Cum învață copiii limba engleză din desene animate

Baby Shark. Johnny, Johnny, yes papa. Să ridice mâna acel părinte care nu a auzit de aceste staruri ale primei copilării și căruia nu i-a fost cerut niciodată un device electronic pentru a le urmări. Copiii vin echipați cu o atracție înnăscută pentru cântecele și desene animate. Care poate aduce și beneficiul învățării limbii engleze.

Cum învață copiii cuvinte în engleză din desene animate

Copiii de vârstă mică nu își prea pun problema că nu înțeleg. Sau, mai bine zis, ei sunt mult mai obișnuiți decât noi, adulții, să nu înțeleagă tot. Așa că sunt mult mai relaxați legat de vorbirea într-o altă limbă decât cea maternă. Pur și simplu privesc imaginile, savurează cântecele, ritmul, intonația, atitudinea personajelor. Și rețin cuvinte pe care la început nu le pricep cel mai adesea, dar pe care, întâlnindu-le apoi într-o varietate de contexte, le deslușesc. 

Partea interesantă este că rareori rămân la stadiul de cuvinte. Cel mai adesea, ei rețin întregi replici, expresii, fără a diferenția cuvintele între ele și reușesc să le folosească adecvat în situații din viața reală. 

Aici intervine rolul tău de părinte. Dacă te arăți entuziasmat, probabil va transforma într-un joc totul și va reuși să învețe și mai multe, ca să te impresioneze. Va înțelege că e ceva dezirabil, util și impresionant să producă enunțuri într-o altă limbă. Desigur, pe de altă parte, e bine să te gândești serios la reacțiile tale, deoarece vor fi cu siguranță folosite în scurt timp pentru a cere… și mai multe desene.

Grafitti cu eroul de desene animate Dexter de pe Cartoon Network

El este eroul de pe Cartoon Network căruia o generație întreagă spune că îi datorează cunoștințele lor de engleză!

Ce abilități poate dezvolta cel mic dacă urmărește scene animate în limba engleză

Despre metode de a învăța engleză potrivite preșcolarilor am mai scris aici. Vizionarea de desene animate se numără printre ele. Cred că următoarele rânduri o să îi contrarieze puțin pe colegii mei de generație, care au crescut (and proud) cu desenele Cartoon Network sau similare. Din fericire, astăzi există online și nu numai desene cu adevărat educative și frumoase. Datorită lor, toddlerii (copii de vârstă mică ce abia au început să meargă și să vorbească, antepreșcolari) pot învăța noțiuni despre lumea înconjurătoare, proprietățile obiectelor și utilizarea lor, mâncare sănătoasă versus… ne, cum cresc plantele și animalele, cum să ne purtăm și să ne recunoaștem și acceptăm sentimentele ș.a.m.d.

Fără monștri, scuipat, bătut și omorât, carevasăzică. Și desenate mai… prietenos cu mintea celor mici, adică fără culori extra-violente, flashuri luminoase și forme ultra-stilizate. Nu dați cu pietre, până la urmă sunt profesor de engleză, trebuie să spun asta! 🙂 Ca idee, poți testa Babyriki, Fixiki, Heykids, Franklin, Heroes of the city. Iată ce abilități pot îmbunătăți micuții de pe urma desenelor:

Puterea de concentrare

Da, copilașii pot să stea relativ cuminți și liniștiți să urmărească desene pentru un timp îndelungat. Vor urmări firul narativ și vor ști să povestească sau să dea detalii despre ce au vizionat. Atenție însă, acest tip de concentrare NU le va fi util pentru activitățile academice de la școală și grădiniță. Este un alt tip de stimulare a creierului, deci nu îți fă iluzii că va sta tot atât timp concentrat și la cărțile de activități sau la explicațiile învățătoarei. 

Abilitățile de rezolvare a problemelor

Prin vizionarea desenelor, cei mici sunt puși față în față cu numeroase scenarii (mai ales de salvare a situației). Și asta le dezvoltă capacitatea de a căuta ei înșiși ieșiri din situațiile limită.

Încrederea că orice se poate rezolva

Probabil aceasta este una dintre funcțiile cele mai importante ale poveștilor și desenelor animate. Încredințarea copilului că nu e singur, că întotdeauna se găsește ajutor, că trebuie să aibă încredere că lucrurile se rezolvă sau se ameliorează dacă faci ceva în legătură cu asta. Încrederea în viață, practic. Dar… din nou, vorbim de desene animate de o calitate bună. 

