Scrisoarea de intenție în limba engleză – modele și recomandări

Angajarea sau admiterea într-o instituție de învățământ superior nu sunt rodul destinului sau doar al consistenței CV-ului. Cei care recrutează primesc sute de CV-uri, dintre care cel puțin o parte sunt probabil similare cu al tău. Așa că, înainte de a avea șansa să vă vedeți față în față, e vital să faci o primă impresie bună printr-o prezentare proprie profesionistă și atrăgătoare. Dacă reușești să scrii o scrisoare de intenție în limba engleză ca la carte, deja ai câștigat de partea ta atitudinea favorabilă a recrutorului! Informează-te despre cum ar trebui să fie aceasta, citind recomandările noastre de mai jos:

Ce este scrisoarea de intenție

Scrisoarea de intenție este o introducere pe care o trimiți angajatorilor care te interesează. Poți trimite o scrisoare unui departament de Resurse Umane pentru o poziție care nu a fost deschisă (deci un post care nu apare vacant în acel moment), caz în care se numește letter of intent, sau pentru un post publicat ca fiind liber, iar atunci scrisoarea ta va purta în limba engleză numele de cover letter. Îți introduci, practic, CV-ul și candidatura. Deci trateaz-o ca și cum de asta ar depinde lecturarea (sau nu) a CV-ului sau, sau nota în care acesta va fi citit. Și nu uita scopul suprem: să obții o întâlnire directă (interviul) în care să arăți ceea ce poți.

Mai trimitem scrisoare de intenție în 2023?

Trimitem. Scrisoarea de intenție se poate număra printre elementele care diferențiază candidații – ca să fie așa, ea trebuie să fie sinceră, clară, ușor de citit și scrisă de tine. Deci un mare DA. Ceea ce NU facem este să: așteptăm toate detaliile postului la telefon, înainte de interviu. Să întrebăm de program, dacă ne putem lua concediu sau adresa firmei la care tocmai am aplicat, la telefon, înainte de interviu. Să aplicăm la un post, pe mai multe platforme chiar, dar să nu răspundem la telefon și să nu revenim cu apel (da, există candidați care adoptă această strategie).

Recomandări pentru scrisoarea de intenție în limba engleză

Scrisoarea de intenție e menită să personalizeze candidatura ta – să spună ceva despre tine, despre modul tău de a gândi, de a te exprima. Și să aducă în prim plan acele lucruri care crezi tu că ar constitui un avantaj pentru postul și compania la care aplici, sau să facă legătura între anumite elemente din CV și postul, compania pentru care aplici. De aceea NU e indicat să folosești aceeași scrisoare de intenție pentru mai multe posturi, sau să iei ca atare un model de pe net pe care să îl trimiți, nepersonalizat.

Scrisoarea ta de intenție în engleză nu ar trebui să depășească o pagină – și chiar dacă are o pagină, aceasta trebuie să fie aerisită, cu paragrafe bine delimitate spațial dar și din punct de vedere al ideilor, cu introducere și încheiere. 

brate de barbat in camasa alba cu mainile impreunate si ceas la incheietura asezate in expectativa pe birou in fata unui laptop mic nestiind ce sa scrie in scrisoare de intentie

Senzația de foaie albă și lipsă de inspirație atunci când te apuci să scrii scrisoarea de intenție e inconfortabilă – dar nu ceda tentației să iei pur și simplu un model de pe net!

Introducere 

E important să știi cum să te prezinți succint și de efect (lucru valabil și la interviu): scrie-ți numele, poziția ocupată în prezent sau poziția pe care aspiri să o ocupi (nu neapărat în cadrul companiei la care aplici). Apoi evidențiază detaliul cel mai semnificativ din experiența ta profesională care ar fi compatibil sau te-ar putea recomanda pentru postul vizat. În finalul prezentării personale, fă legătura spre următorul subiect pe care vrei să îl abordezi:

My name is A.V. and I am a recent Computer Science graduate from the Politechnic University of București, seeking an entry-level position that will use the knowledge gathered, my attention to detail, creativity and programming skills. Although I have just finished school, I take pride in my 3-year experience as a volunteer for… , specifically focusing on building websites for NGOs.

Cuprins

Continuă prin a menționa motivele pentru care ești interesat (și crezi că ai fi potrivit) pentru job. Evită orice fel de afirmații și motive negative – descrie doar aspecte pozitive care te motivează. (adică menționează că dorești să înveți noi programe, noi skilluri, să avansezi în carieră, să poți aplica într-un mod inovator cunoștințele și aptitudinile tale într-un domeniu nou, etc – versus critică față de locuri de muncă precedente sau față de angajatori din prezent).

