plăcut la cei care chiar o fac din plăcere. Pentru ceilalţi, avem alternative!). Pentru că e o activitate care nu presupune şi alţi interlocutori sau profesori, ceea ce măreşte gradul de confort, pentru că putem adapta ritmul de citit, cât şi “porţia” la nevoile personale. Pentru că ne expune la o bogăţie de vocabular, expresii şi structuri gramaticale în mod repetat, până când ne devin familiare şi înţelegem atât sensul cât şi modul de folosire.

A citi în limba engleză, ca şi concept, poate fi puţin intimidant. Asta până te apuci :). Condiţiile pentru succes sunt următoarele:

  • Să te intereseze subiectul, să ţi se pară atrăgător stilul
  • Să nu fie foarte lung sau foarte greu textul. Aici avem o teorie: The older, the more difficult. Nu te apuca să citeşti în engleză cu Shakespeare! (cum am făcut eu, şi nu a fost bine, după ani şi ani încă am un cui împotriva lui din acest motiv. Şi mai puţine fire de păr.)

Să nu crezi că e necesar să înţelegi tot ce scrie pe pagină sau să cauţi în dicţionar fiecare cuvânt. Pentru că devine o muncă de Sisif. Pur şi simplu dacă înţelegi despre ce e vorba fără să te chinui foarte tare, e în regulă şi poţi continua cu cartea respectivă.

Femeie pe scaun în gradina ei printre flori se relaxeaza si citeste un roman in engleza

Lectura e o activitate care nu presupune şi alţi interlocutori sau profesori, ceea ce măreşte gradul de confort, pentru că putem adapta ritmul de citit, cât şi “porţia” la nevoile personale. E o metoda de relaxare, care stimuleaza creierul în mod constructiv.

Cărţi în limba engleză, uşor de citit

Cititul extensiv (cititul de plăcere) îţi poate îmbogăţi viaţa, transportându-te în lumi îndepărtate, mai realiste sau fantastice. Eşti singur cu tine şi cu gândurile tale, îţi formezi propriile opinii şi judecăţi ale personajelor şi situaţiilor, lucru care e mai puţin probabil să se întâmple în cazul filmelor, vlogurilor sau emisiunilor TV, unde prin diverse metode îţi este sugerată opinia realizatorului. Găseşti în lista de mai jos atât cărţi în engleză ce se adresează afectului, oferind modele de viaţă pozitive, cât şi romane uşor de citit pentru care îţi vei folosi raţiunea şi aparatul critic pentru a elucida mistere sau a evalua o lume utopică.

The Secret Garden (Grădina Secretă), Frances Hodgson Burnett

Această carte e pentru suflet ca o… budincă aromată de vanilie pentru trup, îţi dă acel sentiment de emoţie, bucurie şi lipsa oricărui pericol, de speranţă şi credinţă că orice situaţie ascunde valori şi comori nebănuite. Este o carte scrisă pentru copii, însă eu am citit-o la ceva vreme după ce am început Universitatea, când am făcut abonament la biblioteca British Council (o, ce bogăţie îmi părea pe atunci colecţia lor de cărţi şi reviste în limba engleză!) şi am savurat-o la maxim în autocar, în drumul spre casă. Este povestea unei fetiţe pe nume Mary care îşi pierde ambii părinţi şi ajunge să locuiască la moşia unchiului ei, un om cu un caracter morocănos şi dificil, din Anglia. Tristeţea fetei este îndulcită de prietenii pe care şi-i face acolo, de aventurile avute şi nu în ultimul rând, ea descoperă intrarea într-o grădină secretă cu o… poveste secretă şi încărcată de sentiment.

The House on Mango Street (Casa de pe Mango Street), Sandra Cisneros

Este o carte care a primit eticheta “Young adult”, pentru tinerii adulţi. Nu e foarte lungă, este scrisă destul de simplu, însă povestea din spatele acestei cărţi în limba engleză e minunată. Personajul principal este o fată latino-americană numită Esperanza care trăieşte în Chicago şi se luptă să îşi găsească vocea şi identitatea pe măsură ce se maturizează. Un an din viaţa ei şi a vecinilor săi din cartierul latin al acestui oraş ne este descris în întâmplări vii şi captivante.

To kill a Mocking Bird (Să ucizi o pasăre cântătoare), Harper Lee

Trecem într-un registru mai serios cu această carte în engleză uşor de citit, dar care atinge un subiect greu de digerat. Cartea s-a bucurat de succes imediat ce a apărut în 1960 şi a devenit unul dintre romanele de referinţă în literatura americană modernă, iar în zilele noastre tema abordată şi anume aceea a inegalităţii rasiale, a discriminării oamenilor de culoare este din nou hot, în urma incidentului din 2020 din Atlanta în care un afro-american a fost ucis, stârnind furia întregii planete.

