Mic ghid despre examenul Cambridge 2023. Află totul despre cum poți obține certificatul internațional de atestare lingvistică în limba engleză

Ceilalți părinți menționează pregătirea și susținerea examenelor Cambridge pentru copiii lor? Află de ce aleg să facă acest lucru, cum te poți orienta către nivelul potrivit pentru copilul tău și hotărăște dacă și cum pe el l-ar putea ajuta această testare!

Ce este examenul Cambridge

Este una dintre modalitățile de certificare a cunoștințelor și abilităților de limba engleză recunoscute pe plan internațional. El se adresează atât adulților, cât și copiilor, testând diferite niveluri de fluență.

Pentru ce este atât de cunoscut? Pentru acuratețea cu care descrie nivelul candidaților și numărul infim de accidente, acestea traducându-se în rezultate necorespunzătoare. Adică nu prea există om să știe engleză la nivelul la care a susținut examenul și să pice, nici candidat care să amețească noțiunile, dar să ia un rezultat sclipitor. Și asta pentru că:

  • Nu există informații specifice, de teorie de învățat, care să fie testate. Doar engleză generală prin intermediul diferitelor activități .
  • Subiectele sunt foarte atent concepute, calibrate cu nivelul pe care vor să îl testeze (A1, A2, B1, B2, C1, C2 – pentru fiecare există un corp de cuvinte considerate frecvente în uz și anumite modele de dificultate gramaticală). Și înainte de a fi folosite efectiv în examene, sunt testate pe loturi restrânse de candidați din diferite țări. 

Care sunt tipurile de examene Cambridge și ce nivel ți se potrivește?

Copiii școlari pot susține examenul Cambridge cam din al doilea an de studiu al limbii engleze. Iar adulții, începând cu nivelul A2, pre-intermediar, ca să aibă și o utilitate practică, să poată fi folosite la ceva. Iată nivelurile pentru care poți opta:

Examene 7-12 ani (YLE) – pre-A1 Starters, A1 Movers, A2 Flyers

Examenele pentru copiii de școală primară (de fapt, merg până undeva la clasa a cincea) Cambridge Young Learners of English au un format prietenos, ilustrații plăcute pentru copii, subiecte clare. Nu primesc notă, scor sau calificative, ci pentru fiecare dintre cele 3 probe, Reading and Writing, Listening, Speaking, copiii primesc un maximum de 5 scuturi desenate pe diplomă (minimum fiind 1). Totuși, copiii trebuie să fie pregătiți din punct de vedere emoțional pentru test. Să știe formatul subiectelor (cerințele sunt, la toate nivelurile, doar în engleză și nu li se explică, nu sunt permise întrebări în timpul examenului). Să se încadreze în timp, să nu intre în panică. Să scrie lizibil și să verifice răspunsurile date.

Examen Cambridge A2 Key

Odată cu examenul Cambridge A2 Key, intrăm în seria testelor ce pot fi susținute și de adolescenți (copii de la 12-13 ani în sus), cât și de adulți. Varianta pentru copii se numește, de fapt, Key for Schools și diferă de cea pentru adulți în aceea că subiectele abordate au o tentă școlară, adică nu sunt întrebați de job, economie și altele asemenea. Dar ca și grad de dificultate, este același pentru toate vârstele: nivel la care se presupune că toți candidații înțeleg bine în engleză dialoguri, texte, anunțuri stradale, reclame, mailuri și pot produce texte clare, dar scurte și cu un număr admis de greșeli. Poți găsi aici exemple de subiecte de nivelul A2 Key.

Examen Cambridge B1 Preliminary

Examenul Cambridge care testează cunoștințele de nivel B1 marchează o etapă în drumul învățării limbii engleze: aceea de utilizator autonom al limbii. Adică o persoană pe care te poți baza să rezolve sarcini, să audieze, înțeleagă și să rețină informații, care poate explica și argumenta la rândul ei și poate produce texte funcționale clare și destul de corecte. 

Din nou, varianta pentru adolescenți e denumită Preliminary for Schools și e adaptată pentru a oferi subiecte suficient de interesante din universul acestei categorii de vârstă. Poți încerca să rezolvi subiecte de examen Cambridge B1 Preliminary de aici.

