Plăcut, sigur, potrivit vremurilor noastre :), cititul te ajută să îți petreci frumos timpul liber. Iar dacă te apuci de citit cărți în limba engleză, vei descoperi noi savori și vei avea și beneficii lingvistice – poți găsi mai jos 5 recomandări de cărți potrivite pentru începători și linkuri pentru a le testa!
Ca să nu fii indus în eroare de titlu, e nevoie de o rectificare. Ne referim la începători în ale cititului în engleză, nu la începători în cunoștințe de limba engleză. Adică la acele persoane care pot înțelege chestii de bază, cunosc ceva vocabular, înțeleg cum e cu trecutul, prezentul, viitorul, adică sunt măcar un A2.
Dacă te încadrezi la această categorie de a ști-ceva-engleză și vrei să faci un pas în față, să dai un boost nivelului tău prin lectură, vei vedea că, 2-3 cărți mai târziu, vei avansa practic un nivel. Nu e nimic mai util, mai rapid, mai eficace decât cititul pentru a îmbunătăți considerabil vocabularul, înțelegerea asupra modului de utilizare a gramaticii și fluența într-o limbă străină. Dovedit științific – și nu (doar) de cercetătorii britanici!
Dar cum poți să ajungi acolo? Ca să te apuci de citit, trebuie totuși să ai un vocabular de bază de măcar 1000 de cuvinte, să înțelegi dacă autorul se referă la ceva ce s-a întâmplat, se întâmplă sau urmează să se întâmple. Și evident, în hățișul frazelor mai lungi, să înțelegi la cine sau la ce se referă.
Pentru fixarea acestei baze atât de necesare, îți recomandăm mai întâi un curs de limba engleză cu un profesor specializat. Un curs deschis, în care să ai și câțiva alți colegi cu care să și interacționezi. E important ca înainte de a te apuca de studiu autonom (cititul reprezintă practic o formă de învățare de unul singur) să beneficiezi de sprijinul și îndrumarea unui cadru didactic: el îți va explica în mod corect și în ritmul adaptat nivelului tău noțiunile, va corecta pronunția și eventualele greșeli. Nu vei apuca să reții anumite structuri eronat și să le folosești așa, ca ulterior greșelile să se fosilizeze (să devină practic automatisme, foarte greu de îndreptat).
Cursurile îți vor da încredere în capacitatea ta de înțelegere și de producție a limbajului. Un nivel (începător, A1, A2) poate fi parcurs în 80-100 de ore de curs (plus încă atâtea de studiu acasă, pentru consolidarea celor învățate în clasă). Orele sunt programate seara, după Business Hours, în intervalul 18-20:30, de două ori pe săptămână (doar în zilele lucrătoare). Poți participa fizic sau online, după cum îți permite timpul, starea de sănătate… sau situația locurilor de parcare seara în zona unde locuiești :)).
Să revenim însă la cărțile noastre. Dacă ești începător în ale cititului în engleză, NU te orienta către: Shakespeare (Doamne ferește!), Dickens, James Joyce, Virginia Woolf sau alte nume mari din literatură. Fiindcă nu o să iasă o treabă bună – limbajul folosit e arhaic, frazele foarte lungi și întortocheate, simbolistica inaccesibilă secolului nostru, pentru cineva care nu e nativ sau foarte bun la engleză. Hai să vedem niște recomandări de cărți care ar fi accesibile ca limbaj, ceva mai ușor de înțeles și de urmărit.
Dacă ești iubitor al literaturii consacrate, Hemingway e cel cu care poți începe. Deși nici el nu e tocmai contemporan cu noi, stilul său este modern: fraze mai scurte, mai simple, limbaj clar. Forță expresivă uluitoare.
Avertisment însă: este destul de tragic, trebuie să apreciezi dramele, tristețea profundă, personajele introvertite. E povestea unui pescar bătrân cu ghinion mare la pescuit – 84 de zile fără niciun pește prins – care… dar gata, vei descoperi chiar tu citind ce se întâmplă! Citește un fragment aici.
