Învățarea limbii engleze pentru începători. Care sunt pașii de urmat

Învățarea limbii engleze pentru începători nu e chiar floare la ureche. Însă satisfacțiile și mai ales beneficiile care vin la pachet cu acest proces sunt de neprețuit. Nu pleca la drum cu teamă: dacă ai alături de tine un profesor bine pregătit și materiale de studiu pe măsură, progresul este garantat. În acest articol vom dezbate importanța cunoașterii limbii engleze, pașii de urmat ca începător și îți vom da și câteva sfaturi despre cum să te descurci cu dificultățile pe care le poți întâmpina pe drum și acea „păcătoasă” learning curve.

Ce trebuie sa faci dacă vrei să înveți limba engleză și ești începător

Începător este acea persoană care nu se poate exprima deloc în limba engleză. Nici cât să ceară ceva sau o informație. Fals începător, sau nivel elementar, e acel om ce înțelege mesajele simple care i se transmit și poate reacționa corect la ele folosind simple cuvinte sau respectând instrucțiuni simple. Dacă te afli într-una dintre aceste situații și vrei să avansezi, iată ce ai de făcut:

Înscrie-te la un curs

Un curs de limba engleză pentru începători reprezintă cel mai bun start pe care îl poți avea. Pentru că începutul de unul singur este dificil. Mai târziu, când vei avea o bază de cunoștințe, la nivel pre-intermediar sau intermediar, poți studia acasă folosind diverse materiale cu mai mult confort. Dar la început e nevoie de cineva care:

  • Să te învețe trucuri de pronunție și să corecteze eventualele erori, înainte ca acestea să se fosilizeze (termenul descrie procesul prin care înveți ceva greșit, acel lucru devine automatism și ulterior e extrem de greu să îl mai corectezi);
  • Să dozeze corect informația relevantă pentru nivel începător (vocabular de bază, gramatică de bază – adică trecut, prezent, viitor simplu). Există o cantitate limitată de informație nouă pe care creierul o poate asimila într-o unitate de timp. Expunerea nediferențiată la toată gramatica și liste exhaustive de vocabular te poate descuraja;
  • Să observe unde ai dificultăți și să reia materia respectivă, să îți ofere explicații personalizate.
    femeie imbracata in bluza rosie, pantaloni negri si soseste cu dungi sta comod intinsa pe burta pe podea si priveste la laptop unde asculta un curs online de engleza pentru incepatori

    Poți alege un curs în clasă ca să înveți engleza, sau poți opta pentru cursurile online, categoria începători

Lucrează 15-20 de minute în fiecare zi

Să lucrezi înseamnă: să te expui la limba engleză prin ascultarea sau citirea anumitor materiale, să conversezi cu cineva, să rezolvi exerciții. Puțin și des: aceasta este rețeta care duce cel mai rapid spre succes. Astfel îi dai ocazia creierului tău să consolideze lucrurile învățate. 

De ce spun asta? Studiile științifice arată că e nevoie să întâlnești fiecare cuvânt de 8 până la 15 ori, ideal în diferite contexte, pentru a îl asimila și a îl putea folosi tu însuți. 

Tot studiile spun că pentru a trece de la nivel începător la elementar, sau de la elementar la pre-intermediar, e nevoie cam de 150 de ore de studiu. Pur și simplu nu există scurtături. Doar studiu asumat.

Expune-te la materiale de calitate bună în limba engleză…

…pentru că așa îți va fi mai ușor să înveți, ca începător. Manuale bune, chiar dacă sunt mai scumpe. Cărți de citit (readere) adaptate nivelului A1, de calitate. Deși ar putea părea că doar voința contează în această speță, pe cuvânt de profesionist că materialele de studiu chiar fac diferența. Cărțile editurilor internaționale specializate pe predarea limbilor străine sunt publicate după studii de ani de zile asupra conținutului și ideilor lor, studii făcute pe loturi de sute de elevi din diverse țări. Sunt corectate, scurtate, lungite, recolorate în funcție de feedback-ul de la cursanți și profesori, apoi abia scoase pe piață. Asta dacă te întrebai de ce costă mai mult și cum se justifică prețul.

Recapitulăm: manuale premium, readere premium, aplicații și site-uri foarte bune. Pentru acestea, cere sfatul specialiștilor. Adică al profesorului de engleză în care ai încredere și care e la curent cu noile apariții.