Examen Cambridge B2 First

Nivelul B2 se adresează mai ales tinerilor adulți – adică liceenilor – și adulților. Nivelul de expertiză în engleză este mai mare, astfel în Europa și în lume există numeroase companii și instituții de învățământ care acceptă acest nivel pentru a-ți desfășura activitatea în cadrul lor. Orientează-te dacă testul Cambridge B2 First ți se potrivește vizualizând subiecte de examen.

Examen Cambridge C1 Advanced

Nivelul C1 – avansat – îți poate asigura intrarea la marea majoritate a locurilor de muncă sau a instituțiilor de învățământ din lume. Chiar și să lucrezi ca profesor de limba engleză, în multe țări (dar s-ar putea să fie necesare și studii sau cursuri de pedagogie).

Pentru a susține examenul Cambridge Advanced, trebuie să fii capabil să înțelegi limba vorbită (chiar cu diferite accente, cu zgomote de fundal, la viteză mare) foarte bine, la fel și texte greoaie, cu fraze lungi, cu explicații din diferite domenii. Să poți scrie eseuri, scrisori de plângere, recomandare, etc. Să înțelegi finețuri ale limbii cum ar fi expresii idiomatice, conectorii potriviți, prepozițiile și colocațiile necesare pentru a completa sau rectifica un text. Dacă vrei, încearcă să rezolvi subiecte de examen!

Examen Cambridge C2 Proficiency

Nivelul C2 – Proficiency reprezintă cea mai înaltă certificare la limba engleză pe care o poți obține. Ea echivalează cu nivelul de vorbitor nativ și, cu adevărat, puțini se încumetă să încerce acest examen. Vezi de ce aici.

Cum sunt structurate cursurile Cambridge

Cursurile de limba engleză de an școlar pentru copii și adolescenți de la FollowMe urmează programa Cambridge și au ca suport de curs manuale compatibile cu examenele Cambridge. Asta înseamnă că se va acoperi vocabularul propus pentru fiecare nivel în parte, vor fi abordate subiectele de gramatică (sub formă de acte de comunicare) necesare pentru înțelegerea și producția de la fiecare nivel de examen în parte. Și vom lucra exerciții cu unele cerințe inspirate din subiectele de examen Cambridge.

Mai mult, în clasă vom lucra subiecte de speaking de pregătire pentru cambridge, indiferent că elevii sau părinții lor intenționează sau nu să îi înscrie la examen. Facem asta pentru că știm că reprezintă materiale educaționale de calitate bună și care dezvoltă armonios cursanții, lucrând cu toate competențele lor, ba și cu gândirea critică și organizarea informației, etc

Cât despre pregătirea specifică de examen, adică lucrul efectiv pe subiecte autentice, contra timp, cu explicațiile necesare și cu învățarea de metode eficiente de abordare a lor, asta se întâmplă în cursul verii. De două ori pe săptămână, din iunie până în august (poți alege în mod flexibil o perioadă), copiii se întâlnesc cu profesorul pentru a se familiariza cu subiectele de examen fix pe nivelul pe care vor să îl susțină. Programul s-a dovedit foarte util, neavând parcă niciodată rezultate mai bune la examene decât în anii de când copiii au hotărât să urmeze această pregătire.

Cum afli ce nivel ți se potrivește

Dacă te tentează să verifici cunoștințele de engleză ale copilului sau adolescentului tău printr-un examen Cambridge, dar nu știi exact ce nivel are, poți să te orientezi prin programarea și susținerea unui mock test la un centru de limbi străine. Un profesionist îți va explica ce pași mai are de făcut în continuare, ce ar putea susține și cum anume s-ar putea pregăti.

adolescenta bruneta cu ochelari care sta intre niste teancuri de carti si citeste ceva pentru a se pregati pentru examenele Cambridge

Nu neglija importanța pregătirii la engleză, nu neapărat prin rezolvarea de subiecte de examen. Un nivel foarte bun al limbii este crucial pentru promovarea cu succes a examenului Cambridge!

Cum te pregătești pentru examenele Cambridge

În primul rând, e nevoie să știi că trebuie să aloci timp pregătirii. Ideal 6 luni – un an. Nu merge ca la examenul de șoferi – înveți niște cuvinte / legi / noțiuni și subiectele vor fi din ele. Pur și simplu nivelul general de engleză al candidatului trebuie să fie suficient de bun ca să treacă.

