Vreau să învăţ engleza la nivel conversaţional. Unde găsesc un profesor bun?

„Vreau să învăț engleza la nivel conversațional”. Probabil ai spus și tu cel puțin o dată acest lucru. Pentru asta îţi trebuie disponibilitate pentru ceva timp, ceva răbdare şi oarece resurse financiare pe care să le investeşti. Ca să ai succesul asigurat, informează-te şi găseşte un centru bun de predare a limbilor străine, cu traineri profesionişti. Ei vor face ca învăţarea limbii engleze şi vorbirea ei să fie line şi plăcute!

De ce este importantă limba engleză?

Păi fără să poţi vorbi limba engleză, eşti cam… cu mâinile legate. Pardon, cu buzele legate :). Nu poţi întreba, cere, afla, socializa. Nu te poţi plânge de servicii, de produse nicăieri altundeva decât în România. Şi… după cum spunea un vechi prieten, în România ceri, întrebi, te plângi degeaba, de aceea din ce în ce mai mulţi dintre noi preferăm să petrecem vacanţele pe alte meleaguri. Sau să plecăm cu totul pe alte meleaguri. 

Relocarea – schimbarea serviciului şi a domiciliului, este o opţiune din ce în ce mai folosită de români, temporar sau definitiv. În orice domeniu ai lucra, e acum foarte uşor să îţi găseşti un job aproape în orice ţară vrei tu. Dar cu condiţia să poţi comunica. Limba engleză este prima limbă străină cerută pe piaţa muncii din toată lumea şi îţi asigură nu un avantaj, ci şanse egale cu restul oamenilor ce au vârsta şi competenţele tale.

O implicaţie a acestui fenomen e că necunoaşterea limbii engleze reprezintă un dezavantaj, atunci când aplici pentru orice job. Chiar şi în România, din cauza multitudinii de investitori, furnizori şi retaileri străini, e recomandat să cunoşti engleza. Te vei lovi de ea la un moment dat.

Şi hai să mai studiem un scenariu. Copilul tău. Sau nepoata de soră sau frate. La cum merg lucrurile acum, e posibil să studieze la un moment dat în străinătate. Sau să lucreze. Să se însoare, mărite (sau nu), să aibă un partener şi copii care nu vorbesc melodioasa limbă română. Pregătește-te din timp: învaţă engleza măcar la nivel conversaţional pentru a comunica fluent cu ei!

Pot învăța limba engleză la orice vârstă?

Da. Nu e prima dată când menţionez că cel mai vârstnic cursant cu care am lucrat avea 75 de ani şi era sufletul grupei. Plin de răbdare, perseverenţă, meticulos. 

Vârsta reprezintă un impediment doar… în capul nostru. Pentru că în secolul trecut, oamenii erau obişnuiţi că dacă termină cu note bune liceul, facultatea, gata! Au terminat pe viaţă cu învăţatul, sunt aranjaţi. Realitatea secolului XXI ar trebui însă să ne facă să ne revenim şi să acordăm atenţie sporită conceptului de dezvoltare profesională continuă. Şi personală, desigur. Vrând-nevrând, toate generaţiile trebuie să înveţe să lucreze pe calculator, să opereze diverse platforme, să comunice în engleză. Oameni de pe toată planeta fac asta, deci în mod sigur poţi şi tu. 

Poţi învăţa orice, la orice vârstă. Comparaţia cu copiii, care au mintea mai odihnită, nu e de fapt reală. Copiilor le ia de obicei 7, 8, 10, până la 12 ani să înveţe bine ceva, o materie. An de an, o parte din cunoştinţele anterioare se reiau, la alt nivel. E valabil pentru română, matematică, istorie, biologie, limbi străine, you name it :). Pentru că ei acum, în perioada preadolescenţei şi adolescenţei, învaţă să înveţe de fapt.

Tu, ca adult, ai marele avantaj că faci conexiuni mult mai rapid, cunoşti diverse metode de memorare şi înţelegere mai rapidă, îţi sintetizezi şi procesezi informaţia singur. Şi ştii să pui întrebări, atunci când simţi că nu ai înţeles. La tine, de asemenea, învăţarea e asumată. Ceea ce poate face tot procesul mult mai uşor.

Singurul lucru la care te poţi compara cu copiii şi care îţi e foarte necesar, de altfel, e răbdarea. Să ai răbdare cu tine, cu materia, cu colegii de studiu. Cu răbdarea treci marea. Această zicală se aplică perfect în cazul de faţă: răbdarea te ajută enorm să înveţi engleza şi să fii mai încrezător oriunde te duci, peste mări şi ţări. Dacă vrei să citeşti mai multe despre diverse metode de a învăţa engleza, găseşti un articol pe această temă aici.

