Cursuri pentru copii. Top 10 idei pentru dezvoltarea copilului tău

Cum școala, deocamdată și din păcate în mare parte și grădinița lucrează mult pe cunoștințe teoretice și lucru pe fișe, cărți și culegeri, e nevoie să suplimentezi educația copilului tău cu alte cursuri care să îi dezvolte abilitățile de comunicare, creativitate și exercițiu fizic. Îți propunem o listă de 10 cursuri pentru copii care ajută, fiecare în felul său, la o dezvoltare armonioasă, astfel încât să alegi ce crezi că i se potrivește celui mic! 

Top 10 idei de cursuri pentru copii

Fiindcă vrei să crești un omuleț multilateral dezvoltat, cu un trup sănătos, cu pasiuni proprii, cu un grad mare de autonomie și curaj, e important să sondezi care sunt interesele sale. Să îl ajuți să evolueze în domeniile care îi plac și care sunt ușor de asimilat pentru el, dar și acolo unde întâmpină dificultăți, asigurându-i un climat foarte prietenos, un profesor empatic, răbdător și iubitor. Iată niște variante de activități extrașcolare care sunt accesibile în orice zonă, testate de mii de părinți și copii și cu adevărat utile în perioada de creștere:

Curs de engleză

Copiii pot începe să studieze limba engleza în mod organizat, la cursuri profesioniste, la un centru de limbi străine de la vârsta de 4 ani. Vor participa la două ședințe pe săptămână unde vor vorbi, vor sări, vor dansa și cânta, își vor folosi degețelele la proiecte, jocuri nenumărate cu flashcards și nu numai, la fișe de lucru, caiete de activități, vor asculta și juca povestioare și vor simula situații de viață reale în perechi și echipe. 

La cursurile de engleză obiectivul este de a îi face pe copii să înțeleagă, mai întâi, engleza vorbită și scrisă, apoi să o producă ei înșiși în dialoguri și în compoziții scrise. În același timp, își dezvoltă capacitatea de interacțiune, de interpretare a textelor, de găsire a informațiilor și a soluțiilor pentru probleme. Cei mai mari (peste șapte ani) pot alege să se pregătească și să susțină un examen Cambridge pentru a-și certifica nivelul de limbă engleză sau în alte scopuri, echivalarea Bacalaureatului sau pentru a avea acces la o clasă specială bilingvă de gimnaziu sau liceu. Acum, cursurile de engleză pot fi urmate fizic sau online, după cum o permite situația medicală sau logistică a familiei, putând oricând face trecerea de la prezența în clasă la participarea la cursuri de acasă sau invers. Mai multe detalii despre cum se desfășoară un curs de engleză pentru copiii școlari găsești aici.

Curs de dans

Dansul e printre cele mai vesele activități, mai ales dacă celui mic îi place muzica. Oferă un grad de libertate, ajută la eliberarea energiilor, te ajută să te simți în comuniune cu ceilalți. Pe copii îi învață să imite mișcările, să se coordoneze bine, le dezvoltă echilibrul (și lucrează foarte bine și urechea internă, unul dintre punctele vulnerabile ale oamenilor din secolul nostru). Ca să nu mai vorbim de gustul pentru muzică și de doza de mișcare ce ajută la o viață sănătoasă! Probabil că nu există copil căruia să nu îi placă dansul, ci doar instructorul de dans nepotrivit!

fata imbracata in pantaloni scurti roz cu tricou alb asezata pe podea lucreaza cu un kit de robotica cu piese multicolore

Robotica e o activitate recomandată atât fetelor, cât și băieților.

Curs de robotică

Robotica poate fi studiată, printr-o varietate de programe, începând chiar cu vârsta de 4 ani. Există, de pildă, multe cursuri lego sau lego Duplo, pentru cei mai mici, de unde se începe: atractive, colorate, accesibile, foarte bine gândite. Și desigur, și pentru copiii școlari sau adolescenți, unde nivelul provocărilor e pe măsură.

La gimnaziu sau liceu, copiii au deja cluburi de robotică și au propriile creații, organizează târguri de știință sau expoziții. Ceea ce vedeam în filme acum câțiva ani se întâmplă și la noi – robotica devine pasiunea multor puști talentați!

Curs de pictură

Pentru copiii liniștiți, introspectivi, creativi, care adoră culoarea nu e nimic mai liniștitor și prolific decât un curs de pictură cu un profesor priceput. Un profesor care îi validează, încurajează, ghidează minunându-se, în același timp, de personalitatea și accentele personale ale fiecăruia dintre ei. Pictura îi învață nu doar despre culoare, ci și despre proporții, aranjarea în pagină, simetrie și asimetrie, echilibru al liniilor și nuanțelor… un fel de matematică practic, dar unul frumos, luminos.

fetita satena cu parul ondulat imbracata in costum de baie albastru si aripioare mov cu model din profil inoata in bazin

Înotul întărește mușchii, scheletul și caracterul copiilor.

