Ore de engleză la un centru specializat sau meditații? Care este cea mai bună variantă pentru un proces eficient de învățare

Stilul clasic, calea bătătorită – meditație cu profesorul de la clasă, sau cu un profesor bun, vestit – sau înscrierea la un curs de engleză în cadrul unui centru specializat de predare a limbilor străine? Cum ar fi mai eficient să participi, tu sau cel mic, la ore de engleză care să fie cu adevărat cu folos? Să înveți să înțelegi, să vorbești, să descifrezi texte și să scrii corect în engleză? Află din articolul de mai jos care sunt avantajele, dezavantajele și caracteristicile ambelor tipuri de ore de engleză. Și ia decizia potrivită ție!

Avantajele orelor de engleză într-un centru specializat

O să încep cu ceva ce te va surprinde: profesorii care susțin ore de engleză la centrele specializate sunt tipul omului energic, pozitiv, fresh. Nu sunt blazați, plictisiți de viață, plictisiți de România și de sistem. Nu se simt disprețuiți de ministru sau inspectori și își asumă că se află în sala de clasă a copilului tău prin propria voință și alegere. Nu sunt genul care nu se vor mai opri din vorbit când li te adresezi, vărsând frustrări sau vorbe cu subînțeles, ce nu au nicio legătură cu copilul tău.

Poate că nu te gândești că e atât de important. Dar să știi că aceasta este principala calitate pe care e bine să o cauți în ceea ce privește oamenii ce îi înconjoară și educă pe copii. Să fie voioși, senini, să inspire calm și plăcere pentru ceea ce fac. Să ofere o perspectivă de viață și profesională atrăgătoare: cei mici să perceapă că atunci când vor crește și vor lucra, la rândul lor, nu vor fi veșnic nemulțumiți sau triști și chinuiți.

O atitudine favorabilă învățării oricărui subiect – engleză, română, geografie, chimie, atunci când copiii au primul contact cu această limbă, marchează traiectoria lor pentru mult timp. Chiar dacă în primă fază progresul nu este la fel de spectaculos pe cât te-ai așteptat (legat de așteptări, vom avea un alt material), dacă cel mic prinde drag de subiect și fixează bine, logic, frumos bazele, el va acumula cunoștințe pe tot parcursul vieții. Nu se va opri din învățare nici atunci când nu o să îl mai aduci la cursuri. Așa că ai grijă și alege oameni plăcuți și cu suficientă energie pentru a lucra cu copiii!

Acum, după argumentul care ar trebui să cântărească mult, al factorului uman, iată și argumente științifice:

Procesul de învățare e unul gândit științific și riguros

Cursul pentru copii e gândit în funcție de vârsta celor mici, de nivelul de cunoștințe din momentul începerii cursului, de numărul de ore cuprinse într-un an școlar. La fel și în cazul adulților, care susțin un test de evaluare (gratuit) pentru a le determina cu exactitate nivelul, înainte de a fi plasați în grupe și a începe modulul de engleză. Materia este gândită pentru unități de timp mai lungi, astfel încât, spre sfârșitul acestor unități, copiii (sau adulții) să fi deprins anumite abilități de comunicare dar și de citire, scriere etc. Se urmează o programă și o planificare, se lucrează cu planuri de lecție – deci orele de engleză nu sunt la voia inspirației de moment. Cu toate că are și aceasta rolul ei în adaptarea curriculei, desigur. Mai mult, în centrele specializate, progresul grupelor este monitorizat prin teste standardizate, la fel și performanțele profesorilor (care sunt trainuiți, sprijiniți, sfătuiți de către coordonatori).

Grupele sunt formate din minimum 6, maximum 9 cursanți

Este grupa ideală pentru a desfășura activități așa cum trebuie într-o limbă străină: în perechi, în echipe sau toată clasa împreună, fiecare copil are timp suficient de răspuns la citit, exerciții, joc de rol, dialoguri, discuții și așa mai departe. Într-un spațiu construit special în scopul susținerii cursurilor (nu cu scopul de locuință personală).