Capacitatea de înțelegere a limbii engleze și îmbogățirea vocabularului

Evident că aici mă refer la cazul în care copilul urmărește desene în engleză. Este adevărat că, din punct de vedere al oralității, al fluenței și lejerității în exprimare, cei care au crescut cu desene în engleză se descurcă în general mai ușor și mai bine decât cei care o învață abia la școală, prin cursuri, începând de la 9-10 ani.

8 copii preșcolari stau pe jos pe pernițe și învață engleza de la profesoara lor in fata unui covor urias sub forma de carte

Învățarea prin imitație de la alți oameni (părinți, bunici, profesori), ideal în colectivitate, still rules!

Când este momentul ca micuțul să învețe intensiv limba engleză

Atunci… să îi lăsăm la desene să învețe engleza? Ne-am dori, bineînțeles, să vorbească de la un an, cât mai de mici această limbă. Să dezvolte de la început creier bilingv.

DAR… desenele animate au, pe lângă beneficii, și downsides (părți negative)

  • Sunt foarte atractive și necesită minim efort din partea copilului, de aceea el va prefera să facă asta din ce în ce mai mult, în detrimentul altor activități;
  • Obosesc creierul prin multitudinea de stimuli (vizuali, auditivi, informaționali). Pediatrii recomandă ca cei mici să vadă 20 de minute pe zi desene animate doar începând cu 2 ani și cam o jumătate de oră pe zi, până la 9-12 ani. Deci, mai pe scurt, nu le recomandă :);
  • Vizionarea prelungită de desene vine în detrimentul comunicării și se vorbește chiar de autism virtual în cazul unora dintre copiii care sunt lăsați să le urmărească ore întregi zilnic;
  • Copiii care s-au uitat mult  la desene devin apatici, necooperanți pentru a face alte activități ulterior.

Așa că recomandarea, nu doar a pediatrilor, ci și a celor din domeniul educațional este să nu te bazezi pe desene ca să învețe cel mic limba engleză. Pentru că riscurile sunt mai mari decât beneficiile. 

Pentru a învăța engleză, ideal e ca oricine, copil sau adult, să studieze într-un mediu în care sunt prezenți și activi alți oameni, în care să interacționeze deci. Poți face asta acasă, la o grădiniță sau școală cu predare în limba engleză sau la cursuri dedicate de limba engleză, odată ce copilul tău a atins vârsta preșcolară. De 4-5 ani, ideal. Oricâte înregistrări sau desene ar asculta copilul, inclusiv în timp ce doarme (da, există și astfel de metode!!!), impactul asupra creierului său nu va fi același ca atunci când lucrează alături de alți oameni. Motivația este diferită.

 Beneficiile aduse de un curs de engleză pentru copii

  • Va învăța engleza organizat, materia este gândită pe teme de vocabular (mâncare, jucării, hăinuțe, casa etc.) și astfel nu va reține cuvinte disparate;
  • Învață acte de comunicare pe care le pune în practică… efectiv comunicând, cu profesorul și ceilalți copii (să ceară permisiunea, să ceară ceva, să ofere ajutorul etc.). Jocurile de rol sunt parte a jocului firesc, natural al copiilor și îi solicită activ, nu doar pentru a recepționa informații;
  • Învață să coopereze. Să ajute, să accepte ajutor, să respingă frumos ajutorul nedorit sau actele intruzive ale celorlalți copii;
  • Învață să aibă răbdare cu adevărat. Să își aștepte rândul pentru a vorbi sau a acționa, să asculte instrucțiuni necesare pentru a pune ceva în practică;
  • Cursurile pentru copii includ și multe activități de mișcare. Dans, gesturi, sărit și alergat. Lucruri foarte, foarte necesare celor mici.

Concluzii

Desenele animate reprezintă un ABC util pentru a le trezi copiilor interesul pentru limba engleză. Pentru a îi face să conștientizeze că există și alte feluri de vorbire decât în limba maternă, că poate fi interesant. Însă învățarea efectivă, perfecționarea în engleză ar trebui să fie ghidată de către alți oameni: părinți, bunici, un mediu în care se vorbește engleza, un curs de engleză. Tehnologia nu poate face totul pentru noi și nu poate suplini prezența umană.