Meserii în limba engleză pentru copii. Cum vorbim despre profesii și locuri de muncă

Odată cu vârsta de 4-5 ani, copiii preșcolari încep să fie, din ce în ce mai mult, interesați de jocurile de rol. Îi fascinează doctorii și doctorițele (pe fetițe, mai ales), polițiștii și pompierii, frizerii și coafezele, vânzătorii care pare că au mereu de toate și stăpânesc bogății nebănuite, chelnerii ce aduc bunătăți sau șoferii de autobuz. Această etapă reprezintă o oportunitate excelentă pentru a exersa în limba engleză prin joacă – a asimila noi termeni de vocabular în timp ce micuții se distrează prefăcându-se că execută meseria preferată. Meseriile în engleză pentru copii reprezintă, deci, o mină de aur pe care părinții și profesorii pot să o exploateze pentru a stimula conversația în această limbă.

Meseriile reprezintă una dintre temele preferate ale copiilor și la cursurile de limba engleză, unde însoțim lecțiile de mini-scenete sau tot felul de proiecte care să îi captiveze și mai mult pe micii elevi.

Principalele meserii în limba engleză

Meseriile preferate de copii la vârste mici sunt cele cu care iau contact cel mai des – cele care le sunt la îndemână și le observă în viața de zi cu zi. E important ca cei mici să audă nu doar cuvinte disparate (numele meseriei), ci și câteva informații de bază despre unde sau cum se desfășoară meseria respectivă, în propoziții, în mod repetat. 

Doctor – DOCTOR. The doctor works in a hospital. He helps people when they are sick. He gives them medicine.

Asistentă – NURSE The nurse helps the doctor take care of patients.

Stomatolog – DENTIST The dentist looks after our teeth. He repairs out teeth.

Profesor – TEACHER The teacher works in a school. She teaches the children how to read or write.

Polițist – POLICEMAN The policeman works in a police station. He goes after the thieves. He drives a police car.

Pompier – FIREFIGHTER sau FIREMAN. The firefighters put out fires. They drive the fire engine.

Șofer – DRIVER The driver drives a car or a bus.

Pilot – PILOT The pilot flies an (air)plane. The FLIGHT ATTENDANTS help him.

Navigator / marinar – SAILOR The sailor sails a ship, a boat or a yacht.

Vânzător – SHOP ASSISTANT. The shop assistant works in a shop and helps us find what we need.

Chelner – WAITER

Chelneriță – WAITRESS The waiter and waitress work in a restaurant or a cafe.

Frizer / coafeză – HAIRDRESSER The hairdresser cuts our hair when it is too long and makes us look good.

Mecanic – MECHANIC The mechanic repairs cars in a garage.

Brutar – BAKER The baker bakes cakes, donuts or bagels.

Fermier – FARMER The farmer looks after farm animals and birds or grows crops: fruit, vegetables and cereal. 

Fotbalist – FOOTBALLER The footballer plays in a team.

Bucătar – COOK The Cook works in a restaurant and he makes wonderful dishes.

Jocurile tip Slow Reveal (dezvăluirea progresivă a unei poze, până când copilul ghicește despre ce este vorba în aceasta) sunt un ajutor bun în învățarea meseriilor în limba engleză.

Cum vorbim despre locul de muncă, profesie, carieră în engleză

Frumos și cu respect :). Despre fiecare loc de muncă în parte. Mai ales că cei mici nu fac nicio diferență de statut, studii sau nivel de remunerare între meserii. Pentru ei, toate meseriile sunt fascinante.

Acum revenind la lexic și expresii în limba engleză, iată cum întrebăm despre ocupația cuiva:

What do you do? – Cu ce te ocupi? I am a…

What does he do / What does she do? Cu ce se ocupă el / ea? He is a… She is a…

Alte detalii pe care le putem discuta în engleză cu copiii referitor la meserii sunt: he/she works indoors / outdoors (dacă lucrează înăuntru sau în aer liber), he/she works in an office (lucrează într-un birou), he/she works during the day / at night / shifts (dacă lucrează ziua sau lucrează și noaptea sau în ture), he/she wears a uniform (dacă poartă o uniformă). Ceea ce putem să mai introducem în discuție este faptul că, pentru a practica anumite meserii sau a avea anumite ocupații, este necesar să parcurgi un anumit număr de ani de școală și anumite etape de specializare.

“Ce vrei să te faci când vei fi mare?” Cum răspundem în engleză

What do you want to become when you grow up? (Ce vrei să devii când vei fi mare?)

I would like to be a… vet / doctor / teacher. (Aș vrea să fiu un… veterinar / doctor / profesor). Cam așa sună răspunsul standard la întrebarea pe care o adresezi unui copil despre meseria pe care o vizează. El ar mai putea răspunde:

I want to be a… cook.

I want to become a… footballer.

I think being a doctor is very interesting.

My favourite job is that of hairdresser.

Ideea e să intri în jocul celor mici și să le soliciți serviciile, să îi ajuți să îți pună în valoare cunoștințele și talentele și chiar să îi înveți mici trucuri noi pentru ei referitoare la meseriile alese, vorbindu-le, în acest timp, în engleză. Lingurile de lemn din bucătărie pot deveni instrumente de consultat, rigla de pe birou poate deveni foarfecă de tuns, sau eșarfa din cuier se va transforma în cătușe pentru imobilizat hoții. Iată un alt cântecel în limba engleză legat de meseria preferată:

 

Caracteristic jocurilor de rol la vârstă mică este că baieții și fetițele simt nevoie să le repete de mai multe ori, să aprofundeze rolul. Să învețe mai bine, să se simtă mai încrezători. Felul în care ei se joacă, de altfel, ne oferă o perspectivă asupra felului în care creierul uman învață: prin expunere repetată, pentru asimilarea informației. (Poți citi mai multe despre jocuri și funcțiile lor aici).

Ce te mai poate ajuta în repetarea vocabularului legat de meserii în limba engleză sunt flashcard-urile: poți printa gratuit de pe eslflashcards (sunt 4 seturi a câte 9 cuvinte) sau de aici.

Să înveți meseriile în limba engleză alături de copilul tău înseamnă, deci, distracție și oportunitate pentru joc și cooperare. Profită de ocazie pentru minute și ore de deconectare de la viața cotidiană și conectare cu el!