Detaliază apoi aspecte din experiența ta academică sau profesională, prin cazuri concrete (ideal relevante pentru angajator), susținute de cifre dacă se poate.

Call to action 

Ar trebui să urmeze ceea ce englezii numesc call-to-action. Adică îi mulțumești cititorului (manager de resurse umane) că a investit timpul său în a-ți citi scrisoarea, îți manifești disponibilitatea de a fi contactat pentru stabilirea unei discuții mai amănunțite și, eventual, poți include datele de contact aici, în ultimul paragraf. (Alternativa este să le pui în încheiere, după semnătură).

Apoi urmează formula de încheiere a scrisorii (de exemplu Sincerely, sau Thank you.) și cam asta e tot. 

Ce vrea de fapt să vadă angajatorul în scrisoarea de intenție?

Scrisoarea de intenție nu are rolul primar de a epata, de a îl da pe spate. Pe spate poate să te dea, practic, doar un CV foarte puternic, cu tone de experiență și reușite, dacă aplici la jobul potrivit.

În schimb, angajatorul sau evaluatorul candidaturilor vrea să vadă în scrisoarea ta de intenție în engleză (mai ales dat fiind că ești român, adică nu ești englez nativ) următoarele:

  • Că te poți exprima coerent, succint, clar, fără beating around the bush, adică fără să repeți și să umfli ideile, ascunzând foarte puțin conținut relevant
  • Că poți scrie corect gramatical și din punct de vedere ortografic. Acest lucru nu va denota neapărat un nivel de engleză excelent, ci doar că ai suficientă considerație față de el și față de propria persoană încât să verifici atent ce ai scris, să cauți în dicționaar cuvintele sau formulările de care nu ești sigur. Sau să întrebi un prieten. Orice demers ai alege în acest sens, VERIFICĂ! – un text corect transmite ideea de profesionalism în primul rând.
  • Că știi să sintetizezi informațiile și să alegi ceea ce este relevant. Evită, de exemplu, să vorbești despre pasiunea ta de când erai mic.
  • Că înțelegi ideea de registru. Ar trebui să folosești un registru formal, adică să nu fii foarte familiar în exprimare, ca și cum l-ai cunoaște sau ai fi prieten cu recrutorul. Alegerea registrului corect transmite ideea că înțelegi conceptul de ierarhie și de relații profesionale sănătoase. 

Ai două PLUSURI dacă:

  • Eviți limbajul de lemn, cu multe structuri gramaticale complexe și cuvinte extrem de sofisticate, dar fără pic de emoție, care din păcate este încurajat în școala românească. Scrisoarea de intenție NU este un test de limba engleză – pentru a dovedi nivelul tău de engleză, e indicată o certificare internațională obținută în urma unui examen cum ar fi Cambridge B2, C1, C2.
  • Te informezi bine înainte de a scrie și cunoști persoana căreia i te vei adresa (și îi folosești numele), compania și cultura sa organizațională și faci referire la acestea.
cos metalic pe un birou de lemn natur plin cu o stiva de dosare de carton ce contin CV si scrisoare de intentie ale candidatilor acceptati la interviu

Pentru a crește la maximum șansele ca dosarul ce cuprinde candidatura ta să ajungă în coșul celor Acceptate, e nevoie de atenție și autenticitate atunci când scrii scrisoarea de intenție în engleză.

Modele de scrisoare de intenție în limba engleză

Mai jos vom furniza modele de scrisoare de intenție, pentru a-ți servi ca punct de plecare sau ca sursă de inspirație pentru demersul tău. Dar, cu riscul de a ne repeta, ideal e să formulezi, cu ideile tale, potrivit experienței tale și năzuințelor proprii, o scrisoare de intenție care să te reprezinte. Uite cum ar putea fi organizată:

Pentru angajare

Dacă trimiți o copie fizică a scrisorii tale de intenție în engleză, lucru mai rar în zilele noastre, atunci trebuie să incluzi numele și e-mail-ul în partea de sus a scrisorii. Dacă o trimiți prin e-mail însă (mai probabil), atunci e important să ai un subject care să transmită foarte clar ceea ce dorești (ex. Nume Prenume – Job Inquiry sau Nume Prenume – Software expert looking to share expertise). De asemenea, în acest caz datele de contact vor apărea la sfârșitul scrisorii. Uite un exemplu:

Dear Mr. Johnson,

I am writing to express my strong interest in the position of librarian at X Library, as listed on bestjobs.com. I am a recent University graduate (Library and Secretarial Studies, University of Bucharest) with a 3-year library experience in my country, as you can see in my resume, and a record of excellent written and oral communication skills. I believe I would be an ideal fit for this position within your chain of libraries. I want to permanently relocate to Warsaw, as I am following my family who has already moved there, which solved the problem of the accommodation.