Programul fix

Cursurile se vor desfășura după un orar fix, stabilit la început. Acest lucru te ajută și pe tine să te mobilizezi și să iei orele în serios. Dacă tu sau cel mic nu vă puteți prezenta la școală la un curs, te poți oricum conecta pentru a participa de acasă. Iar dacă îl ratezi, vei primi informații despre ce s-a lucrat, fișele, temele pe mail.

Cum decurge o oră de engleză la Follow Me

Ți-e teamă sau ți se pare greu să participi la un curs? Poate dacă afli ceva detalii care să te ajute să vizualizezi ce se întâmplă, cum decurge o oră de engleză, o să te simți mai încrezător!

Copii

Atunci când intră în școala FollowMe, copiii salută și sunt salutați, toți, de fiecare dată, de către colegele noastre de la recepție, de către profesor (Miss sau Mister) și ceilalți copii. Vrem să știe că îi vedem. Și, da, vrem și noi să știm că ei ne văd. 🙂

În clasă, ora începe cu întrebări zilnice despre dată, vreme, dacă sunt ok, dacă s-a întâmplat ceva deosebit (acum e șansa lor să spună ce e nou). Apoi urmează verificarea temei și o activitate de consolidare a cunoștințelor, de gramatică sau vocabular, predate anterior. 

Ore de engleza cu copii

profesoara de engleza se uita cu o fetita blonda cu codite pe tema ei in sala de clasa.

Conținutul nou este introdus și prezentat de către profesor implicându-i și pe copii: folosind multe exemple, adesea despre ei înșiși, pentru a le trezi interesul. Apoi este exersată forma prin exerciții, pe care copiii le rezolvă fie individual, fie în perechi sau echipe de 3-4. 

Ulterior, copiii trebuie să producă ceva creativ, liber, folosind informațiile noi pe care le-au aflat și învățat. Iar sfârșitul ședinței îi găsește de regulă jucând un joc și dând drumul adrenalinei prin chicote, urale și cuvinte și expresii în engleză.

Adulți

Adulții sosesc la noi seara, la ora 18:00, după serviciu. Cu toții vor să învețe dar și să se destindă, se salută și vorbesc puțin despre ziua care a trecut, evenimente noi. Discută apoi cu profesorul punctele dificile de la tema pe care au avut-o pentru acasă, consolidează ceea ce au învățat anterior printr-o activitate aleasă de profesor, după care acesta introduce noul topic. Aceasta se întâmplă prin intermediul unei discuții de warming-up (încălzire) de obicei, care va oferi multiple exemple cu noile structuri pe care adulții le vor studia. Ulterior, aceste exemple sunt observate și discutate, generalizată utilizarea lor printr-o regulă. Și exersate prin exerciții, texte, discuții, jocuri de rol și dialoguri. Pe parcursul fiecărei ședințe, există activități de citire și scriere, ascultare, gramatică și vocabular, astfel încât cursanții să își dezvolte simultan toate competențele în engleză.

Pregătire pentru examenul Cambridge

Doritorii pot opta și pentru pregătire suplimentară pentru examenul Cambridge. Zic suplimentară deoarece structura cursurilor, curricula și manualele alese (Oxford University Press și Cambridge University Press) sunt compatibile, calibrate și susțin o bună pregătire pentru aceste teste.

Deci, pentru cei ce doresc să se pregătească suplimentar, există opțiuni. În primul rând, trebuie să știi că la toate cursurile de copii școlari, de la clasa a doua, se lucrează subiecte de examen Cambridge – proba de speaking – în clasă, cu toți copiii, fie că doresc sau nu să susțină examenul, regulat. Apoi, ei pot fi îndrumați către pachete de cărți self study care vor fi lucrate acasă, etapizat, conform unei planificări pe care cu drag o furnizăm. Profesorul va monitoriza, corecta și returna cu feedback toate subiectele de writing pe care micuții le rezolvă. Deoarece compunerile, mailurile și eseurile cerute de cei de la Cambridge Assessment au criterii de evaluare specifice și foarte stricte, e important să ne pregătim bine.

