Că limba engleză e una dintre cerințele principale în orice aplicație – de studii sau de job – în zilele noastre știm cu toții. Dar există o diferență între a afirma că știi engleza avansat și a certifica acest lucru printr-o diplomă girată de o instituție cu credibilitate internațională. Citește mai jos ce atestate de limba engleză sunt disponibile în România și ce trebuie să faci pentru a le obține.
Există atestate naționale, eliberate și girate de… statul român (cum ar fi cel ce se eliberează în urma probei de engleză de la examenul de Bacalaureat, sau cel eliberat în urma absolvirii unei clase de liceu cu profil bilingv) și atestate certificate internațional.
Diferența dintre cele două e că un atestat național poate fi folosit între granițele țării noastre (și chiar și aici, există instituții care nu îl recunosc, ca să nu mai vorbim de angajatori). Certificările internaționale, fiind standardizate, testate, cu vechime, prestigiu, pot fi utilizate cam oriunde, la universități, instituții de stat sau locuri de muncă. Mai jos vom menționa atestatele de limba engleză internaționale pe care le poți obține printr-un examen susținut în România, pe hârtie sau pe calculator.
Prin copii, ne referim la micuții care intră în sistemul școlar (deci de la 6-7 ani) până undeva la 12-13 ani. La această vârstă, examenele au rolul de a îi motiva pe cei mici, rol cel puțin la fel de important ca și atestarea cunoștințelor. Examenele pentru elevi nu sunt construite pe sistemul admis/respins, ci le arată scorul obținut la fiecare probă într-un mod prietenos, pentru a nu îi demoraliza.
Testele Cambridge pentru copilași se numesc YLE – Young Learners of English. Starters este primul, pentru nivelul pre-A1 (copii de clasa a doua, a treia, primul sau al doilea an de studiu din viața școlară), Movers (A1) pentru clasa a treia – a patra și Flyers, A2, pentru clasa a patra, a cincea sau a șasea. Vizionează aici exemple de probe de examen de Speaking (conversație)! Pe lângă aceasta, copiii mai susțin o probă de Listening (ascultare) și una de Reading și Writing (citit și scris). Rezultatele constau într-o diplomă cu un maximum de 5 scuturi oferite pentru fiecare probă în parte. Copiii sunt mândri de diplomele obținute, care le arată că munca lor de un an sau doi s-a concretizat în ceva – și mândria îi ține pe tot parcursul anului următor, motivându-i să se pregătească în continuare bine la engleză!
La testele Trinity sunt evaluați copilași începând cu vârsta de 4 ani, spun organizatorii. Până la 7 ani, au evident doar probe orale, GESE – Graded Examinations in Spoken English. De la 8 ani, nivel A2, apare și proba de ISE, Integrated Skills in English (Reading și Writing, Speaking și Listening). Iată aici înregistrări ale examenelor. Scopul e similar – împrietenirea copiilor cu limba engleză!
Iată care sunt atestatele de limbă engleză pentru adolescenți:
Pentru adolescenți, Cambridge organizează examenele A2 Key, B1 Preliminary, B2 First, C1 Advanced și C2 Proficiency. Sunt mai complexe decât cele pentru copii atât prin dificultatea subiectelor, cât și prin faptul că acestea conțin Writing (compunere de texte). Examenele Cambridge pentru adolescenți testează capacitatea de înțelegere și interpretare a limbii scrise (Reading), a limbii vorbite (Listening), a capacității de a te exprima în scris, respectând anumite norme de registru, stil, limită de cuvinte (Writing) și de a te exprima oral (Speaking).
La toate aceste niveluri, proba de producție a limbii vorbite, adică de Speaking, se susține cu câte 2 sau 3 candidați și conține și cel puțin o cerință de colaborare, în care se evaluează capacitatea de interacțiune a candidaților. Este singurul examen cu o astfel de abordare. Mai mult decât atât, examenele pentru adolescenți și adulți pot fi picate dacă scorul obținut este prea mic.