Din nou, după ce vei pune bazele limbii engleze, te poți expune la limba naturală, necenzurată: vei putea consuma orice fel de cărți, literatură în original, articole și site-uri. Și asta te va ajuta să devii avansat. Dar ca începător, acordă-ți cea mai bună șansă pentru progres!

4 rafturi de carti multicolore in engleza intr-o biblioteca alba

Materialele de studiu de calitate bună îți ușurează enorm procesul de învățare, atunci când înveți limba engleză ca începător

Fii mândru de ce poți face în engleză

Învață să sărbătorești orice succes. Vorbește în engleză cât de des poți: la serviciu, la magazin, cu copilul tău. Și fii mândru dacă au înțeles ce vrei de la ei, nu dacă ți-a ieșit corect, în frază completă. Învățarea oricărei limbi străine se face în vederea comunicării!

Laudă-te acasă sau la prieteni pentru orice succes. Nu obișnuiești să te lauzi? Începi acum, jumătate în glumă, jumătate în serios. E un obicei folositor, o să vezi, atâta timp cât nu o faci pentru a-i necăji pe alții, ci pentru a te stimula pe tine. Ba chiar o să vezi că vei atrage noi adepți, viitori tovarăși de studiu.

Mai poți afla alte trucuri și metode de a învăța engleza pentru începători aici

Dificultăți pe care le întâlnești atunci când începi să înveți engleza

Am lăsat spre sfârșit această problemă… spinoasă a dificultăților întâlnite. Cu toții vrem să credem că e ușor, că vom reuși tot ceea ce ne propunem, însă pentru asta trebuie să știi exact la ce să te aștepți. Din experiența noastră de la FollowMe, iată la ce trebuie să fii dispus să lucrezi:

  • Pregătește-te să investești timp în procesul de învățare a limbii engleze. Mai multe luni de zile, efort constant. Fără asta… nu, nu poate nimeni să introducă un soft care să își facă singur treaba. Încă;
  • Pregătește-te să existe cursanți mai vorbăreți, mai încrezători sau mai buni decât tine. E asta o problemă? NU. Nu ar trebui să aibă nicio importanță cum se descurcă ceilalți, trebuie să servești propriului interes, acela de a progresa TU. Absolut neconstructivă și inutilă comparația între doi indivizi. Singura persoană cu care trebuie să te compari ești tu, cel sau cea de săptămâna trecută. Îți e mai ușor să te exprimi? Știi ceva mai multe cuvinte? Folosești prezentul sau trecutul cu mai mare ușurință? Dacă da, ești în grafic;
  • Pregătește-te ca la cel puțin unul dintre skillurile limbii engleze – ascultare, citire, scriere, conversație, gramatică – să te descurci mai greu decât la celelalte. Din nou, singurul lucru important este să progresezi. E normal, unele skilluri se adresează inteligenței vizuale, altele celei auditive, altele inteligenței logice. 

Cât de important este să înveți limba engleză

Mi-e teamă că te-am demoralizat puțin ;), așa că îți mai amintesc ce câștigi dacă înveți engleza. Cel mai important, AUTONOMIE. Nu o să mai trebuiască să chemi un prieten să rezolve setările din noul telefon, de pe Facebook, să îți interpreteze mesajele de eroare din Windows. Nu o să mai pleci îndoit și dependent de vreun ghid în vacanță. Nu o să te mai ascunzi la serviciu cu capul după birou când trebuie să vorbești engleza sau când colegii spun vreun banc în engleză.

Și poți obține un alt job mai ușor. Poți să îți faci prieteni, reali sau online, mai ușor. Să afli mai multe de pe net. Să participi la webinarii, conferințe, programe de formare.

Concluzii

Învățarea limbii engleze pentru începători nu e cel mai ușor lucru din lume. Dar de obicei, dacă o faci cum trebuie, e foarte plăcut procesul în sine. Creierul lucrează, cunoști oameni noi, simți cum te dezvolți de la o săptămână la alta, crește stima de sine. Ți se deschid mai multe posibilități. 

Și sincer vorbind, am auzit foarte multe persoane spunând că regretă că nu au făcut asta până acum (nicio grijă, le-am convins noi să o facă!). Dar nu am întâlnit pe nimeni care regretă timpul și eventualii bani investiți în învățarea limbii engleze!

Sursă foto: Pixabay