I am very patient, organized and skilled at communicating effectively with different people. In my position as a Librarian at X, I greeted and efficiently helped dozens of clients each day on the phone and in person. I also answered patron queries via email and social media. I received recognition from the department head for my friendly demeanor, patience, and ability to communicate professionally with all types of customers.

I am passionate about staying up to date with the latest library best practices. I have two years of experience working with some of the most widely used library management software, including Ex Libris and Koha. I am also familiar with the latest OCLC input standards. 

I believe my studies, experience, communication skills, and interpersonal abilities would make me a strong fit for this position. I look forward to speaking with you more about my qualifications at any time that is convenient for you, with a minimum of 3 days notice if you require my physical presence, as I need to make the necessary arrangements for my trip. You can contact me via e-mail or by telephone (+40….).

I lokk forward to hearing from you soon!

Sincerely,

Ioana Petrescu

Pentru facultate

Scrisoarea de intenție pentru admiterea într-o instituție de învățământ se numește, de fapt, scrisoare de motivație sau eseu motivațional (letter of motivation) și diferă un pic de cea pur profesională. Poți citi și articolul nostru precedent despre eseul motivațional în limba engleză.

Dear Sir or Madam:

With this letter, I would like to express my interest in studying at the University of XY as an Erasmus student.

I am currently studying a Master’s Degree programme in Geography at the University of Bucharest. I was very delighted to find the opportunity to spend one semester learning geography at the University of XY. I have decided to apply for this programme because I am sure it would strongly enrich my future studies and help me in my prospective career. Moreover I consider this programme as a great opportunity to get in touch with the British culture and educational system. Last but not least, I am very curious about different approaches to Geography in a different, Western university.

I have chosen to apply for University of XY, because I really appreciate the wide range of offered modules and the freedom in making your study plan. Many of the modules offered are unique for me, because there is no equivalent at my home university. Very important for me is also an “Excellent” rating for teaching of the Geography department and the overall friendly atmosphere at both the university as well as the city. The third main reason why I have chosen XY is its Research institute and the opportunity that all students have of working there voluntarily or observe the scientists work. 

The University of XY gives me a chance to get in touch with the subjects that I want to specialise in , such as regional Planning. In my last year at the University of Bucharest I worked on an empirical study with main focus on transportation costs of suburbanisation and urban growth. My project was chosen as the starting point for a European non-refundable project which will be implemented in a small Metropolitan area of my city starting with 2024!. I would like to use my stay in XY for further developing my skills in empirical research and starting working on my diploma project. I would thus take modules focusing on Transport and Urban geography and European Studies.

I would very much like to spend one semester at the University of XY. This would give me a chance to deepen my geographical knowledge in the inspiring, creative, and cosmopolite environment of one of the largest British universities. Furthermore, I would definitely improve my English and increase my confidence in passing the IELTS examination after I return. All these, while trying to contribute as best as i can to the Academic environment and projects taking place in XY University at that time. I am confident that my experience in London would be extremely exciting, fun, and valuable for both my studies and overall general development.

Thank you for considering my request. I look forward to your positive response.

Sincerely,

Mircea Petrescu

Dacă reușești să îți organizezi bine scrisoarea de intenție și CV-ul în engleză, chiar dacă acesta nu este atât de impresionant ca și date sau experiență relevantă în domeniu, ai toate șansele să mergi la pasul următor, adică să ți se solicit prezența la un interviu. Și cum noblesse oblige, după cum grăiesc francezii (noblețea te obligă să menții standardul), va trebui să dovedești și acolo cel mai probabil că ești fluent în limba engleză. Așa că ai grijă de nivelul tău de cunoștințe, dacă e nevoie împrospătează-l printr-un curs de engleză care să te provoace, pentru câteva săptămâni, la conversație și interacțiune. În acest fel vei fi antrenat să vorbești fără emoții, vocabularul acumulat anterior se va reactiva și vei scăpa de trac.

Sursa foto: Pexels