Tanara asezata in fata laptopului cu casti mari pe urechi participa la un curs de engleza conversational online si arata cu degetele semnul victorie

Poţi învăţa engleza la nivel conversaţional participând la cursuri cu prezenţă fizică în clasă sau online

Ce cursuri pot să urmez pentru a învăța engleza mai ușor?

Un profesor bun de limba engleză este unul profesionist. Trainuit mai mult decât oferă facultăţile româneşti (o, vai, acesta e un subiect trist!) şi conectat întrucâtva la mediul de ELT (English Language Teaching) internaţional. Această conectare poate însemna traininguri periodice, participare la evenimente internaţionale sau webinarii, cursuri cu certificare internaţională.

Găseşti un astfel de profesor, de obicei, într-un centru specializat pe predarea limbilor străine. Cursurile de engleză în grupuri mici, de câţiva cursanţi, reprezintă formula ideală de studiu, deoarece îmbină necesitatea unui timp de răspuns suficient pentru fiecare cursant în parte cu nevoia de interacţiune. Iată ce tipuri de cursuri poţi alege:

Cursuri de limba engleza pentru copii

Cursurile de engleză pentru copii FollowMe sunt împărţite pe categorii de vârstă şi niveluri de cunoştinţe. Toţi copiii studiază de două ori pe săptămână, în grupe de maximum 9 cursanţi, dar durata şedinţei de curs diferă:

  • Preşcolarii (începători sau nivel 2) şi grupele de clasa 0 lucrează timp de o oră, cu pauză de 10 minute la sfârşit (ca la şcoală);
  • Grupele de clasa I și juniori (clasele II, III, IV)  învaţă timp de o oră şi jumătate, cu pauză de 15 minute;
  • Copiii de gimnaziu (seniorii) lucrează la engleză 2 ore, cu două pauze de 10 minute, una la mijloc şi una la sfârşitul şedinţei.

Copiii se joacă în engleză, vorbesc, fac activităţi în perechi şi echipe, ghidaţi de profesor. Au acces la cele mai bune materiale de studiu (Oxford, Cambridge, National Geographic) şi la multe alte resurse vizuale, video, audio, realia. Învaţă prin exersarea creativităţii şi nu prin repetiţie mecanică sau copiere. Nu trebuie să stea în bancă şi să tacă şi să asculte, sunt activi în mare parte a orei. Cursurile de engleză sunt pentru şi cu ei, aşa că nu îi transformăm în spectatori! Şi se simt bine! 

fetite de varsta scolara aplecate deasupra unui birou scriu pe un caiet propozitii in engleza

Copiii învaţă engleza la cursurile FollowMe prin exersarea creativităţii şi nu prin repetiţie mecanică sau copiere

Cursuri de limba engleza pentru adulți

Cursurile de engleză pentru adulţi au loc de două ori pe săptămână, de luni până vineri, seara, începând cu orele 18. Adică după serviciu. Timp de două ore şi jumătate cât durează o şedinţă (cu o pauză de 10 minute şi una de 15 incluse), adulţii ascultă, vorbesc, citesc, îşi clarifică gramatica şi iau contact cu noi noţiuni de vocabular. Şi ei lucrează mult împreună, în perechi sau echipe (acesta e rolul grupei). Se susţin unii pe alţii, îşi dau feedback şi învaţă unii de la alţii. 

Ba mai au şi teme pentru acasă (ca să consolideze puţin noile noţiuni învăţate) şi, din timp în timp, teste, să îşi poată da seama atât ei, cât şi profesorul dacă au rămas informaţii neclare sau unde mai trebuie insistat.

În cât timp pot învăța limba engleză la nivel conversaţional?

Ca să cunoşti limba engleză la nivel conversaţional, trebuie să ajungi undeva la A2 spre B1 (pre-intermediar spre intermediar). Desigur că contează foarte mult de unde porneşti. Dacă eşti începător-începător, adică nu ai mai avut contact niciodată cu limba engleză sau eşti undeva la nivel elementar, adică poţi înţelege fraze simple şi răspunde la ele, măcar prin simple cuvinte, durează câteva luni bune. 

Cu alte cuvinte, per total, dacă parcurgi cam trei module de câte patru luni, de la nivel începător, ajungi să poţi să te descurci destul de bine în engleză. La FollowMe, asta înseamnă cam un an de studiu.

Concluzii

Organizează-ţi timpul şi resursele financiare înainte de a te apuca să înveţi limba engleză. Învăţarea la nivel conversaţional nu reprezintă un efort foarte mare, atâta timp cât ştii dinainte ce implică şi eşti hotărât. Pe de altă parte, atunci când vei reuşi să te descurci singur într-un mediu în care se vorbeşte engleza, te vei simţi foarte mândru de tine şi vei constata că beneficiile au depăşit sacrificiul.

Sursă foto: Unsplash