Al doilea pas, după ce e rezolvat nivelul de engleză, este familiarizarea cu subiectele. Pentru că ele diferă, ca abordare, de ceea ce lucrează de regulă copiii la școală și trebuie rezolvate altfel decât li se spune la alte materii. Să luăm ca exemplu probele de writing: e important să NU scrii cât mai mult, să scrii fix cât ți se cere și să incluzi neapărat toate informațiile din cerință. Nu e apreciat simțul artistic, ficțiunea, inventarea de povești – ci claritatea în exprimare, mesajele corect transmise și complete. 

La Speaking, acolo unde, de la nivelul A2 în sus, proba se susține în pereche (doi candidați susțin examenul împreună), nu trebuie să vorbești mult și să monopolizezi conversația. Să strălucești, cum s-ar interpreta în școala tradițională. Trebuie să respecți, din nou, cu minuțiozitate cerința și să dovedești tehnici de interacțiune bune: să stii să cedezi cuvântul, să îl asculți și pe celălalt, să te referi la spusele lui. Altfel vei fi depunctat. 

Examenele Cambridge testează, de fapt, competențe și abilități pentru viață. Și cine își dorește un coleg care vrea să vorbească numai el, sau care trimite emailuri kilometrice și total irelevante, în loc să îți răspundă punctual la întrebări?

Ca în cazul oricărui examen, trebuie să iei în calcul și posibilitatea unui rezultat care să nu fie conform așteptărilor tale sau ale copilului. Uite niște idei care să te ajute în acest caz!

certificat cambridge facut sul si legat cu o funda alaturi de care sunt adunate litere de plastic ce formeaza expresia You did it

O reușită cum ar fi promovarea cu succes a examenului Cambridge trebuie sărbătorită așa cum trebuie în cadrul familiei. Acest lucru îi va da o importanță și mai mare în ochii copilului, care va fi motivat și în anii viitori să depună efort pentru a progresa.

Care sunt perioadele de înscriere și datele examenelor

Înscrierea la examenele Cambridge pentru cursanții FollowMe va avea loc în primăvara anului 2023. Examenele vor fi organizate în a doua parte a lunii august 2023, candidații având șansa să se perfecționeze peste vară, când nu mai au presiunea pregătirii la alte materii școlare sau pentru alte examene.

Cand expiră examenul Cambridge

Ei, aici este vestea bună, el nu expiră niciodată :). Adică, se presupune că dacă ai învățat ceva, acele cunoștințe rămân acolo… mai ales că, în lumea modernă, lovindu-te de engleză la tot pasul, ai toate șansele să le pui în practică și să le înmulțești!

Ce oportunități oferă certificatul internațional de atestare lingvistică Cambridge

Pe lângă oportunitățile de angajare sau de aplicare la diferite Universități sau programe de Master, de Doctorat, etc, pe care le poți verifica aici, certificatul Cambridge le oferă și copiilor români șansa de a își echivala anumite teste.

Primul în ordine cronologică ar fi testul de admitere într-o clasă de gimnaziu cu profil engleză intensiv. În acest scop, copiii pot folosi un certificat Cambridge Movers sau Flyers, promovat cu un minimum de 11 scuturi, însă doar în cazul în care numărul copiilor înscriși pentru clasa respectivă este mai mic sau egal cu numărul locurilor aprobate de Inspectorat.

O a doua șansă de echivalare vine în clasa a opta: copiii care au susținut examenul cambridge A2 Key sau cambridge B1 Preliminary (sau B2 First) pot sări peste testul de engleză necesar altfel pentru accesul în clase de liceu cu profil bilingv. Acest test va fi echivalat de diploma Cambridge.

Și cel de-al treilea mod în care poate fi folosită diploma Cambridge, începând cu nivelul B1 Preliminary de această dată, este pentru echivalarea probei de competențe în limbă străină de la examenul de Bacalaureat. 

Așa că merită să iei în calcul, după o bună informare și colaborare cu profesorul, pregătirea și susținerea unui examen Cambridge. Poate mai important decât toate argumentele de mai sus este că acesta îți va ajuta copilul să se mobilizeze și să învețe având un scop concret, bine delimitat, în minte, pe tot parcursul anului la această materie.

Sursa foto: Pexels