Meditații de limba engleză

…. Saaau mai ai opțiunea de a alege o meditație de limba engleză. Aici avem două categorii: o meditație 1 la 1, doar tu (sau copilul) cu profesorul. Și o meditație de grup, unde înțeleg că pot fi 5, 10 chiar și 15 copii. Despre a doua variantă îți voi spune din start că nu o recomand: spațiu necorespunzător, materiale pregătite pe genunchi, sau lucru doar pe subiecte de teste și de examene. Nu e cea mai bună experiență pe care o poți avea legat de acest subiect. Uneori vine și cu ceva bârfă de la școală sau vorbit pe lângă, în română în loc de engleză. Desigur, poți avea noroc și să fie totul ok și progresul bun, de asemenea!

tanar cu ochelari imbracat in pulover gri participa la meditatia de engleza alaturi de profesorul sau la un birou

Meditațiile pot fi utile atunci când ai nevoie ca cineva să te ajute să te concentrezi și să adapteze permanent ritmul de lucru și explicațiile la evoluția ta.

Legat de prima variantă, cea a orelor în care lucrează doar un cursant cu un profesor (sau 2 maxim), acestea se potrivesc, poate, temperamentelor mai energice sau copiilor care fie au dificultăți de concentrare, fie sunt ușor de distras și le este aproape imposibil să stea liniștiți sau să rezolve singuri ceva. Altfel, marele minus al acestui tip de învățare este că lipsește interacțiunea, iar gama de activități și jocuri de comunicare ce pot fi organizate este foarte restrânsă. De asemenea, contrar poate a ceea ce ai crede, nu este recomandat copiilor timizi să participe la meditații singuri, deoarece presiunea de a fi mereu față în față și în contact cu un profesor este foarte mare. Copiii timizi trebuie lăsați să lucreze cât mai mult în pereche, în echipă cu alți copii de vârsta lor. Așa vor căpăta încredere și fluență.

Cum alegi între cele două metode

Ca să te ajutăm să alegi, îți oferim la FollowMe o ședință de asistență gratuită la o grupă potrivită ție sau copilului tău, înainte de a te înscrie în program. Să vezi atmosfera, ceea ce se lucrează, cum se lucrează și ce impact are asupra voastră.

 Un alt sfat al nostru înainte de a lua o decizie și un angajament ferm este să ceri detalii (și să vezi cu ochii tăi) materialele care vor constitui suportul de curs, fie că te adresezi unui profesor pentru meditație sau unui centru specializat. Dacă nu ți se arată nimic concret, nu e bine. Dacă ți se spune că materialele sunt luate de pe net și adaptate pentru fiecare cursant în parte, dar momentan nu posedă niciun material și nicio carte, iarăși nu e în regulă – vei rezolva o suită de fișe alb negru fără foarte multă legătură între ele, probabil, deci fără un sistem bine gândit.

Dacă ți se arată materialele, depinde de tine ce îți dorești: pentru stilul comunicativ, de interacțiune, lucru pe poze, creativ, ludic mai degrabă ar trebui să te adresezi unui centru, pentru stilul mai conservator, cu multe fișe, exerciții, gramatică, mai degrabă unui profesor privat.

Spre oricare dintre cele două alternative te-ai îndrepta, reține că cel puțin jumătate din muncă o face… cursantul. Învățarea va fi un proces asumat, vor exista teme pentru acasă, nevoia de consolidare, de un pic de efort. Însă după o perioadă, orice cursant care participă activ la orele de engleză va fi mândru de el însuși și de cât de bine poate comunica.

Sursa foto: Pexels