Curs de înot

Forță, entuziasm, reziliență, măiestrie, luptă – toate se regăsesc în practicarea acestui sport. Ca să începem cu avantajul principal după părerea mea,  îi familiarizează pe copii (și adolescenți) cu trupurile lor, pe care le văd, le acceptă, le lucrează, le plimbă prin fața celorlalți. Apoi, înotul e o probă de rezistență – la cursul de înot înveți treptat niște mișcări pe care le perfecționezi, reușind să devii din ce în ce mai rapid, mai exact, mai sigur pe tine. Este întruchiparea proverbului: Practice makes perfect. Cei care îl practică sunt în formă, se mișcă din ce în ce mai ușor, au mușchii mai puternici, respiră bine, se dezvoltă frumos, cu beneficii pentru musculatura și oasele spatelui și pentru membre. Devin mai puțin vulnerabili la răceli datorită variațiilor de temperatură apă / aer la care sunt expuși constant (benefice). Scapă de teama de apă, de înec, de cădere. E un sport care se poate practica pe tot parcursul anului, cam în toate orașele.

Curs de canto

Muzica nu e doar pentru artiști. Cântul ar trebui să poată înfrumuseța viața oricui. Și chiar ar face asta, deoarece copiii mici înainte să înceapă să vorbească, de multe ori încearcă să cânte! – dacă nu ar interveni teama de a nu falsa, teama că nu ai ureche, că nu te pricepi, teamă învățată de la cei din jur. 

Îi poți da copilului tău șansa să se bucure cu adevărat de muzică învățând să o producă mai bine și mai corect și poate vei descoperi un talent real ce merită încurajat și mai departe. Chiar și în caz contrar, îi va rămâne ceva foarte prețios: o modalitate minunată de exprimare a sentimentelor sale atunci când e foarte fericit, sau trist, sau nostalgic.

Curs de gimnastică

Gimnastica (ritmică) e pentru copii viguroși și cu multă energie, cărora le place mișcarea dar care nu au, să zicem, răbdarea necesară pentru cursuri de tip balet. Lucrează diferite tipuri de mușchi, ceea ce facilitează o creștere sănătoasă. Îi învață despre cum să își stăpânească trupul, să își controleze mișcările, să se coordoneze în funcție de antrenor sau de muzică. Merită încercat măcar în perioada de creștere!

o fata blonda si un baiat cu sapca rosie joaca sah pe o masa aflata pe teras unei case

Șahul ar trebui să facă parte din colecția de jocuri ale copilăriei oricui!

Curs de șah

Șahul e încă regele sporturilor! E sportul minții și lucrează strategia, răbdarea, perseverența micuților. Cu atât mai importante în lumea de astăzi, când nici răbdarea, nici perseverența nu se mai prea numără printre calitățile des întâlnite ale oamenilor.

Cred că orice persoană – și implicit, orice copil – ar trebui să știe să joace șah. E un joc care transcende istoria și are un motiv bun pentru asta: ne învață despre eleganța conflictului. Despre cum un joc pe viață și pe moarte poate fi civilizat, politicos și cu reguli stricte, iar oponenții pot fi prieteni și mai ales se pot respecta de la început până la sfârșit.

Curs de teatru / dezvoltare personală

Teatrul este potrivit pentru copilul tău dacă… este o mică divă sau un mic prinț căruia îi place atenția și popularitatea, dar și dacă este ceva mai precaut din fire. Sau cu atât mai mult dacă e mai precaut! Dezvoltă dicția, intonația, gestica, exprimarea în general în cadru organizat, prin multe repetiții, suficiente încât micuții să capete încredere că pot performa în fața altora. De fapt, simplul gând permanent că pregătesc ceva care va fi arătat în fața unei mulțimi îi ajută pe copii să devină mai curajoși legat de astfel de evenimente!

Fotbal sau baschet

Sporturile de echipă, cu mingea, îi fascinează dintotdeauna mai ales pe băieți. Lupta alături de prieteni pentru un scop comun, pasele, golurile, victoria au o atracție irezistibilă. Atenție însă, reprezintă o horă în care trebuie să intri și să joci: undeva la 3 antrenamente săptămânal, care trebuie respectate, susținute, deoarece coechipierii depind unii de alții. Cu toții își doresc să participe la meciuri, să le câștige, să fie selectați și să nu petreacă prea mult timp pe banca rezervelor. 

Curs de programare

Am început cu comunicare, terminăm lista cu o activitate de comunicare. Căci programarea de fapt, e un fel de comunicare, a scrie coduri e un fel de altă limbă străină, ba care s-ar putea să fie folosită în foarte mare măsură de acum încolo. Programarea mai are și alte avantaje: dezvoltă logica, puterea de argumentare, întărește nevoia de explorare a relației cauză-efect, dezvoltă în mod sigur și creativitatea și nu în ultimul rând, e o activitate cu finalități practice, ce aduc multă satisfacție. Iese ceva din mâinile celui care lucrează. Programarea este o activitate potrivită atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Deși lista și oferta de cursuri pentru copii este bogată, recomandăm urmarea a două, maximum 3 activități extrașcolare pe săptămână simultan. Pentru a se dezvolta, copiii au nevoie și de timp liber (chiar de plictiseală) în care creierul lor procesează ceea ce a învățat recent, sau face conexiuni între cunoștințele din diferite domenii, sau împinge cunoștințele din memoria de scurtă durată în cea permanentă. Micuții NU trebuie să aibă zilnic tot timpul ocupat și nici nu ar fi de dorit să privească școala și activitățile de după ca pe ceva greu de urmat, o corvoadă. Ci ca pe un prilej de relaxare, socializare și creștere!

Sursa foto: Unsplash