În lumea educației pre-universitare, examenul Cambridge a devenit un buzzword. Și nu fără motiv. Felul în care e conceput, structurat, organizat, materialele de pregătire, resursele existente oferă acces la învățământ de calitate premium. Iar utilitatea practică a testului e foarte importantă, atât pe durata școlii cât și după aceea. Examenul Cambridge reprezintă o finalitate utilă, însă și plăcută a cursurilor de engleză! Să aflăm împreună ce este examenul Cambridge și cum ne poate ajuta la școală și în viața profesională!
Este un sistem de testare pentru a evalua nivelul de limba engleză și capacitatea de exprimare în situații de viață reale în această limbă, care se adresează persoanelor de peste 7 ani. Sistemul este creat, dezvoltat și actualizat continuu de Cambridge Assessment, care girează practic cu numele Cambridge University Press pentru seriozitatea întregului proces de examinare și corectare.
Candidatul care susține examenul primește un scor pe o scală unică Cambridge, ce pornește de la 80 (nivel pre-A1) și poate ajunge la 230 (punctaj maxim C2) și i se indică, conform scorului, nivelul de limbă engleză la care se încadrază, conform CEFR: A1 elementar, A2 pre-intermediar, B1 intermediar, B2 intermediar-avansat, C1 avansat sau C2 proficient.
Subiectele pentru examenele Cambridge sunt concepute de către un colectiv de experți, nu cu o noapte înainte de concurs, ci cu mult mult timp. După ce le concep, le testează. Pe oameni! Mai exact, pe loturi pilot de candidați din diferite țări și continente, cărora li se oferă astfel șansa de a testa atmosfera de examen gratis, în timp ce Cambridge Assessment strânge date referitor la cât de bine calibrate sunt testele pentru nivelul respectiv, în ce măsură conțin vocabular și structuri gramaticale adecvate sau cât de potrivite (interesante, dar neofensatoare) sunt subiectele abordate.
De asemenea, corectarea lucrărilor se face în Anglia, în parte computerizat. Probele de writing se corectează tot acolo de către assessors ce au fost special școlarizați și testați pentru evaluarea corectă a gradului de dificultate a limbii și structurii compunerilor la fiecare titlu de examen în parte.
Acest tip de corectare, care exclude din start colțurile de foaie îndoite, semnele pe lucrare, unchiul care cunoaște pe cineva în comisie, etc presupune însă un timp de așteptare mai mare al rezultatului, undeva în jur de 6 săptămâni. Diplomele sunt unicat, vin tot de acolo și trebuie avută mare grijă de ele, deoarece costurile pentru emiterea unei copii concurează cu întregul cost al examenului în sine.
Acum că am aflat ce este examenul Cambridge, să vedem și ce examene de acest tip putem susține!
Examenele Cambridge pentru copii de vârstă mică – recomandarea fiind de 7-12 ani – se numesc YLE (Young Learners of English) și conțin nivelurile Starters (pre-A1), Movers (A1) și Flyers (A2). Ele au un format prietenos prin aceea că nu sunt notate, ci candidații primesc un număr de maximum 5 scuturi pentru fiecare dintre cele 3 probe: Listening, Speaking, Reading and Writing. Probele sunt mai scurte, iar testul de Speaking este susținut individual cu un evaluator și e foarte încurajator și cald. Copilul nu este corectat în timpul examenului, nu i se indică faptul că ar fi greșit ci i se zâmbește mereu, pentru a nu fi demoralizat.
Examenele pentru gimnaziu și liceu încep cu nivelul A2 Key (ce poate fi susținut undeva între clasele a șasea și a opta), continuă cu B1 Preliminary (recomandarea de susținere e pentru clasele a șaptea – a noua), B2 First (clasa a opta – a 11-a) și C1 Advanced (ce poate fi susținut în perioada liceului sau ulterior). Ultimul din seria Cambridge e examenul C2 Proficiency, considerat un nivel foarte înalt și echivalent nativ, pe care de regulă aleg să îl susțină persoanele ce aleg să studieze sau să lucreze într-un mediu cu aplicație lingvistică.
