Nivelul C1 de cunoaștere a limbii engleze spune despre tine fie că îți place mult această limbă, fie că ești ambițios și ai planuri de viitor mari. În orice caz, e o garanție că ești un om care s-a ocupat asumat de limba engleză, nu doar a prins-o de la desene. Dacă ești pe aproape, iată ce pași mai ai de făcut pentru a deveni efectiv C1, iar dacă ai ajuns deja să stăpânești engleza la nivel avansat, citește în articol despre ce urmează!
Gândește-te așa: dacă ești nivel C1, poți studia practic la orice universitate, cu orice profil, poți lucra în orice job unde se vorbește engleza și chiar… preda engleza într-o țară vorbitoare de engleză. Este un nivel avansat, poate nu nativ, dar suficient pentru a desfășura cam toate activitățile posibile folosind engleza.
Aici poți găsi, pe țări, lista instituțiilor și corporațiilor care angajează/acceptă studenți cu nivel de limbă C1 (certificat, e drept, printr-un examen cu recunoaștere internațională).
Am detaliat în articolul în care descriam nivelul de limbă B2 că, pentru a ajunge să folosești engleza cu adevărat autonom, expresiv, spontan, e nevoie de studiu mult și asumat. Și mai mult decât atât, e nevoie de mai mult decât de studiu pasiv (citit, ascultat, văzut filme) și anume interacțiune și învățare ghidată, cu ajutorul unui profesor. La un curs dedicat de engleză.
În condițiile descrise mai sus, procesul durează cam 800 de ore de studiu. De ce? Păi, la C1 vocabularul tău va cuprinde 5000 de cuvinte pe care le folosești activ, îți răsar în minte în câteva milisecunde, adică la momentul potrivit. Dar tu vei recunoaște, vei înțelege adică, în jur de 10.000 de cuvinte. Dacă ți se pare impresionant, află că e cam jumătate din câte cunoaște un vorbitor nativ cult. Ei bine, durează ca aceste cuvinte să fie întâlnite și exersate de suficiente ori pentru a se fixa în memoria de lungă durată. Plus toate timpurile verbale cu ale lor forme, auxiliare, valori au nevoie de timp să curgă lin, fără ocolișuri, fără dubii prin sinapsele noastre atunci când vorbim sau scriem.
Dacă tot ți se pare mult să studiezi 800 de ore, tot ce îți rămâne de făcut este să îți găsești o modalitate cât mai confortabilă, cât mai amuzantă de a face asta. Un grup de studiu de suflet, cu un profesor abil, unde să te simți destins, liber să vorbești pe orice temă. Asta deoarece cursurile de engleză sunt muuuuult despre vorbit.
După cum menționam anterior, înveți multe multe cuvinte și expresii. Practic, cu fiecare înaintare în nivelul de cunoaștere a limbii engleze (de la A1 la A2, apoi la B1, B2 și până la C1) trebuie să îți dublezi vocabularul. Astfel, la B2 ai un vocabular de 5000 de cuvinte (cunoscute, nu neapărat folosite în comunicarea curentă), la C1 trebuie să ajungi la 10.000. Vocabularul cuprinde și expresii idiomatice, abstracte pentru un non-nativ, și verbe frazale, și colocații.
Cum partea de gramatică s-a cam încheiat odată cu nivelul B2, adică îți sunt deja cunoscute bine cel puțin formele tuturor timpurilor, la C1 ne ocupăm de discurs și funcțiile limbajului: obligație, necesitate, permisiune. Speculație, deducție, adverbe și expresii adverbiale. Condiționale, gerunzii și infinitive. Cuvinte de legătură. Emfază, inversiune.
Ne ocupăm la cursurile de avansați, de asemenea, de dezvoltarea aptitudinilor de lucru pe text (înțelegere, extragerea informațiilor de detaliu dar și – sau mai ales – inferență). Dezvoltarea unui discurs oral cât mai atractiv și bine conceput, a tehnicilor de interacțiune verbală ca la carte. Scrierea de texte eficiente, clare, lizibile (ceea ce nu e egal cu texte lungi și pline de expresii frumoase.)
Ca să ajungi să studiezi sau să susții un examen de nivel C2, trebuie în primul rând să îți placă mult engleza. Atât de mult, încât să te pasioneze să o înveți la nivel de vorbitor nativ. Vezi tu, nivelul C1 îți e cam suficient pentru a face orice în engleză. Mergi spre C2 atunci când trăiești limba (limba în general – română, franceză, engleză, germană) ca pe o poezie.
Te bucuri și surâzi la jocurile de limbaj…Te preocupă etimologia cuvintelor (de unde vine asta, de ce) și îți vine să despici firul în patru ca să-ți explici anumite expresii. Începi să plasezi limbajul în context istoric sau social. De ce spun englezii pig la animalul porc, dar îi spun pork cărnii? De ce nebun de legat se zice mad as a hatter? Sau să îi dai cuiva papucii, give a cold shoulder? (dacă ești curios, poți afla câte ceva aici)
Ca să avansezi la C1 și apoi la C2, un ajutor neprețuit primești dacă îți place literatura. Schițele, romanele de orice fel, poezia oferă o bogăție de resurse de vocabular și exprimări minunate care ți se vor întipări în minte. Spun literatură deoarece aici poți studia limba at its best – cărțile motivaționale, psihologice, de dezvoltare personală sunt scrise cu limbaj cât mai simplist și mai clar. Așa că citește cât mai mult, cât mai divers, cu singurul scop de a te bucura de limbaj și de acțiune (fără a te testa sau a nota cuvinte, expresii noi). Poți alterna între cărțile clasice, ce oferă un limbaj bogat, cu fraze foarte lungi, poetice, întortocheate și literatura postmodernă și contemporană, diferită ca stil și vocabular. O să râzi, dar în topul cărților care sunt de ajutor pentru a evolua la engleză se află seria Harry Potter. La început ai putea simți că te lupți cu limbajul, că propozițiile sunt ermetice, fără sens. Dar tocmai lupta aceasta forțează o înaintare în nivelul de cunoaștere a limbii engleze.
În concluzie, nivelul C1 stăpânit cu adevărat, eventual certificat printr-un examen ce oferă credit pe piața studiilor și a muncii te transformă într-un fel de maestru al limbii engleze. Efortul de participare la cursuri, de studiu individual va fi răsplătit printr-un grad de înțelegere foarte bun și o încredere în tine pe măsură!
Sursa foto: Unsplash