Învățarea limbii engleze pentru începători. Provocările unui curs și 3 lucruri care sigur te vor face să iubești engleza

Ca și atunci când te-ai apucat de condus, de gătit sau de mers la sală, învățarea limbii engleze pentru începători poate să te sperie la început. Până când vezi despre ce e vorba. Află din articol cu ce provocări te vei confrunta, dar și care sunt trucurile pentru un traseu lin al învățării și cum să alegi cursul perfect care să te ajute!

Cât de ușor este să înveți engleza

Păi, nu este nici greu, nici ușor. Dacă găsești metoda potrivită și locul potrivit pentru a învăța engleza, drumul cunoașterii ar trebui să se transforme într-o provocare plăcută. Plăcută în același fel în care te captivează să citești o carte pentru a-i afla sfârșitul (deși, practic, și cititul necesită un efort intelectual) sau să joci un joc pentru a ajunge la următorul nivel sau să te antrenezi să câștigi o competiție.

Poți afla în articolul de aici cam cât durează acest proces. Nu 10 zile, nici 20, nici măcar 50 sau 100 de zile nu sunt suficiente. Așa că asigură-te că te-ai echipat confortabil, găsind cea mai plăcută companie și cel mai bun curs pentru acest drum!

Provocările unui curs de engleză pentru începători

Înainte de a se apuca de ceva nou, majoritatea oamenilor privesc cu îngrijorare procesul de învățare. Asta pentru că au senzația că, dacă ar fi fost ușor, ar fi învățat până atunci! Lucru complet fals. Dacă nu ai reușit să înveți engleza până acum, un cumul de factori a produs, probabil, asta: lipsa expunerii la ore de engleză, un profesor nepotrivit, lipsa timpului. Dar o poți face! Hai să mai demontăm niște mituri referitoare la nivelul de dificultate al acestei limbi!

Gramatica

Moștenirea unei școli în care s-a pus accent pe conjugări și traduceri ne spune că gramatica e partea cea mai grea în învățarea unei limbi străine. Ca un fel de matematică printre celelalte materii.

Doar că, să știi, abordarea predării s-a schimbat foarte mult. Nu este necesar să cunoști termeni gramaticali sau elemente avansate de sintaxă și morfologie. Gramatica e acum explicată minimalist și se mizează pe expunerea la texte, filme și înregistrări, exercițiu și activități amuzante pentru a o înțelege cu adevărat și a o consolida. De asemenea, nivelul de cunoaștere a unei limbi străine nu mai este evaluat (aproape exclusiv) după eficiența la gramatică, ci contează în mod egal și alți factori: bogăția lexicală (cât de multe cuvinte știi), fluența, tehnicile de interacțiune.

Ca un ultim cuvânt de liniștire, gramatica limbii engleze chiar este simplistă și ușoară. Mai ușoară decât a oricărei limbi romanice, de exemplu și probabil mai ușoară decât a majorității limbilor de pe celelalte continente.

Pronunția

Într-adevăr, engleza conține, ca orice limbă, sunete specifice, diferite de ale noastre. Și nu mă refer numai la sunetele prezente în cuvinte ca the, think, theater, car. Ci și sunete aparent banale, cum ar fi t – care se pronunță diferit în engleză. Compară TIME cu TATA. Parcă se aude altfel T, nu-i așa?

Toate astea nu trebuie să ne sperie. E important să fii expus la cât mai multă limbă engleză vorbită – filme, înregistrări, persoane reale și creierul tău va înregistra pronunția corectă. Importante sunt aici și materialele de studiu – editurile mari și serioase ca Oxford (ale căror manuale le folosim la FollowMe) sau Cambridge oferă suport audio de calitate, cu accent impecabil, pronunție și sunet clare. 

Apoi, e foarte important să exersezi pronunția vorbind, iar acest vorbit, în stadiul de începător e bine să fie făcut alături de un profesor care să te poată ajuta să corectezi eventualele greșeli care ar putea produce neînțelegeri în comunicare. Ca să îți dau un exemplu foarte întâlnit în clasă, începătorii pronunță adesea pe three ca pe tree, sau pe ship ca pe sheep. Noi, românii, le putem percepe ca asemănătoare. Dar pentru urechea unui nativ, sunt diferite, în același fel în care noi ne dăm seama cu ușurință că rață diferă de rațe, ceea ce pe un străin l-ar zăpăci complet.

