Ce este nivelul A2 de cunoaștere a limbii engleze

Nivelul A2 sau pre-intermediar al limbii engleze e denumit uneori de noi și nivelul-capcană în învățarea acestei limbi. Vrei să afli de ce? Citește în articol care sunt dificultățile pe care le presupune el și cum se depășesc acestea.

Care sunt nivelurile de cunoaștere a limbii engleze

Mai întâi, să trecem în revistă care sunt nivelurile limbii engleze și ce înseamnă ele. Mai întâi, avem nivelul Începător (sau Beginner), adică o persoană care nu a studiat niciodată engleza și nu o poate înțelege sau vorbi deloc, ori recunoaște doar expresii foarte celebre (My name is, I don’t know.)

Nivelul A1 sau Elementar înseamnă să cunoști bazele limbii engleze cât să te poți descurca în situații mai simple, generale: să știi să vorbești despre tine și familia, obiceiurile tale în termeni simpli, să ceri și să primești informații, să poți formula dorințe sau planuri, sau să relatezi ceva folosind exclusiv timpurile de bază.

Nivelul A2 face tranziția între stăpânirea cunoștințelor de bază și statutul de utilizator independent al limbii engleze (da, așa zic specialiștii, despre următorul nivel, B1: independent = să aibă curaj oricând să te lase liber în lumea largă și să fie siguri – nu să spere 🙂 – că te vei descurca în orice situație). Pentru asta, la nivelul A2 trebuie îmbogățit vocabularul și aprofundate timpuri verbale și structuri mai complexe, dintre care unele nu au echivalent în limba română. După progresul rapid pe care îl înregistrează de obicei începătorii, la nivelul A2 de obicei poți avea senzația că te împotmolești, că se adună prea multe structuri și reguli gramaticale. O scurtă perioadă poți simți că sunt greu de cuprins și pus în practică, de aceea e important să ai răbdare cu tine și să îți acorzi suficient timp de exercițiu și consolidare.

La nivelul B1, Intermediar, înveți și restul timpurilor gramaticale, având imaginea completă asupra sintaxei și fiind capabil să înțelegi o mare varietate de texte și discursuri și să te exprimi bine și clar la rândul tău. Apoi urmează nivelul B2 sau Intermediar Avansat, unde începi să studiezi chiar vocabular tehnic, să construiești texte, discursuri cu un limbaj elevat și multe nuanțe sau să citești romane în original sau cărți de specialitate. Nivelurile C1 și C2 sunt considerate nivel nativ – limba engleză cultă nu prea mai are taine pentru tine.

În cât timp poți ajunge să cunoști limba engleză la nivel A2

Fiecare nivel de cunoaștere a limbii engleze pretinde un număr de 100-150 de ore de învățare. Dacă nu ai mai studiat niciodată, îți vor fi deci necesare în jur de 400 de ore de studiu ghidat – adică de cursuri de limba engleză, ca să atingi nivelul A2. Dacă te situezi la nivel elementar, în jur de 200-300.

grupa de adulti in sala de clasa la un curs stau pe scaune si citesc informatii de pe un ecran, avand pe fundal tabla alba cu multe post-ituri colorate lipite

Cursurile de engleză de grup te ajută cel mai bine să parcurgi cu succes nivelul A2 pre-intermediar

De ce este necesar atât de mult timp? Pentru că nu e ca și cum citești niște cuvinte și niște reguli gramaticale și asta înseamnă că le știi și le poți folosi. Învățarea unei limbi presupune să înțelegi mecanismele ei de funcționare și apoi, cel mai important pas, ca ele să devină automatisme. Să îți vină automat în minte în timpul vorbirii. De exemplu, când vrei să povestești o situație trecută, să știi instant dacă să alegi trecutul simplu, trecutul continuu, prezentul perfect, mai mult ca perfectul simplu sau continuu. Așa cum ne vin vorbele în română!

Ce înveți la un curs de limbă nivel A2?

La nivel pre-intermediar înveți să înțelegi ceea ce spun sau scriu alți oameni pe teme generale sau familiare ție, în enunțuri clare. Și înveți să vorbești folosind în jur de 600 de cuvinte în vocabularul activ (1200 în vocabularul pasiv, adică vorbe pe care le cunoști, însă nu îți vin imediat în minte atunci când ai nevoie de ele).

Te vei exprima în fraze în care să folosești prezent simplu și continuu, trecut simplu și continuu, prezent perfect și mai mult ca perfect, viitor cu going to și cu will. Vei ști să compari, vei folosi adverbe și adjective, pronume demonstrative, verbe modale și câteva verbe frazale. Vei exersa forma interogativă (care pune ceva probleme în engleză, deoarece mai mereu trebuie să folosim un auxiliar în față, spre deosebire de română unde le facem din intonație).

 

 Birou cu foi cu conspecte rasfirate si multe pixuri si evidentiatoare unde cineva invata

Studiul individual este și el foarte important atunci când înveți engleza nivel A2 – ajută la sedimentarea și procesarea informațiilor noi

Vei lua contact cu pasive simple, condiționale de bază, prepoziții și vocabular legat de țări, naționalități, shopping, mâncăruri și băuturi, familie, viața urbană, joburi și meserii, educație, timp liber, vacanțe, cazare și transport etc.

Ce trebuie sa faci pentru a trece la nivelul superior

Trebuie să fii foarte implicat și să #reziști. Să nu te descurajezi la început de drum, conștient fiind că sunt multe de învățat pentru a ajunge să stăpânești limba engleză.

Ideal este să participi la cursuri de grup, susținute de profesioniști. Ghidajul oferit de un profesor bun este neprețuit: te ajută să dozezi efortul și cunoștințele corespunzător, identifică zonele unde ți-e mai greu să avansezi și te sprijină. Sau te încurajează (ceea ce nu e de neglijat!). Sau îți spune cât de important e rolul greșelii.

La nivelul A2, orice conversație sau text produs de tine va conține și greșeli. Asta e normalitatea: dacă nu ai și greșeli, înseamnă de fapt că nu evoluezi, că te limitezi la a folosi structurile de nivel elementar pe care le știi deja. Deci ia în calcul că greșeala e un semn de evoluție și explorare a limbii și nu te necăji când se întâmplă!

Profită de ocazie când ești în clasă pentru a te angaja în discuții, jocuri de rol și orice alte activități interactive. Vei putea spune că știi limba engleză doar dacă o și vorbești!

De asemenea, extrem de util este să îți faci un program zilnic sau săptămânal de studiu individual (la cursuri oricum vei primi și teme!). Nu împovărător, însă trebuie să existe. Fiindcă în clasă nu se poate instala un soft care să te învețe engleza, informațiile primite trebuie procesate de propriul creier, individual. 

Nivelul A2 e piatra de încercare – exclusiv din punct de vedere al perseverenței și răbdării – a tuturor  celor ce învață engleza. Însă odată ajuns acolo, vei vedea că efortul a meritat și că ulterior îți va fi mult mai ușor să asimilezi noi cunoștințe!

Sursa foto: Unsplash