Daaar, în același timp, dacă scorul obținut pe scara Cambridge e mare, se poate întâmpla ca un candidat să susțină examenul B1, Preliminary de exemplu și să primească certificat de limbă B2. Examenele Cambridge pot fi folosite pentru a echivala anumite examene din sistemul de învățământ de stat (ca de exemplu, Key și Preliminary pentru echivalarea examenului de limbă pentru accesul în clasa a IX-a, clasă cu profil bilingv. Și B1 Preliminary sau superior, pentru a echivala proba de engleză de la examenul de Bacalaureat). Și pentru admiterea într-o instituție de învățământ superior – dacă este cazul, trebuie verificat la instituția respectivă exact ce nivel acceptă.
Certificatele eliberate de Cambridge Assessment vin după o perioadă mai lungă, deoarece ei au un sistem foarte riguros de corectare (foile de la examenele paper based sunt trimise în Anglia pentru corectare), media fiind de 6-8 săptămâni. Însă, pe de altă parte, nu au termen de valabilitate – le poți folosi după oricât de mulți ani dorești.
Este un examen pentru tineri și adulți destul de faimos în întreaga lume (dar mai puțin utilizat în România), pentru oamenii care vor să studieze sau să lucreze într-o țară din străinătate. Este acceptat de marea majoritate a universităților și a organizațiilor din lume. Poți alege între testul Ielts Academic (cel mai indicat dacă scopul tău e să studiezi în afară) sau IELTS General Training (util pentru a călători, a lucra sau a emigra într-o țară anglofonă). Poți obține un scor între 4.0 (nivel B1) și 9.0 (nivel C2). De obicei, un scor ok cu care te poți prezenta în fața unei instituții este în jur de 6.5 (aproximativ C1).
Testul are patru secțiuni: ascultare, citire, scriere și vorbire și durează cam 2 ore și 45 de minute. În taxa de examen sunt incluse și materiale de pregătire și teste gratuite, pentru a exersa. Diferit față de alte examene, la IELTS Academic, este lucrul intensiv pe baza de interpretare și descriere de grafice, diagrame și alte scheme. Diploma obținută are valabilitate de 2 ani.
Testul Toefl măsoară abilitățile de înțelegere și producție a limbii engleze (Reading, Listening, Speaking, Writing) și se poate susține în România doar în varianta Internet based (deci nu pe hârtie), din anul 2020 putând fi susținut chiar și de acasă. Foarte flexibil deci! Acesta nu este un examen din categoria admis/respins, ci măsoară pe o scară de la 0 la 120 scorul obținut, indicând astfel nivelul tău de limbă. De exemplu, un scor între 57 și 86 certifică nivelul B1, dacă obții între 86 și 109, primești certificat de limbă B2, iar pentru a dovedi că ai nivelul C1 trebuie să ai un scor între 110 și 120. Majoritatea universităților acceptă un scor de 70-80 pentru nivel licență, iar pentru master, un minimum de 90.
Se testează citirea, ascultarea, vorbirea și scrierea, ca și în cazul celorlalte examene de limba engleză, fiecare probă având un scor de maximum 30 de puncte. Durata aproximativă a examenului este de 4 ore.
Certificatul Toefl se eliberează electronic, însă la cerere se poate elibera și în format fizic. Înscrierea se poate face cu puțin timp înainte de examen (minimum 10 zile), iar rezultatele, de asemenea, vin foarte rapid (sub 2 săptămâni). Ceea ce trebuie să mai știi despre examenul Toefl este că are un termen de valabilitate de 2 ani.
Iată care sunt atestatele de limbă engleză pentru adulți:
Ca adult, pentru a te putea folosi de acest atestat, ar trebui să susții unul dintre nivelurile B2 First, C1 Advanced sau C2 Proficiency. Examenele Cambridge nu au termen de valabilitate, odată obținută diploma, practic o poți folosi toată viața, ceea ce în viața de adult e un amănunt foarte util.