Un profesor bun îți poate ghida primii pași spre o pronunție corectă și tot el te poate învăța să pronunți întotdeauna corect ceea ce citești. Deci cu certitudine e mai bine să apelezi la un curs decât să înveți singur engleza!

mana de femeie imbracata cu pulover crem care tine un pix si scrie pe niste foi temele primite la cursul de engleza incepatori

Odată ce începi studiul limbii engleze la nivel începător, așteaptă-te să primești și teme. Acestea te vor ajuta să consolidezi cunoștințele noi și să te obișnuiești cu folosirea corectă a structurilor gramaticale.

Teama de a începe să vorbești cu cineva

De la stadiul înțelegerii cuvintelor și propozițiilor citite sau auzite de la profesor până la cel în care le produci tu însuți e un pas semnificativ. Adică nu vin simultan, de multe ori. Vei avea o perioadă în care, deși cunoști lexic în engleză, simți că înțelegi gramatica și știi să pui laolaltă cuvintele, simți un blocaj atunci când chiar trebuie să faci asta. Mai ales dacă ești în afara sălii de clasă. Dar uneori, și acolo.

Teama asta vine de undeva din afara cursului de engleză. Din afara ta, chiar. Vine de când erai mic și erai corectat la fiecare pas la școală sau ți se spunea că ceilalți vor râde de tine dacă greșești sau te vor desconsidera.

Doar că în cazul limbii engleze, te asigur că nu e așa. Trei sferturi dintre europeni (pe testate) fac greșeli în vorbire, la un nivel mai mic sau mai mare, dar asta nu îi împiedică să spună ce vor, să explice, să se împrietenească. Până la un punct (punctul în care se presupune că ești profesionist), limba este doar un bun comun folosit pentru comunicare între oameni. Dacă poți să comunici cu succes, ți-ai atins scopul. Chiar dacă l-ai uitat pe -s sau nu ai pus do în față la întrebare!

Sigur că pe măsură ce avansezi cu studiul limbii engleze, vei avea mai multă ușurință în comunicare și probabil îți vei seta singur standarde mai înalte. Dar vor fi stabilite de tine – să știi că ceilalți nu te vor judeca niciodată după greșelile de gramatică.

Cele 3 lucruri care te determină să iubești engleza

De la temerile… împărtășite, ne mutăm într-o zonă mai luminoasă, a factorilor care îți pot oferi confort atunci când înveți limba engleză. Ca să ai succes în demersul tău și să poți continua studiul acestei limbi până când ești mulțumit de performanțele tale!

Profesorul de limba engleză

Este important, atât în cazul copiilor cât și al adulților, să existe chimie cu profesorul. Să nu te irite, să îți inspire încredere și căldură. Profesorul trebuie să fie empatic, concentrat mereu pe găsirea răspunsurilor și soluțiilor pentru întrebările și problemele pe care, tot el, le identifică în procesul de învățare. Trebuie să fie și un pic psiholog, să te ajute pe tine și pe colegii tăi să vă detensionați puțin după o zi de muncă pentru ca mințile voastre să fie pregătite de limba engleză. Să nu fie prea serios, să stimuleze conversația creând un spațiu sigur și prietenos unde nimănui nu îi e teamă să vorbească în engleză sau să își împărtășească ideile. 

Și printre cele mai importante criterii atunci când alegi un curs și un profesor de engleză se numără criteriul vorbitului. Paradoxal poate, profesorul bun de limba engleză nu trebuie să vorbească mult. Nu este entertainer. Trebuie să vorbească el însuși cât mai puțin posibil și să îi determine pe cursanții săi să vorbească mult și să lucreze pe măsură.

femeie in camasa in carouri cu parul prins in prim plan care rade alaturi de colegul ei din fundal la cursul de limba engleza incepatori

Mediul în care se produce învățarea, fie acasă, dacă participi online, fie în sala de clasă, este foarte important. E de preferat să te simți cât mai bine și mai relaxat.

Mediul în care desfășoară cursul de engleză (fizic/online)

Mediul e și el de mare importanță. Dacă alegi un curs cu prezență fizică, trebuie să fie suficient de mare, aerisit, foarte curat. Fără foarte multe poze colorate pe pereți, obiecte stocate, atârnate pretutindeni, care să distragă atenția. 

