Drumul lung cu mașina până la destinația de vacanță îți dă fiori? Nu trebuie. Nu e necesar să fie plictisitor și obositor – cu o atitudine pozitivă, mult chef de vorbă și cu jocurile potrivite de jucat cu copiii, poți transforma călătoria într-o aventură! Dacă cei mici au participat și la cursuri de engleză, selecția e chiar mai mare, deoarece există numeroase resurse de jocuri noi Trivia în această limbă în librării.
Te-ai gândit oare, pe parcursul unui an, câte ore petreceți cu toții, efectiv cu toți cei din familie împreună, fără ca fiecare să desfășoare o activitate separată, cum ar fi: lucrat pe laptop, gătit, stat pe telefon, făcut curățenie șamd? Câte ore de conectare perfectă aveți la dispoziție? Dacă sunteți ca restul familiilor tipice din secolul nostru, nu atât de multe pe cât ne-am dori.
Călătoriile lungi cu mașina sau așteptările lungi din aeroport reprezintă o oportunitate de a petrece timp cu copiii și partenerul, fără ca cineva să se poată retrage în altă cameră. Fără să sune telefonul și să trebuiască să pleci repede la firmă. Drumurile de mai multe ore cu mașina pot deveni astfel ocazia de a crea amintiri frumoase, pentru că întrerup seria de rutine zilnice care fac ca viața să se scurgă repede, pe pilot automat. Tot ce trebuie să faci e să reziști tentației de a te izola în lumea smart device-urilor și să institui această regulă și pentru ceilalți. În plus, să ai răbdare și disponibilitate să discuți și să te joci cu copiii – lucru pe care sigur, sigur îl vor aprecia.
Preșcolarii au o durată a atenției destul de mică (dar e bine să lucrăm constant la ea pentru a o prelungi) și o intensitate a plictiselii destul de mare, care se lasă cu mârâială, repetiții ale aceleiași propoziții (Cât mai e?) și semi-leșinuri demonstrative. Oferirea tabletei sau telefonului e cea mai puțin utilă variantă pentru creșterea copilului tău – și nu deoarece e nociv pentru ochi sau creier, ci pentru că îl privezi de formarea deprinderilor foarte sănătoase cum ar fi: socializarea, angajarea într-un joc cu alte persoane, atenția îndreptată către exterior – mediul pe care îl străbate sau măcar mediul din vehicul. Cel puțin atunci când se află în afara casei, copilul tău are ce să facă, fiindcă e înconjurat de zeci de lucruri noi pentru el pe care le poate observa și încerca. Iată idei de jocuri ușor de pus în practică:
Un fel de vânătoare de comori în mers, Road Trip Bingo e de fapt o foaie cu desene ale mai multor elemente pe care le poți întâlni pe drum (cm ar fi: magazine, vaci, oi, stâlpi, mașini de diferite culori, autocare) pe care copiii le bifează pe măsură ce le întâlnesc. Primul care bifează toate elementele de pe foaie câștigă jocul – el a dovedit astfel abilități de atenție și mindfulness. Poți descărca un joc Road Trip Bingo de pe Bluey.tv.
Eu spionez cu ochiul meu mic e un joc clasic britanic care îi familiarizează pe cei mici cu arta deducției pe baza indiciilor: poți oferi ca indiciu prima literă a cuvântului secret (pe care îl aveți amândoi în raza vizuală, ex. I spy with my little eye something beginning with… B – BANANA! Asta dacă preșcolarul tău a fost la cursurile de engleză :), dacă nu, evident poți juca varianta în limba română). Sau poți da ca indiciu culoarea obiectului sau o însuțire (I spy with my little eye something brown / sweet / something you can eat / something daddy is afraid of etc).
Un joc mai elaborat, de perspicacitate, deoarece necesită încadrarea în caetgorii, clasificare, mers de la general la particular și înapoi este 20 de întrebări. Practic, cineva se gândește la un animal / obiect / acțiune (menționând categoria), iar ceilalți încearcă să ghicească la ce s-a gândit, punând întrebări la care se poate răspunde doar cu Da sau Nu: Este mare / mic? Trăiește în junglă / în apă? Are 4 picioare? Poate zbura? etc Maximum de întrebări pe care le pot adresa jucătorii este de 20 (de altfel, ar deveni plictisitor după acest număr, sfatul nostru e să mai oferiți ceva indicii neoficial pentru a îi ghida pe drumul corect).