Altfel decât pentru BAC sau olimpiade. Ca idee, nu îi ajung câteva zile sau câteva săptămâni (decât dacă… nu cumva ești deja pe jumătate pregătit). Nu există carte pe care să o poți cumpăra, să înveți efectiv din ea și să fii gata de examen. Nu există subiect favorabil pe care să îl memorezi și să îți garanteze un rezultat bun.
Pentru examenul Cambridge, indiferent de nivel, e necesar să știi cu adevărat engleza generală la standardul pe care vrei să îl certifici. Pentru asta, e ideal să lucrezi, să exersezi diferite tipuri de materiale, de exerciții, de texte, de înregistrări. Să comunici și să înveți să scrii conform așteptărilor. Un curs de limba engleză te poate ajuta în acest sens, oferindu-ți ocazii să dezvolți toate aptitudinile necesare (ascultare, vorbire, citire, scriere).
Acesta e primul pas. Când ajungi la un nivel de limbă destul de bun, e important să fii familiarizat cu probele pe care urmează să le susții: ce conțin, cum trebuie abordate, care sunt criteriile de notare, deci cum ar trebui să îți structurezi răspunsurile. Poți face asta în cadrul unui curs specializat pentru pregătirea pentru examenele Cambridge (cum ar fi cursurile de engleză de vară, unde se lucrează și se discută exact și numai subiecte Cambridge).
Acum că am aflat ce este examenul Cambridge, ce fel de examene de acest tip putem susține și cum ne pregătim pentru ele, să vedem și cum ne ajută concret un astfel de examen promovat!
În afară de faimă, felicitări și recunoaștere publică? Testele Cambridge au și din ce în ce mai multe aplicații practice. Prima dintre ele ar fi că poți accede într-o clasă de gimnaziu cu profil de limbi străine dacă ai promovat unul dintre examenele Movers sau Flyers cu un minimum de 11 scuturi.
O a doua șansă pe care ți-o oferă examenele Cambridge este de a te înscrie într-o clasă de liceu cu profil bilingv, dacă dovedești că ai un certificat de limbă recunoscut internațional care să ateste cel puțin nivelul A2 (deci ar trebui să țintești examenul A2 Key sau superior).
La terminarea liceului, dacă obții, indiferent de examenul susținut, o diplomă care atestă că ai nivelul B1 de cunoștințe, poți scăpa de proba de engleză de la Bacalaureat, aceasta fiind echivalată cu certificatul Cambridge.
Și mai departe, la facultate, un examen Cambridge nivel B2, C1 sau C2 îți poate facilita accesul într-o instituție de învățământ superior, mai ales dacă te orientezi către o Universitate, program de Master sau Doctorat în altă țară.
Examenul Cambridge e ca un proiect personal care te dezvoltă prin aceea că îți planifici susținerea și pregătirea lui, îți dozezi eforturile pentru a atinge nivelul potrivit, îți învingi emoțiile. Asta pe lângă faptul că afli lucruri noi și devii mai bun la engleză, dar și la comunicare (e unul dintre punctele cheie la probele de speaking Cambridge) sau scrierea textelor bine structurate și în care îți comunici ideile eficient. Practic, e un proiect de dezvoltare personală!
Pe lângă asta, orice meserie ai visa să ai într-o zi, cu siguranță pentru a deveni un profesionist îți va trebui acces la cărți, seminarii, conferințe sau o formă de studiu care să implice limba engleză. Mai mult, pentru multe dintre acestea e necesar nu doar să o știi, ci și să poți dovedi că o știi printr-o diplomă ce prezintă credibilitate.
Ulterior, atunci când îți depui candidatura pentru locul de muncă dorit, existența certificatului de limbă Cambridge poate face diferența între un dosar admis și unul respins. Sau te poate propulsa pe lista scurtă a candidaților de analizat…
Cere ajutorul unui specialist – un profesor de engleză cu experiență în pregătirea pentru examenele Cambridge – pentru a îți seta obiectivele legate de examen și pentru a te pregăti, astfel încât să susții testul potrivit fără emoții!
Sursa foto: Pexels