Dacă alegi să participi la un curs online, organizează-ți acasă un colț liniștit, neexpus la zgomote și care să nu constituie spațiu de trecere. Folosește căști ca să auzi cu mare claritate ceea ce se discută, ia-ți, înainte de începerea cursului, toate lucrurile necesare la îndemână. Cursurile online te pot scăpa de multe bătăi de cap cum ar fi zecile de minute petrecute în trafic, găsirea unui loc de parcare, etc

Continuarea traseului educațional

Dacă te apuci de învățat limba engleză, ai în vedere că, pentru un nivel mulțumitor, ideal este să parcurgi câteva niveluri de cunoștințe. După începător, urmează nivelul A1 – elementar, apoi A2 – pre-intermediar, B1 – intermediar și B2 – intermediar avansat. 

Acum, ca să poți conversa cu ușurință într-o vacanță, sau să schimbi câteva cuvinte cu niște cunoștințe sau colegi noi, ar fi bine să mergi până la A2. Dacă parcurgi și nivelul pre-intermediar, vei acoperi mare parte din gramatica esențială (trecut, prezent, viitor) și vei cunoaște suficient de multe cuvinte pentru o conversație de câteva minute pe o temă generală. 

Ceea ce vreau să îți spun este că, la fiecare nivel, se reia puțin din cele învățate la nivelul anterior. Adică tu, ca începător, nu trebuie să te sperii dacă nu stăpânești perfect, să zicem, prezentul simplu și să crezi că e ultima ta șansă să îl înveți. Vei lucra cu prezentul simplu și la nivelul A1 și la A2, ceva mai elaborat e drept. Deci nu deveni perfecționist, doar fă tot ce poți pentru a participa cât mai activ în clasă și încearcă să efectuezi acasă temele stabilite de profesor.

Cum alegi cursul de engleză pentru începători potrivit?

În alegerea cursului de engleză potrivit ar trebui să conteze mai mulți factori, ca de exemplu mărimea grupelor și durata cursului (un curs prea scurt nu te va ajuta deloc, cu nimic). Sistemul meditație, adică 1 profesor și un elev, nu merge prea grozav în ceea ce privește învățarea limbilor străine deoarece nu e posibilă interacțiunea și prea adesea se transformă totul în citește – notează – tradu. O grupă prea mare, de asemenea, conferă timp de răspuns limitat fiecărui cursant în parte – idealul este de 8- maximum 10 cursanți care să participe constant și să fie activi la curs.

De asemenea, materialele de studiu de calitate bună și predarea conform unei programe și a unei planificări sunt importante (în ideea ca totul să fie structurat bine și nu la voia inspirației sau a întâmplării). Proximitatea față de casă a centrului de limbi străine te ajută să fii perseverent cu prezența și studiul. 

Alegerea unui curs bun, ca în cazul oricărui produs, se poate baza și pe recomandări venite din partea cunoscuților sau review-uri online. 

Începe să descoperi engleza la FollowMe

Școala de limbi străine FollowMe este deschisă în București din anul 1998. De atunci, peste 15 000 de cursuri au fost absolvite cu succes, atât de către adulți cât și de copiii începând cu vârsta de 4 ani. Anual, studiem și testăm cele mai noi apariții editoriale de pe piața ELT (English Language Teaching). Participăm la traininguri interne și externe, organizate de partenerii noștri. Ne îmbunătățim și actualizăm permanent metodele de lucru pentru a ține pasul cu evoluția societății.

Un curs de engleză pentru adulți la FollowMe îți aduce un mediu deschis și prietenos în care poți cunoaște adulți cu aceleași interese și același nivel de limba engleză și poți lega prietenii. Îți aduce cunoștințe și mult exercițiu în perechi, echipe, individual. Discuții frumoase, ponturi și trucuri ca să înveți mai ușor. Din timp în timp, teste pentru a-ți verifica progresul. Pentru o încadrare corectă în grupă, testul de plasament este gratuit și se poate susține în baza unei programări. 

Un curs de engleză este, ca orice lucru nou pe care dorești să îl înveți, o investiție (de timp și de bani) în tine însuți. Să devii mai eficient, mai capabil de a face față situațiilor noi, mai sigur pe tine. Deși învățarea limbii engleze pentru începători s-ar putea, înainte să te apuci, să îți pară un demers greoi, vei vedea cât de multă satisfacție îți aduce progresul din fiecare zi!

Sursa foto: Unsplash