Prin jocuri cu mâinile înțelegem jocuri de bătut din palme (mici coregrafii de bătut din palme care se joacă în 2 persoane) pe care le joci de obicei în timp ce spui câteva versuri simple, rimate, cum ar fi: Patty cake, patty cake, baker’s man / Bake me a cake as fast as you can. Sunt interesante deoarece mențin atenția trează și concentrarea la cote maxime. Ideale și pentru exersarea motricității și a coordonării. Găsești idei și filmulețe aici.
Copiii școlari se pot transforma, la drum lung, pe rând în mici dive neînțelese și capricioase și mici lorzi blazați și cinici cărora nu le prea convine nimic, în ciuda eforturilor tale de a manifesta entuziasm față de floră și de a susține agricultura locală (Wow! Ia uitați, VACI!). Previne acest lucru propunându-le jocuri care să le țină mintea ocupată și activă, dar și provocându-i constant să observe elemente din peisajul văzut pe geam și să emită presupuneri sau să încerce să găsească explicații pentru ceea ce văd.
Lansează-le întrebări / provocări ca: De ce credeți că sunt atâția oameni pe stradă la această oră, aici în sat? (este duminică sau sărbătoare și vin de la biserică). Am văzut un semn cu litera H, ce înseamnă oare? (spital). Hai să privim panoul, oare pe unde trebuie să o luăm la intersecție? De ce se vede oare un câmp gol, fără plante, dar îngrijit? (deoarece a fost probabil semănat cu grâu, care se recoltează devreme, în luna iunie). Le formăm astfel deprinderea de a fi atenți la stimulii externi, la lumea din jur. Iată idei de jocuri de jucat în mașină:
Clasicul joc Fazan este extrem de util în perioada când copiii deprind scrisul și își îmbogățesc vocabularul: pornind de la o literă, partenerii spun pe rând cuvinte care încep cu ultimele 2 litere ale termenului precedent, până când e rostit un cuvânt care nu mai permite formarea unuia nou (care se termină în nt, de exemplu, ca elefant). Necesită și abilități de strategie, să încerci să îl conduci pe partener să folosească anumite cuvinte ce apar recurent în vocabularul său și care îți vor permite să îl închizi.
În cadrul acestui joc amuzant, vă adresați unii altora întrebări, singura regulă fiind aceea de a evita, cu orice preț, răspunsurile DA sau NU sau ALB sau NEGRU. Puteți răspunde cu oricare alte cuvinte – dar atenție!, după o vreme vigilența scade și unul dintre voi sigur va ceda…
Există și o variantă de cumpărat a acestui joc, sub formă de carduri cu întrebări, o găsești pe Libris.
Pentru dezvoltarea cognitivă a copiilor, ghicitorile sunt neprețuite. Mai mult decât atât, ele dezvoltă și vocabularul și oferă foarte multă expunere la sensul secundar al cuvintelor și la cel figurat. Găsești în acest articol o selecție grozavă de ghicitori în engleză potrivite pentru toate vârstele.
Pe lângă clasicul și nemuritorul Macao, sau Război, există și alte variante pe care le propunem: Provocarea Emoțiilor, Copii versus Părinți, Știu și Câștig, Sunt imbatabil, Misiune îndeplinită: Acord primul ajutor.
Pornind de la un cuvânt, jucătorii trebuie să rostească un altul care are legătură cu el. Apoi al treilea cuvânt trebuie să fie asociat cu al doilea (nu neapărat și cu primul). Exemplu: lămâie – acră- murătură- gogoșar – roșu – buze – dinți – oase – câine – blană – haină de blană – ecologist, etc
E o idee bună de asemenea ca înainte de călătorie – sau în timpul călătoriei – să vă informați cu privire la destinația voastră, dar și la locurile prin care treceți. Mai jos poți vedea copii care au realizat un proiect la cursul de engleză seniori (gimnaziu) de la FollowMe numit We Love Our Country, în cadrul căruia au adunat diferite informații despre orașele preferate și le-au discutat. Astfel, atunci când călătoresc vor fi în temă, vor ști la ce să se aștepte și ce atracții pot pune pe lista lor de dorințe.