În ciuda subiectelor grave (viol, violenţă, rasism, moarte), scriitura este plină de căldură şi umor. Povestea e narată de un copil de şase ani, al cărui tată se angajează să fie avocatul unui tânăr de culoare acuzat că ar fi violat o femeie albă. Procesul este urmărit îndeaproape de întregul oraş, împărţit astfel în două tabere.

And then there were none (în română, “Zece negri mititei”) – Agatha Christie

Titlul acestei cărţi a fost inspirat de ultimul vers al cântecului “10 negri mititei” (în engleză 10 little Indians). Este un roman poliţist a cărui acţiune se petrece pe o insulă, unde un grup de oameni care nu se cunoşteau ajung cu vaporul, ei primind invitaţii conform circumstanţelor de viaţă ale fiecăruia: o ofertă de lucru, o invitaţie de a petrece vacanţa acolo, şamd. Ei sunt cazaţi împreună, în camera fiecăruia se află un tablou cu versurile cântecului 10 Negri mititei, pe masa din living se află 10 figurine mici, iar o înregistrare bizară îi acuză pe aceştia de diverse crime. În mod misterios, oaspeţii încep să moară din diverse cauze, pe rând.

Brave New World (Minunata Lume Nouă) – Aldous Huxley

Nu puteam să nu includ în lista de cărţi recomandate pentru a fi citite în original de cei ce studiază engleza şi o distopie, unul dintre genurile mele preferate. Minunata Lume Nouă ne scoate puţin din realitatea noastră, transportându-ne într-o lume a viitorului unde oamenii sunt programaţi genetic pentru a se naşte într-o ierarhie clară a inteligenţei: indivizi alfa, beta şi omega. Starea de bine, de satisfacţie este întreţinută de pastile luate zilnic, obligatoriu şi în toată această realitate există un singur om care sfidează sistemul, un fel de “accident genetic”. 

Romanul Brave New World a ocupat locul 5 într-o listă a celor mai bune cărţi în limba engleză ale secolului XX, întocmită de Modern Library.

O altă listă, mai extinsă, cu romane contemporane în limba engleză poţi compila din acest video. De asemenea, iată un alt articol de pe blogul FollowMe ce sugerează lectură de vară în engleză pentru copii. Cărţile pot fi găsite în librăriile care conţin şi raion de limbă străină sau comandate online, de exemplu de la bookdepository.com, unde transportul în orice ţară, pentru orice comandă, chiar şi de o carte, este gratis!

Ebook in limba engleza citit cu placere pe malul marii pe kindle in atmosfera relaxata

Daca iti e greu sa citesti romane in varianta lor originala in engleza, e o idee buna sa alegi titluri pe care le-ai parcurs deja in limba romana. Astfel iti e mai usor sa intelegi mesajul si sa savurezi limbajul folosit!

Alte activităţi care te ajută să-ţi exersezi cunoştinţele de engleză

Înainte de a sugera şi alternativele promise pentru cei ce nu iubesc ficţiunea, ar mai fi un sfat. Dacă totuşi nivelul tău actual de engleză nu îţi permite să ai o experienţă confortabilă cu cititul unei opere în original, o variantă mai bună ar fi să alegi o carte pe care ai parcurs-o anterior în română. Evident este mult mai uşor să înţelegi mesajul când deja ştii ce se întâmplă şi te poţi concentra mai mult pe limbaj!

Teanc de carti usor de citit in engleza pe o masa langa o ceasca de cafea si o vaza de flori luminate de razele soarelui

“Oamenii fericiţi citesc şi beau cafea”, spune titlul unei cărţi contemporane de mare succes. Foloseşte lectura în engleză pentru a spori gradul de fericire dar şi pentru a deveni mai fluent şi mai încrezător în utilizarea acestei limbi!

În cazul în care nu eşti pasionat de literatură, poţi citi sau urmări filmuleţe pe subiecte mai apropiate de interesele tale, cum ar fi diferite ramuri ale ştiinţei. British Council oferă gratis o mare varietate de materiale, adaptate pentru cei care sunt în curs de achiziţionare a limbii engleze.

Iar National Geographic oferă şi ei o multitudine de ştiri de mare actualitate din ştiinţă, însă scrise frumos şi acesibil, cu super-poze. Inclusiv ultimele updates despre vacinurile pentru coronavirus!

Orice ai alege, romane, povestiri, articole sau chiar bloguri în engleză, citeşte! O poţi face cel mai adesea gratis, în timpul tău liber. Sunt sute de cărţi şi articole uşor de citit în engleză, trebuie doar să găseşti ce ţi se potriveşte!

Foto: Unsplash