Am ales acest titlu doar pentru că mi s-a părut mie funny, însă poți alege din opera autoarei cam orice titlu, iar dacă stilul te prinde, are o colecție cu muulte volume ce o are ca personaj principal pe Becky Bloomwood, shopaholică de profesie. Stilul de a scrie e fluid, amuzant, simplu, destul de ancorat în realitatea noastră imediată. E literatură glossy, pentru chicks mai mult, dar te va binedispune. În romanul de față, eroina ce încearcă să scape dintr-o situație dificilă ajunge fără să vrea într-o casă străină unde e luată drept menajeră, rol pe care îl joacă până la capăt. Confuzia în sine e foarte amuzantă prin prisma faptului că nu are nici cele mai vagi cunoștințe despre menaj sau întreținerea unei case. Poți vedea dacă te atrage citind un fragment.
Dacă îți place genul fantasy și literatura pentru young adults, neapărat să încerci Pratchett. Este unul dintre cei mai valoroși autori britanici contemporani – sau mai degrabă era, pentru că ni l-a răpit necruțătoarea boală Alzheimer. Din fericire, a lăsat în spate o operă impresionantă și destul de accesibilă, adică ușor de citit și dacă nu ești expert în ale englezei.
Ce e special la Pratchett față de alți scriitori de fantasy e că de fapt, sub masca ființelor extraodinare și supranaturale care îi populează lumile (în cazul de față, cele trei romane ale trilogiei – Truckers, Diggers, Wings – prezintă comunități de oameni mici-mici-mici infiltrați în lumea oamenilor reali), el de fapt face satiră. Întreaga sa operă este o satiră a societății moderne, în diferitele ei domenii de activitate, categorii sociale, profesii. Dar o satiră veselă și prietenoasă, nu una care te încarcă și te umple de amărăciune. Have a look!
Această autoare s-a specializat pe romane de ficțiune inspirate din geneza unor opere de artă celebre, fie ele picturi, tapiserii, poezii. Prezintă într-o manieră inedită, din perspectiva unor terțe personaje cu rol aparent insignifiant (servitoare, copii) personalități ale culturii și aspecte din viața lor, în perioada în care au creat ceva ce dăinuie peste veacuri. Primul roman din această serie îi e dedicat pictorului olandez Johannes Vermeer și operei sale „Fată cu cercel de perlă”. Poți citi un fragment aici. Din nou, stilul e plăcut, fluid, folosind cuvinte simple, dar încărcat de emoție.
Ceva și pentru domni. Ken Follett este foarte apreciat pentru romanele sale de aventuri, de ficțiune istorică. Recomandăm aici una dintre primele opere cu acțiunea plasată în Evul Mediu, despre construirea unei catedrale într-un orășel fictiv numic Kingsbridge. Cartea a devenit și miniserie, deci poți urmări în paralel acțiunea pentru o înțelegere mai ușoară a celor citite. Uite și cum sună scrierea lui Follett aici.
Și acum, niște sfaturi pentru cărțile de citit în engleză de către începători. Nu privi lectura ca pe un demers academic. Nu îți lua pixul și caietul să scoți cuvintele necunoscute și nici dicționarul să cauți absolut orice particulă nu îți e familiară. În schimb, bucură-te de acțiune și personaje, încearcă să prevezi ce se va întâmpla în continuare și din când în când, să rezumi în minte ce s-a întâmplat deja. Cititul trebuie să rămână o activitate făcută de plăcere, fluidă. Și ar trebui să te facă să te simți fascinat, să îți dorești să fii prezent în lumea descrisă în carte – așa vei obține rezultate bune și pe plan lingvistic.
În principiu, dacă simți că înțelegi mesajul în mare, mergi mai departe, cititul e un succes. Dacă însă te lupți cu fiecare pagină, caută ceva mai potrivit ție, mai accesibil și amână lectura greoaie pentru mai târziu. Sperând că ți-am deschis apetitul pentru citit cărți în engleză, îți urez lectură plăcută!