Adolescenții au mai multă răbdare, dar și o nevoie aproape organică de a verifica mesajele, telefonul, rețelele la fiecare câteva minute. Încercați să luați cu toții o pauză de la aceste activități (oricum zilnice) și să vă faceți împreună călătoria mai amuzantă cu ajutorul jocurilor:
Adolescentul tău ar putea să găsească mai ușor de făcut confesiuni atunci când nu e acasă, ci pe drum spre o destinație nouă, necunoscută. Ieșirea din mediul familiar e o ocazie excelentă să încercați să vă apropiați și mai mult – într-o atmosferă ludică și relaxată.
Do I know you? E un joc de cărți în engleză bazat pe întrebări și răspunsuri care au ca scop o mai bună cunoaștere reciprocă a jucătorilor. Exact ceea ce îi interesează pe adolescenți în această etapă a vieții lor! O altă propunere de joc bazat pe indicii și ghicit, dar care presupune minimum 3 jucători este Citește-mi gândurile!, ce dezvoltă atenția și abilitățile de ascultare activă.
O modalitate bună de a petrece timpul pe parcursul călătoriilor lungi cu mașina și de a exersa creativitatea este de a crea reclame sau micro-discursuri convingătoare sau amuzante pentru a vinde un produs banal, ales la întâmplare: poate fi un șervețel de hârtie, un creion, un telefon vechi, bluza unuia dintre pasageri, un model de gard sau de casă văzute pe drum sau o vacanță în satul / orașul pe care îl tranzitați. Jocul vă ajută să vă concentrați pe aspectele pozitive și calitățile produselor și situațiilor și sa inventați strategii care mai de care mai năstrușnice pentru a atrage simpatia clienților: de la un motto foarte inteligent și profund la versuri hazlii sau discounturi spectaculoase.
Un alt joc ce implică creativitate este născocirea de povești și ipoteze legate de numerele mașinilor întâlnite și de numele localităților și străzilor tranzitate. De unde provin ele? De la ce vine selecția de litere din număr? Cum este posesorul? Bazându-ne pe numele localității, cine a întemeiat-o și care e povestea lui?
Întocmiți o listă de acasă cu itemi interesanți pe care să îi fotografiați pe drum, pentru a face apoi o mică galerie – expoziție de fotografie artistică ce va ilustra călătoria voastră. Puteți adăuga elemente ca: un cuib de barză, o pasăre de pradă în zbor, o clădire vopsită într-o culoare neconvențională, o mașină cu număr din sudul / nordul țării (sau continentului), un gard foarte urât, o grădină foarte frumoasă și așa mai departe. Jocul necesită rapiditate pentru a surprinde pe cameră elementele zărite în timp util.
Pe lângă multe discuții și observarea atentă a traseului, copiii mai pot fi canalizați către activități solitare, dar frumoase, cum ar fi:
Întotdeauna o alegere bună – iar dacă puiul tău nu e tocmai îndrăgostit de citit, s-ar putea ca drumul cu mașina să îi creeze un spațiu și un interval de timp mai favorabil pentru această activitate. Pune în bagaj oricum, de rezervă, 1-2 cărți – și declară interzisă folosirea telefonului în mașină!
Școala de engleză FollowMe a deschis la sediul din Drumul Taberei și o bibliotecă de cărți în limba engleză pentru copii și adolescenți – dacă puiul tău e cursant, treci pe la noi înainte de a pleca în vacanță și împrumută volumul preferat!
De exemplu, cuburile Rubik, în toate variantele lor, sau acele jocuri de descurcat și dezlegat piese foarte bine încurcate tip Brain Teasers, ori jocurile Klotski în care trebuie să glisezi piesele pentru a le rearanja cultivă răbdarea și gândirea metodică.
Un drum lung poate fi o ocazie bună de a repeta suficient de mult un cântec sau o poezie pentru a le reține perfect. Versurile pot fi enunțate pe mai multe voci, în șoaptă, cu voce medie sau tare, cu pathos sau pe un ton cât se poate de indiferent, pentru a face procesul mai distractiv. Astfel exersăm memoria (a copiilor dar și a voastră, a părinților). Dacă te gândești
Să încerci această activitate deosebită, aruncă o privire prin selecțiile noastre de poezii în limba engleză despre vară, despre ploaie, despre iarnă și zăpadă sau despre familie.
Sursa foto și video: FollowMe