Să învățăm limba engleza în 10 zile! Este acesta un scenariu posibil?

Sunt multe de făcut – de învățat, dezvoltat, plănuit – dar engleza este în capul listei pentru că, o știm cu toții, e la fel de necesară ca permisul de conducere sau certificatul de competențe digitale. Acela de la Bac, nu vreo chestie deosebită. Să învățăm limba engleză e, deci, important și urgent… Dacă apelăm la cursurile centru specializat de predare a limbilor străine, oare ne rezolvăm problema până la vacanță?

Mit sau realitate? Este posibil să învățăm limba engleză în 10 zile?

Răspunsul la întrebarea de mai sus e: depinde când plănuiești următoarea vacanță. Dacă acum e februarie și te gândești la vacanța de Paști… mă tem că nu. Nu prea merge așa de repede, deși sunt N oameni, programe și instituții care îți promit. Chiar și unele care îți promit că vei învăța în timpul somnului dacă pui anumite CD-uri sau track-uri… pasămite creierul tău înregistrează singur pe timpul nopții, deoarece el nu doarme în totalitate.

LOL. Nu înregistrează nimic. Pentru că nu de înregistrat e vorba oricum. Dacă ar fi așa de simplu, da, atunci timp de o lună am putea face engleză 10 ore pe zi, adică 300 de ore în total, care înseamnă vreo două niveluri, de la începător până spre A2 adică, pre-intermediar. Am putea asculta și citi sute de cuvinte, texte și track-uri pe zi și am cam trece prin limba engleză. Doar că.. Ar fi cam degeaba.

barbat blond cu ochelari imbracat in costum care asculta la casti un curs audio si zambeste

Ar fi minunat dacă, fără a depune efort, creierul ar absorbi cunoștințele ca un burete în 10 zile și astfel am reuși să învățăm engleză. Dar… ca să crezi asta, trebuie să crezi și că poți slăbi 10 kg în 10 zile în timpul somnului doar cu ajutorul unui ceai. Ambele afirmații se situează cam în aceeași categorie.

Hai să îți spun care e procesul de învățare a unei limbi. Mai întâi, trebuie învățat vocabularul. Ce înseamnă (și cum se folosesc) cuvintele, mai pe șleau. Asta înseamnă să fii expus la un număr rezonabil de cuvinte odată (creierul va da eroare la 100 pe zi, de exemplu), pe care trebuie să le întâlnești, în context (în propoziții) de 7-8 ori ca să le înțelegi deplin forma și înțelesul. Apoi vine faza a doua, în care să folosești TU însuți cuvintele în propriile contexte ca să intre din memoria pasivă în memoria activă.

Apoi, trebuie luat contact cu mecanismele limbii (gramatica), înțelese și internalizate. Deci 3 pași aici. Mai întâi vezi, auzi, citești exemple care conțin anumite structuri. Studiezi forma, vezi când și de ce se folosește, ce transmite exact timpul / structura respectivă. Ulterior, o folosești tu într-o varietate de contexte până când ajungi să nu te mai gândești la regulă sau la exemplele studiate inițial, ci pur și simplu îți vine pe limbă, automat, rapid, când ai nevoie să comunici ceva.

Sincer vorbind, asta nu se întâmplă în 10 zile dacă nu cumva ai vreun sindrom ciudat și rar de genialitate. Dacă ai, să îți trăiască și te așteptăm în echipa noastră! 🙂

Realist, în cât timp putem să învățăm limba engleză

Așa că promisiunea noastră de învățare se bazează nu pe estimări ochiometrice, ci pe studii făcute de specialiști în domeniul învățării limbilor străine. Care zic așa: pentru a parcurge fiecare nivel de învățare descris în Cadrul Comun European de Referință pentru limbile Străine, adică începător, A1 – elementar, A2 – pre-intermediar, B1 – intermediar, B2 – intermediar-avansat, C1 – avansat, C2 – nivel nativ, este nevoie de 150-200 de ore.

Contează mult, evident, nivelul de la care pornești. Și cât de fluent, de bun cunoscător vrei să ajungi, în funcție de obiectivele tale (personale / de socializare versus profesionale). Dacă ești începător absolut, de exemplu și vrei să folosești engleza în vacanțe și călătorii, nivelul A2 este suficient (deci trebuie să parcurgi nivelul începător, elementar și A2, adică pre-intermediar). Ca să te descurci destul de bine și la serviciu (dar nu să lucrezi exclusiv în engleză) e necesar să parcurgi și B1, iar pentru un nivel cu adevărat fluent e indicat să fii intermediar-avansat, adică B2. 

femeie blonda sta la birou in fata unui laptop si invata limba engleza participand la un curs online alaturi de profesor si colegii ei

În acest secol, putem la fel de bine să învățăm engleza la un curs organizat de un centru de limbi străine în clasă sau participând online, de acasă.

Cât durează? Dacă participi la un curs de engleză pentru adulți (ceea ce își recomandăm ultra-călduros, detalii mai jos), acesta e organizat în două ședințe pe săptămână a câte două ore și jumătate (adulți). Deci 5 ore săptămânal. Ca să mai ai timp de ieșit la plimbare, în oraș, de stat cu familia sau prietenii, dar să fie totuși suficient exercițiu în engleză. Fiecare modul durează aproximativ 4 luni, deci de la începător la A2 asta înseamnă un an, pentru nivel mai avansat, un an și jumătate spre doi. 

Asta luând în calcul și că vei avea și îți vei face temele. Fără studiu susținut, în clasă și individual, multe cunoștințe pot trece pe lângă tine sau se pot rătăci din start, neajungând unde trebuie. (Amintește-ți că trebuie să întâlnești de 7-8 ori un cuvânt înainte de a îl produce tu însuți).

Cea mai bună metodă să învățăm limba engleză

Menționam cursurile de engleză la un centru special de predare sau online, dar în grupă deoarece dau cele mai bune rezultate în cel mai scurt timp posibil (știu, nu este chiar atât de scurt cât ai fi sperat). Ca să devii un vorbitor, un comunicator în engleză. Pentru asta sunt cursurile de grup: să faciliteze învățarea prin intermediul unui profesor iscusit, dar și interacțiunea între mai multe persoane cu input diferit, cu accent și tonalități ale vocii diferite. Și nu numai: cu idei și glume diferite, cu povești de viață unice, căci grupa de engleză e practic ca un club unde cursanții împărtășesc emoții, informații, zâmbete și voie bună.

Nu e singura posibilitate. Dacă vrei să înveți limba engleză doar pentru a citi și a înțelege sau traduce texte, e posibil să ajungi la un rezultat rapid învățând doar alături de un profesor (la o meditație) sau chiar singur, ultra-intensiv.  Însă ca să devii funcțional în engleză, să comunici eficient, alege cursurile de grup. Aici mergem să învățăm limba engleză făcând diverse activități: îmbinăm vocabular și gramatică, ascultare, citire, scriere, conversație, dezbatere, argumentare, ghicit, povestit, joc de rol, chiar și cântat. 

Cursurile respectă o programă și o planificare atent concepute (pentru a fi siguri că atingem anumite obiective la sfârșitul cursului) și sunt centrate pe materiale de studiu Oxford University Press: atrăgătoare, gândite și concepute științific, prietenoase cu studenții din toată lumea. Profesorii, tineri și energici, vorbesc majoritar în engleză pentru a te expune cât mai mult la această limbă și știu să alterneze activitățile mai dificile și care necesită mai multă concentrare cu jocuri unde să te destinzi, folosind totuși limba-țintă. Astfel încât să înveți limba engleză devine o plăcere!

Sursa foto: Pexels