Examenul Toefl a fost considerat, timp de mulți ani, examenul potrivit dacă dorești să obții viză într-o altă țară, deoarece multe servicii de imigrări utilizează acest test. Deci poți lua și asta în considerare atunci când alegi să susții un examen, în funcție de obiectivele tale. Doar că trebuie să îl folosești în decurs de 2 ani!
Este un examen utilizat pentru a certifica nivelul tău de engleză utilizat în domeniul medical. Poți promova examenul cu calificativ A (echivalent IELTS 8-9), B ( IELTS 7-9), C+ (6.5), C (5.5-6), D (4-5 pe scara IELTS).
Orice examen ai alege, este important să te pregătești cum trebuie pentru el. Adică să ai un nivel de engleză potrivit (la testele internaționale, nu merge am soartă, mă ajută Dumnezeu sau alte incantații), nici nu ai ce să înveți în noaptea dinaintea examenului. Trebuie să știi. În al doilea rând, e ideal să fii informat asupra a ceea ce te așteaptă. Uite cam ce ar fi util:
Aici ar trebui să se rezolve partea cu știutul limbii engleze. Mai ales că toate examenele menționate mai sus testează în detaliu fiecare abilitate în această limbă străină: citit, scris, ascultare, conversație. Dacă ai studiat engleza în școală, de exemplu, sunt mari șanse să fii mai mult centrat pe gramatică (să fi fost lăudat și să fi obținut note mari în funcție de gradul de înțelegere și aplicare a noțiunilor de gramatică) – că deh, așa e școala noastră, centrată pe inteligența logico-matematică. Sau hai să zicem, în cazul fericit, ai fost stimulat să asimilezi gramatica și suficient vocabular.
La un curs de limba engleză la un centru specializat însă, deprinzi interacțiunea și exersezi vorbitul intensiv, plus alte competențe necesare examenelor: capacitatea de a citi sau asculta pentru identificarea mesajului principal, apoi scanare rapidă în căutarea informațiilor specifice, citirea pentru detalii. Capacitatea de a intui adevărata atitudine/opinie a autorului legat de cele scrise. Și altele.
Plus că, adevăratul atu, la curs ai parte de feedbackul și îndrumarea profesorului, lucru deosebit de util mai ales în ceea ce privește componenta de Scriere (Writing), unde există standarde foarte stricte la examenele internaționale.
În afara cazului în care ai o minte foarte rapidă, flexibilă, știi perfect engleza și ai mult sânge rece, rezolvarea a măcar 1-2 teste autentice e un must. Te ajută să te familiarizezi cu formatul, te pregătește psihic pentru subiectele cu care te vei confrunta. Îți dă ocazia să constați dacă ai dificultăți la vreun capitol și să încerci să remediezi.
Poți găsi modele de subiecte gratis online – pentru Cambridge, pe site-ul followme.ro, aici pentru Toefl sau aici pentru IELTS. Dacă vrei mai mult, poți căuta cărți speciale de teste de pregătire pentru examenul ales.
Extrem de utile pentru că te ajută să îți imaginezi nu doar cum va decurge proba orală, dar și să exersezi, singur cu tine (sau cu oglinda) răspunsuri, replici, reacții.
Uite, de exemplu, o probă de speaking Cambridge nivel C1, sau o pereche de candidați care susțin examenul B1 aici. Privește aici cum se descurcă o tânără (scor 9) la IELTS, sau aici un candidat cu scor 6.5. Și aici un fel de descriere a examenului de Speaking Toefl.
Fă-ți timp și îmbunătățește-ți nivelul de engleză (citește articolul cu idei despre cum să faci asta), pentru că te va ajuta în orice domeniu al vieții. Apoi, fă-ți curaj și certifică-ți cunoștințele, pentru a putea demonstra nivelul tău real și a te folosi de el cu adevărat!
Sursa foto: Unsplash