Vremea lui Sorry / No speak English a cam trecut. Ca să poți face parte din această societate mobilă și care, totodată, s-a mutat parțial în universul virtual fără a te expune la situații care să te facă să te simți nepregătit sau rușinat, e necesar să poți vorbi în engleză. Citește în rândurile de mai jos câteva tehnici de succes care te ajută să înveți să conversezi în engleză fără griji!
Tot ceea ce voi menționa mai jos reprezintă, de fapt, activități plăcute, prin intermediul cărora poți deveni din ce în ce mai fluent în engleză în timp ce te distrezi, afli informații noi din alte domenii sau pur și simplu socializezi. Și îți îmbunătățești relațiile cu oamenii. Sunt metode care chiar funcționează, cu o condiție: să le practici în mod susținut, pe o perioadă mare de timp.
Nu există rețetă miraculoasă care să te facă dezinvolt, fluent, să îți confere corectitudine gramaticală garantată și un vocabular foarte dezvoltat în limba engleză repede de tot. Ca în orice proces de învățare, lasă-i minții tale o perioadă de timp să dezvolte cu adevărat competențele necesare. Între timp, așa cum spun englezii, enjoy the trip!
O metodă clasică din seria oldies, but goldies :). Cititul încă ocupă locul fruntaș în seria activităților pentru dezvoltarea minții în orice domeniu. Iar engleza nu face excepție. Când citești cărțile tale preferate, uite ce se întâmplă:
Acum îți voi spune secretul meu, folosit cu succes în învățarea a două limbi străine. La nivel mai mic de cunoștințe (A1, A2), mă amuza foarte tare să citesc cărți pentru copii în limbile respective. Sunt mai ușoare, mai scurte, e mai ușor de prezis ce se întâmplă în continuare.
Filmele în limba engleză sunt o sursă foarte bogată, comodă, la îndemână de învățare. E ușor să găsești filme sau seriale pe placul tău deoarece există o mare varietate pe piață. E ușor acum datorită diferitelor platforme să selectezi modul fără subtitrare sau cu subtitrare în engleză. Filmele te învață să asculți cu atenție, să îți adaptezi urechea la ritmul și viteza naturale de vorbire, în timp ce sunetul e cel mai adesea clar și purificat de zgomote de fundal. Ia niște popcorn și savurează o după-amiază sau o seară în fața televizorului!
Apoi uite ce poți face: încearcă să rezumi acțiunea filmului în minte, în limba engleză. Saaau….
Ideal ar fi să găsești un prieten cu același obiectiv: învățarea sau perfecționarea limbii engleze. Puteți viziona împreună filme sau seriale pe care să le comentați (în engleză) sau să încercați să vi le povestiți unul altuia la sfârșit. Puteți vorbi despre cărțile citite sau face joc de rol, imaginând diferite situații: interviu pentru un job, rezervare la hotel, etc.
Sau, desigur, puteți vorbi despre alți prieteni ai voștri care nu sunt de față :), ca să îi lăudați, bineînțeles. Orice vă face să vă simțiți bine, să vă distrați și să vă simțiți confortabil.
Nu toată lumea are însă prieteni doritori să învețe engleza și disponibili în același interval orar cu ei. (Sau au la îndemână doar copiii lor, care pot fi folosiți cu succes în același scop și disponibilizați mai ușor, lucru pe care îl recomand! L-am testat și merge, are duble beneficii).
Cea mai bună soluție într-un astfel de caz, dar nu numai, este un curs de limba engleză la un centru specializat pe predarea limbilor străine. Aici vei avea ocazia să exersezi toate abilitățile necesare conversației: înțelegerea limbii vorbite, interacțiunea cu ceilalți colegi aflați la același nivel cu tine, vei primi și feedback de la ei și de la profesor dacă te înțeleg. Vei putea întreba dacă ai neclarități în vreun domeniu, ți se va explica gramatica în mod organizat. Vei participa la jocuri, activități în perechi și în echipe.
Vei avea și teme pentru a consolida materia, iar conținutul nou introdus este dozat în funcție de nivel, astfel încât să nu te simți copleșit (ceea ce, da, se poate întâmpla dacă alegi cartea sau filmul nepotrivite), dar totuși să progresezi în ritm optim.
Cursurile de engleză pentru adulți au o durată de 16 săptămâni per nivel (începător, elementar, pre-intermediar, intermediar, intermediar-avansat). Pentru a exersa suficient, sunt organizate 2 ședințe pe săptămână a câte două ore și jumătate seara, de la ora 18.
Ca să te poți mișca, fizic sau virtual, în spațiu dar și în lumea cunoașterii. Mai exact, să poți călători fără stres și fără probleme, în interes personal sau de serviciu. Să poți naviga pe internet și citi, asculta (audio books sunt foarte, foarte, foarte populare acum) sau urmări ce vrei și ce îți place, fără a te lovi de bariera limbii.
Și nu în ultimul rând, pentru a evolua profesional prin îmbogățirea constantă a cunoștințelor necesare meseriei tale. Limba engleză îți oferă acces la diferite evenimente, seminarii, conferințe, cursuri de pregătire internaționale sau literatură de specialitate.
Acestea ar fi, pe scurt, beneficiile învățării limbii engleze. Cât despre abilitatea de a conversa, ea te va feri de situații jenante în viața personală (mai ales în călătorii), dar cu siguranță și la serviciu, într-o societate din ce în ce mai globalizată și mobilă.
Sursa foto: Pexels